Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:29 | 24/11/2014

Το νέο αμερικανικό ανθυποβρυχιακό αεροσκάφος χρησιμοποιείται για την έρευνα, τον εντοπισμό, παρακολούθηση, παρεμπόδιση ή καταστροφή των υποβρυχίων του αντιπάλου.

Το P-8 Poseidon, το πιο προηγμένο ανθυποβρυχιακό αεροσκάφος στον κόσμο, χρησιμοποιείται από το Αμερικανικό Ναυτικό εδώ και ένα μόλις χρόνο. Ουσιαστικά είναι ένα τροποποιημένο Boeing 737, προσαρμοσμένο για υποβρύχιες έρευνες. Αυτό το σχεδιάγραμμα αποτυπώνει τις δυνατότητες του P-8 Poseidon να ανιχνεύει εχθρικά υποβρύχια, πλοία επιφανείας, και άλλα αεροσκάφη.

Ο τρόπος λειτουργίας στηρίζεται στις ιδιότητες του γήινου μαγνητικού πεδίου, το οποίο διακυμαίνεται απόρροια της κίνησης μεγάλων μεταλλικών όγκων όπως είναι τα υποβρύχια. Το P-8 Poseidon, διαθέτει έναν αισθητήρα μαγνητικών ανωμαλιών στην ουρά του αεροσκάφους, που ονομάζεται Magnet Anomaly Detector (MAD).

Εναλλακτικά, το αεροπλάνο ρίχνει στην εξεταζόμενη θαλάσσια περιοχή υδροακουστικά σόναρ, τα sonobuoys (σημαδούρες – σόναρ), επιτρέποντας στο πλήρωμα να μετρήσει τη μετάδοση ήχων που περιβάλλουν αυτά τα υποβρύχια σκάφη. Το P-8 μπορεί να ρίξει μέχρι και 100 τέτοια σόναρ στην επιφάνεια της θάλασσας σε μια μόνο πτήση.

Η μύτη του αεροσκάφους, κοντά στο πιλοτήριο, είναι εξοπλισμένη με οπτικούς και υπέρυθρους αισθητήρες (οι υπέρυθροι αισθητήρες χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση θερμότητας) και ενός συστήματος ραντάρ.

Το P-8 Poseidon, εκτός της κύριας λειτουργίας του ως ερευνητικό αεροσκάφος συλλογής πληροφοριών, φέρει επίσης ωφέλιμα οπλικά φορτία καταστροφής των εχθρικών στόχων, όπως πυραύλους κρουζ, βόμβες, νάρκες, ακόμη και τορπίλες.

Μέχρι στιγμής το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό κατέχει 13 αεροσκάφη τύπου P-8 Poseidon, ενώ τα εξοπλιστικά σχέδια των ΗΠΑ περιλαμβάνουν στο επόμενο διάστημα την ανάπτυξη 117 αεροσκαφών αυτού του τύπου.

Επιμέλεια - Μετάφραση: OnAlert
Πηγή: Business Insider

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis