Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
07:59 | 22/12/2023

Σε… live streaming (ζωντανή αναμετάδοση), με 2.000 κάμερες σώματος σε αστυνομικούς και 400 σε περιπολικά, θα καταγράφονται οι επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, καταδιώξεις, συμπλοκές, επιθέσεις εναντίον αστυνομικών δυνάμεων και περιστατικά αστυνομικής βίας, με στόχο την άμεση εποπτεία των ενεργειών και η έγκαιρη ταυτοποίηση και σύλληψη δραστών, πολιτών ή ένστολων.

Η εικόνα θα μεταφέρεται ζωντανά στο Ενιαίο Κέντρο Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων στο Αρχηγείο της ΕΛΑΣ.

Διαβάστε επίσης

Χθες, ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία για την προμήθεια 2.000 καμερών σε στολές αστυνομικών και 400 σε οχήματα, για τη λήψη και καταγραφή ήχου και εικόνας σε δημόσιους χώρους.

Η προθεσμία υποβολής προσφορών, ηλεκτρονικά και έντυπα, ορίστηκε για 40 μέρες. Οι 2.000 κάμερες σώματος (bodycams) και οι 400 κάμερες των οχημάτων θα είναι το μεγαλύτερο τεχνολογικό βοήθημα που θα έχει στην κατοχή της η Ελληνική Αστυνομία, όπως επισημαίνουν πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Η λειτουργία των bodycams είναι ένα μέτρο που θα περιορίσει τις επιθέσεις κατά των αστυνομικών, καθώς η ταυτοποίηση των δραστών θα είναι πιο εύκολη, εκτιμούν κύκλοι του αρμόδιου υπουργείου και της ΕΛΑΣ. Παράλληλα, θα αξιολογούνται και οι καταγγελίες πολιτών για αστυνομική αυθαιρεσία, υπερβολική χρήση βίας από ένστολους, οι οποίοι θα καλούνται να λογοδοτήσουν, ενώ σε σοβαρότερα αδικήματα που διαπιστώνονται από την χρήση βιντεοληπτικού υλικού, δεν αποκλείονται προσαγωγές ακόμη και συλλήψεις αστυνομικών.

Σημειώνεται ότι ο σχετικός διαγωνισμός αναμενόταν να προκηρυχθεί στις αρχές του περασμένου Νοεμβρίου, για την προμήθεια και τοποθέτηση 1.026 καμερών σώματος σε αστυνομικούς υπηρεσιών πρώτης γραμμής. Το ελεγκτικό συνέδριο είχε ακυρώσει την προηγούμενη προμήθεια των καμερών καθώς δεν πληρούνταν οι προϋποθέσεις για την διεξαγωγή της προμήθειας με τη διαδικασία της απευθείας ανάθεσης, και δεν υπήρχε επαρκής τεκμηρίωση του προϋπολογισμού για την προμήθεια των καμερών. Ο προϋπολογισμός προμήθειας των 1.026 καμερών ήταν ύψους άνω των 7 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο προσανατολισμός του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι και η τοποθέτηση σταθερών ηλεκτρονικών "ματιών", όπως σε… Νέα Υόρκη και Λονδίνο, με 750 κάμερες σε όλο το λεκανοπέδιο Αττικής, όπως έχει θέσει ως προτεραιότητα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Οικονόμου. Η τοποθέτηση καμερών σε σταθερά σημεία της Αττικής, θα γίνει βάσει προ υπάρχουσας μελέτης με στατιστικά δεδομένα εγκληματικότητας σε διάφορες περιοχές του λεκανοπεδίου. Θα εγκατασταθούν βάση των αναγκών αυξημένης αστυνόμευσης σε κάθε περιοχή.

Η διαδικασία αυτή σημαίνει ταυτόχρονα και αναβάθμιση του κέντρου επιχειρήσεων τόσο στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής, όσο και στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ στη Λ. Κατεχάκη. Είναι χαρακτηριστικό, ότι αυτή τη στιγμή στην Αττική λειτουργούν μόλις 18 κάμερες της Ελληνικής Αστυνομίας, από περίπου 150 που είχαν τοποθετηθεί κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων ενώ οι κάμερες της Περιφέρειας Αττικής που όμως χρησιμοποιούνται για την διαχείριση της κυκλοφορίας είναι περίπου 150-200.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες τόσο από νομικής πλευράς όσο και για την εξασφάλιση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Ο αρμόδιος υπουργός προτίθεται να ενισχύσει τα ψηφιακά εργαλεία της ΕΛ.ΑΣ., με προμήθειες καμερών αλλά drones.

Παναγιώτης Σπυρόπουλος

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis