Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
1
08:14 | 02/12/2023

Του Φούκα Θεόδωρου Ειδικού Γραμματεία Τύπου και Μ.Μ.Ε. Ε.ΑΣ.Υ.Α.-Υπεύθυνου έκδοσης εφημερίδας

(Απόσπασμα από την εφημερίδα της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών «Σύγχρονη Αστυνομία»)

Εκ της Διευθύνσεως 

Η Αστυνομία είναι δίπλα στον πολίτη;;;

Η αστυνομία αποτελεί θεμελιώδεις  συστατικό της κοινωνίας μας, υπηρετώντας τον ρόλο της προστασίας του νόμου και της τάξης. Ωστόσο, για να ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στις ανάγκες των πολιτών, είναι ζωτικής σημασίας να διατηρεί μια στενή σχέση με την κοινωνία.

Οι αστυνομικοί πρέπει να είναι προσβάσιμοι και πρόθυμοι να ακούν τις ανησυχίες των πολιτών. Είναι απαραίτητο να δημιουργούν σχέσεις εμπιστοσύνης με την κοινωνία,  καθώς αυτή η συνεργασία διευκολύνει την πρόληψη του εγκλήματος και την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει.

Επίσης, η εκπαίδευση των αστυνομικών σε θέματα πολυπολιτισμικότητας και  κοινωνικών πραγματικοτήτων είναι αναγκαία. Ένας αστυνομικός πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένος στις ανάγκες όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως εθνοτικής καταγωγής ή κοινωνικού κατασταλάγματος.

Η Αστυνομία πρέπει να είναι δίπλα στον πολίτη, ενισχύοντας τον διάλογο και την συνεργασία. Μόνον έτσι μπορεί να επιτευχθεί ένα καλύτερο, ασφαλέστερο και δίκαιο κοινωνικό περιβάλλον.

Ο ρόλος της αστυνομίας στην κοινωνία είναι κρίσιμος για τη διατήρηση της τάξης και της ασφάλειας. Ουσιαστικά, η αστυνομία πρέπει να είναι δίπλα στον πολίτη καθημερινά για να εξασφαλίσει ένα αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης.

Προς επιτέλεση των ανωτέρων χρήζει το σώμα της Αστυνομίας να εστιάσει  σε κάποιους  βασικούς τομείς όπως  προσέγγιση, εκπαίδευση, τεχνολογία κλπ.

Προσέγγιση: Η αστυνομία πρέπει να διαφοροποιήσει  την προσέγγισή της από την αντίδραση στην πρόληψη. Αυτό σημαίνει να εργάζεται πιο ενεργά για να αποτρέψει το έγκλημα παρά να αντιμετωπίζει τις συνέπειες του. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να συμπεριλάβει την ενίσχυση της αστυνομικής παρουσίας σε περιοχές με υψηλό δείκτη εγκληματικότητας, την παροχή ψυχοκοινωνικών υπηρεσιών και τη συνεργασία με τους τοπικούς  φορείς.

Οι αστυνομικοί πρέπει να λαμβάνουν συνεχή εκπαίδευση σχετικά με τα δικαιώματα των πολιτών, την πολυπολιτισμικότητα την ενδοοικογενειακή βία, το bulling κ.λπ.

Η εκπαίδευση αυτή θα ενισχύσει την ικανότητά τους να αντιμετωπίζουν διάφορες καταστάσεις με ευαισθησία και πνεύμα δικαίου

Η αστυνομία πρέπει να αναπτύσσει σχέσεις συνεργασίες με τις τοπικές κοινότητες. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της προσέγγισης του κοινού, της συμμετοχής σε κοινοτικά γεγονότα και της ακρόασης των ανησυχιών των πολιτών. Η αστυνομία πρέπει να είναι ενεργό μέλος, να προάγει τη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και να αναπτύσσει προγράμματα εκπαίδευσης και ενημέρωσης για τους πολίτες. Ένα κλειδί σε αυτήν την προσέγγιση είναι η ανάδειξη της αστυνομίας ως μέρος αυτής, και όχι ως απομονωμένος φορέας εκτελών εντολών και μόνο.

Η χρήση της τεχνολογίας μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την αστυνομική εργασία και να διευκολύνει την αλληλεπίδραση με το κοινό. Τα συστήματα καταγραφής και κάμερες στον δημόσιο χώρο όσο και στις στολές των αστυνομικών μπορούν να βοηθήσουν στη συλλογή αποδεικτικών στοιχείων και στη διαφάνεια των επιχειρήσεων της αστυνομίας. Επίσης, η χρήση των κοινωνικών μέσων και των ηλεκτρονικών πλατφορμών επικοινωνίας μπορεί να ενισχύσει την αλληλεπίδραση και την πληροφόρηση του κοινού.

Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, πρέπει επίσης να δοθεί έμφαση στην αναδιάρθρωση της αστυνομίας με σκοπό τη μείωση της γραφειοκρατίας και της αποτελεσματικής ανταπόκρισης στις ανάγκες του κοινού. Οι πολίτες πρέπει να έχουν εύκολη πρόσβαση στις υπηρεσίες της αστυνομίας και να μπορούν να αναφέρουν προβλήματα και ανησυχίες με άνεση.

Όλα τα παραπάνω θα ήταν το ιδεατό σενάριο για τη σχέση της αστυνομίας με την  κοινωνία στη χώρα μας, για να υπάρχει μία σχέση εμπιστοσύνης και η αστυνομία να  είναι δίπλα στον πολίτη.

 Η πραγματικότητα ποια είναι όμως;;;

Πώς θα επιτευχθούν όλα τα παραπάνω, όταν η αστυνόμευση, και μιλάμε για την εμφανή αστυνόμευση στους δρόμους, στις πλατείες, στις γειτονιές είναι μόνο σχέδια επί χάρτου;

Ενδεικτικά θα αναφέρω ότι η  “αιχμή του δόρατος” της αστυνόμευσης, η Άμεση Δράση βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλό αριθμό προσωπικού, πρωτοφανής για τα δεδομένα της υπηρεσίας μην μπορώντας να ανταπεξέλθει στον ρόλο της που είναι να είναι δίπλα στον πολίτη!!!!

Ένα περιπολικό για τρεις και για τέσσερις δήμους;;Τι αστυνόμευση να πραγματοποιήσει ;;Δεν προλαβαίνει ούτε στα σήματα του κέντρου να ανταποκριθεί!!!

Στα Αστυνομικά τμήματα και στα τμήματα ασφαλείας δεν υπάρχει προσωπικό ούτε για  λειτουργήσουν για τα βασικά, οι διμοιρίες επί 8ωρου όρθιες να φιλάνε λαμαρίνες στο υπό κατασκευή μετρό στα Εξάρχεια, και άδεια πάρκα!!!!

Ξέχασα να σας πω!!!! Τα Σαββατοκύριακα μην καλείτε την Αστυνομία, είμαστε μέτρα τάξης στα γήπεδα κάνοντας τους security στις ιδιωτικές ανώνυμες εταιρείες  των ΠΑΕ!!!!

 Θα μπορούσα να απαριθμήσω όλες τις υπηρεσίες πρώτης γραμμής που αιμορραγούν!!!!!

Χρειάζεται ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο δράσης ώστε να δοθεί έμφαση στην πρόληψη και αυτό επιτυγχάνεται με εμφανή αστυνόμευση στους δρόμους και στις γειτονιές. Ενισχύοντας τις υπηρεσίες πρώτης γραμμής και όχι αποψιλώνοντας τες!!!!!

Η πολιτική και φυσική ηγεσία μήπως οφείλει μία συγγνώμη  που δεν κατάφεραν να έχουν την αστυνομία κοντά στον πολίτη; Αν δεν μπορούν να την πουν οι υπαίτιοι, οφείλω να ζητήσω εκ μέρους τους μια  Συγγνώμη που δεν είμαστε εκεί όπου μας χρειάζεται η μάνα, μας ο πατέρας μας, ο αδερφός μας, ο φίλος μας και όλος ο υπόλοιπος κόσμος;

Συγγνώμη!!!

 

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis