Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:28 | 16/12/2020

Αποκαλύφθηκε το νέο τουρκικό τεθωρακισμένο μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας ULAQ, με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να παρουσιάζουν κάποια βασικά τεχνικά, κατασκευαστικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά του, καθώς επίσης και τι αποστολές ενδέχεται να αναλαμβάνει από τις τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις.

Πριν από ένα μήνα περίπου, είχαν δει το φως της δημοσιότητας κάποιες εικόνες ενός πρωτότυπου «ρομποτικού» σκάφους επιφανείας, το οποίο αναπτύσσεται από τα ναυπηγεία Ares σε συνεργασία με την αμυντική εταιρεία Meteksan, οι οποίες αποδείχθηκε στο ULAQ, το νέο τουρκικό AUSV (Armored Unmanned Surface Vessel).

Σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται οι Τούρκοι για το ULAQ, αυτό θα διαθέτει τεχνολογία αιχμής με συστήματα τεχνητής νοημοσύνης ενώ μέχρι του τέλος του μήνα αναμένεται να πραγματοποιήσει τις πρώτες του δοκιμές, με την εκτόξευση καθοδηγούμενων πυραύλων ακριβείας, που έχει κατασκευάσει η Roketsan.

Oι δύο εταιρείες που συνεργάστηκαν για το ULAQ, ξεκίνησαν το σχεδιασμό και την ανάπτυξη του, πριν από περίπου τρία χρόνια και όπως αναφέρουν, το νέο τουρκικό τεθωρακισμένο μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας θα έχει επιχειρησιακή εμβέλεια 400 χιλιομέτρων, ενώ θα μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητες μέχρι και 65 χιλιόμετρα την ώρα.

Σε ό,τι αφορά τη λειτουργία του, το ULAQ θα το χειρίζονται εκπαιδευμένοι χειριστές τόσο από χερσαία κέντρα διοίκησης, όσο και από πολεμικά πλοία, όπως φρεγάτες, καθώς θα είναι ικανό να επιχειρεί μαζί με άλλες μονάδες επιφανείας.

Τέλος, όπως αναφέρουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, το ULAQ θα μπορεί να  εξοπλιστεί με διάφορα οπλικά και πυραυλικά συστήματα, ανάλογα την αποστολή που θα αναλαμβάνει, όπως αναγνώριση, επιτήρηση, συλλογή πληροφορίων, ενώ λένε ότι θα μπορεί να «επιβιώνει» αποτελεσματικά σε συνθήκες και περιβάλλοντα ηλεκτρονικού πολέμου.

Πηγή: onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis