Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:21 | 02/06/2019

Απόσπασμα από την εφημερίδα της Ένωσης Αθηνών "Σύγχρονη Αστυνομία" που μόλις κυκλοφόρησε

Thin Blue Line Ο.

του Ανθυπαστυνόμου Μυλωνά Δημήτριου

υποψηφίου με το Ε.Κ.Α. Αθηνών - μέλους ΕΑΣΥΑ

•             Στο προηγούμενο φύλλο είχα επισημάνει την κατάχρηση των Ο.Π.Κ.Ε. ως σωματοφυλακή των κυβερνητικών στελεχών επισημαίνοντας ότι η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο. Δυστυχώς όμως η πραγματικότητα ήρθε να μας διαψέυσει καθώς κατά τους 2 τελευταίους μήνες υπήρξαν μέρες όπου το σύνολο των διαθέσιμων ομάδων στο λεκανοπέδιο Αττικής διατέθηκαν σε υπηρεσία μέτρων τάξης σε ομιλίες/συναντήσεις ακόμα και (!) γευμάτων μελών του κυβερνόντος κόμματος. Για παράδειγμα στις 04/03/2019 2 Ομάδες διατέθηκαν στο ξενοδοχείο ΚΑΡΑΒΕΛ όπου λάμβανε χώρα συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, 1 ομάδα διατέθηκε στην “ΑΙΓΛΗ” όπου θα γευμάτιζαν αργότερα και 1 ομάδα φύλαξη του Μεγάρου Μαξίμου, αφήνοντας μια μόνο ομάδα για οποιοδήποτε άλλο σοβαρό περιστατικό σε ολόκληρη την Αττική! Την 16/03 ομάδες διατέθηκαν σε άλλο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ στο ξενοδοχείο “ΤΖΟΝΣΟΝ”, 19/03 σε ομιλία του Πρωθυπουργού, την 20/03 Ομιλία του κου Τσακαλώτου, 21/03 σε ομιλία του Κου Τζανακόπουλου κλπ και η λίστα τελειωμό δεν έχει. Άραγε γνωρίζουν οι διατάσσοντες την αποστολή των ΟΠΚΕ ή την έχουν μπερδέψει με άλλη Υπηρεσία;

•             Φάρμακο δια πάσα νόσο μας θεωρούν κάποιοι καθώς επικρατεί η νοοτροπία “βάλε δύο ΟΠΚΕ κυρ Στέφανε” για κάθε μικρό ή μεγάλο περιστατικό. Έτσι φτάνουμε στα κωμικοτραγικά περιστατικά να μεταβαίνουν 3 ομάδες μαζί με τον επόπτη στην Μάνδρα για ρίψη φυλλαδίων (!) στο Δημαρχείο, να διατίθεται ομάδα μέτρα τάξης στα...MADWALK, στην Λειτουργία της Ανάστασης, να μετακινείται ομάδα από την Δυτική Αττική, που στενάζει από την εγκληματικότητα, στην Σαλαμίνα για τροχονομικούς ελέγχους, ομάδα να μετακινείται από το Κέντρο στον Ασπρόπυργο, στην Δ.Ε.Ε. Και στην Ευελπίδων για μια συνοδεία και πολλά άλλα ευτράπελα. Αραγε η σπατάλη εργατοωρών, καυσίμων και φθορών στα οχήματα δεν απασχολεί κανέναν; Τόσα χρήματα διαθέτει η ΕΛΑΣ;

•             Συνεχίζει να αντιμετωπίζει η Υ.Α.Τ. τις ομάδες που έχουν διατεθεί ενίσχυση (στα πλαίσια αποφυγής νέας ένοπλης επίθεσης στους συναδέλφους των Διμοιριών) ως δεκανίκι για κάθε πάρεργο. Έτσι πλέον έχει καθιερωθεί κάθε βράδυ (22-06) να τοποθετεί την ομάδα που διαθέτει η Ο.Π.Κ.Ε. στην ΥΑΤ στην φύλαξη του Α.Τ. Εξαρχείων. Για να καταλάβουμε τον παραλογισμό του πράγματος: το πιο επικίνδυνο ωράριο, το ωράριο κατά το οποίο έχουν συμβεί οι περισσότερες επιθέσεις σε διμοιρίες, η ΟΠΚΕ που έχει διατεθεί με σκοπό να περιπολεί γύρω απο τις διμοιρίες και να τις θωρακίζει βρίσκεται ακίνητη στο Α.Τ. Εξαρχείων! Γενικότερα βέβαια οι υπηρετούντες στην ΟΠΚΕ αντιμετωπίζονται από το Κέντρο της ΥΑΤ ως “παρακατιανοί” και διατάσσονται να αντικαταστήσουν διμοιρίες μίση ώρα πριν την λήξη της βάρδιας, ούτως ώστε να σχολάσουν εγκαίρως οι ΔΥΑΤ, ενώ η ΟΠΚΕ αναμένει την αλλαγή στο σημείο. Χαρακτηριστικό παραδειγμα την 16/04 η ομάδα του γράφοντος ενώ είχε αναλάβει Υπηρεσία την 04:40 στα πλαίσια μεγάλης επιχείρησης στην Δυτική Αττική, την 12:40 διατάχθηκε να αντικαταστήσει ΔΥΑΤ στην Πλατεία Κάνιγγος! Τέλος το Κέντρο της ΥΑΤ δεν ενημερώνει εγκαίρως αν θα αντικατασταθούν οι ΟΠΚΕ απο ΥΑΤ ή από έτερη ΟΠΚΕ με αποτέλεσμα οι συνάδελφοι να ψάχνουν κατά την λήξη της βάρδιας τους ποιός θα τους αντικαταστήσει! Το έχουμε πεί και θα το λέμε συνεχώς:  Η ΟΜΑΔΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΑΤΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΥΑΤ, ΔΙΑΤΕΘΗΚΕ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΣΚΟΠΟ ΚΑΙ ΜΕ ΔΙΑΤΑΓΗ ΠΟΥ ΟΡΙΖΕΙ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΤΗΣ ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΠΟΥΘΕΝΑ “ΒΟΥΛΩΜΑ ΤΡΥΠΩΝ”.

•             Παρόλη την απαξίωση που δεχόμαστε ως Υπηρεσία το ηθικό στις ΟΠΚΕ παραμένει υψηλό ενώ οι υπηρεσία παρουσιάζει καθημερινά πλήθος συλλήψεων-όταν μας αφήνουν βέβαια να αφοσιωθούμε στα καθήκοντα μας. Ενδεικτικά αναφέρω για την Α' Αλλαγή: την 07/03 σε επιχείρηση στον Ασπρόπυργο κατάσχεται πλήθος πυροβόλων όπλων από την ομάδα του Αγίου Παντελεήμονα σε συνεργασία με το Τ.Α. Ασπροπύργου, την 11/03 σύλληψη από την ομάδα του Αγίου Παντελεήμονα γνωστού αναρχικού με 1 κιλό ινδική κάνναβη, φυσίγγια των 9 χλστ, μαχαίρι, κλέμμενο δίκυκλο και δύο καταδικαστικές αποφάσεις (πρόκειται για το άτομο που κατηγορούσε συναδέλφους της ΥΑΤ ότι του έκλεψαν νερά από το περίπτερο), την 13/03 σύλληψη ατόμων με 1 κιλό ινδική κάνναβη, χρήματα, ζυγαριά από την ομάδα του Κολωνού σε συνεργασία με το Τ.Α. Αγίου Παντελεήμονα, την 20/03 την σύλληψη ατόμου με σχεδόν 200γρ. Ηρωίνης και χρήματα από την ομάδα του Γέρακα, την 02/04 την εξάρθρωση σπείρας που κατάρτιζε πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα από την ομάδα του Κολωνού σε συνεργασία με το Τ.Α. Αγίου Παντελεήμονα, την 24/04 ατόμου με 264γρ ινδική κάνναβη από την ομάδα του Γέρακα, την 23/04 σύλληψη επ' αυτοφώρω 2 ατόμων που αφαιρούσαν δίκυκλα από την ομάδα του Άγιου Παντελεήμονα ενώ την 02/05 οι ομάδες του Αγίου Παντελεήμονα και του Κολωνού που συμμετείχαν ενεργά σε όλα τα στάδια της επιχείρησης, σε συνεργασία φυσικά με την Υ.Δ.Ν. (αλίευση πληροφοριών, εξακρίβωση, ταυτοποίηση, έφοδο, συλλήψεις) κατόπιν μεθοδικής εργασίας που διήρκεσε ημέρες, εντοπίζουν-ταυτοποιούν και εξαρθρώνουν σπείρα που διοχέτευε ινδική κάνναβη στα Εξάρχεια κατασχέτοντας 155 κιλά ινδική κάνναβη και πάνω από 10.000 ευρώ επιφέροντας καίριο πλήγμα το οποίο απασχολεί εκτεταμένα τα Μ.Μ.Ε. και γίνεται μνεία ακόμα και από την Υφυπουργό κα Παπακώστα. Φυσικά υπάρχει και πλήθος άλλων συλλήψεων απ' όλες τις ομάδες.

•             Και ενώ για άλλες Υπηρεσίες, βγαίνει Δελτίο Τύπου για πολύ μικρότερες συλλήψεις από το Γραφείο Τύπου της ΓΑΔΑ, οι συλλήψεις της ΟΠΚΕ ουδέποτε αναφέρονται. Κάποιους τους βολεύει να είμαστε τα “αποπαίδια” της Ασφάλειας, η δουλεία μας να “εξαφανίζεται” και έτσι να μπορούν να μας βάζουν στα Μέτρα Τάξης. Τους ενημερώνουμε ότι πέφτουν έξω, προερχόμαστε από τα σπλάχνα της Ασφάλειας,, έχουμε τριβή καθημερινά στον δρόμο, διαθέτουμε πληροφορίες και όρεξη για εργασία και είμαστε η αιχμή του δόρατος της Ασφάλειας, συμμετέχοντας σε όλες τις επιχειρήσεις της. Ας το βγάλουν από το μυαλό τους ότι θα αναλάβουμε τον ρόλο της ΔΕΛΤΑ – ούτε το θέλουμε, ούτε μπορούμε.     

•             Καθημερινά γύρω στις 6 με 7 φορές οι ομάδες απασχολούνται στο να απομακρύνουν τοξικοεξαρτημένους από την οδό Αντωνιάδου (δίπλα από ΑΣΟΕΕ), τους οποίους οι πεζές δυνάμεις προσάγουν στο Τ.Α. Κυψέλης και οι οποίοι επιστρέφουν στο ίδιο σημείο μισή ώρα αργότερα! Ας μας απαντήσουν υπεύθυνα οι εμπνευστές του σχεδίου: υπάρχουν αποτελέσματα; γίνεται έστω μια σύλληψη ημερησίως; Αυτό το θέατρο του παραλόγου λαμβάνει χώρα καθημερινά, χωρίς εμφανές αποτέλεσμα, ενώ στοχοποιεί τις δυνάμεις στους ενεδρεύοντες εντός της ΑΣΟΕΕ αναρχικούς (αρκετές φορές έχουν δεχτεί επίθεση οι επιχειρούντες αστυνομικοί ενώ έχει υπάρξει και περιστατικό όπου συνάδελφος ενήργησε πυροβολισμό με το υπηρεσιακό του όπλο προκειμένου να γλιτώσει την ζωή του καθώς είχε παγιδευτεί εντός του οχήματος από 40 αναρχικούς με σφυριά).  Σε περίπτωση που υπάρξει σοβαρα τραυματίας/νεκρός αστυνομικός ή πολίτης/φοιτητής οι διατάσσοντες είναι έτοιμοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους;  Γνωρίζουν τους κινδύνους; Οψόμεθα.

•             Διαχρονικό πρόβλημα η έλλειψη σαφούς και διευκρινιστικής διαταγής η οποία θα απαγορεύει την διάσπαση μιας ομάδας ΠΚΕ σε υπομάδες. Η δύναμη ακριβώς εκεί βρίσκεται, στο γεγονός ότι εκπαιδευόμαστε και δρούμε ομαδικά. Όταν μας διασπούν σε κομμάτια των 2 αστυνομικών πλέον μιλάμε για πλήρωμα οχήματος και όχι ομάδα, και το οποίο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του. Αυτό το φαινόμενο το αντιμετωπίζουμε πολύ συχνά στην επαρχία αλλά και σε προάστια της Αττικής όπου τοπικοί αξιωματικοί αδυνατούν ή δε θέλουν να καταλάβουν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα νεαρού Υπαστυνόμου Α.Τ. της Δ.Α.Β.Α., ο οποίος είχε οριστεί επικεφαλής μέτρων στον ΧΥΤΑ Γραμματικού και απαιτούσε από την ΟΠΚΕ στο σημείο να χωριστεί σε δύο υποομάδες και να τοποθετηθούν σε σημεία με 3-4χλμ διαφορά μεταξύ τους (χωρίς ουτε οπτική επαφή) ενώ στις έντονες διαμαρτυρίες του επικεφαλή ΟΠΚΕ απάντησε ότι είναι υπαστυνόμος και αν θέλει τους βάζει να εκτελέσουν Υπηρεσία και έναν έναν. Νοοτροπία 1960. Το περιστατικό έληξε με παρέμβαση Δ/ντή της ΔΑΒΑ!   

•             Σε άλλα νέα η Ομάδα Πρακτικής Σκοποβολής την ΟΠΚΕ Αττικής προπονούμενη από τον Υ/Α' ΠΑΠΑΔΑΚΟ Α. της ΕΚΑΜ, κατακτά το Κύπελο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πρακτικής Σκοποβολής Πιστολιού και αρκετά μετάλλια σε διάφορες κατηγορίες. Επόμενο στάδιο η κατάκτηση διάκρισης στο 4o ΚΥΠΕΛΛΟ ΣΚΟΠΟΒΟΛΗΣ IPSC ΟΠΛΩΝ ΧΕΙΡΟΣ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ 2019.

•             Ολοκληρώθηκε η πενθήμερη εκ περιτροπής εκπαίδευση όλων των ΟΠΚΕ από εκπαιδευτές της ΕΚΑΜ στην έδρα της ΕΚΑΜ. Όλοι οι συμμετέχοντες έλαβαν πολύτιμες γνώσεις στην ατομική τακτική, στην εκκαθάριση κλειστών χώρων αλλά και στο παραμελημένο κομμάτι των Πρώτων Βοηθειών Μάχης. Ξεκινάει από 06/05 η συντηρητική ετήσια εκπαίδευση των ΟΠΚΕ διάρκειας 6 ημερών. Ελπίζουμε οι διοικούντες να καταλάβουν ότι το προσωπικό της Υπηρεσίας μας χαραμίζεται ακίνητο να φυλάει άδεια κτίρια και να παρακολουθεί ομιλίες.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis