Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
καπελα
09:29 | 17/01/2024

Είναι αδήριτη η ανάγκη του εκσυγχρονισμού της Ελληνικής Αστυνομίας

Του  Δρ Ευάγγελου Στεργιούλη,  Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και ε. α. Υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας (πηγή:  huffingtonpost.gr)

Διαβάστε επίσης

 

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αυτή τη χρονική περίοδο ακούμε και διαβάζουμε για καρατομήσεις, ξήλωμα και σαρωτικές αλλαγές στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Εύλογα λοιπόν ανακύπτουν καίριας σημασίας ερωτήματα σχετικά με την λειτουργία του αστυνομικού θεσμού στη χώρα μας και την αποτελεσματικότητα του στην αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και τη διατήρηση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Και τούτο διότι η αλλαγή της ηγεσίας ενός αστυνομικού σώματος κάθε χρόνο, καταδεικνύει ότι το αστυνομικό σώμα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας, γεγονός που προβληματίζει το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

Η αυξητική τάση της εγκληματικότητας, η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων διαφθοράς μέσα στις δομές του Σώματος, η έξαρση του οργανωμένου εγκλήματος και των κρουσμάτων της κοινωνικής βίας που διαχέεται σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, προκαλούν τη δικαιολογημένη ανησυχία των πολιτών και κλονίζουν την εικόνα του αστυνομικού σώματος..

Η Ελληνική Αστυνομία προήλθε από την ενοποίηση των Σωμάτων της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων με βαθιές ιστορικές, κοινωνικές και πολιτικές καταβολές. Συνεπώς, η Ελληνική Αστυνομία δεν αποτέλεσε ένα νέο Αστυνομικό Σώμα όταν ιδρύθηκε το 1984, αλλά τη συνέχεια της Χωροφυλακής και της Αστυνομίας Πόλεων..

Αποτέλεσμα αυτής της ενοποίησης ήταν η Ελληνική Αστυνομία να συνεχίζει να λειτουργεί εν πολλοίς ακόμη και σήμερα με δομές των δύο προηγούμενων σωμάτων ασφαλείας και οι όποιες προσπάθειες έγιναν στο παρελθόν για τη βελτίωση των δομών λειτουργίας της δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα αν το πρόβλημα της λειτουργικότητας και αποτελεσματικότητας της Ελληνικής Αστυνομίας έγκειται στην αλλαγή προσώπων ή στις υφιστάμενες δομές λειτουργίας της;

Με ελάχιστες εξαιρέσεις επίορκων αστυνομικών, η ΕΛ.ΑΣ διαθέτει ένα άριστο σύνολο ανθρώπινου δυναμικού που κατατάσσεται μέσω των πανελληνίων εξετάσεων και μπορεί να επιτελέσει την αποστολή του με επιτυχία. Ας θυμηθούμε την άψογη διασφάλιση της ασφάλειας των Ολυμπιακών Αγώνων και άλλων σημαντικών αθλητικών εκδηλώσεων, την αποτελεσματική διαχείριση αναρίθμητων υποθέσεων σοβαρής εγκληματικότητας και τρομοκρατίας, αλλά και σημαντικής κοινωνικής προσφοράς.

Εν κατακλείδι, είναι αδήριτη η ανάγκη του εκσυγχρονισμού της Ελληνικής Αστυνομίας μέσα από νέες και σύγχρονες δομές λειτουργίας που θα παρέχουν τα εχέγγυα της πλήρους διαφάνειας και αντικειμενικότητας στις εσωτερικές διεργασίες του αστυνομικού σώματος, στις αξιολογήσεις του αστυνομικού προσωπικού, στη λογοδοσία τους αστυνομικού σώματος, καθώς και στην αναβάθμιση του αστυνομικού εκπαιδευτικού συστήματος, έτσι ώστε η Ελληνική Αστυνομία ν′ αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις σύγχρονες εξελίξεις και τις μελλοντικές προκλήσεις.

*Ο κ. Ευάγγελος Στεργιούλης είναι Διδάκτωρ Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και Υποστράτηγος ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας.

https://m.facebook.com/evangelos.stergioulis

Πηγή:  huffingtonpost.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis