Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
17:00 | 19/02/2024

Αντιπροσωπεία του προεδρείου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών και εκλεγμένοι αντιπρόσωποί της, συνεχίζοντας τον κύκλο επισκέψεων σε Αστυνομικές Υπηρεσίες εδαφικής αρμοδιότητάς της, συναντήθηκε με το νέο Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών Ταξίαρχο κ. ΚΩΣΤΟΡΡΙΖΟ Αθανάσιο. Αφού ευχηθήκαμε στον κ. Ταξίαρχο καλή σταδιοδρομία, αναφερθήκαμε στα άλυτα -δυστυχώς- μέχρι σήμερα ζητήματα που απασχολούν τα πολύπαθα Α.Τ. της Αθήνας, την Υποδιεύθυνση Περιπολιών, τις Υπηρεσίες Διαβατηρίων και τη Φρουρά Α.Μ.Α.

Συγκεκριμένα, από το προεδρείο της Ένωσης και τους εκλεγμένους αντιπροσώπους, μεταφέρθηκαν στον κ. Ταξίαρχο τα παρακάτω προβλήματα που αντιμετωπίζει το προσωπικό:

  • Έλλειψη προσωπικού στα Αστυνομικά Τμήματα, η οποία επιτείνεται από τη μη ορθολογική κατανομή δυνάμεων εντός της Διεύθυνσης, συγκριτικά με τις υπάρχουσες ανάγκες.
  • Υπερβολικά μεγάλος αριθμός οφειλόμενων Ημερήσιων Αναπαύσεων στο προσωπικό, δίχως να διαφαίνεται στον ορίζοντα τρόπος για τη χορήγησή τους.
  • Απαράδεκτη κατά την άποψή μας η διαχρονική πρακτική της Διεύθυνσης προς τα ερημωμένα Αστυνομικά Τμήματα (πρόσφατα μετακινήθηκαν Ειδικοί Φρουροί Ο.Π.Π.Ι. από τα Α.Τ. της Αθηνών προς την Υποδιεύθυνση Περιπολιών), αφού καίτοι τα Α.Τ. δικαιολογημένα δηλώνουν αδυναμία να ανταπεξέλθουν ακόμα και στις βασικές υποχρεώσεις τους, πόσω μάλλον να διαθέσουν προσωπικό σε καθημερινές ανακύψασες υποχρεώσεις της Διεύθυνσης, εντούτοις η Διεύθυνση Αστυνομίας Αθηνών διατάσσει αξιοποίηση στο έπακρο του προσωπικού των Α.Τ., προς αποφυγήν μάλιστα τυχόν πειθαρχικών ευθυνών (!!!).  
  • Τι μέλλει γενέσθαι με επιδόσεις που αφορούν αποφάσεις Διοικητικών Δικαστηρίων, με επιδόσεις σε μη κατέχοντες Α.Φ.Μ. (π.χ. ανήλικους, αλλοδαπούς), με επιδόσεις δικογράφων Στρατιωτικών – Λιμενικών αρχών, επιδόσεις εγγράφων Δήμων – Περιφερειών, με επιδόσεις σε πολίτες στα πλαίσια ειδοποιήσεων δικογράφων για παραλαβή δικαστικών κλήσεων, με επιδόσεις σε πολίτες που έχουν αλλάξει διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e–mail) και έχουν μεταναστεύσει αυτοί και οι οικογένειές τους, με παλιές υποθέσεις που βρίσκονται σε εκκρεμοδικία στα δικαστήρια και στις οποίες απουσιάζει η διεύθυνση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των ενδιαφερομένων, όπως επίσης και ο αριθμός Α.Φ.Μ. ή δεν είναι ο σωστός.
  • Έκδοση διαταγών για Μέτρα Τάξης αργά το βράδυ της προηγούμενης ημέρας, ακόμη και για γνωστές από καιρό εκδηλώσεις. Διάθεση υπερβολικά μεγάλου αριθμού δυνάμεων (προσωπικού και μέσων) για Μέτρα Τάξης που κρίνονται χαμηλού επιπέδου. Ως συνέπεια, υπάρχει πλήρης αδυναμία έκδοσης υπηρεσίας σε εβδομαδιαία βάση Π.Δ. 173/2013 και τήρησης του Π.Δ. 394/2001 «Χρόνος εργασίας αστυνομικού προσωπικού».
  • Το προσωπικό που εκτελεί καθήκοντα εσωτερικής υπηρεσίας στα Α.Τ., προκειμένου να καλυφθούν οι προαναφερθείσες αυξημένες ανάγκες, διατίθεται αναγκαστικά σε εξωτερικές υπηρεσίες, με αποτέλεσμα να καθίσταται προβληματική η καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών.
  • Οι Διοικητές των Α.Τ. διατίθενται αρκετές ημέρες εβδομαδιαίως (σε κάποιες περιπτώσεις καθημερινά) σε μέτρα τάξης, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η ορθή Διοίκηση των Υπηρεσιών τους.
  • Μεγάλη απόκλιση της υπάρχουσας – πραγματικής δύναμης των Α.Τ. συγκριτικά με την παρούσα δύναμη, λόγω των πολλών διατιθέμενων αποκλειστικά σε φυλάξεις οικιών προσώπων και αποσπασμένων σε άλλες Υπηρεσίες του Α.Ε.Α.
  • Η ενίσχυση των Α.Τ. από συναδέλφους της Ο.Π.Π.Ι. και από αστυνομικούς που επέστρεψαν από τη φύλαξη ευπαθών στόχων αποδείχθηκε προσωρινή, αφού αρκετοί μετακινήθηκαν σε άλλες Υπηρεσίες εντός και εκτός της Διεύθυνσης, ενώ μεγάλο ποσοστό τους ουδέποτε παρουσιάστηκε στα Αστυνομικά Τμήματα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών. 
  • Παραμονή κρατουμένων που προορίζονται για διοικητική απέλαση για μεγάλο χρονικό διάστημα στα κρατητήρια των Αστυνομικών Τμημάτων.
  • Μεγάλο ποσοστό των υπηρεσιακών οχημάτων είναι ελαττωματικά, καθιστώντας τα επικίνδυνα για τη σωματική ακεραιότητα των επιβαινόντων συναδέλφων. Επιπλέον, έχει παρατηρηθεί σημαντική καθυστέρηση επισκευής των υπηρεσιακών οχημάτων από τα συνεργεία που μεταφέρονται.

Ο κ. Ταξίαρχος άριστος γνώστης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, κατέγραψε όσα του μεταφέραμε και επέδειξε ξεκάθαρη βούληση να βρίσκεται δίπλα στο προσωπικό της Διεύθυνσης, καταβάλλοντας από πλευράς του κάθε δυνατή προσπάθεια.

Ως Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών θα είμαστε αρωγοί και συμπαραστάτες της προσπάθειας της νέας Διοίκησης, ενώ γνωρίζουμε ότι αρκετά από τα προαναφερόμενα ζητήματα υπερβαίνουν την αρμοδιότητά της, συνεπώς είμαστε υποχρεωμένοι να απευθυνθούμε στις ιεραρχικά προϊστάμενες Υπηρεσίες και στην Ηγεσία του Σώματος,  ώστε να ενισχυθούν  τα Αστυνομικά Τμήματα και να υπάρξει επιτέλους ένα αξιοπρεπές – ασφαλές εργασιακό περιβάλλον, με ταυτόχρονη αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών.

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Αθηνών

Ο Πρόεδρος Πάκος Δημοσθένης

Ο Γενικός Γραμματέας Χύτας Κων/νος

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis