Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:24 | 16/12/2017

Το προσφυγικό θέμα διχάζει ξανά την Ευρώπη, οι ηγέτες της οποίας δεν μπορούν να καταλήξουν σε μια απτή συμφωνία γύρω από το ζήτημα, όπως μαρτυρούν τα όσα έλαβαν χώρα την Πέμπτη και την Παρασκευή στις Βρυξέλλες. 

Η αψυχολόγητη κίνηση του Ντόναλντ Τουσκ να θέσει ζήτημα κατάργησης των υποχρεωτικών ποσοστώσεων για τη μετεγκατάσταση προσφύγων και να χαρακτηρίσει το μέτρο αναποτελεσματικό προκάλεσε έντονες αναταράξεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως φάνηκε στην Σύνοδο Κορυφής

"Αντί για μια επίδειξη ομοψυχίας, οι ευρωπαίοι ηγέτες επέλεξαν να κλείσουν το 2017 με διαφωνίες και διχόνοια όσον αφορά στο προσφυγικό", σημειώνει το Politico, κατακεραυνώνοντας ουσιαστικά την Ε.Ε. για την επαμφοτερίζουσα στάση της στο φλέγον αυτό ζήτημα.

[custom:google-ads]

"Οι ηγέτες δεν σημείωσαν καμία πρόοδο στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών και μια συμφωνία είναι απίθανο να λάβει χώρα πριν το μέσο του 2018, μετά τις ιταλικές εκλογές. Η διχόνοια αυτή έρχεται ως υπενθύμιση του πόση λίγη πρόοδος έχει επιτευχθεί τα τελευταία δυο χρόνια -επίσης χρησιμεύει ως απόδειξη του πόσο διχασμένη είναι η Ανατολική με την Δυτική Ευρώπη στο συγκεκριμένο θέμα".

Σε ό,τι αφορά τις διαφωνίες για την Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση, συνήθως η τομή είναι Βορράς - Νότος, σε ό,τι όμως αφορά το μεταναστευτικό - προσφυγικό, είναι Δύση - Ανατολή, τόνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Αυτές οι διαιρέσεις συνοδεύονται με συναισθήματα τα οποία κάνουν δύσκολο να βρίσκουμε μια κοινή γλώσσα και λογικά επιχειρήματα σε αυτές τις συζητήσεις. Γι' αυτό πρέπει να εργαστούμε για την ενότητά μας ακόμη πιο εντατικά και αποτελεσματικά σε σχέση με παλαιότερα», σημείωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου στο οποίο συμμετέχουν οι 28 αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων των χωρών της Ε.Ε.

«Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη όχι μόνο στη διευθέτηση των προσφυγικών ροών –αυτό είναι καλό και σημαντικό- αλλά χρειαζόμαστε επίσης και εσωτερική αλληλεγγύη. Κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί να υπάρχει επιλεκτική αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε η Αγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στην Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών χαρακτηρίζοντας επίσης «μη επαρκές» το σχετικό πλαίσιο συζήτησης που έχει θέσει ο Τουσκ.

"Η γερμανίδα Καγκελάριος δεν έχει κρύψει την ενόχληση της στο σχέδιο Τουσκ για την αλλαγή των ποσοστώσεων, ενα σχέδιο που ουσιαστικά παίρνει τα βάρη από τις Ανατολικές χώρες της ευρωζώνης, ανακουφίζοντας τις", σημειώνει το δημοσίευμα.

"Οι ηγέτες των χωρών αυτών παραπονιούνται διαρκώς πως αντιμετωπίζονται ως μέλη δεύτερης κατηγορίας, μια άποψη που ενισχύεται από την αυξανόμενη ανησυχία πως προωθείται μια ευρωζώνη δυο ταχυτήτων από τον περασμένο κιόλας Μάρτιο, με τις ανατολικές χώρες να ακολουθούν ασθμαίνοντας την Γερμανία και την Γαλλία", συνοψίζει.

Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι μάλιστα έσπευσε να δώσει την έγκριση του στο προτεινόμενο σχέδιο Τουσκ, λέγοντας πως "θέλουμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους αυτούς [τους πρόφυγες], αλλά στην δική τους χώρα, όπου η βοήθεια μας θα είναι πιο αποτελεσματική".

Αλλοι ηγέτες γειτονικών κρατών, όπως ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, ήταν ακόμη πιο κυνικοί: "δεν έχουν κανένα δικαίωμα [οι πρόσφυγες] να ταξιδεύουν στην Ε.Ε. γι' αυτό και η Ε.Ε. πρέπει να προστατευθεί".

Οι δηλώσεις αυτές προκάλεσαν την αντίδραση του ολλανδού ομολόγου του, Μαρκ Ρούτε, ο οποιος τις χαρακτήρισε "ξεδιάντροπες".

Επιμένει ο Τουσκ

Την ανάγκη να βρεθεί ομοφωνία για το προσφυγικό, συμπεριλαμβανομένου του ζητήματος των υποχρεωτικών ποσοστώσεων, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ενώ υπεραμύνθηκε των φιλοευρωπαϊκών του αισθημάτων κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά το πέρας της διήμερης Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο το καλοκαίρι να ληφθούν αποφάσεις επί του θέματος με τη μέθοδο της ειδικής πλειοψηφίας.

«Ελπίζω ότι καταφέραμε να καθαρίσουμε την ατμόσφαιρα», δήλωσε ο Τουσκ προσθέτοντας ότι «άξιζε» να τεθεί το θέμα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων, καθώς υπάρχει ευρεία υποστήριξη στην άποψή του ότι οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν με συναίνεση. «Η επίτευξη συμβιβασμού είναι δύσκολη, αλλά πρέπει να προσπαθήσουμε σκληρά» τόνισε, ενώ σημείωσε ότι το Μάρτιο θα πρέπει να καταγράφει η πρόοδος προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις τον ερχόμενο Ιούνιο.

Ερωτηθείς σχετικά με την αξιολόγησή του για την αποτελεσματικότητα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων και εάν άλλαξε άποψη μετά την αντίδραση ορισμένων ηγετών, σημείωσε:

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η σκληρή αντίδραση είναι η καλύτερη απόδειξη ότι το θέμα των ποσοστώσεων είναι σημαντικό, αλλά δεν αποτελεί τη λύση». Πρόσθεσε ότι πρόκειται για το πιο «χρονοβόρο» ζήτημα σε ό,τι αφορά τη συζήτηση για το μεταναστευτικό.

Ωστόσο δήλωσε ότι δεν παίρνει το μέρος της μιας ή της άλλης ομάδας κρατών, αλλά έκανε μια «ειλικρινή» και «τεκμηριωμένη» ανάλυση της κατάστασης. Παράλληλα, επισήμανε ότι η επίτευξη συναίνεσης είναι σημαντική, καθώς εάν επικρατήσει η λύση της ειδικής πλειοψηφίας, δεν είναι «συνώνυμη της αλληλεγγύης».

Προσπάθεια αποκλιμάκωσης αλλά και αιχμές από Γιουνκέρ

Από την πλευρά του, ο Γιουνκέρ δήλωσε ότι δεν είναι «υπέρμαχος» της ειδικής πλειοψηφίας, γιατί δεν ευνοεί την «ενότητα», ωστόσο περιλαμβάνεται στη Συνθήκη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

Επίσης αντέκρουσε την άποψη του Τουσκ ότι η μετεγκατάσταση δεν ήταν αποτελεσματική και κάλεσε τα κράτη - μέλη να επαναφέρουν την αλληλοκατανόηση και την ενότητα.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει τις απόψεις περί αντι-ευρωπαϊκού σχεδίου Τουσκ, ο πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι γνωρίζει τον Τουσκ «πολλά χρόνια» και ότι είναι «εξαιρετικά φιλοευρωπαϊστής και αφοσιωμένος στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση». Επίσης αναφερόμενος στις πρόσφατες δηλώσεις του επίτροπου Αβραμόπουλου, είπε πως ορισμένες φορές λέγονται πράγματα από θυμό χωρίς να σημαίνει ότι αυτές είναι οι απόψεις της Επιτροπής. «Γνωρίζω ότι ο Αβραμόπουλος είναι καλός Επίτροπος. Ηταν μια παρεξήγηση και δεν πρέπει να δίνουμε περισσότερη σημασία», είπε χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της Επιτροπής δεν απέφυγε να επιρρίψει έστω και εμμέσως ευθύνες στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Συγκεκριμένα, συνεχάρη την εσθονική προεδρία λέγοντας με νόημα ότι εργάστηκε για την «ενότητα», την ώρα που άλλοι λειτούργησαν «διχαστικά».

Σε κοινή γραμμή Μέρκελ - Μακρόν για το προσφυγικό

Τη σημασία της αρχής της αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών της ΕΕ στο μεταναστευτικό ζητημα, υπογράμμισαν από τις Βρυξέλες τόσο η Γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, όσο και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν λίγο μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, παίρνοντας εκ νέου σαφείς αποστάσεις από την πρόσφατη παρέμβαση Τουσκ για το προσφυγικό.

Η Μέρκελ τόνισε πως, ενώ υπάρχει συμφωνία σε ό,τι αφορά ζητήματα όπως η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και οι σχέσεις με τρίτες χώρες προέλευσης προσφύγων, οι διαφωνίες εξακολουθούν να υφίστανται σε ό,τι αφορά το θέμα της αλληλεγγύης εντός της ΕΕ. «Eίναι απαράδεκτο να επιδεικνύεται αλληλεγγύη σε κάποιους τομείς και σε κάποιους άλλους όχι», είπε η Μέρκελ, ενώ ο Μακρόν τόνισε ότι η αλληλεγγύη πρέπει να επιδεικνύεται εντός της ΕΕ και όχι μόνο προς χώρες εκτός της ΕΕ. Ο Γάλλος Πρόεδρος υπενθύμισε ότι οι συζητήσεις στο μεταναστευτικό θα συνεχιστούν με την προοπτική να επιτευχθεί συμφωνία ως τον Ιούνιο του 2018.

Εξάλλου, ο Μακρόν εξέφρασε την πεποίθηση ότι ως τον Ιούνιο του 2018 θα έχει επιτευχθεί συμφωνία για τη μεταρρύθμιση της ευρωζώνης και το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης. Ο ίδιος τόνισε ότι στόχος είναι να υπάρξει σύγκλιση απόψεων με τη Γερμανία ως τον Μάρτιο, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία τον Ιούνιο. "Χρειαζόμαστε μια σταθερή και ισχυρή Γερμανία για να προχωρήσει η Ευρώπη", ανέφερε ο Μακρόν και ευχήθηκε στην Άγγελα Μέρκελ να ευοδωθούν σύντομα οι διαπραγματεύσεις με το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών για τον σχηματισμό της Γερμανικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα Καγκελάριος εξέφρασε τη βούλησή της να υπάρξει συμφωνία για το μέλλον της ευρωζώνης. «Θα βρούμε μια κοινή λύση γιατί το χρειάζεται η Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «υπάρχει η βούληση και αυτό είναι το σημαντικό». Η Μέρκελ ανέφερε ότι τώρα που η ΕΕ βρίσκεται σε «καλύτερη θέση», όσον αφορά την οικονομική ανάπτυξη και την απασχόληση, είναι η κατάλληλη περίοδος να γίνει αυτή η συζήτηση με στόχο την επίτευξη μεγαλύτερης οικονομικής σύγκλισης μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης. Πρόσθεσε ότι όλες οι χώρες προχωρούν σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και συνεχάρη τον Γάλλο Πρόεδρο για τις μεταρρυθμιστικό έργο που προωθεί στη χώρα του.

Διαβάστε περισσότερα στο thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis