Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:14 | 14/06/2015

H ριζοσπαστική πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζεται να υποβάλει σχέδια για ισλανδικού τύπου χρεοκοπία και εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος εντός των επόμενων ημερών, διακρίνοντας αδιέξοδο στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους πιστωτές, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η εφημερίδα «The Telegraph». 

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο Ambrose Evans-Pritchard, πηγές του κυβερνώντος κόμματος λένε ότι τα σχέδια περιλαμβάνουν ελέγχους κεφαλαίων και την ίδρυση κυρίαρχης κεντρικής τράπεζας που θα μπορεί να υποστηρίξει ένα νέο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ενώ θεωρητικά είναι εφικτό ένα καθεστώς διπλού νομίσματος, αυτό θα ήταν ασύμβατο με τη συμμετοχή στην ευρωζώνη και θα σήμαινε άμεση επιστροφή στη δραχμή.

Τα εμπιστευτικά σχέδια συζητούνταν όλο το Σαββατοκύριακο και υποστηρίζονται από 30 βουλευτές της Αριστερής Πλατφόρμας, καθώς και άλλες ομάδες σκληρής γραμμής από το φάσμα του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμάται δε ότι και οι ΑΝΕΛ είναι διατεθειμένοι να προωθήσουν μια ρήξη με τους πιστωτές, εφόσον χρειαστεί.

Αυτές οι ριζοσπαστικές απόψεις δείχνουν πόσο δύσκολο θα είναι για τον Αλέξη Τσίπρα να κερδίσει την υποστήριξη του κόμματός του για οποιαδήποτε συμφωνία καταπατά τις κόκκινες γραμμές σε συντάξεις, εργασιακά, λιτότητα και χρέος. Σκληραίνουν επίσης τη στάση του στις συνομιλίες με τους πιστωτές, οι οποίες γίνονται ολοένα πιο επικίνδυνες.

«Αν είναι όμως η Ευρώπη να επιθυμεί τον διχασμό και τη συνέχεια της υποτέλειας, πάλι εμείς θα πάρουμε τη μεγάλη απόφαση να αρνηθούμε, θα πούμε το μεγάλο όχι και θα δώσουμε τη μάχη για την αξιοπρέπεια του λαού και την εθνική μας κυριαρχία» δήλωσε μεταξύ άλλων τις τελευταίες μέρες ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εξέτασαν διάφορα σενάρια για την ελληνική χρεοκοπία στην Μπρατισλάβα την περασμένη Πέμπτη, παραδεχόμενοι για πρώτη φορά ότι ίσως τελικά χρειαστεί Plan B.

Οι πιστωτές υποστηρίζουν ότι ένα Grexit θα ήταν αυτοκτονικό για την Ελλάδα, ενώ διαπραγματεύονται με βάση την υπόθεση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπλοφάρει και τελικά θα συνθηκολογήσει. Δεν έχουν λάβει ιδιαίτερα υπόψη τους ότι σημαντικά πρόσωπα στην Αθήνα ενδεχομένως να σκέφτονται πολύ διαφορετικά.

Ο Τάσος Κορωνάκης, γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του κυβερνώντος κόμματος, δήλωσε σε κυριακάτικη εφημερίδα ότι οι διχαστικές προσπάθειες σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αποτύχουν. «Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να συνάψει καμιά συμφωνία που να μη γίνει αποδεκτή από την κοινοβουλευτική ομάδα και τον ΣΥΡΙΖΑ. Είμαστε πιο ενωμένοι από ποτέ» είπε χαρακτηριστικά.

Ο δε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ότι η χώρα δεν μπορεί να δεχτεί «ένα δημοσιονομικό πλάνο που δεν βγαίνει» και προειδοποίησε τους πιστωτές ότι η ελάχιστη ζημιά για το ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα από ένα Grexit θα ξεπερνούσε το 1 τρισ. ευρώ.

Η Αριστερή Πλατφόρμα έχει μελετήσει το ισλανδικό μοντέλο, που άλλωστε και το ίδιο το ΔΝΤ εξύμνησε ως success story.

«Οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να εθνικοποιηθούν άμεσα, μαζί με τη δημιουργία μιας κακής τράπεζας. Ίσως χρειαστούν κάποιοι περιορισμοί στις αναλήψεις μετρητών» φέρεται να δήλωσε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα. «Οι τράπεζες φυσικά θα εξαγριωθούν. Γνωρίζουμε ότι θα γίνουν πολλές αγωγές, αλλά σε τελική ανάλυση είμαστε κυρίαρχη εξουσία.»

Σχεδόν 400 εκατ. ευρώ τη μέρα φυγαδεύονται από τις τράπεζες και αυτό θα μπορούσε ανά πάσα στιγμή να εξελιχθεί σε εθνικό bank run. Το φαινόμενο είναι ανησυχητικό κατά μία έννοια, αλλά έχει και πλεονεκτήματα, για τους σκληρούς του ΣΥΡΙΖΑ.

Το άμεσο πρόβλημα έγκειται στο τι θα κάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία χρειάστηκε να αυξήσει την έκτακτη παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες στα 83 δισ. ευρώ. Η ΕΚΤ βρίσκεται σε ακόμη δυσκολότερη θέση.

Αν και οι Έλληνες κρύβουν τα λεφτά τους σε στρώματα ή τα παρκάρουν σε ξένους λογαριασμούς, ο πλούτος εξακολουθεί να υπάρχει και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για νέες τράπεζες στο μέλλον.
«Όσο συνεχίζεται η φυγή των καταθέσεων τόσο ευκολότερο θα γίνει το Grexit» δηλώνει βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι άσος στο μανίκι» συμπληρώνει ένας άλλος.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Πηγή:zougla.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis