Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
08:14 | 24/02/2024

Γράφει ο Αλέξανδρος Καλαφάτης

 

Διαβάστε επίσης

Είναι τα λεγόμενα «χειροποίητα» όπλα. Πρωτοεμφανίστηκαν στην Αμερική και άρχισαν να απασχολούν έντονα τις διωκτικές Αρχές διεθνώς εδώ και περίπου εφτά χρόνια, όταν άρχισαν να κυκλοφορούν ευρέως στο διαδίκτυο εγχειρίδια κατασκευής «homemade» πιστολιών.

Χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου ανά τον κόσμο άρχισαν να κατεβάζουν στον υπολογιστή τους τις ηλεκτρονικές οδηγίες για το πως μπορεί κάποιος να φτιάξει στο σπίτι του ένα όπλο, εκτυπώνοντάς το σε έναν 3D εκτυπωτή. Τα χρόνια που ακολούθησαν δεκάδες «ειδικοί» εμφανίστηκαν στο Youtube, στο σκοτεινό διαδίκτυο και σε διάφορες ιστοσελίδες και άρχισαν να δίνουν «συμβουλές» και οδηγίες για τα όπλα «νέας γενιάς», τα οποία πλέον είναι γνωστά στις διωκτικές Αρχές ανά τον κόσμο με την ονομασία «FGC-9» (Fuck Gun Control, με το '9' να αναφέρεται στο διαμέτρημα των 9mm).

oplo_3dprinter_1_bbf9d.jpg

Σύμφωνα με το Wikipedia, το «FGC-9» είναι μία εκτυπωμένη καραμπίνα διαμετρήματος πιστολιού που κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2020 από έναν σχεδιαστή όπλων με γερμανική και κουρδική καταγωγή: «Σχεδιάστηκε προκειμένου να μπορούν άνθρωποι, που ζουν σε χώρες με νόμους που περιορίζουν την οπλοκατοχή και το εμπόριο όπλων, να είναι σε θέση να το κατασκευάσουν με ελάχιστα ή καθόλου νομικά προβλήματα (…) Το συνολικό κόστος παραγωγής για κάποιον που διαθέτει ήδη 3D εκτυπωτή ανέρχεται στα 500 δολάρια ΗΠΑ (περίπου 460 ευρώ)». Σημειώνεται μάλιστα ότι όσο περνούν τα χρόνια κυκλοφορούν «αναθεωρημένα» εγχειρίδια που μετά από «αναβάθμιση» κάνουν τη διαδικασία κατασκευής πιο απλή.

oplo_3dprinter_2_30cd8.jpg

Τα «χειροποίητα» πυροβόλα είναι ένα από τα μείζονα προβλήματα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι Αρχές σε παγκόσμιο επίπεδο τα επόμενα χρόνια, καθώς εκτιμάται ότι συν τω χρόνω θα τα «προτιμούν» ομάδες του οργανωμένου εγκλήματος, τρομοκράτες ή ακόμα και ποινικοί που θέλουν «καθαρά» όπλα με χαμηλό κόστος.

oplo_3dprinter_3_3e1e5.jpg

Στην Ισπανία οι Αρχές είχαν κάνει το 2020 έφοδο σε κρησφύγετο εξτρεμιστών εντοπίζοντας ολόκληρο οπλοστάσιο από εκτυπωμένα όπλα. Στο χώρο είχαν βρεθεί εγχειρίδια για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών με τη βοήθεια εκτυπωτών, όπως και τρομοκρατικά εγχειρίδια. Η τότε ανακοίνωση της ισπανικής Αστυνομίας ήταν προφητική:

«Ο κίνδυνος της χρήσης τρισδιάστατων εκτυπωτών από εγκληματικές οργανώσεις σηματοδοτεί μία νέα υπαρκτή απειλή στην Ευρώπη». Ως παράδειγμα αναφερόταν η τρομοκρατική επίθεση στη Γερμανία τον Οκτώβριο του 2019, όταν ένοπλος άνδρας άνοιξε πυρ εναντίον εβραϊκής συναγωγής με όπλο το οποίο είχε κατασκευάσει σε 3D εκτυπωτή.

oplo_3dprinter_4_4c0e3.jpg

Οι πρώτες συλλήψεις στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα η πρώτη υπόθεση με εκτυπωμένα όπλα είναι γεγονός. Όλα ξεκίνησαν όταν προ μηνών η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών είχε την πληροφορία ότι μία παρέα νεαρών Ελλήνων εκτυπώνει πυροβόλα όπλα στη Σάμο.

Ο «πληροφοριοδότης» ανέφερε ότι ένας φοιτητής με καταγωγή από πόλη της δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος σπουδάζει στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και ζει στη Σάμο, έχει εξοπλισμό για την εκτύπωση όπλων.

Η ΕΥΠ αξιολόγησε την πληροφορία ως σοβαρή. Σύμφωνα με πληροφορίες του ieidiseis, έγινε άρση του απορρήτου και οι Αρχές άρχισαν να παρακολουθούν τις επικοινωνίες των εμπλεκομένων. Ο «κοριός» προσέφερε αρκετά στοιχεία στους ερευνητές της υπόθεσης.

Μάλιστα, οι πράκτορες της ΕΥΠ διαπίστωσαν ότι έγιναν συγκεκριμένες παραγγελίες υλικών και εξαρτημάτων. Οι διαδικτυακές επικοινωνίες για όλα αυτά ήταν στα «ραντάρ» των ειδικών υπηρεσιών.

Η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής δεν συνέλαβε μόνο τον προαναφερόμενο φοιτητή αλλά και τρεις ακόμα νεαρούς (επίσης φοιτητές οι οποίοι γνωρίστηκαν στη Σάμο -δύο με καταγωγή από το νησί, ένας από την Αθήνα και ένας από τη δυτική Μακεδονία). Ο 3D εκτυπωτής είχε εγκατασταθεί στο σπίτι ενός εκ των τεσσάρων της «παρέας». Με ειδικές γνώσεις και τεχνολογία φέρονται να εκτύπωναν είτε αυτοτελή όπλα είτε ανταλλακτικά. Το εντυπωσιακό είναι ότι επιβεβαιωμένα κατασκεύασαν όπλο με την κωδική ονομασία FGC-9.

Οι αστυνομικοί θεωρούν ότι «ξήλωσαν» μία οργάνωση «εν τη γενέσει» της, καθώς εκτιμάται ότι πρόθεση των δραστών ήταν να αρχίσουν να δέχονται παραγγελίες για την παραγωγή όπλων «νέας γενιάς». Οι αστυνομικοί εκτιμούν ότι η «παρέα» των νεαρών θα έστηνε μία «επιχείρηση» που θα λειτουργούσε μέσω διαδικτύου. Το όπλο «νέας γενιάς» που φέρονται να κατασκεύασαν και βρέθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. θα μεταφερθεί στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ήταν λειτουργικό ή όχι.

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους- το όπλο δεν ήταν ακόμα λειτουργικό, διότι του έλειπαν κάποια (λίγα) εξαρτήματα. Όπως προσθέτουν οι ίδιες πηγές ενημέρωσης, «για να φτάσει κάποιος στο σημείο να εκτυπώσει λειτουργικά όπλα χρειάζεται μία περίοδος... πειραματισμών».

Το σημαντικότερο ψηφιακό πειστήριο που βρίσκεται στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. είναι το λάπτοπ που κατασχέθηκε, στο οποίο είναι εγκατεστημένο το πρόγραμμα με το οποίο δινόταν η εντολή της εκτύπωσης των όπλων.

Σημειώνεται ότι κατά την παρακολούθηση των εμπλεκομένων προέκυψε προσπάθεια για την ανεύρεση υποψήφιων αγοραστών. Από τις συνομιλίες προέκυψαν συζητήσεις για το ύψος της τιμής των όπλων (από 800, 1000, έως και 1500 ευρώ).

synagermos-se-efp-kai-el-as_2_e3b20.jpg

synagermos-se-efp-kai-el-as_3_1f57b.jpg

synagermos-se-efp-kai-el-as_4_b6a4a.jpg

3d opla elllada, 3d printer οπλα ελλαδα

ieidiseis.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis