Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
Τρωάδες
19:14 | 23/08/2023

Σταθμό στο Κιλκίς θα κάνει την τελευταία μέρα του Αυγούστου η τραγωδία του Ευριπίδη «Τρωάδες», που ανεβαίνει από το ΚΘΒΕ σε μετάφραση Θόδωρου Στεφανόπουλου και σκηνοθεσία του Χρήστου Σουγάρη. Εκεί, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να την παρακολουθήσει στο Θέατρο Λόφου Αγ. Γεωργίου με ελεύθερη είσοδο. 

Τη θεατρική παράσταση είδαν έως τώρα περισσότεροι από 24.000 θεατές, ενώ μετά την επιτυχία που σημείωσε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, συνεχίζει την καλοκαιρινή της περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα έργο εξαιρετικά επίκαιρο και προφητικό αφού ο Ευριπίδης, «μιλάει» για όσα συμβαίνουν ακόμα και σήμερα σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο σκηνοθέτης Χρήστος Σουγάρης, βραβευμένος από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών με το βραβείο «Νέου θεατρικού δημιουργού» για το 2018 και υπεύθυνος καλλιτεχνικού προγραμματισμού του ΚΘΒΕ, παρουσιάζει μια ρηξικέλευθη ανάγνωση του αριστουργηματικού έργου. 

Τρωάδες

Τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο διεθνώς καταξιωμένος σολίστ και συνθέτης Στέφανος Κορκολής. Το ρόλο της Εκάβης ενσαρκώνει η Ρούλα Πατεράκη. Πρωταγωνιστούν οι: Δημήτρης Πιατάς, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Μαρίζα Τσάρη, Κλειώ Δανάη Οθωναίου, Λουκία Βασιλείου με έναν εξαιρετικό 20μελή θίασο ηθοποιών, ενώ στο ρόλο του Ποσειδώνα είναι ο Αντώνης Καφετζόπουλος.

Λίγα λόγια για το έργο

Σε αναμονή της αναχώρησής τους για την Ελλάδα, οι αιχμάλωτες γυναίκες της Τροίας θρηνούν για την άλωση της πόλης. Μαζί τους η Εκάβη, που περιμένει την ανακοίνωση για τη δική της μοίρα αλλά έρχεται αντιμέτωπη με απανωτές συμφορές: η Πολυξένη σκοτώνεται στον τάφο του Αχιλλέα και η Ανδρομάχη μαθαίνει την απόφαση των Αχαιών να θανατώσουν τον μικρό της γιο, τον Αστυάνακτα. Την ίδια ώρα, η Κασσάνδρα προμηνύει τις καταστροφές που θα βρουν τους Έλληνες στον δρόμο της επιστροφής.

Οι Τρωάδες, η μόνη σωζόμενη τραγωδία της ευριπίδειας τριλογίας για τον Τρωικό Πόλεμο, διδάχτηκε το 415 π.Χ. στα Μεγάλα Διονύσια. Το έργο γράφτηκε λίγο μετά την καταστροφή της Μήλου το 416 π.Χ., όταν οι Αθηναίοι, με απάνθρωπη βιαιότητα, σκότωσαν όλους τους ενήλικες άντρες της Μήλου και πούλησαν για δούλους τις γυναίκες και τα παιδιά.

Τρωάδες

Ο Ευριπίδης επιχειρεί να προειδοποιήσει για τις συνέπειες της ασυδοσίας των νικητών και να υπενθυμίσει τη σημασία του να παραμένει κανείς άνθρωπος, μακριά από την ψευδαίσθηση παντοδυναμίας που προκαλούν οι εφήμερες νίκες. Στις Τρωάδες ο ποιητής αναδεικνύει την ανθρώπινη διάσταση του εχθρού και, εστιάζοντας στο μεγαλείο των γυναικών της Τροίας, προβάλλει τη δύναμη εκείνη που κάνει τον άνθρωπο να επιμένει ακόμα και μετά την καταστροφή.

Η παράσταση θα δοθεί την Πέμπτη 31 Αυγούστου στις 21:00 στο Θέατρο Λόφου Αγ. Γεωργίου Κιλκίς με ελεύθερη είσοδο για το κοινό. Η διοργάνωση είναι του Δήμου Κιλκίς.
 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis