Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:35 | 19/01/2015

 

Το υποπολυβόλο Thomson είναι ένα όπλο που έχει γράψει τη δική του ιστορία. Έμεινε γνωστό ως Tommy gun και χρησιμοποιήθηκε από τους γκάνκστερς της εποχής της ποταπαγόρευσης, αλλά και σε όλα τα πεδία μαχών του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και σε πολλά άλλα μετά από αυτόν.



Το όπλο σχεδιάστηκε από έναν οπλουργό από το Κεντάκι, τον Τζον Ταλιαφέρο Τόμσον, στις αρχές του 1915, με σκοπό να χρησιμοποιηθεί στα χαρακώματα του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Τελικά το όπλο δεν χρησιμοποιήθηκε στον πόλεμο αυτό. Τέθηκε σε παραγωγή το 1921, στο διαμέτρημα των 0,45in. Το Thomson είναι ένα βαρύ όπλο, με βάρος σχεδόν 5 κιλών, χωρίς τα πυρομαχικά. Μπορεί να φέρει γεμιστήρα των 20 φυσιγγίων, ή τυμπανοειδή των 50 ή 100 φυσιγγίων. Τα πρώτα του υποδείγματα είχαν και ξύλινη λαβή στο εμπρόσθιο, κάτω, τμήμα της κάννης.



Το όπλο αυτό, το Thomson M1921, ήταν που έγραψε ιστορία στα χέρια των συμμοριών που λυμαίνονταν τις ΗΠΑ στη δεκαετία του 1920 και 1930, εξαιτίας της τρομακτικής του ταχυβολίας και αντοχής. Το όπλο είχε ταχυβολία 700 φυσιγγίων ανά λεπτό. Μπορούσε να “ρίξει” μια γεμιστήρα 100 φυσιγγίων σε 1,5 δευτερόλεπτα! Παρήχθησαν διάφορες, στρατιωτικές εκδόσεις, σε διάφορα διαμετρήματα, με συνηθέστερη τη Μ1928, στο διαμέτρημα των 0,45in (11,23 χλστ.).



Αφού δεν πρόλαβε να χρησιμοποιηθεί στον Α' ΠΠ, το όπλο τέθηκε προς πώληση στην ιδιωτική αγορά στην εξαιρετικά υψηλή, για την εποχή, τιμή των 200 δολαρίων – περίπου 3.500 σημερινά δολάρια. Πρώτος πελάτης ήταν η Ταχυδρομική Υπηρεσία των ΗΠΑ, η οποία εξόπλισε με αυτό το προσωπικό φρούρησης των χρηματαποστολών.



Επίσης αγοράστηκε, μέσω ιδιωτικών εταιρειών, από τον ΙRA και χρησιμοποιήθηκε κατά των Βρετανών. Βασικός πελάτης όμως ήταν οι διάφορες εγκληματικές οργανώσεις στις ΗΠΑ. Στα χέρια των ανδρών του διαβόητου Αλ Καπόνε, το όπλο ευθύνεται για εκατοντάδες θανάτους. Στις 14 Φεβρουαρίου 1929 επτά μέλη της συμμορίας Μοράν, θερίστηκαν, κυριολεκτικά, από δύο άνδρες του Καπόνε. Το Thomson υπήρξε και το αγαπημένο όπλο του διαβόητου ληστή Τζον Ντίλινγκερ και άλλων εγκληματιών. Το 1935 το FBI αποφάσισε να εξοπλίσει τους άνδρες του με το όπλο αυτό, ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν, επί ίσοις όροις, τους εγκληματίες.

Το 1925 το όπλο εντάχθηκε, για πρώτη φορά, στην υπηρεσία ενός στρατού, του Βρετανικού, ο οποίος έλαβε την άδεια κατασκευής του. Τότε το Thomson απέκτησε και την ονομασία Tommy gun, από το προσωνύμιο των Βρετανών στρατιωτών (Tommys). Με το ξέσπασμα του Β' ΠΠ το όπλο εξόπλισε μεγάλο αριθμό Βρετανών βαθμοφόρων. Εντάχθηκε δε και σε υπηρεσία με τον Αμερικανικό στρατό, αλλά και με όλους σχεδόν τους συμμαχικούς στρατούς, του Σοβιετικού και του Ελληνικού περιλαμβανομένων. Ο Ελληνικός στρατός απέκτησε περίπου 900 όπλα του τύπου, τον Μάρτιο του 1941, τα οποία χρησιμοποίησε με επιτυχία στη μάχη των Οχυρών.



Οι Σοβιετικοί, αν και παρήγαγαν οι ίδιοι τα εξαιρετικά υποπολυβόλα PPSh-41 και Pps-43, χρησιμοποίησαν περισσότερα από 140.000 Thomson κατά τη διάρκεια του πολέμου, τα οποία τους παραχώρησαν οι Αμερικανοί. Μετά τον Β' ΠΠ, το όπλο παρέμεινε σε υπηρεσία για πολλά χρόνια. Ο τελευταίος πόλεμος όπου χρησιμοποιήθηκε ήταν στη Γιουγκοσλαβία, τις αρχές της δεκαετίας του 1990.

 

οnalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis