Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
22:14 | 12/05/2023

Εκατό διαφορετικοί χαρακτήρες ...παρελαύνουν πάνω στην θεατρική σκηνή και προσπαθούν να λύσουν -ή να περιπλέξουν, το μυστήριο της δολοφονίας μιας μυστηριώδους γυναίκας. Οι χαρακτήρες αυτοί, ενσαρκώνονται μόνο από τέσσερις ηθοποιούς, που μπροστά στα μάτια του κοινού ...μεταμορφώνονται, αποκαλύπτοντας την υποκριτική τους δεινότητα.

Η θεατρική μεταφορά της γνωστής ταινίας του Άλφρεντ Χίτσκοκ «Τα 39 Σκαλοπάτια» έρχεται στη Θεσσαλονίκη, σε μετάφραση και σκηνοθεσία της Αννέτας Παπαθανασίου.

Διαβάστε επίσης

«Οι θεατές θα δουν ένα αστυνομικό έργο με όλο το σασπένς και την αγωνία του τι θα γίνει, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Είναι επίσης κατασκοπικό και αυτό έχει σχέση με την εποχή που γράφτηκε, επιπλέον οι ηθοποιοί εντυπωσιάζουν με την ταχύτητα της εναλλαγής των ρόλων τους και παράλληλα είναι μία κωμωδία, γιατί η θεατρική μεταφορά της ταινίας έχει μέσα πολύ χιούμορ», δηλώνει μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Αννέτα Παπαθανασίου. 

Κεντρικός ήρωας ένας γοητευτικός άντρας, με βαρετή ζωή, που συναντά μια γυναίκα που δηλώνει κατάσκοπος. Όταν εκείνη δολοφονείται στο σπίτι του, αυτός προσπαθεί να αποκρούσει την κατηγορία ότι την σκότωσε. Ενώ λοιπόν προσπαθεί απεγνωσμένα να αποδείξει ότι είναι αθώος, ανακαλύπτει την πραγματική ταυτότητα του δολοφόνου και μπλέκεται σε ξεκαρδιστικές περιπέτειες.

«Ο ηθοποιός Σαράντος Γεωγλερής, που είναι ο χαρακτήρας που έχει το πρόβλημα, είναι ο μόνος που μένει σταθερός στην ιστορία και έτσι μπορείς να παρακολουθήσεις την παράσταση εύκολα», λέει η κ. Παπαθανασίου και εξηγεί πως οι ηθοποιοί, μεταμορφώνουν με τα σώματά τους και τον περιβάλλοντα χώρο και καταφέρνουν να φτιάξουν ιδιαίτερες ατμόσφαιρες. «Μόνο με τη βοήθεια ηχητικών εφέ ο θεατής θα “ δει” τους ήρωες να περνούν μέσα από το δάσος, από ένα ποτάμι ή από έναν καταρράκτη. Αυτοί οι χώροι γίνονται μόνο από τους ηθοποιούς», αναφέρει. 

Η ίδια, είχε ξεχωρίσει αυτό το έργο, όταν το έπαιξε ως ηθοποιός πριν αρκετά χρόνια. Σε μία φάση της ζωής της με περισσότερο ελεύθερο χρόνο αποφάσισε να το μεταφράσει και έτσι ξεκίνησε η διαδικασία για να ανέβει η παράσταση από την ομάδα «Θέατρο ELIART».

«Η πρώτη μου επιθυμία ως ηθοποιός ήταν να παίξω ως κλόουν σε τσίρκο, γιατί μου άρεσαν αυτού του είδους οι δυνατότητες. Αυτό ενισχύθηκε όταν παρακολούθησα ένα φεστιβάλ θεάτρου στο Εδιμβούργο, όπου είναι συνηθισμένες τέτοιου είδους παραστάσεις με ηθοποιούς να παίζουν πολλούς διαφορετικούς ρόλους και να έχουν μέσα εντυπωσιακή κίνηση, παντομίμα και αυτοσχεδιασμούς. Όλα αυτά υπήρχαν σε αυτό το φεστιβάλ και με έχουν ποτίσει», αναφέρει. Αυτό το πάθος της ως ηθοποιός για το συγκεκριμένο απαιτητικό είδος, προσπαθεί να μεταφέρει στους συναδέλφους της και ως σκηνοθέτιδα της παράστασης. 

Το μυθιστόρημα «Τα 39 Σκαλοπάτια», γράφτηκε το 1915 από Τζον Μπάκαν και μεταφέρθηκε είκοσι χρόνια αργότερα στη μεγάλη οθόνη από τον Αλφρεντ Χίτσκοκ. Η σύγχρονη θεατρική μεταφορά έγινε από τον Πάτρικ Μπάρλοου το 2005 και έχει κατακτήσει μεταξύ άλλων το βραβείο Laurence Olivier για την καλύτερη νέα κωμωδία (2007).

Η ομώνυμη παράσταση ανεβαίνει από τη Δευτέρα 29 έως την Τετάρτη 31 Μαΐου στο θέατρο Αμαλία.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis