Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Πώς να επιλέξεις το καταλληλότερο laptop για την εργασία σου
15:39 | 22/10/2023

Στη σημερινή ψηφιακή εποχή, οι φορητοί υπολογιστές έχουν γίνει απαραίτητο εργαλείο για τους επαγγελματίες σε διάφορους τομείς. Από τους γραφίστες και τους προγραμματιστές λογισμικού μέχρι τους συγγραφείς και τους επιχειρηματικούς αναλυτές, όλοι βασίζονται σε ένα laptop για την αποτελεσματική εκτέλεση των καθημερινών τους εργασιών. Ωστόσο, με την πληθώρα των επιλογών που διατίθενται στην αγορά, η επιλογή του κατάλληλου laptop μπορεί να είναι μια δύσκολη αποστολή. 

Ο τέλειος φορητός υπολογιστής για εσάς εξαρτάται από τις συγκεκριμένες απαιτήσεις της εργασίας σας και τις προσωπικές σας προτιμήσεις. Ένας γραφίστας μπορεί να χρειάζεται έναν φορητό υπολογιστή με οθόνη υψηλής ανάλυσης και ισχυρή κάρτα γραφικών, ενώ ένας συγγραφέας μπορεί να δίνει προτεραιότητα σε ένα άνετο πληκτρολόγιο και μεγάλη αυτονομία. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να καταλάβετε τι χρειάζεστε από τον φορητό σας υπολογιστή για να κάνετε τη σωστή επιλογή.

Αξιολογώντας μερικούς βασικούς παράγοντες, μπορείτε να εντοπίσετε το τέλειο μοντέλο για να αυξήσετε την παραγωγικότητα και την απόλαυσή σας. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν αυτό το ταξίδι για να βρείτε τον ιδανικό φορητό υπολογιστή για την εργασία σας!

Μέγεθος οθόνης και υποστήριξη αφής

Σκεφτείτε ποιο μέγεθος οθόνης θα ταίριαζε καλύτερα στις απαιτήσεις της εργασίας σας. Οι φορητοί υπολογιστές με οθόνη 11″-14″ είναι ιδανικοί για συχνά ταξίδια όπου δίνεται προτεραιότητα στην άνετη φορητότητα. Οι οθόνες 15″-16″ εξισορροπούν τη φορητότητα και τη μεγάλη επιφάνεια εργασίας ενώ για ακόμα μεγαλύτερη επιφάνεια πλησιάζοντας τα επίπεδα ενός επιτραπέζιου υπολογιστή, θα πρέπει να κοιτάξετε για laptop που διαθέτει οθόνη 17″ και άνω. Στην περίπτωση αυτή, έχετε τη μεγαλύτερη διαθέσιμη επιφάνεια όμως το μέγεθος του υπολογιστή είναι σημαντικά μεγαλύτερο όπως και το βάρος, κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο στη φορητότητα. 

Θα πρέπει να εξετάσετε επίσης αν χρειάζεστε λειτουργικότητα οθόνης αφής αφού οι συγκεκριμένες προσθέτουν ευελιξία για εργασίες που έχουν σχέση με το σχέδιο ή αλληλεπιδράσεις τύπου tablet. Ωστόσο, ενδέχεται να επηρεάζουν κάπως την αυτονομία ενώ δεν είναι τόσο καλές στη μείωση των αντανακλάσεων όπως οι παραδοσιακές οθόνες. 

Επεξεργαστής (CPU) 

Ο επεξεργαστής επηρεάζει τις συνολικές επιδόσεις και την ευελιξία. Οι νεότερες γενιές, όπως η 13η γενιά Intel Core ή η σειρά AMD Ryzen 6000, παρέχουν μεγαλύτερη ταχύτητα για απαιτητικές εφαρμογέςs. Εννοείται ότι όσο ανεβαίνουμε σε αριθμό πυρήνων, ανεβαίνουμε και σε τιμή, όμως και πάλι εδώ πρέπει να δώσεις έμφαση στις πραγματικές σου ανάγκες. Για παράδειγμα ένα laptop με τον Intel Core i9-1380HX ο οποίος διαθέτει 24πυρήνες και προορίζεται απλά για συγγραφή κειμένων, είναι σίγουρα υπερβολή, όχι όμως για το gaming

Γενικότερα για μια ισορροπία πολύ καλών επιδόσεων και αυτονομίας, ρίξε μια ματιά στα κορυφαία Core i5/Core i7 μοντέλα της Intel αλλά και στη σειρά επεξεργαστών Ryzen 7 της AMD. 

Αν ενδιαφέρεσαι για MacBook, η Apple τα τελευταία χρόνια δημιουργεί τους δικούς της επεξεργαστές μια μια πληθώρα επιλογών. Για παράδειγμα, το M2 SoC που βρίσκουμε στα τελευταία MacBook Air μπορεί να σας καλύψει για τη συντριπτική πλειοψηφία των αναγκών σας. Για περισσότερα όμως όπως σε ένα MacBook Pro, τότε κοιτάξτε για λύσεις M2 Pro και M2 Max που θα καλύψουν τις ανάγκες σας σε «βαριές» εφαρμογές που έχουν συνήθως να κάνουν με την επεξεργασία βίντεο και το σχέδιο.

RAM

Η μνήμη καθορίζει πόσες εφαρμογές μπορείτε να εκτελείτε ταυτόχρονα ενώ  Τα 8 GB είναι το τρέχον ελάχιστο όριο για ομαλές επιδόσεις ενώ τα 16 GB παρέχουν περιθώριο για αναπαραγωγή παιχνιδιών, επεξεργασία βίντεο και λογισμικό που έχει σχέση με το σχεδιασμό. Ρίξτε μια ματιά επίσης αν ο φορητός υπολογιστής, επιτρέπει την αναβάθμιση στη μνήμη, κάτι που παρέχει ευελιξία για να προσθέσετε περισσότερη αργότερα, αν χρειαστεί.

Αποθηκευτικός χώρος

Η αποθήκευση SSD είναι πολύ ταχύτερη από τους παραδοσιακούς σκληρούς δίσκους. Οι δίσκοι SSD των 256GB ή υψηλότερων δυνατοτήτων προσφέρουν αρκετή χωρητικότητα για το λειτουργικό σύστημα, τις εφαρμογές και τα αρχεία. Οι μεγαλύτεροι SSD αποθηκεύουν περισσότερες φωτογραφίες, βίντεο και παιχνίδια. Ορισμένοι φορητοί υπολογιστές διαθέτουν αναβαθμίσιμο αποθηκευτικό χώρο για την προσαρμογή της χωρητικότητας.

Αυτονομία

Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας καθορίζει την κινητικότητα. Οι 8+ ώρες σας επιτρέπουν να εργάζεστε όλη την ημέρα χωρίς επαναφόρτιση. Αυτό που θα πρέπει να προσέξεις είναι ότι ακόμα και οι χρόνοι αυτονομίας που δίνουν οι κατασκευαστές των φορητών υπολογιστών είναι ενδεικτικοί, αφού όλα εξαρτώνται όχι μόνο από τις δυνατότητες του laptop αλλά και στη χρήση που κάνετε. Για παράδειγμα, οι «βαριές» εφαρμογές όπως η επεξεργασία βίντεο ή το φόρτωμα ενός βιντεοπαιχνιδιού, χρειάζονται πολύ περισσότερη ενέργεια οπότε εκεί η μπαταρία πέφτει με πιο γοργούς ρυθμούς. Αντιθέτως, μια αναπαραγωγή ταινίας, ή το browsing με λίγα tabs ανοιχτά, ακόμα και μια επεξεργασία κειμένου, είναι από τις εργασίες που είναι “φιλικές” προς την αυτονομία του φορητού σας υπολογιστή.

Έχετε υπόψη σας ότι η ταχύτητα φόρτισης είναι εξίσου σημαντική αφού η γρήγορη φόρτιση μέσω θύρας USB-C ή Thunderbolt μπορεί να φανεί σε πολλές περιπτώσεις σωτήρια.

Λειτουργικό σύστημα

Μία από τις πιο εύκολες αποφάσεις σας είναι η επιλογή λειτουργικού συστήματος. Τα Windows και το macOS είναι οι πιο δημοφιλείς επιλογές. Στην πρώτη περίπτωση, στην αγορά θα βρείτε μια τεράστια ποικιλία φορητών υπολογιστών με πολλαπλές επιλογές τεχνικών χαρακτηριστικών, καλύπτοντας όλα τα βαλάντια. 

Τα MacBooks τρέχουν αποκλειστικά macOS και «παίζουν» εξαιρετικά με άλλες συσκευές του οικοσυστήματος της Apple όπως το iPhone και το iPad. Έχε υπόψη σου και τα Chromebooks που χρησιμοποιούν το ChromeOS για προσιτή χρήση με επίκεντρο το browsing, με τις σχετικές επιλογές να κάνουν τη διαφορά στο τιμολογιακό επίπεδο, χάνοντας όμως από δυνατότητες σε σχέση με τις προτάσεις των Microsoft και Apple.

Τιμή

Ορίστε έναν προϋπολογισμό, λαμβάνοντας υπόψη τα επιθυμητά χαρακτηριστικά και τη μακροζωία. Τα 400-800 παρέχουν ικανές επιλογές μεσαίας κατηγορίας ενώ μετά ανεβαίνουμε ακόμα και σε πολύ μεγαλύτερα επίπεδα τιμής, ανάλογα με όλα τα παραπάνω που αναφέραμε.

Δώστε προτεραιότητα στις δυνατότητες που ευθυγραμμίζονται με την καθημερινή σου δραστηριότητα. Για συχνά ταξίδια, δώστε έμφαση στο φορητό μέγεθος, τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας και τη συνδεσιμότητα. Οι επαγγελματίες δημιουργοί χρειάζονται ισχύ, ποιότητα οθόνης και αποθηκευτικό χώρο. Οι επαγγελματίες χρήστες θέλουν συχνά χαρακτηριστικά ασφαλείας και ευρεία υποστήριξη αξεσουάρ. Ο ιδανικός φορητός υπολογιστής σας ταιριάζει με τις επιδόσεις στις ανάγκες σας σε λογική τιμή.

Να θυμάστε, η επένδυση στον κατάλληλο φορητό υπολογιστή είναι μια επένδυση στην παραγωγικότητα και την ικανοποίηση από την εργασία σας. 

www.newsbeast.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis