Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
20:44 | 14/10/2023

Το Ισραήλ έστειλε το βράδυ της Παρασκευής τις πρώτες δυνάμεις του στη Λωρίδα της Γάζας για τον εντοπισμό ομήρων και την εξουδετέρωση ενόπλων της Χαμάς, μια επιδρομή στην οποία φέρονται να συμμετείχαν και κομάντος.

Ο λόγος για την Shayetet 13, μια ειδική μονάδα Κομάντο του Πολεμικού Νατικού του Ισραήλ, η οποία εικονίζεται εν δράσει σε βίντεο του στρατού στην επιχείρηση ανακατάληψης φυλακίου το βράδυ της περασμένης Πέμπτης, όταν απελευθέρωσε, όπως ισχυρίζονται οι IDF, περί τους 250 ομήρους.

Ήταν κομάντος της ίδιας ομάδας που σύμφωνα με ισραηλινά δημοσιεύματα είχαν συλλάβει την περασμένη Κυριακή μέσα στη Λωρίδα της Γάζας τον υποδιοικητή της Χαμάς, Μουχάμαντ Αμπου Γκάλι. 

Οι κομάντος της Shayetet 13 έχουν περάσει από εξοντωτική εκπαίδευση πεζικάριων και αλεξιπτωτιστών και ως βατραχάνθρωποι ειδικεύονται σε ναυτικές επιχειρήσεις, καταδύσεις και επιθέσεις με ειδικά σκάφη. Εκπαιδεύτηκαν όμως και σε ανταρτοπόλεμο και επιχειρήσεις εναντίον τρομοκρατών. Η μονάδα, η οποία αποτελείται από τρεις λόχους με συνολικά περίπου 300 στρατιώτες, είναι συγκρίσιμη με τους Αμερικανούς Navy Seals.

Υποβρύχιες, θαλάσσιες αποστολές και χερσαίες επιθέσεις

Σύμφωνα με τη βάση δεδομένων Globalsecurity.org, οι κομάντος της Shayetet 13 χωρίζoνται σε τρεις ομάδες, ανάλογα με τους τομείς εξειδίκευσής τους.

Η ομάδα Yaltam είναι κατά κύριο λόγο υπεύθυνη για τις υποβρύχιες αποστολές. Οι κομάντος της αναζητούν θύματα και επιζώντες στη θάλασσα, περισυλλέγουν πλοία και φροντίζουν για την ασφάλεια ακτών και λιμένων. Ωστόσο, η μονάδα είναι επίσης υπεύθυνη για την τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών σε πλοία. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη από τις τρεις ομάδες της Shayetet 13.

Οι κομάντος της ομάδας επιφανείας είναι εκπαιδευμένοι για επιθέσεις με ταχύπλοα, συντονίζουν τα πλήγματα υποβρυχίων οριοθετώντας στόχους και μπορούν να κάνουν εφόδους σε εχθρικά πλοία. Η μεγαλύτερη από τις τρεις ομάδες της Shayetet 13 είναι επίσης υπεύθυνη για την ταχεία και μυστική ανάπτυξη στρατευμάτων.

Εικόνα
1

 

Η Haposhtim Assault Squad είναι η μικρότερη από τις τρεις ομάδες της Shayetet 13. Oι κομάντος της είναι ειδικά εκπαιδευμένοι για την εξουδετέρωση τρομοκρατών και περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ελεύθερους σκοπευτές και μια ομάδα που ειδικεύεται, όπως η «Σαγιερέτ Ματκάλ» στην απελευθέρωση ομήρων. Αυτή η ομάδα είναι επίσης υπεύθυνη για επιθέσεις από θαλάσσης κατά στόχων στην ξηρά κι ως εκ τούτου μπορεί πιθανώς να παρέχει την καλύτερη υποστήριξη στα ισραηλινά χερσαία στρατεύματα στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι κομάντος της Shayetet 13 είχαν εξουδετερώσει το 2014 ενόπλους της Χαμάς

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, η Shayetet 13 θα χρησιμοποιηθεί για «στρατηγική καταστροφή εχθρικών ναυτικών υποδομών».
Oι επίλεκτοι κομάντος της θα μετάσχουν επίσης στη συλλογή πληροφοριών, την απελευθέρωση ομήρων και την εξουδετέρωση ενόπλων της Χαμάς.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου της Γάζας το 2014, η επίλεκτη αυτή δύναμη φέρεται να πραγματοποίησε επιχειρήσεις εναντίον θέσεων εκτόξευσης ρουκετών στη Λωρίδα της Γάζας και να σκότωσε αρκετά μέλη της Χαμάς. Κι ο ρόλος της στην τρέχουσα σύρραξη θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά σημαντικός

iefimerida.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis