Tα προβλήματα του Πειραιά στον Αττικάρχη

Tα προβλήματα του Πειραιά στον Αττικάρχη

Η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά, σε συνέχεια των πρωτοβουλιών της για συναντήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες, χθες 16-03-218, συναντήθηκε με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Αττικής (Γ.Α.Δ.Α), Υποστράτηγο κ. Χρήστο Παπαζαφείρη.

Στον κ. Γενικό εκθέσαμε προβλήματα, των συναδέλφων και των υπηρεσιών του Πειραιά, μείζονος σημασίας που χρήζουν άμεσης επίλυσης, τόσο προφορικά, αλλά και ειδικότερα καταθέσαμε το υπ΄αρίθμ. 023 από 16-03-2018 Υπόμνημα, το οποίο και επισυνάπτουμε στο τέλος.

Ο κ. Γενικός έδειξε να αντιλαμβάνεται και να συμφωνεί για την τραγική κατάσταση, που επικρατεί στις υπηρεσίες του Πειραιά και ειδικά για τη τεράστια έλλειψη προσωπικού. Αναγνώρισε την αγανάκτηση των συναδέλφων μας, πείστηκε από τα επιχειρήματα μας και δεσμεύτηκε να αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες επίλυσης των περισσότερων προβλημάτων και ιδιαίτερα της εξοικονόμησης προσωπικού, με εξορθολογισμό των δυνάμεων και εντολών προς τους υφισταμένους του, ανανεώνοντας το ραντεβού μαζί μας σε ένα με δύο μήνες, για αποτίμηση των από κοινού προσπαθειών.

Ήδη, με την ανάληψη των καθηκόντων του, κάποιες περιπολίες της ομάδας ΔΙΑΣ Πειραιά που ήταν στάσιμες σε φυλάξεις ευπαθών στόχων, γύρισαν με εντολή του στις γειτονιές του Πειραιά.

Επιπλέον, μας πληροφόρησε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα προκαθορισμένα μέτρα τάξης θα διατάζονται πολύ νωρίτερα, για να μπορούν οι υφιστάμενες υπηρεσίες να εκδίδουν υπηρεσίες πολύ πιο νωρίς προς όφελος του προσωπικού. Καθώς επίσης για τα μέτρα τάξης σε γήπεδα, η ώρα έναρξης των μέτρων να ξεκινάει, όταν το επιβάλλουν οι συνθήκες, λίγο πριν την έναρξη των αγώνων, έτσι ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο συνάδελφοι να ταλαιπωρούνται και να αναλαμβάνουν υπηρεσία πάρα πολλές ώρες πριν χωρίς λόγο.
Επίσης, μας ενημέρωσε, ότι θα δώσει τις κατάλληλες εντολές ώστε οι συνάδελφοι από τον Πειραιά που διατίθενται στο Τμήμα Δικαστηρίων Μεταγωγών, να εκτελούν υπηρεσία στα δικαστήρια του Πειραιά.

Τέλος, δεσμεύτηκε ότι, θα κοπούν οι διαθέσεις συναδέλφων σε υπηρεσίες εκεί που δεν χρειάζεται και εκτός Πειραιά, οι οποίες είναι με εντολή Γ.Α.Δ.Α, πχ. Υπουργείο Οικονομικών, φύλαξη ΑΜΑ, Άσυλο Πειραιά.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η Ένωσή μας, πιστή στις αρχές υπεράσπισης των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων μας, θα συνεχίσει δυναμικά τις πρωτοβουλίες για ανάδειξη των προβλημάτων, με συναντήσεις και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί, έως την τελική δικαίωση, για την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας, όχι μόνο προς όφελός μας αλλά και της κοινωνίας που υπηρετούμε και προστατεύουμε.

ΤΟ ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΜΕΝΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Κ. ΓΕΝΙΚΟ 
-----------------------------------------------------

΄΄ Κύριε Γενικέ,

Στα πλαίσια των επισκέψεων στις Αστυνομικές Υπηρεσίες που διενεργεί η Ένωσή μας, με σκοπό την διαρκή ενημέρωση των συναδέλφων για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, καθώς και της διαπίστωσης, δια ζώσης, των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι υπηρετούντες συνάδελφοι σε αυτές, αντιπροσωπεία μελών του Διοικητικού Συμβουλίου επισκέφτηκε όλες τις Αστυνομικές Υπηρεσίες στα γεωγραφικά όρια αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πειραιώς και διαπιστώθηκαν προβλήματα μείζονος σημασίας που χρήζουν άμεσης επίλυσης.

Ειδικότερα:

Το προσωπικό που υπηρετεί στις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πειραιώς, Α.Τ κλπ, υπολείπεται σε ποσοστό κατά 50% - 60% περίπου από το ελάχιστο προβλεπόμενο, με βάση τις οργανικές θέσεις των Υπηρεσιών, ήτοι 800 άτομα περίπου Οργανική δύναμη και παρούσα 350 με 400 άτομα περίπου. Τονίζουμε, ότι για να καλυφθούν οι βασικές και πάγιες υπηρεσιακές ανάγκες καθημερινά, χωρίς να υπολογίζονται οι Ημερήσιες Αναπαύσεις και οι κανονικές άδειες, η εν λόγω παρούσα δύναμη είναι αμελητέα και δεν επαρκεί. Για να γίνουμε πιο σαφείς και να αντιληφθείτε την σοβαρότητα της κατάστασης η οποία επικρατεί στα Αστυνομικά Τμήματα του Πειραιά, αυτό που θέλουμε να σας γνωστοποιήσουμε είναι ό,τι για να λειτουργούν υποδειγματικά οι υπηρεσίες όλες του Πειραιά χρειάζονται 800 άτομα και διατίθενται περίπου μόνο 400. 
Η ίδια κατάσταση και δυσμενέστερη, επικρατεί και στις υπηρεσίες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πειραιά, με τα Τμήματα Ασφαλείας να υπολειτουργούν, τα περισσότερα τη νύχτα να είναι κλειστά, λόγω της μόνιμης έλλειψης δύναμης, όταν παρούσα δύναμη έχουν 8 και 12 άτομα έκαστο και μεγάλο στοκ δικογραφιών.
Εννοείται ότι η κατάσταση επιδεινώνεται και γίνεται ακόμη πιο δραματική, αν προσθέσουμε τις συνεχείς διαταγές για μέτρα τάξης, συνοδείες, διάθεση προσωπικού σε εκδηλώσεις, δικαστήρια κλπ., της πληθώρας αποσπάσεων, προσωρινών μετακινήσεων και διαθέσεων του προσωπικού, σε υπηρεσίες εκτός διεύθυνσης, την φύλαξη ευπαθών στόχων με την καταστρατήγηση του Π.Δ 141/1991. 
Ακόμη και οι συνάδελφοι της ομάδας ΔΙ.ΑΣ Πειραιά χρησιμοποιούνται στάσιμοι για φυλάξεις ευπαθών στόχων και μέτρων τάξης και όχι για περιπολίες στις γειτονιές του Πειραιά.
Όπως και προσωπικό από τα Τμήματα τροχαίας και αλλοδαπών για ενίσχυση του Μεταγωγών και περιπολίων αλλότριων των καθηκόντων τους και σε άλλες διευθύνσεις εκτός γεωγραφικών ορίων Διεύθυνσης Πειραιά.

Αποτέλεσμα της ανωτέρω κατάστασης είναι, να δημιουργούνται προβλήματα ως προς την αστυνόμευση της περιοχής, την ασφάλεια των πολιτών και των συναδέλφων αλλά και καταστρατήγησης του Π.Δ 394/2001 «Χρόνος εργασίας προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. (Φ.Ε.Κ. 274/Α/3-12-2001)» με πληθώρα καταγγελιών από συναδέλφους μέλη μας, για μη χορήγηση Ημερησίων Αναπαύσεων του προσωπικού, ενώ οι Υπηρεσίες δεν τηρούν τις διατάξεις του Π.Δ.394/2001 όπως τροποποιήθηκε με το Π.Δ.173/2013 για ανακοίνωση της εβδομαδιαίας υπηρεσίας. 
Επίσης μείζον θέμα αποτελεί η τήρηση των διατάξεων σχετικά με τους κανόνες υγιεινής στις Αστυνομικές Υπηρεσίες ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των συναδέλφων αλλά και των πολιτών που τις επισκέπτονται, καθώς και της ακαταλληλότητας και επικινδυνότητας των υπηρεσιακών οχημάτων.

Τέλος, τονίζουμε ότι, πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο, οι διαταγές από το τμήμα επιχειρήσεων της Γ.Α.Δ.Α προς τις υφιστάμενες υπηρεσίες, για μέτρα τάξης σε διάφορες εκδηλώσεις, συναθροίσεις ακόμη και για ενίσχυση άλλων υπηρεσιών στο λεκανοπέδιο Αττικής, να αποστέλλονται τελευταία στιγμή ακόμη και μετά της 14:00 ώρα της προηγούμενης ημέρας για την επόμενη.

Κύριε Γενικέ,

Ως εκπρόσωποι των εργαζομένων αστυνομικών που υπηρετούν στα γεωγραφικά όρια της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πειραιώς, θέλουμε να σας ενημερώσουμε για την σοβαρότητα της κατάστασης σχετικά με τα ανωτέρω σημαντικά προβλήματα λειτουργίας των Αστυνομικών Υπηρεσιών αρμοδιότητάς σας και ιδιαίτερα αυτών που δημιουργούν την τεράστια έλλειψη προσωπικού, και να τονίσουμε για ύστατη φορά:

• Πως και για πόσο οι συνάδελφοί μας θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις εξοντωτικές διαθέσεις της υπηρεσίας δουλεύοντας 10 και 14 ώρες καθημερινά, χωρίς προγραμματισμό, χωρίς ημερήσιες αναπαύσεις, χωρίς προσωπικό;
• Πως οι διοικητές των υπηρεσιών θα ανταπεξέλθουν στην αστυνόμευση της περιοχής χωρίς προσωπικό και πως θα διασφαλίσουν τα δικαιώματα των υφισταμένων τους;
• Πως οι υπηρετούντες Αστυνομικοί σε υπηρεσίες του Πειραιά και για πόσο θα προστατεύσουν τους πολίτες του Πειραιά και τους εαυτούς τους κάτω από αυτές τις συνθήκες;

Είμαστε υποχρεωμένοι να σας μεταφέρουμε την κραυγή αγωνίας των συναδέλφων μας, αξιωματικών και χαμηλόβαθμων από όλες τις υπηρεσίες, να αναδείξουμε τα προβλήματα, να σας τα εκθέσουμε επιτακτικά και να ζητήσουμε την αρωγή σας.

Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχτούμε άλλο την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων μελών μας, όχι μόνο προς όφελος τους αλλά και της κοινωνίας που υπηρετούμε και προστατεύουμε.

Είμαστε βέβαιοι ότι, θα ενσκήψετε με ζήλο ως προς τα προβλήματα που σας αναδείξαμε, με σκοπό την άμεση επίλυση τους, θεωρώντας δεδομένη την βοήθεια σας στην οποία θα βρεθούμε αρωγός με την θεσμική μας ιδιότητα. ΄΄

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος
Λιότσος Σπυρίδων

Η Γεν. Γραμματέας
Μαλαχία Αργυρώ