Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
tr
08:14 | 26/11/2023

Σε ένα «ολιστικό σχέδιο δράσης» με στόχο την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών αναφέρεται σε συνέντευξη του στο ethnos.gr ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου. Σχετικά με τις κινήσεις που δρομολογούνται υπογραμμίζει μεταξύ άλλων πως επιστρέφουν 2.500 αστυνομικοί από τη φύλαξη στόχων σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής, έχει συσταθεί ομάδα εργασίας για το σχέδιο εγκατάστασης 750 καμερών στο λεκανοπέδιο και έχει μπει σε εφαρμογή μια σειρά δράσεων ώστε να βελτιωθεί η οδική ασφάλεια.

Στη συνέντευξη του o υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου υπογραμμίζει παράλληλα πως έχει ήδη συσταθεί μια άτυπη διυπουργική ομάδα εργασίας με σκοπό τη δημιουργία ενός ολιστικού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας και παραβατικότητας ανηλίκων και την προστασία των παιδιών. «Οι εργασίες της ομάδας κινούνται με ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς και σύντομα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε τα πρώτα συμπεράσματα και δράσεις» σημειώνει μεταξύ άλλων.

Διαβάστε επίσης

Αναφορικά με τα τεκταινόμενα στην αξιωματική αντιπολίτευση ο Γιάννης Οικονόμου επισημαίνει πως «είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα να έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση που δεν κάνει αντιπολίτευση. Δεν θεωρώ σωστό το να αναλωθούμε στις εξελίξεις του άλλου κόμματος, αρκετά το κάνουν από μόνοι τους. Η ομφαλοσκόπηση δεν είναι πολιτική στάση και δεν αφορά την δρώσα κοινωνία».

Από την κυβερνητική πλευρά έχει τονιστεί πως στόχος είναι να δοθεί έμφαση σε μία ατζέντα καθημερινότητας. Στο κομμάτι που έχει σχέση με την ασφάλεια των πολιτών ποια είναι τα τρία βασικά μέτρα που μπαίνουν σε εφαρμογή;

Από τη πλευρά μας -γιατί το αίσθημα ασφάλειας είναι ένα πολυπαραγοντικό ζήτημα, το οποίο αφορά τις οικονομικές δυσχέρειες, την κλιματική κρίση, τους πολέμους κ.ά.- το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η Ελληνική Αστυνομία σκοπεύουμε να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, εφαρμόζοντας πιστά το ολιστικό σχέδιο δράσης που έχουμε εκπονήσει και θέσει σε εφαρμογή. Πιο συγκεκριμένα, έχουμε δρομολογήσει αρκετές δράσεις ώστε να βελτιωθεί η οδική ασφάλεια στους δρόμους της Επικράτειας. Έχουμε αυξήσει την τροχονομική μας ικανότητα. Χαρακτηριστικά, εντός τριμήνου, έχουμε υπερδιπλασιάσει τον αριθμό του προσωπικού που είναι στο πεδίο τις ώρες αιχμής, φτάνοντας ήδη τα 100 άτομα. Επίσης, έχουμε ήδη ξεπεράσει τους 100.000 ελέγχους ανά μήνα, βεβαιώνοντας και πολλές περισσότερες τροχαίες παραβάσεις, αποτρέποντας εν τη γενέσει τους κινδύνους για οδηγούς και πεζούς.

Η επιστροφή 2.500 αστυνομικών από τη φύλαξη στόχων σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνδυασμό με μια δύσκολη αλλά απαραίτητη εσωτερική αναδιάρθρωση δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ., μας δίνει τη δυνατότητα να ενισχύσουμε δραστικά και εντεινόμενα την εμφανή αστυνόμευση, όχι μόνο στις γειτονιές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε μικρότερα αστικά κέντρα.

Έχουμε επίσης προχωρήσει στον προγραμματισμό του σχεδίου εγκατάστασης 750 καμερών, οι οποίες θα τοποθετηθούν στο Λεκανοπέδιο Αττικής, με σκοπό την υποβοήθηση σε ό,τι αφορά στις τροχαίες παραβάσεις, την ηχορύπανση, την παρατήρηση της κυκλοφορίας, αλλά και κάμερες που θα βοηθήσουν το αστυνομικό έργο στην αντιμετώπιση, την καταδίωξη, την πρόληψη και την καταστολή του εγκλήματος.

Ειδικά για το θέμα της παραβατικότητας των ανηλίκων ποιες κινήσεις έχουν δρομολογηθεί ;

Το ζήτημα της νεανικής παραβατικότητας είναι ζήτημα που μας απασχολεί όλους, καθώς είναι πρωτίστως και πάνω από όλα ζήτημα εκπαιδευτικό, οικογενειακό και κοινωνικό. Το Υπουργείο μας, μαζί με την Ελληνική Αστυνομία, έχει εκπονήσει σχέδιο καταστολής και αντιμετώπισης τέτοιου είδους συμβάντων. Πιο συγκεκριμένα, έχουμε εντατικοποιήσει τη παρουσία μας σε σημεία αυξημένης παραβατικότητας, όπως η Κηφισιά και η Νέα Ιωνία, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή από Παρασκευή έως και Κυριακή, όταν και τα παιδιά δεν έχουν σχολικές υποχρεώσεις. Ταυτόχρονα κρατάμε τις κεραίες μας ανοιχτές, αποσκοπώντας στην αποτροπή μελλοντικών παραβατικών συμπεριφορών. Πρέπει όμως να αναγνωρίσουμε πως η Ελληνική Αστυνομία είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για την αντιμετώπιση και καταστολή αυτών των συμπεριφορών, ένα έργο που το εκτελεί επιτυχώς, έχοντας επιτύχει πάνω από 1.500 συλλήψεις ανηλίκων, όταν προφανώς δεν μπορούσε να γίνει κάτι άλλο. Είναι όμως ένα έργο το οποίο θα προτιμούσαμε να μην χρειαζόταν να το κάνουμε. Η μαγική λέξη είναι η πρόληψη. Για να προλαμβάνουμε αυτά τα γεγονότα, απαιτείται μια κοινή πρωτοβουλία μεταξύ συναρμόδιων υπουργείων, κάτι το οποίο έχει ήδη πάρει σάρκα και οστά. Σε κυβερνητικό επίπεδο έχει ήδη συσταθεί μια άτυπη διυπουργική ομάδα εργασίας με σκοπό τη δημιουργία ενός ολιστικού σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας και παραβατικότητας ανηλίκων και την προστασία των παιδιών μας, ενώ έχουν ήδη λάβει χώρα οι πρώτες συναντήσεις. Ενδεικτικά, εκτός του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη συμμετέχουν μία σειρά από συναρμόδια Υπουργεία, όπως Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Παιδείας, Υγείας, Δικαιοσύνης και Γενικές Γραμματείες. Οι εργασίες της ομάδας κινούνται με ιδιαίτερα γοργούς ρυθμούς και σύντομα θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε τα πρώτα συμπεράσματα και δράσεις.

 

Με βάση τον σχεδιασμό περίπου 2.500 με 3.000 αστυνομικοί θα φέρουν κάμερες στις στολές τους και στα περιπολικά. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα για το συγκεκριμένο μέτρο ; Επίσης τι θα ισχύσει όσον αφορά στις κάμερες στους δρόμους, που είναι ένα θέμα το οποίο έχει πυροδοτήσει συζητήσεις ;

Οι κάμερες σώματος (bodycams) και οι κάμερες των περιπολικών θα γίνουν σύντομα το μεγαλύτερο τεχνολογικό βοήθημα που θα έχει στη κατοχή της η Ελληνική Αστυνομία. Η λειτουργία των bodycams είναι ένα μέτρο που θα περιορίσει τις επιθέσεις κατά των αστυνομικών, καθώς η ταυτοποίηση των δραστών καθίσταται πιο εύκολη. Θα είναι ευκολότερο να διευκρινισθούν καταγγελίες πολιτών για υπερβολική χρήση βίας, ενώ το Αρχηγείο θα μπορεί σε ζωντανό χρόνο να έχει πλήρη επίβλεψη της αστυνόμευσης και να έχει πλήρη εικόνα του τρόπου δράσης των αστυνομικών. Σχετικά με το χρονοδιάγραμμα, βρισκόμαστε στη δεύτερη και τελευταία εβδομάδα διαβούλευσης των προδιαγραφών και θα λάβουμε υπόψιν όλες τις παρατηρήσεις. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας και τη μελέτη των αποτελεσμάτων της, θα είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το διαγωνισμό.

Οι κάμερες ασφαλείας θα εγκατασταθούν, όπως προανέφερα, σε όλο το Λεκανοπέδιο Αττικής. Σκοπός μας είναι να τοποθετηθούν σε συγκεκριμένα σημεία με σκοπό την υποστήριξη της Αστυνομίας στο έργο της. Σε συνδυασμό με την αυξημένη εμφανή αστυνόμευση, θα είμαστε σε θέση να παρέχουμε ένα ακόμα πιο ασφαλές περιβάλλον για όλους. Έχει συσταθεί ομάδα εργασίας για το σχέδιο εγκατάστασης 750 καμερών στο λεκανοπέδιο. Έχει προχωρήσει η επισήμανση των σημείων, με βάση τη στατιστική ανάλυση των περιστατικών που έχει γίνει από τις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ., ενώ συνεργαζόμαστε με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για την απόλυτη διασφάλιση των προσωπικών δεδομένων. Η προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών όμως είχε και θα έχει απόλυτη προτεραιότητα, ακολουθώντας όλες τις ευρωπαϊκές οδηγίες περί προστασίας προσωπικών δεδομένων. Οι κάμερες θα συμβάλλουν καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της ασφάλειας. Η αστυνόμευση θα έλθει στον 21ο αιώνα.

 

Το επόμενο διάστημα να αναμένονται πρόσθετες ανακοινώσεις αναφορικά με το θέμα της οδικής ασφαλείας; Ποιες κινήσεις έχουν ήδη γίνει ;

Η οδική ασφάλεια είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες στο σχέδιο δράσης μας. Όπως προανέφερα, έχουμε αναβαθμίσει την τροχαία αστυνόμευση στο Λεκανοπέδιο Αττικής, μετά και τις τελευταίες επιστροφές από τη φύλαξη υψηλών στόχων, μία διαδικασία που ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς περιμένουμε να εκδοθούν τα τελευταία χίλια φύλλα πορείας. Ένα ποσοστό των 750 καμερών θα χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό παραβάσεων φωτεινού σηματοδότη, αλλά και ορίου ταχύτητας, με σκοπό την αυστηρή τιμωρία αυτών που δεν σέβονται τους κανόνες οδικής ασφάλειας. Επίσης, έχουμε εγκαταστήσει γερανούς και ειδικές ομάδες στον Κηφισό για την διευκόλυνση της αποσυμφόρησης. Ελέγχουμε εντατικότερα την παραβίαση της ΛΕΑ και έχουμε δει σημαντικά αποτελέσματα σε κομβικές αρτηρίες. Επιπλέον, αποδίδει αποτελέσματα και η συστηματική δίωξη του διπλοπαρκαρίσματος. Τέλος, σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες ανανεώνουμε τα πρωτόκολλα διαχείρισης συμβάντων στις Εθνικές Οδούς.

 

Οι δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα δείχνουν πως διατηρείται το καθαρό προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας. Ωστόσο μήπως αυτό σε δεύτερο χρόνο οδηγήσει σε εφησυχασμό, αλλά και σε χαλαρή ψήφο στις επερχόμενες ευρωεκλογές; Όσον αφορά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως βλέπετε τις τελευταίες εξελίξεις ;

Η διατήρηση των υψηλών ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι δεδομένη και εξαρτάται από τις πολιτικές μας, τη συμπεριφορά μας και το ήθος μας. Οφείλουμε να αναστοχαζόμαστε και να αξιολογούμε το έργο μας καθημερινά, έχοντας ανοιχτά αυτιά στην κριτική, ώστε να δίνουμε λύσεις στη μάχη της καθημερινότητας. Αν ακολουθήσουμε τη συγκεκριμένη τακτική, δεν βρίσκω κάποιο λόγο να μην διατηρηθούν, και γιατί όχι, να αυξηθούν, τα ποσοστά των δημοσκοπήσεων. Όσον αφορά τον πιθανό εφησυχασμό των ψηφοφόρων, η στρατηγική παραμένει η ίδια. Τα έργα μας και οι πράξεις μας θα είναι αρκετές ώστε να ωθήσουν μαζικά τους ψηφοφόρους στις κάλπες. Ο Ιούνιος είναι τόσο κοντά, αλλά συνάμα τόσο μακριά. Όσο μπορούμε να υλοποιούμε τους στόχους μας και να διατηρούμε με συνέπεια τη σαφή και ουσιαστική πολιτική μας, τόσο μπορούμε να περιμένουμε τη στήριξη των πολιτών.

Αναφορικά με το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, είναι εμφανές πλέον πως πρόκειται για ένα διχασμένο τοπίο. Είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά πολιτικά δεδομένα να έχουμε μια αξιωματική αντιπολίτευση που δεν κάνει αντιπολίτευση. Δεν θεωρώ σωστό το να αναλωθούμε στις εξελίξεις του άλλου κόμματος, αρκετά το κάνουν από μόνοι τους. Η ομφαλοσκόπηση δεν είναι πολιτική στάση και δεν αφορά την δρώσα κοινωνία. Από τη πλευρά μας, παρακολουθούμε τις εξελίξεις και συνεχίζουμε τη πορεία μας, δίχως εφησυχασμό. Εστιάζουμε στην βελτίωση της κοινωνίας μας, επιλύνοντας τα προβλήματά της, έχοντας ως μοναδική προτεραιότητα τον πολίτη. Στο ΣΥΡΙΖΑ μοιράζουν φέουδα και τιμάρια.

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis