Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:44 | 24/11/2019

Αποφασισμένος να βάλει οριστικό τέλος στο θέμα των καταλήψεων προκειμένου να κτίρια να αποδοθούν στους ιδιοκτήτες τους, είναι ο υπουργός προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, έως και την 31η Δεκεμβρίου θα πρέπει να έχουν εκκενωθεί τουλάχιστον 90 κτίρια που έχουν καταληφθεί από αναρχικές ομάδες ή μετανάστες και πρόσφυγες.

[custom:google-ads]

«Πρώτα η 6η Δεκέμβρη και μετά οι εκκενώσεις»

Το απόγευμα της Τετάρτης η ανακοίνωση του υπουργείου προστασίας του πολίτη που καλούσε τους καταληψίες να απομακρυνθούν από τα κτίρια που έχουν καταλάβει, ξάφνιασε πολλούς, αλλά όχι όσους γνώριζαν τις προθέσεις του Μιχάλη Χρυσοχοίδη, Μάλιστα το τελευταίο σκέλος της ανακοίνωσης «φωτογράφιζε» τις ομάδες των αντιεξουσιαστών που έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις δημόσιων ή ιδιωτικών κτιρίων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, « Εάν τα κτίρια είναι ιδιωτικά, για να παραμείνουν οι σημερινοί καταληψίες χρειάζεται να έρθουν σε επαφή με τους ιδιοκτήτες και να συμφωνήσουν σε όρους μίσθωσης. Η προθεσμία για την εκκένωση είναι 15 ημέρες από την δημοσίευση στον Τύπο». «Κύκλοι» του υπουργείου προστασίας του Πολίτη ανέφεραν στην «Newpost » πως, « είναι πολιτική απόφαση να τελειώσει το θέμα των καταλήψεων», ενώ σε ερώτηση σχετικά με τον χρόνο έναρξης των εκκενώσεων μιας και το χρονικό περιθώριο συμπίπτει με την επέτειο για την δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, σημείωσε πως, « Ενδεχομένως να μην είναι η 6η Δεκεμβρίου η ημέρα έναρξης των επιχειρήσεων, αλλά μπορεί να είναι η 7η Δεκεμβρίου». Σε καμία περίπτωση πάντως, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο Κ επέμβασης σε κάποια από τις καταλήψεις πριν εκπνεύσει η προθεσμία που έχει θέσει ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

«Αιτία πολέμου οι εκκενώσεις για τους αντιεξουσιαστές»

Αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας αναμένουν κλιμάκωση των επιθέσεων σε βάρος στόχων, κυρίως οικονομικού κα αστυνομικού ενδιαφέροντος το προσεχές διάστημα από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Η ανακοίνωση για τις εκκενώσεις, αποτελεί ουσιαστικά αιτία πολέμου καθώς οι καταλήψεις, αποτελούν για τα άτομα του χώρου, πεδίο του ιδελογικού τους πλαισίου. Στην ΕΛ.ΑΣ αναμένουν επιθέσεις όχι τόσο στο κέντρο της Αθήνας που έχει διαπιστωθεί αύξηση τα αστυνομικής παρουσίας και κάθε ενέργεια θα μπορούσε είτε να προληφθεί ή ακόμη και αν αυτή γίνει να υπάρξουν συλλήψεις των ατόμων που θα τις έκαναν, αλλά σε περιοχές εκτός εμβέλειας του ιστορικού κέντρου της Αθήνας. Την ίδια στιγμή θέση πήρε για το θέμα, μιας και είναι άμεσα ενδιαφερόμενος, ο Γιώργος Καλαιτζίδης, ηγετικό στέλεχος της αναρχικής συλλογικότητας του Ρουβίκωνα που σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ξεκαθάρισε πως το ζήτημα των καταλήψεων αποτελεί «Casus belli»

Ο χάρτης των καταλήψεων

Έως τις 31 Δεκεμβρίου, σύμφωνα πάντα με το σχέδιο της Ελληνικής Αστυνομίας θα πραγματοποιηθούν 45 αστυνομικές επιχειρήσεις για εκκενώσεις κτιρίων σε όλη την Αττική με τις 15 από αυτές να βρίσκονται στην περιοχή των Εξαρχείων. Μάλιστα για 10 από αυτές υπάρχουν εισαγγελικές εντολές εκκένωσης, ενώ ήδη έχουν εκκενωθεί 12 συνολικά κτίρια στην Αθήνα και ένα στη Λάρισα. Σε 9 από αυτά είχαν βρει κατάλυμα μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ 4 είχαν καταληφθεί από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου. Από τις συνολικά 45 καταλήψεις στην Αττική, οι 6 είναι αυτές που απασχολούν περισσότερο τα επιτελικά στελέχη του αρχηγείου της αστυνομίας και αυτό γιατί πρόκειται για «σκληρές» καταλήψεις στις οποίες υπάρχει καθημερινή παρουσία περισσότερων από 200 άτομα, ενώ έχει διαπιστωθεί πως υπάρχουν και ομάδες περιφρούρησης των 10- 15 ατόμων ακόμη και κατά την διάρκεια της νύχτας, ώστε σε περίπτωση αστυνομικής επέμβασης να ενημερώσουν τα άτομα του χώρου. Αυτές οι επικίνδυνες σύμφωνα με αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ, είναι: το Κ-ΒΟΞ (Θεμιστοκλέους και Αραχώβης), που αποτελεί το στρατηγείο της αναρχικής συλλογικότητας Ρουβίκωνας, στη Ζαΐμη 11 από την οποία πρόσφατα εκδηλώθηκε επίθεση σε βάρος διμοιρίας των ΜΑΤ με έναν τραυματία αστυνομικό, Τσαμαδού 15 (Στέκι Μεταναστών) και αυτές στις οδούς Δερβενίων, Μεθώνης και Αραχώβης. Πρόκειται για κτίρια που έχουν καταληφθεί από το 2009 έως και το 2016. Άλλες καταλήψεις που υπάρχουν στην Αττική, είναι στα Πατήσια, στο Βύρωνα, ενώ καταλήψεις κτιρίων από αναρχικούς υπάρχουν και σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα.

Τα σχέδια της ΕΛ.ΑΣ για τις εκκενώσεις

Τα σενάρια που εξετάζονται σχετικά με τις εκκενώσεις και την σειρά που αυτές θα έχουν είναι δυο. Το πρώτο από αυτά, που εξετάζουν στο αρχηγείο είναι η εκκένωση όλων των περιφερειακών καταλήψεων προκειμένου να εμπεδωθεί η πρόθεση της αστυνομίας προς όλους τους «ενδιαφερόμενους» στα Εξάρχεια σε μια προσπάθεια ήπιας αποχώρησής τους από το σημείο. Αλλά επειδή κάτι τέτοιο δεν εκτιμάται από αξιωματικούς της αστυνομίας πως θα συμβεί, δεν αποκλείεται οι επιχειρήσεις εκκένωσης, να ξεκινήσουν από το στρατηγείο του Ρουβίκωνα το «Κ-ΒΟΞ» που βρίσκεται πάνω στην πλατεία Εξαρχείων, ώστε να σταλεί το μήνυμα της «μηδενικής ανοχής» σε παραβατικές συμπεριφορές που θέλει να περάσει ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης. Αυτό βέβαια, μόνο εύκολο δεν θα είναι καθώς η εκκένωση της συγκεκριμένης κατάληψης θα επιφέρει ουσιαστικό «χτύπημα» στον αντιεξουσιαστικό χώρο, αλλά και στην αναρχική συλλογικότητα του Ρουβίκωνα, που έχει εδραιωθεί στην συνείδηση των αντιεξουσιαστών ως η πλέον ενεργή ομάδα στο χώρο. Για τις εκκενώσεις των κτιρίων θα κινητοποιηθούν αστυνομικοί της ΕΚΑΜ, της ΟΠΚΕ, των ΜΑΤ, της νεοσύστατης ομάδας ΔΡΑΣΗ, της δίωξης ναρκωτικών και της ασφάλειας.

του Μιχάλη Τεζάρη

newpost.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis