Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:44 | 28/05/2017

«Είσαι σπίτι; Σήμερα το πρωί ξεκίνησαν έρευνες σε 18 σπίτια... Αυτό που σου λέω είναι... Πάρε όλα όσα έχεις μέσα στο σπίτι και βγάλε τα έξω, εντάξει;... Αυτό σου λέω. Στέλνω και την αδελφή σου από εκεί, εντάξει; Αυτή έχει τις πληροφορίες... Μίλα και με τον μεγάλο αδελφό σου... Μίλα και με τον θείο σου... Μίλα και με τον Μπεράτ... Ολοι πρέπει να βγάλουν έξω όσα έχουν...». Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται (σύμφωνα με τις υποκλαπείσες συνομιλίες που διέρρευσαν στο Διαδίκτυο) να είπε όλα τα παραπάνω από τηλεφώνου, μιλώντας στο υιό του Μπιλάλ, το πρωί της 17ης Δεκεμβρίου του 2013.

Λίγες ώρες νωρίτερα, αστυνομικοί είχαν εισβάλει αιφνιδιαστικά στις οικίες δεκάδων «φίλων» του Ερντογάν, υπουργών, τραπεζιτών κ.ά., «οπλισμένοι» με εντάλματα έρευνας για υποθέσεις διαφθοράς, απάτης, λαθρεμπορίου, χρηματισμών και νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Είχαν, μάλιστα, προλάβει να κατασχέσουν σχεδόν 23 εκατ. δολ., πολλά από τα οποία μέσα σε κουτιά παπουτσιών. Στο σπίτι του Ερντογάν βέβαια δεν έμελλε να φτάσουν ποτέ, καθώς εκείνος πρόλαβε εν τω μεταξύ να αντεπιτεθεί μπλοκάροντας τις έρευνες με μαζικές εκκαθαρίσεις στην αστυνομία και το δικαστικό σώμα.

Εκείνη η υπόθεση ωστόσο του 2013 έχει μείνει στην ιστορία ως ίσως το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στα τουρκικά χρονικά. Επανέρχεται δε στοιχειώνοντας το καθεστώς Ερντογάν κάθε φορά που ξεσπάει ένα νέο σκάνδαλο. Κι από σκάνδαλα άλλο τίποτα στη «νέα Τουρκία» του σουλτάνου. Οσο για τους πρωταγωνιστές, αυτοί παραμένουν περίπου οι ίδιοι.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ήρθαν στο φως δύο νέα (παλαιά) σκάνδαλα, με πρωταγωνιστές τον πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ και τον υπουργό Ενέργειας Μπεράτ Αλμπαϊράκ (ο οποίος τυγχάνει και... γαμπρός του Ερντογάν). Η οικογένεια του 61χρονου Γιλντιρίμ εμφανίστηκε λοιπόν «ξαφνικά» να ελέγχει ένα εντυπωσιακά ευρύ δίκτυο offshore ναυτιλιακών εταιρειών και να διαχειρίζεται δεκάδες πλοία... χωρίς τουρκική σημαία. Διόλου τυχαία θα λέγαμε, καθώς ο νυν πρωθυπουργός της Τουρκίας είχε στο παρελθόν διατελέσει επί σειρά ετών υπουργός Μεταφορών και Ναυτιλίας (από το 2002 έως το 2013 και από το 2015 έως το 2016), αλλά και διευθυντής (παλαιότερα, την περίοδο 1994-2000) της άλλοτε κρατικής ακτοπλοϊκής «DO Istanbul Fast Ferries Co. Inc.», κοινώς της μεγαλύτερης ακτοπλοϊκής στην Κωνσταντινούπολη.

Διαβάστε την συνέχεια στο ethnos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis