Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:44 | 01/02/2015

Το συγκλονιστικό εξώφυλλο των Sunday Times εμφανίζει τον Αλέξη Τσίπρα να τραβά έναν δούρειο ίππο, πάνω στον οποίο κάθεται γυμνόστηθος ο Βλαντίμιρ Πούτιν.
Το δημοσίευμα χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως δούρειο ίππο του Πούτιν και ο συντάκτης σχολιάζει ότι μετά τις ενέργειες της νέας ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τη Ρωσία «οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες γρήγορα συνειδητοποίησαν ότι η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δεν αφορά μόνο το ελληνικό χρέος, αλλά και τη γεωπολιτική μιας όλο και πιο ασταθούς ηπείρου».

Προστίθεται πως η στρατηγική του Προέδρου Πούτιν «να καλλιεργεί λαϊκιστές στο ευρωπαϊκό περιθώριο απέδωσε καρπούς σε αυτή την απελπισμένα ταραγμένη χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Το δημοσίευμα αναφέρει πως η παρέμβαση Τσίπρα στο θέμα της ευρωπαϊκής δήλωσης κατά της Μόσχας για την πρόσφατη επίθεση στην ανατολική Ουκρανία «σόκαρε» τις Βρυξέλλες. Παρά το ότι τελικά επετεύχθη μία εύθραυστη ενιαία στάση, «τώρα η στρατηγική του Κρεμλίνου μοιάζει ξεκάθαρη: βλέπει την Ελλάδα ως δούρειο ίππο για να επιτεθεί στην ΕΕ εκ των έσω», γράφει ο δημοσιογράφος των Sunday Times.

«Η συνειδητοποίηση αυτού έχει φέρει τους δυτικούς διπλωμάτες σε πανικό. Έχει δώσει επίσης στην κρίση του ευρώ μία απειλητική όψη που θα προκαλέσει ακόμα πιο τοξικές σχέσεις μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας, περιπλέκοντας τις διαπραγματεύσεις για το χρέος», προσθέτει η εφημερίδα.
 

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε γνωριμία του Αλέξη Τσίπρα με κρίσιμους συμμάχους του Πούτιν όταν επισκέφθηκε τη Μόσχα, οι οποίοι βρίσκονται στην αμερικανική λίστα κυρώσεων, όπως η Βαλεντίνα Ματβιγιένκο, Πρόεδρος του ομοσπονδιακού συμβουλίου της Ρωσικής Ομοσπονδίας και ο Αλεξέι Πουσκόφ, Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Δούμας. Η πρώτη είναι και στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ.

Γίνεται επίσης εκ νέου αναφορά σε φωτογραφία που δείχνει τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά με τον εθνικιστή Αλεξάντερ Ντούγκιν, ο οποίος σε διάλεξη που είχε εισαγάγει ο κ. Κοτζιάς είχε πει πως «η Ελλάδα θα πρέπει ‘να συμμετάσχει στην αναδημιουργία της αρχιτεκτονικής της Ευρώπης’ με τη δημιουργία ενός ‘ανατολικού πόλου της ευρωπαϊκής ταυτότητας’ με τη Σερβία και άλλους υποστηρικτές της Ρωσίας».

Γίνεται εξάλλου αναφορά σε διασύνδεση του Ινστιτούτου Γεωπολιτικών Μελετών, που όπως τονίζεται ίδρυσε ο Πάνος Καμμένος με το Ρωσικό Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών, το οποίο συνδεόταν με την υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών ασφαλείας της Μόσχας SVR μέχρι την υπαγωγή του στο γραφείο της ρωσικής προεδρίας το 2009.

Εξάλλου, η ίδια εφημερίδα αναφέρεται στις προειδοποιήσεις του μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ Έρκι Λιικάνεν περί διακοπής χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. Προσθέτει όμως ότι «παρά τις εντάσεις, υπάρχουν ενδείξεις ότι μια συμφωνία θα μπορούσε ακόμη να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Σύμφωνα με πηγές στις Βρυξέλλες, διαβουλεύσεις λαμβάνουν χώρα για την δημιουργία ενός νέου συστήματος επιτήρησης για την Ελλάδα, που δε θα περιλαμβάνει την τρόικα, την στιγμή που θα μπορούσε να της δοθεί παράταση για την αποπληρωμή του χρέους της ή ακόμα και διακοπή στις πληρωμές των επιτοκίων».
ΠΗΓΗ: THE SUNDAY TIMES
newsit.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis