Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:29 | 24/10/2021

Η «τουρκική ιδιωτική εταιρεία ασφαλείας» όπως τιτλοφορείται η SADAT, έχει τεθεί στο επίκεντρο της προσοχής το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων να αναφερθεί εκτενώς σε δημοσίευμα του, σχετικά με τον ρόλο της «παραστρατιωτικής οργάνωσης» που υποστηρίζει τον Πρόεδρο Ερντογάν και τις επιδιώξεις του, όχι μόνο στο περιφερειακό αλλά και στο διεθνές σύστημα.

Η SADAT ιδρύθηκε από τον απόστρατο Τούρκο Ταξίαρχο Adnan Tanrıverdi, ο οποίος εκδιώχθηκε από τον στρατό το 1996 στο πλαίσιο «αντι-ισλαμιστικής εκκαθάρισης» των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων και πλέον θεωρείται ως ένα από τα πιο σημαντικά «εργαλεία» του Ερντογάν.

Ενδεικτικό είναι, δε, ότι υπήρχαν έντονες φήμες ότι η SADAT αποτελούσε μέρος της πρότασης της Τουρκίας να αναλάβει την ασφάλεια στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ τον περασμένο Αύγουστο.

Το «βρώμικο» όνομα της SADAT

Ωστόσο, η εταιρεία έχει συνδέσει το όνομά της με την ανάπτυξη Σύρων μισθοφόρων σε συγκρούσεις, όπως η Λιβύη και το Ναγκόρνο-Καραμπάχ, όπου η Τουρκία υποστήριξε το Αζερμπαϊτζάν έναντι της Αρμενίας στις εχθροπραξίες για την αμφισβητούμενη περιοχή.

Σύμφωνα με έκθεση του Αμερικανού υψηλόβαθμου στρατιωτικού Ματ Πάουερ, η SADAT λειτουργεί ως «διαμεσολαβητής» μεταξύ της Άγκυρας και των αντιπροσώπων των Σύρων μισθοφόρων.

Αρκετοί, επίσης, είναι αυτοί που συγκρίνουν το ρόλο της SADAT με την ρωσική Wagner Group, η οποία έχει κατηγορηθεί ότι λειτουργεί σε στενό συντονισμό και σε συνεργασία με την Μόσχα, συχνά σε πολιτικά ευαίσθητες περιοχές.

Τούρκος ειδικός αναλυτής, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι «η SADAT έχει ιδεολογικά προσανατολισμένες και πολύ πιο αλληλένδετες σχέσεις με την Τουρκία».

Τι σημαίνει αυτό ;

Ο ιδρυτής της υπηρέτησε ως σύμβουλος του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πριν αναγκαστεί να παραιτηθεί τον Ιανουάριο του περασμένου έτους, αφού είπε σε θρησκευτικό συνέδριο ότι το SADAT «άνοιγε το δρόμο για τον ερχομό του Μαχντί, μιας μεσσιανικής φιγούρας που ορισμένοι Μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι θα λυτρώσει την ανθρωπότητα στον κόσμο». Αυτό προκάλεσε αντιδράσεις, όπως ήταν αναμενόμενο και επέφερε την παραίτησή του.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι ο γιος του Τανριβερντί, αναφερόμενος στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, είπε ότι: «οι ισχυρισμοί πως η SASDAT είναι μια εταιρεία μισθοφόρων αποτελούν παραπληροφόρηση. Χώρες που έρχονται από χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά… διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις για να κατηγορήσουν τον πρόεδρό μας και τον πρώην επικεφαλής σύμβουλό του, τον Αντνάν Τανριβερντί».

(onalert με αναφερόμενη πηγή: Ahval)

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis