Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
σχολεία
12:44 | 29/02/2024

Στις ευρωεκλογές του Ιουνίου δικαίωμα ψήφου θα έχουν και νέοι κάτω των 18 ετών. Αυτοί οι μαθητές, λοιπόν, της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν θα χρησιμοποιούν πλέον τα στυλό τους μόνο για τις εξετάσεις, αλλά και για να ψηφίσουν.

Στις ευρωεκλογές του 2024, έφηβοι από το Βέλγιο, τη Γερμανία την Ελλάδα, την Αυστρία και τη Μάλτα, όπου δίνεται δικαίωμα ψήφου σε πολίτες ηλικίας 16 και 17 ετών θα προσέλθουν στις κάλπες για να εκλέξουν τα πρόσωπα εκείνα που θα τους εκπροσωπήσουν στο κυρίαρχο όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, το μεγάλο ζητούμενο είναι οι έφηβοι να ενημερωθούν και να αποκτήσουν ισχυρό κίνητρο για να προσέλθουν στις κάλπες. 

Διαβάστε επίσης

Οπότε δράσεις όπως αυτή που πραγματοποιήθηκε στο 2ο Γυμνάσιο Καβάλας, με στόχο την ενημέρωση των μαθητών για τη λειτουργία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου βοηθάει στην καλύτερη κατανόηση της λειτουργίας του θεσμικού αυτού οργάνου. Εξάλλου, σε δυο χρόνια από σήμερα και αυτοί οι μαθητές θα έχουν δικαίωμα ψήφου, οπότε η ενημέρωση είναι πάντα χρήσιμη και πολύτιμη.

Ποια Ευρώπη ονειρευόμαστε; Ποια από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ε.Ε. πρέπει να θέσουμε ως προτεραιότητα; Πρέπει να δοθεί έμφαση στην Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, στην ενίσχυση της οικονομίας ή στην προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής; Πρέπει να επιδιώξουμε την ενίσχυση του ρόλου της Ευρώπης στον κόσμο, την ώθηση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και τον ψηφιακό μετασχηματισμό;

Σε αυτά τα ερωτήματα κλήθηκαν να απαντήσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γ1 τμήματος του 2ου Γυμνασίου Καβάλας, εκπροσωπώντας, χωρισμένοι σε ομάδες, τις έξι ομάδες του θεσμικού συλλογικού οργάνου και συμμετέχοντας  σε προσομοίωση μιας εναρκτήριας συνεδρίασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η προσομοίωση εντάχθηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με το Europe Direct ΑΜΘ, στο πλαίσιο του προγράμματος Eurolab: 2nd Gymnasium of Kavala, A European Citizenship Laboratory που υλοποιεί το σχολείο. 

Στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών εκδηλώσεων του σχολείου, ο Δημήτρης Σπιτσέρης, υπεύθυνος του γραφείου Europe Direct στην Καβάλα, συζήτησε με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ' τάξης για την αξία της συμμετοχής των Ευρωπαίων πολιτών στις του Ιουνίου, τους ενθάρρυνε να αξιοποιούν τις ευκαιρίες που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στους νέους και τις νέες της Ευρώπης και απάντησε στις ερωτήσεις τους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis