Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
περιπολικό_intimenews
10:19 | 10/02/2024

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

 

ΠΡΟΣ

 

1) Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ (Μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ)

2) Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ανδρέα ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟ (Μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ)

3) Υπουργό Υγείας κ. Άδωνι  ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ (Μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ.)

4) Υφυπουργό Υγείας κ. Δημήτριο ΒΑΡΤΖΟΠΟΥΛΟ (Μέσω Π.Ο.ΑΣ.Υ)

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1) ΓΕ.Π.Α.Δ Κρήτης

2) Δ.Α. Ηρακλείου

3) Υπηρεσίες Δ.Α. Ηρακλείου

4) Μέλη μας

5) Π.Ο.ΑΣ.Υ.

6) Βουλευτές Νομού Ηρακλείου

7) Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου

8) 7η ΥΠΕ Κρήτης

 

      Θέμα: ΄΄ Μεταφορά Ψυχικά Ασθενών ένεκα Εισαγγελικών Παραγγελιών΄΄

 

Με νωπό ακόμα το μελάνι της υπογραφής της υπ’ αρίθμ.: Γ3α/Γ.Π.οικ. 6388/01-02-2024 Εγκυκλίου, υπογεγραμμένης από τον Υφυπουργό Υγείας κ. ΒΑΡΤΖΟΠΟΥΛΟ Δημήτριο αναρτημένης στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ με αριθμό ΑΔΑ:Ψ69Ζ465ΦΥΟ-3Α3 και με την επισήμανση ΄΄ με την ευθύνη άμεσης κοινοποίησης στα Νοσοκομεία ευθύνης τους΄΄, γινόμαστε καθημερινά αποδέκτες αναφορών και καταγγελιών από συναδέλφους-μέλη μας που επιφορτίζονται με τη μεταφορά ψυχικά ασθενών ένεκα εισαγγελικών παραγγελιών στα Νοσοκομεία της πόλης μας ως προς την άρνηση των εφημερευόντων ιατρών για την άμεση παραλαβή του κάθε περιστατικού και την απεμπλοκή των Αστυνομικών μετά την παράδοση τους στις εκάστοτε αρμόδιες ψυχιατρικές κλινικές, με την επικαλούμενη δικαιολογία από το ιατρικό προσωπικό ότι ΄΄εμείς έχουμε άλλη εντολή από τους προϊσταμένους μας΄΄ αρνούμενοι επιδεικτικά την ισχύ και εφαρμογή της παραπάνω Εγκυκλίου. Τελευταίο περιστατικό αυτό που έλαβε χώρα σήμερα (09-02-2024) με Αστυνομικούς επαρχιακού Α.Τ. της Δ.Α Ηρακλείου, οι οποίοι από την 14:00 ώρα που ανέλαβαν Υπηρεσία έως και την ώρα που συντάσσεται η συγκεκριμένη ανακοίνωση-καταγγελία βρίσκονται ΄΄όμηροι΄΄ στην Ψυχιατρική κλινική του ΠΑ.Γ.Ν. Ηρακλείου, έχοντας μάλιστα μετατραπεί από Αστυνομικοί σε Νοσοκόμους μεταφέροντας ψυχικά ασθενή γυναίκα από εξέταση σε εξέταση μέχρι να παραληφθεί από τους αρμόδιους ψυχιάτρους και να γνωματεύσουν εν τέλει αν χρήζει ή όχι νοσηλείας.

Δε θα μακρηγορήσουμε αναφέροντας την έλλειψη προσωπικού που υπάρχει στη Δ.Α. Ηρακλείου, ούτε την έλλειψη αστυνόμευσης στην περιοχή αρμοδιότητας του συγκεκριμένου Α.Τ. που επιλήφθηκε του παραπάνω περιστατικού μεταφοράς του ψυχικά ασθενούς για δέκα (10) και πλέον ώρες από το ένα και μοναδικό περιπολικό που εκτελεί υπηρεσία στην περιοχή αυτή, γεγονός που έχει γίνει πλέον συνήθεια σε όλα τα Α.Τ. του Νομού μας αρμόδια για την μεταφορά ψυχικά ασθενών. Δε θα μακρηγορήσουμε ούτε για την ασφάλεια του ψυχικά ασθενή όταν συνοδεύεται από Αστυνομικούς που δεν έχουν καμία εκπαίδευση και εξειδίκευση στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Αυτά τα έχουμε επισημάνει δεκάδες φορές. Η Ένωση μας μάλιστα έχει αποστείλει και εξώδικη καταγγελία δια της συνηγόρου μας  την 15-02-2023 στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών και Εφετών Κρήτης καθώς και στην 7η ΥΠΕ Κρήτης.

 

Κάπου εδώ όμως το ποτήρι της οργής έχει ξεχειλίσει και απαιτούμε απαντήσεις στα εξής ερωτήματα:

  1. Ποιοι είναι αυτοί που αρνούνται κατηγορηματικά να εφαρμόσουν την ισχύουσα Νομοθεσία;
  2. Ποιοι προϊστάμενοι κλινικών (αν ισχύουν τα λεγόμενα του προσωπικού τους) δίνουν εντολή για τη μη εφαρμογή της Νομοθεσίας;
  3. Έχει διαταχθεί ποτέ προκαταρκτική εξέταση για παράβαση καθήκοντος ( κατ’ Άρθρο 259 Π.Κ.) σε υπάλληλο που παραβαίνει τα καθήκοντα του; Αν το πράξει Αστυνομικός σίγουρα ΝΑΙ!!!

 

    Και σαν να μη φτάνουν όλα τα παραπάνω διαβάζουμε έκπληκτοι σε διάφορα δημοσιογραφικά site, την ανακοίνωση του σωματείου εργαζομένων ΠΑ.Γ.Ν.Η. όπου επιθυμούν τη μη εφαρμογή της παραπάνω Εγκυκλίου, για τους δικούς τους σεβαστούς λόγους, αναφέροντας μεταξύ άλλων, την υποχρέωση των Αστυνομικών σε περίπτωση που κάποιος ασθενής κριθεί ότι δε χρήζει νοσηλείας, να αναμένουν στο ίδρυμα για να τον επιστρέψουν πίσω στην οικία του!!!!Αξιότιμοι κύριοι, το περιπολικό δεν είναι ούτε ταξί, ούτε ασθενοφόρο πόσο μάλιστα ο Αστυνομικός Νοσοκόμος ή Τραυματιοφορέας.

    Ουδέποτε σαν σωματείο καταγγείλαμε απόψεις ή ανακοινώσεις άλλου σωματείου εργαζομένων, σεβόμενοι πάντα τον οποιοδήποτε εργασιακό κλάδο. Όμως ΩΣ ΕΔΩ!!! Πρέπει κάποια στιγμή σε αυτή τη Χώρα να κάνει ο καθένας τη δουλειά που του αναλογεί και που του έχει ανατεθεί δια της Νομοθεσίας και των υποχρεώσεων που απορρέουν από αυτήν να κάνει. 

    Απαιτούμε την άμεση εφαρμογή της παραπάνω Εγκυκλίου και ειδικότερα των εδαφίων:

α) Ο εφημερεύον ψυχίατρος καλείται προς παραλαβή του περιστατικού, το ταχύτερο δυνατόν, μετά την άφιξη στη νοσηλευτική μονάδα, αποφεύγοντας οιεσδήποτε τυχόν καθυστερήσεις.

β) Ο Αστυνομικός Υπάλληλος αποδεσμεύεται αμέσως μετά την έναρξη της διαγνωστικής διαδικασίας

γ) Οιαδήποτε μετακίνηση του περιστατικού εντός ή εκτός της νοσηλευτικής μονάδας υποδοχής, γίνεται με δικά της μέσα και ευθύνη

 

και δηλώνουμε ρητά ότι δε θα ανεχτούμε από εδώ και στο εξής καμία παρερμηνεία αυτής.

 

Η Προϊστάμενη Αρχή Εισαγγελία Πρωτοδικών Ηρακλείου παρακαλείται για τις δικές της περαιτέρω ενέργειες και δηλώνουμε ρητά ότι το αμέσως προσεχές διάστημα θα προσφύγουμε ενώπιον της, με επίσημη καταγγελία και αγωγές όπου αυτό απαιτηθεί..

 

ΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΕΛΕΙΩΣΑΝ!!!

    

    

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε. Α. Υ. Ν. Η.

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis