Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:02 | 18/03/2015

Για δεύτερη συνεχή χρονιά και για έξι ημέρες (από τις 17/03 έως τις 22/03) θα πραγματοποιηθεί το Athens Science Festival στο χώρο της Τεχνόπολης.

Για έξι ημέρες λοιπόν, μικροί και μεγάλοι θα έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο της Επιστήμης μέσα από ένα πρωτότυπο, διασκεδαστικό και συναρπαστικό τρόπο. 

Με θέμα «Επιστήμη και Τεχνολογία: από τη θεωρία στην πράξη», το 2ο Athens Science Festival περιλαμβάνει δραστηριότητες και καινοτόμες δράσεις, οι οποίες απευθύνονται τόσο σε μαθητές και φοιτητές όσο και στο ευρύ κοινό: εργαστήρια, εκπαιδευτικά δρώμενα, επιμορφωτικά παιχνίδια, επιστημονικές παρουσιάσεις, συζητήσεις, παραστάσεις, προβολές, εκθέσεις και ενδιαφέρουσες ομιλίες από καταξιωμένους Έλληνες και ξένους επιστήμονες (νομπελίστες και διεθνείς επιστημονικές προσωπικότητες). Το φεστιβάλ θα «διαιρείται» σε ζώνες: τις καθημερινές, η πρωινή ζώνη θα αφορά κυρίως τα σχολεία, η απογευματινή και η βραδινή ζώνη το ενήλικο κοινό, ενώ το Σαββατοκύριακο το Φεστιβάλ θα απευθύνεται στο ευρύ κοινό. Η είσοδος είναι δωρεάν. 

Είδαμε το αναλυτικό πρόγραμμά του και σας προτείνουμε όσα δεν πρέπει να χάσετε. 

Τι δεν πρέπει να χάσετε 

Τα μαθηματικά των ζόμπι

Ο Thomas Woolley, μαθηματικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, μεταδίδει την δύναμη των μαθηματικών. Πως μπορούν να μας βοηθήσουν τα μαθηματικά να εμποδίσουμε την εξάπλωση μίας επιδημίας; Πως υπολογίζουμε τον χρόνο εξάπλωσης και το πόσα τελικά άτομα θα μολυνθούν; Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα βρίσκουν την απάντησή τους με τον πιο ενδιαφέροντα τρόπο. 
Τρίτη 17 Μαρτίου 2015, Ώρα 19.00 – 19.50, Αμφιθέατρο «Αθήνα 9.84» 

Μετεωρίτες και αστεροειδείς: φαντασία ή ουράνια απειλή

Ο Ιωάννης Μπαζιώτης, Λέκτορας καθηγητής Ορυκτολογίας-Πετρολογίας, στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών σε μια ενδιαφέρουσα ανάλυση της προέλευσης –κι όχι μόνο- των μετεωριτών και των αστεροειδών. Ποιες είναι οι ομοιότητες των αστεροειδών με τους μετεωρίτες και πως πραγματικά συνδέονται αυτά τα δύο μεταξύ τους; Ποια η προέλευσή τους και πώς τους αναγνωρίζουμε; Έχουν απειλήσει στο παρελθόν τη Γη; Έχουν βρεθεί στη Γη λιγότεροι από 200 κρατήρες με προέλευση την πρόσκρουση ενός τέτοιου ουράνιου σώματος, ενώ εκατομμύρια στο φυσικό δορυφόρο της Γης, τη Σελήνη. Γιατί δεν ανακαλύπτουμε περισσότερους κρατήρες στη Γη; Είναι η Γη σε κίνδυνο, από το κοντινό πέρασμα ενός αστεροειδή;
Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015, Ώρα 20.00 – 20.50, Αίθουσα «Νέοι Φούρνοι» 

Stand up science

Οκτώ νέοι επιστήμονες με εμπειρία στην επικοινωνία της επιστήμης «δοκιμάζουν» έναν νέο τρόπο διάχυσης της γνώσης και της επιστήμης προς το ευρύ κοινό: Την Stand-up science έχοντας ως πρότυπο την Stand- up comedy. 
Μέσα σε πέντε λεπτά θα παρουσιάσουν με τρόπο ελκυστικό, χιουμοριστικό και κατανοητό ένα επιστημονικό θέμα αναδεικνύοντας και τις δικές τους επικοινωνιακές ικανότητες. 
Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015, Ώρα 21.00 – 22.00, Αμφιθέατρο «Αθήνα 9.84» 

Tελικός διαγωνισμού επικοινωνίας της επιστήμης FameLab

Ο πιο συναρπαστικός διαγωνισμός επιστήμης, ο οποίος πλέον πραγματοποιείται σε περισσότερες από 25 χώρες σε όλον τον κόσμο έρχεται για 9η χρονιά στην Ελλάδα. Ελάτε να γνωρίσετε το νέο αστέρι στην επικοινωνία της επιστήμης και να μάθετε ποιος επιστήμονας θα μας εκπροσωπήσει στον παγκόσμιο τελικό. 
Σάββατο 21 Μαρτίου 2015, Ώρα 19.00 – 20.50, Αμφιθέατρο «Αθήνα 9.84» 

Είμαστε «Αστρόσκονη»; 

Ο Διονύσης Σιμόπουλος, αστροφυσικός κι επίτιμος Διευθυντής Ευγενιδείου Πλανηταρίου λέει πως ναι. Εάν κόψετε κάποιο λουλούδι, αν δοκιμάσετε ένα φρούτο, ή αν χαϊδέψετε το πρόσωπό σας, ακουμπάτε κάποιο άστρο. Γιατί όλα αυτά, κι οτιδήποτε άλλο υπάρχει γύρω μας, είναι κομμάτια κάποιου άστρου. Ο Ήλιος μας, η Γη μας και τα πάντα πάνω της δημιουργήθηκαν από αστροϋλικά που φτιάχτηκε στην «κόλαση» αστρικών θανάτων. Χωρίς τις εκρήξεις των σουπερνόβα δεν θα υπήρχαν πλανήτες και δορυφόροι. Χωρίς τις σουπερνόβα δεν θα υπήρχε η Γη, δεν θα υπήρχαν βράχια και βότσαλα, δεν θα υπήρχαν φυτά και ζώα. Χωρίς τις εκρήξεις των σουπερνόβα, δεν θα υπήρχε ο άνθρωπος.
Σάββατο 21 Μαρτίου 2015, Ώρα 20.00 – 20.50, Αίθουσα «Νέοι Φούρνοι» 

The Science of CSI: έγκλημα στο εργαστήριο (Ομάδα Famelab)

Μια ομάδα νεαρών επιστημόνων καλούνται να διαλευκάνουν τον θάνατο μιας ερευνήτριας κάτω από παράδοξες συνθήκες. Ήταν φόνος ή εργαστηριακό ατύχημα;
Σάββατο 21 Μαρτίου 2015, Ώρα 21.00 – 22.00, Αμφιθέατρο «Αθήνα 9.84» 

Χορεύοντας τα μαθηματικά

Η Πανωρέα Μπάκα, εκπαιδευτικός και διευθύντρια της MATHS DANCE καλεί τους μικρούς μας φίλους σε ένα τελείως διαφορετικό μάθημα για τους λόγους και τις αναλογίες χωρίς βιβλία και θρανία. Οι μαθητές χορεύοντας και δουλεύοντας σε ομάδες θα εμπλουτίσουν τις μαθηματικές τους γνώσεις και θα καλλιεργήσουν τη δημιουργικότητά τους μέσα από την εμπειρία ενός μαθήματος MATHS DANCE.
Εργαστήρι για παιδιά: Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015, 9.30 – 10.30, Αμφιθέατρο «Αθήνα 9.84»
Workshop: Σάββατο 21 Μαρτίου 2015, 16.00 – 17.45, Αίθουσα «Δεξαμενές Καθαρισμού» 

Molecular Mixology: Φυσική, χημεία ή κοκτέιλ;

Η Φυσική, η χημεία και τα κοκτέιλ μπλέκονται μπροστά στα μάτια μας στο Athens Science Festival και οι επιστήμες συναντούν την διασκέδαση μέσα από ένα φαντασμαγορικό θέαμα. Ο Θοδωρής Κουτσόβουλος και ο Άρης Χατζηαντωνίου, από το Momix, το πρώτο μοριακό μπαρ της Αθήνας, μας ταξιδεύουν στον κόσμο του MolecularMixology.
Κυριακή 22 Μαρτίου 2015, Ώρα 18.00 – 20.00, Αίθουσα «Αποθήκη» 

Η ζωή και η έρευνα σε ένα διαστημικό ανάλογο, στον Σταθμό Concordia της Ανταρκτικής/ Life
Στην ομιλία του ο Αδριανός Γολέμης θα αναφερθεί στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και τη βιοϊατρική έρευνα που διεξάγει στην Ανταρκτική προκειμένου να μελετήσει την προσαρμογή του ανθρώπου σε ακραίες συνθήκες διαβίωσης, οι οποίες προσομοιάζουν τη ζωή στο Διάστημα.
Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015, Ώρα 20.00 – 20.50, Αμφιθέατρο «Αθήνα 9.84» 

Οι Ηχηρές Πόλεις της noTours 

Το συνεργατικό έργο ‘ηχηρές πόλεις’ χρησιμοποιεί τον ήχο και την ανοικτή πηγή ήχου του περπατήματος της noTours πλατφόρμας ως μέσο μεταμόρφωσης της εμπειρίας του αστικού χώρου, ώστε να δημιουργήσει αστικές παρεμβάσεις με τοπικά μέσα ενημέρωσης που συνδέουν το Largo do Carmo (Λισσαβόνα), με την πλατεία Katelijne (Βρυξέλλες) και το Μοναστηράκι στην Αθήνα. 
Επίσης οι noTours θα διοργανώνουν ‘Ηχητικούς Περιπάτους’ καθημερινά από τις 16.00 - 17.00.
Ο ηχητικός περίπατος ‘Ηχηρές Πόλεις’ σας «πηγαίνει» γύρω από την περιοχή Γκάζι, σαν επαυξημένη εμπειρία ακουστικότητας. Με άλλα λόγια , μπορείτε να περιπλανηθείτε σε ένα νέο επίπεδο πραγματικότητας, με τους ήχους των διαφόρων ευρωπαϊκών πόλεων γύρω σας.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του Athens Sience Festival εδώ: http://www.athens-science-festival.gr/programme_2015/ 













ΠΗΓΗ: newsbeast.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis