Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:14 | 08/08/2019
του Μυλωνά Δημήτριου,
Αντιπροσώπου Ε.ΑΣ.Υ.Α.
 
• Αλλαγή Κυβερνήσεως και Πολιτικής Ηγεσίας στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
 
Ευχόμαστε καλή αρχή και ελπίζουμε η νέα ηγεσία να μην επαναλάβει/συνεχίσει τα λάθη της παλιάς. Παραλαμβάνουν μια Αστυνομία η οποία έχει μετατραπεί σε μια ατελείωτη σωματοφυλακή προσώπων, καθημερινά μέτρα τάξης και αναχρονισμούς όπως πεζές περιπολίες και σταθερά μπλόκα. Είναι επιθυμία όλων των συναδέλφων να απεμπλακούν από τα πάρεργα και κάθε Υπηρεσία να αφοσιωθεί απερίσπαστη στην αποστολή της.
Όσο αφορά την Ο.Π.Κ.Ε. ελπίζουμε να μπορέσουμε αρχικά να επιστρέψουμε στα κανονικά μας καθήκοντα μακριά από ανούσια μέτρα τάξης και σταθερές φυλάξεις. Το τελευταίο διάστημα υπήρξε μια τρομερή κατασπατάληση δυνάμεων με τις ομάδες να διατίθενται σε κάθε προεκλογική ομιλία του -τότε- κυβερνώντος κόμματος. Υπήρξαν μέρες που από τις ομάδες της εργαζόμενης αλλαγής και οι πέντε παρακολουθούσαν ομιλίες σε όλο το λεκανοπέδιο. Κατά το διήμερο των εκλογών 90 αστυνομικοί των ομάδων στάλθηκαν μέτρα σε εκλογικά κέντρα ενώ υπήρξαν ομάδες που ΔΙΑΛΥΘΗΚΑΝ ΕΝΤΕΛΩΣ προκειμένου να “βγουν τα μέτρα” ενώ η υπηρεσία τελούσε υπό διάλυση λόγω αφαίμαξης προσωπικού αυτές τις μέρες. Φυσικά εκτός από τα έκτακτα μέτρα δεν έπαψαν τα σταθερά μέτρα όπως φύλαξη στόχων (κατηγορούμενων σε σοβαρές υποθέσεις, ΑΤ Εξαρχείων κλπ), ενίσχυση μεταγωγών, δίκυκλο Κρατικής, Πεζές περιπολίες, ενίσχυση Τ.Α., φύλαξη Τούρκων Στρατιωτικών κλπ κλπ. Περισσότερο το 1/2 της Υπηρεσίας απουσίαζε σε μέτρα τάξης!
Υπενθυμίζουμε στα νεοεκλεγέντα κυβερνητικά στελέχη τις υποσχέσεις που έδωσαν για την επιστροφή της Αστυνομίας στην μάχη κατά του εγκλήματος κατά τις προεκλογικές επισκέψεις τους στις κατά τόπους Αστυνομικές Υπηρεσίες. Οι ψήφοι των Αστυνομικών και των οικογενειών τους που έλαβαν δεν είναι λευκή επιταγή, έχουμε απαιτήσεις, οι οποίες αν δεν ικανοποιηθούν θα στραφούμε σε άλλους στις επόμενες εκλογές, άλλωστε δε ζητάμε κάτι πέρα από το αυτονόητο – να κάνουμε την δουλειά μας απερίσπαστοι! Πάντως τα πρώτα δείγματα κάθε άλλο παρά θετικά είναι καθώς με το καλημέρα η Ο.Π.Κ.Ε. ανέλαβε την φύλαξη της οικίας του κου Πρωθυπουργού αλλά και των γραφείων του κόμματος ενώ διατηρούνται και όλα τα προηγούμενα μέτρα τάξης (Μαξίμου, ΑΤ Εξαρχείων κλπ). Εδώ και αρκετές μέρες σχεδόν όλες οι ομάδες της Υπηρεσίας μας απασχολούνται σε μέτρα όπως φύλαξη σχολείων, εκδηλώσεων και κάθε λογής αγγαρεία. Άραγε η επιστροφή της Αστυνομίας στο πλευρό του πολίτη δεν ισχύει για εμάς; Κατανοούμε ότι είναι αρχή ακόμα αλλά θα είμαστε σε εγρήγορση....
• Εδώ να κάνουμε μνεία ότι ΟΛΑ τα στελέχη της ΟΠΚΕ έχουν εκπαιδευτεί την περίοδο 2018-2019 από την Ε.Κ.Α.Μ., το 2018 έχουν εκπαιδευτεί επιλεκτικά από την ειδική επιχειρησιακή ομάδα Hostage Rescue Team του F.B.I. ενώ εκπαιδεύονται και από διάφορες άλλες επίλεκτες ομάδες όπως οι Λόχοι Ορεινών Καταδρομών (5μερό Πρώτων Βοηθειών Μάχης). Επίσης αρκετά στελέχη προέρχονται από τις τάξεις των Ε.Φ., έχοντας υπηρετήσει την θητεία τους σε Ο.Υ.Κ., Λ.Ο.Κ. , αλεξιπτωτιστές κλπ. Παράλληλα λαμβάνει χώρα η ετήσια εξαήμερη συντηρητική εκπαίδευση της Υπηρεσίας μας σε πλήθος αντικειμένων ενώ πέρα από τις συνήθεις βολές, γίνεται εκπαίδευση και σε μεγάλα διαμετρήματα (7,62 χλστ). Είναι αδιανόητο λοιπόν να χρησιμοποιούνται τα στελέχη της Υπηρεσίας ως κυνηγοί ακτιβιστών και χειροκροτητές ομιλιών. Αφήστε μας να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις των ειδικών Υπηρεσιών της Ασφάλειας και να ασχοληθούμε με τις προβληματικές περιοχές (Μενίδι, Ζεφύρι, Λιόσια κλπ).
Σταθερό αίτημα των υπηρετούντων στις ομάδες είναι να επιστρέψει η Υπηρεσία μας στην αρμοδιότητα του Διοικητή Ασφαλείας. Είναι απαράδεκτο αυτό που συμβαίνει τώρα: να βγαίνει η υπηρεσία και η διάταξη των ομάδων στο λεκανοπέδιο από τον ΓΑΔΑρχη! Πολλές φορές τελειώνουν τα ατελείωτα μέτρα και οι ομάδες παραμένουν στο σημείο κοιτώντας άδειες πλατείες γιατί πρέπει να λάβουν έγκριση απευθείας από τον ΓΑΔΑρχη προκειμένου να επιστρέψουν στον τομέα τους ενώ σχεδόν καθημερινά καθυστερούν να σχολάσουν από μισή έως μία ώρα καθώς πρέπει ο αυτοπροσώπως ο ΓΑΔΑρχης να πει ποιά ομάδα θα αντικαταστήσει ποιά, λες και μας γνωρίζει προσωπικά τους υπηρετούντες! Εκτελούμε δεκάωρη υπηρεσία χωρίς λόγο!
• Σταθερό επίσης αίτημα μας είναι η ομάδα που διατέθηκε στην ΥΑΤ για την πρόληψη έκνομων/τρομοκρατικών ενεργειών εις βάρος των διμοιριών να επιστρέψει στο Κέντρο Ασφαλείας καθώς η ΥΑΤ την χρησιμοποιεί ως παιδί για όλες τις δουλειές, φορτώνοντάς την με ότι άσκοπη φύλαξη της περισσεύει. Φήμες λένε ότι υπάρχει κάπου και μια διαταγή για το πως και γιατί διατέθηκε η συγκεκριμένη ΟΠΚΕ στην ΥΑΤ αλλά, όπως όλοι ξέρουμε, οι διαταγές είναι μόνο για το κατώτερο προσωπικό.
Βολεύει φυσικά η χρησιμοποίηση των ΟΠΚΕ ως “δωρεάν” διμοιρίες, μιας και δεν κοστίζουν κάτι έξτρα (επιδόματα κλπ) και ο εκάστοτε αξιωματικός έχει το κεφάλι του ήσυχο (“έβαλα ΟΠΚΕ, τι άλλο να κάνω;”). Είναι πολύ πιο οικονομικό, αντί να ενισχυθεί η Υ.Α.Τ. η οποία είναι η καθ' ύλη αρμόδια Υπηρεσία, κάτι το οποίο θα κόστιζε καθώς θα απαιτούνταν επιδόματα, εκτός έδρας αποζημίωση, στολές, οχήματα και άλλα πολλά, να αναλαμβάνουν την δουλειά τα κορόιδα των ΟΠΚΕ με τον εξοπλισμό και τα οχήματα που πληρώνουν απ' την τσέπη τους. Επίσης αυτοί που αποφασίζουν μια ΟΠΚΕ των 5 αστυνομικών (εκ των οποίων οι 2 είναι οδηγοί των οχημάτων) να αντικαταστήσει μια διμοιρία, θεωρούν ότι είμαστε κάποιου είδους υπεράνθρωποι; Ή ότι μπορούν 5 άνθρωποι – γιατί ναι άνθρωποι είμαστε, όχι τεμάχια – να κάθονται 8 ώρες όρθιοι φορτωμένοι με ασπίδες κράνη κλπ χωρίς διάλειμμα ή αντικατάσταση όπως έγινε πρόσφατα πχ στο Σχολείο στην Κωλέττη, Εξάρχεια κατά τις επαναληπτικές εκλογές;
• Σκαιότατη εντύπωση έκανε στους συναδέλφους περιστατικό όπου συνάδελφοι της ΔΙΑΣ δεχόντουσαν πυρά ΑΚ47 σε απόσταση μικρότερη του 1χλμ από το σημείο που ομάδα ΟΠΚΕ βρισκόταν (σταθερή φύλαξη Μεγάρου Μαξίμου) και το Κέντρο Ασφαλείας αρνήθηκε επανειλημμένα να τους αφήσει να ενισχύσουν τους συναδέλφους. Μπαίνουμε στον πειρασμό να παρακούσουμε πλέον τις εντολές Κέντρου ώστε να βοηθήσουμε τους συναδέλφους μας που κινδυνεύουν. Και δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό καθώς πολλές φορές ομάδες ζητούν να ενισχύσουν συναδέλφους που το ζητούν ασυρματικά αλλά πάντα η απάντηση είναι αρνητική. Άραγε είναι πιο σοβαρό να χτυπήσει αστυνομικός ή να ρίξει κάνας ακτιβιστής χαρτάκια? Ερώτημα αναπάντητο.
• Θετικές εντυπώσεις μας άφησε ο Υπαρχηγός Αντιστράτηγος κος ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗΣ ο οποίος πέρασε από αρκετές ομάδες, άκουσε με προσοχή τα προβλήματα μας και έλαβε κάποια μέτρα ανακούφισης. Ελπίζουμε σε περισσότερες τέτοιες ενέργειες ανώτατων αξιωματικών που δείχνουν ότι μας θεωρούν συνεργάτες και όχι “τεμάχια”.
Η κατάσταση των οχημάτων είναι τραγική με τις ομάδες να μοιράζονται τα οχήματα με ότι αυτό συνεπάγεται σε ταλαιπωρία και επιπλέον ώρες υπηρεσίας ενώ ότι επισκευάζεται γίνεται μέσω δωρεών ιδιωτών και “ρεφενέ” μεταξύ στελεχών. Πλην όμως είμαστε αστυνομικοί και όχι ζητιάνοι και αυτό πρέπει να τελειώσει. Επίσης πρέπει και οι αξιωματικοί άλλων υπηρεσιών να σέβονται το γεγονός ότι τα οχήματα μας τα επισκευάζουμε μόνοι μας και να συμπεριφέρονται ανάλογα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: ομάδας που μετέβαινε σε σταθερό (φυσικά) το ένα όχημα ακινητοποιήθηκε από μηχανική βλάβη και μάλιστα σοβαρή (παραλίγο να πάρουν φωτιά εν κινήσει). Το Κέντρο Ασφαλείας διέταξε όλους τους αστυνομικούς, παρ’ όλες τις διαμαρτυρίες, να μπουν σε ένα όχημα ΑΠΑΝΤΕΣ με την έκφραση “θα πάτε όπως και να χει”, με όλα τα υλικά (ασπίδες, κράνη, χημικά, αντιβαλλιστικές πλάκες κλπ). Όπως ήταν φυσικό στην πρώτη λακκούβα το όχημα διαλύθηκε από κάτω χωρίς ευτυχώς να χτυπήσουν συνάδελφοι. Αν υπήρχε τραυματίας θα αναλάμβανε ο διατάσσων την ευθύνη της παράνομης εντολής? Έχουν υποβληθεί οι ανάλογες αναφορές υπηρεσιακώς ενώ η ΕΑΣΥΑ είναι στο πλευρό των συναδέλφων για τις περαιτέρω ενέργειες.
• Συνεχίζεται το θέατρο του παραλόγου με τις “αστυνομικές επιχειρήσεις” στην οδό Αντωνιάδου. Κάθε μέρα και αρκετές φορές οι ομάδες μεταβαίνουν με τις πεζές περιπολίες της Δ.Α.Α. και μαζεύουν δυστυχείς τοξικοεξαρτημένους, τους οποίους μεταφέρουν στο διπλανό Α.Τ. Κυψέλης, από που μετά από λίγο αποχωρούν! Πλέον μας κοροϊδεύουν και οι ίδιοι οι προσαγόμενοι. Φυσικά ούτε λόγος να πιαστεί κάποιος έμπορος ναρκωτικών ουσιών καθώς αυτοί δε πιάνονται με βαριεστημένες επιχειρήσεις “σκούπας” αλλά απαιτούν πραγματική αστυνομική εργασία. Αλήθεια γιατί τόση σπουδή συγκεκριμένα με την οδό Αντωνιάδου; Συμβουλεύουμε τους εμπνευστές της διαταγής να περάσουν οποιαδήποτε ώρα της μέρα από τις οδούς Καματερού ή Χαλκοκονδύλη όπου υπάρχουν 100δες εξαρτημένοι και το εμπόριο ναρκωτικών ουσιών έχει γίνει ανεξέλεγκτο.
• Οι επιτυχίες της Υπηρεσίας συνεχίζονται με τις ομάδες να εργάζονται αδιαμαρτύρητα – όποτε τους επιτρέπεται. Έτσι έχουμε την ανεύρεση τεράστιας φυτείας (~10.000 δενδρύλλια ινδικής κάνναβης) από κοινού με την ΕΚΑΜ και άλλες υπηρεσίες, με τις ομάδες να περπατούν όλο το βουνό και να παραμένουν εκεί για περισσότερο από 15 ώρες, την σύλληψη του ενός δραπέτη των φυλακών Αυλώνα από ομάδα ΟΠΚΕ και αστυνομικούς άλλων υπηρεσιών, κατόπιν πληροφορίας του Υ/Α' Κ.Μ. (Επικεφαλή Β' Αλλαγής ΟΠΚΕ), και την σύλληψη λίγο αργότερα την ίδια μέρα και του 2ου δραπέτη από την ίδια ομάδα, μαζί με άλλες δυνάμεις, πολλές στοχευμένες συνδρομές με υπηρεσίες του ΥΔΕΖΙ , εφόδους σε σπίτια σε καταυλισμούς κατά την εξάρθρωση σπειρών ΡΟΜΑ, την έφοδο στην πλατεία Εξαρχείων και την σύλληψη ατόμων με πιστόλι από κοινού με την Υ.Δ.Ν. Και αυτά είναι μόνο λίγα από τα όσα κάνουμε.
• Πολλές επιτυχίες και από στελέχη της ΟΠΚΕ σε αθλητικές διοργανώσεις. Την 4η θέση καταλαμβάνει ο Αστ/κας ΚΟΥΙΜΤΣΙΔΗΣ Θ. στον Πανελλήνιο Αγώνα πιστολιού IPSC κατηγορία standard στα Ιωάννινα, (ο οποίος ουσιαστικά είναι ένας mini πανευρωπαϊκός αγώνας με 20 στάδια, γύρω στις 350 συμμετοχές από την Ελλάδα και το εξωτερικό και περί τους 800 συνολικά εμπλεκόμενους με συνοδούς και προπονητές) και χάνει το χάλκινο μετάλλιο για μόλις 0,03% ! Αρκετά μετάλλια και στο 4ο Κύπελλο Ε.Δ. Και Σ.Α. όπου χάλκινο μετάλλιο λαμβάνει ο Αστ/κας ΚΟΥΙΜΤΣΙΔΗΣ Θ. σε δύο κατηγορίες, αργυρό μετάλλιο ο Αστ/κας ΑΝΥΦΑΝΤΗΣ Δ. ενώ η ομάδα της Αστυνομίας λαμβάνει την πρώτη θέση επικρατώντας των ομάδων του Στρατού Ξηράς, Αεροπορίας, Λιμενικού Σώματος και Πυροσβεστικής. Πανελληνιονίκης και ο Υ/Α' ΠΑΠΑΔΑΚΟΣ Α. της Ε.Κ.Α.Μ., ο οποίος προπονεί την ομάδα σκοποβολής της ΟΠΚΕ τα τελευταία έτη.
• Ομάδα Ο.Π.Κ.Ε. συμμετείχε στην απεικόνιση τακτικών ελέγχων οχημάτων και ατόμων στο νέο εγχειρίδιο “ΘΕΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗΣ” της Αστυνομικής Ακαδημίας, το οποίων θα διδάσκεται σε όλες τις Αστυνομικές Σχολές, καθ' υπόδειξη του Υ/Α' ΚΑΒΑΛΛΑΡΗ Π. που ανέλαβε την επικαιροποίηση των εν λόγω κεφαλαίων ως στέλεχος της συντακτικής ομάδας. Άλλη μια αναγνώριση της εξειδίκευσης της Υπηρεσίας μας στα αντίστοιχα αντικείμενα!
Απόσπασμα από την εφημερίδα "Σύγχρονη Αστυνομία" της Ένωσης Αθηνών που μόλις κυκλοφόρησε
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis