Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:50 | 09/09/2019

Το αμερικανικό Ναυτικό ανέφερε σε δελτίο Τύπου ότι πυρηνοκίνητα υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων κλάσης Ohio πραγματοποίησε δοκιμαστικές εκτοξεύσεις τεσσάρων βαλλιστικών πυραύλων Trident II D5 για να επιβεβαιώσουν την απόδοσή τους έπειτα από πρόγραμμα επέκτασης ζωής που είχαν υποβληθεί.

Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν από το USS Nebraska (SSBN-739) στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Καλιφόρνιας αυτή την εβδομάδα (από τις 4 έως τις 6 Σεπτεμβρίου), ενώ εκτοξεύτηκαν συνολικά τέσσερις πύραυλοι Trident IID5 χωρίς πυρηνικές κεφαλές.

Trident

Το στρατηγικό όπλο Trident II (D5), αρχικά ήταν σχεδιασμένο και κατασκευασμένο με διάρκεια ζωής έως το 2024, υποβλήθηκε όμως πρόσφατα σε μια επέκταση ζωής που θα το διατηρήσει σε λειτουργία μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 2040, αφού δεν υπήρχε στον ορίζοντα βιώσιμο πρόγραμμα σχεδίασης και παραγωγής νέου τύπου υποβρυχίως εκτοξευόμενων βαλλιστικών πυραύλων.

[custom:google-ads]

Οι πύραυλοι του τύπου αυτού είναι το βασικό όπλο των στρατηγικών υποβρυχίων των κλάσεων Ohio και Vanguard του αμερικανικού και βασιλικού Ναυτικού αντίστοιχα, ενώ θα είναι παράλληλα το βασικό όπλο και των διάδοχων κλάσεων Columbia και Dreadnought αντίστοιχα.

A US Navy SSBN Submarine will conduct a test launch of a Trident D5 SLBM from waters near Southern California to a splash zone east of Guam SEP 06-08 (UTC)

Προβολή εικόνας στο Twitter

 

Το πρόγραμμα επέκτασης της ζωής αφορούσε πιθανά ζητήματα «γήρανσης» και τεχνολογικής απαξίωσης. Οι υποβρυχίως εκτοξευόμενοι βαλλιστικοί πύραυλοι (SLBM) αποτελούν ένα σκέλος της στρατηγικής πυρηνικής αποτρεπτικής τριάδας των Ηνωμένων Πολιτειών μαζί με τα στρατηγικά βομβαρδιστικά και τους επίγειους βαλλιστικούς πυραύλους. Οι SLBM όμως αποτελούν περίπου το 70% της αναπτυγμένης στρατηγικής πυρηνικής αποτροπής των ΗΠΑ.

Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί 176 δοκιμαστικές εκτοξεύσεις πυραύλων Trident IID5, όλες επιτυχείς.

trident

Πηγή: onalert.gr


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: F-35: Εντυπωσιακή κάθετη προσγείωση stealth μαχητικού σε αεροπλανοφόρο

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis