Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:14 | 08/11/2016

Το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας φέρεται να εξετάσει η Eυρωπαϊκή Ένωση, μετά τις κινήσεις της Άγκυρας ως απάντηση στο αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Wall Street Journal. 

Όπως τονίζει η αμερικανική εφημερίδα, τόσο ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και αρκετοί αξιωματούχοι της Ε.Ε. αμφισβητούν το κατά πόσο έχει νόημα η συνέχεια των διαπραγματεύσεων εν μέσω επικρίσεων για την δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Τουρκία.

Σημειώνεται ότι την Τρίτη, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για τα σχέδια επαναφοράς της θανατικής ποινής, το κλείσιμο εφημερίδων και τις συλλήψεις βουλευτών της αντιπολίτευσης στην Τουρκία.

Την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να εκδώσει έκθεση για την πορεία του αιτήματος ένταξης της Τουρκίας.

Σύμφωνα με προσχέδιο της έκθεσης που έχει δει η WSJ, η Κομισιόν καταλήγει στο συμπέρασμα πως η κατάσταση στην Τουρκία όσον αφορά το κράτος δικαίου, την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και τα ανθρώπινα δικαιώματα έχει επιδεινωθεί.

Τη Δευτέρα οι ευρωπαίοι υπουργοί Εξωτερικών θα συναντηθούν για να συζητήσουν τη στάση της ΕΕ απέναντι στην Τουρκία και το τι θα γίνει με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Οι υπουργοί θα έχουν μια πρώτη συζήτηση για τον επαναπροσδιορισμό της σχέσης του μπλοκ με την Τουρκία και τον εάν θα έπρεπε να ανασταλούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, ανέφεραν δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ. 

Όπως τονίζει η WSJ, το μπλοκ της ΕΕ είναι διχασμένο ως προς το αν θα πρέπει να προχωρήσει η Ευρώπη σε ένα τόσο δραστικό βήμα, το οποίο θα θέσει σε κίνδυνο τη συμφωνία για το προσφυγικό.

Διαβάστε περισσότερα στο thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis