Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:38 | 05/04/2024

Την Δευτέρα 1η Απριλίου 2024, μπροστά στο Αστυνομικό Τμήμα Αγίων Αναργύρων, είχαμε μια ανθρωποκτονία γυναίκας, άλλη μια γυναικοκτονία. Αποχώρησε από το Αστυνομικό Τμήμα, χωρίς ουσιαστική βοήθεια και προστασία, ενώ η ανταπόκριση του αστυνομικού  της «Άμεσης Δράσης» ήταν «το περιπολικό δεν είναι ταξί».

Της Ζαχαρούλας Τσιριγώτη (πηγή:  anatropinews.gr)

Διαβάστε επίσης

Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψεις την οργή, την θλίψη, τον πόνο, την απογοήτευση και  την αγανάκτηση, που προκαλεί αυτό το πρωτόγνωρο περιστατικό .

Οι γυναικοκτονίες αποτελούν μεγάλη ντροπή για την κοινωνία μας. Όμως η αδυναμία αποτελεσματικής προστασίας των θυμάτων της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας έχει ως αποτέλεσμα να φανεί η  πλήρης παράλυση των αντανακλαστικών του κρατικού μηχανισμού. Η ασφάλεια των πολιτών προμετωπίδα της σημερινής κυβέρνησης το 2019,  καταρρέει ακόμα και στον εξωτερικό χώρο ενός αστυνομικού τμήματος.

Διαλυμένα αστυνομικά τμήματα με τεράστιες πολυεπίπεδες ελλείψεις αστυνομικού προσωπικού, μέσων, εκπαίδευσης, καταγγέλλονται συχνά από τα  συνδικαλιστικά όργανα των αστυνομικών, αλλά κανείς δεν συγκινείται, αντίθετα όταν συμβαίνει ένα γεγονός που εξοργίζει την κοινή γνώμη, όλα παραπέμπονται στις παθογένειες του κράτους. Και βέβαια, πάντα φταίει ο αστυνομικός, ποτέ το πολιτικό σύστημα και το αναφέρω αυτό, χωρίς ίχνος διάθεσης υποστήριξης των αστυνομικών, του συγκεκριμένου τραγικού, σοκαριστικού γεγονότος. Με την απομάκρυνση κάποιον αστυνομικών από την θέση τους, ως δια μαγείας λύνονται όλα τα προβλήματα και γίνεται η εξυγίανση του πολιτικού συστήματος.  

Ξέρετε στη ζωή υπάρχει ένας πρωταρχικός κανόνας που υπαγορεύει ότι όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα. Θα περιμένουμε λοιπόν τα αποτελέσματα και αυτής της θητείας του κ. Χρυσοχοΐδη για να αξιολογήσουμε συνολικά την κατάσταση; Έχουμε περιθώρια ως κοινωνία;  Αυτό εκτιμώ ότι έχει πρακτική σημασία, γιατί οι εξαγγελίες, χωρίς απτά αποτελέσματα, παραμένουν ένα θεωρητικό σχήμα, χωρίς αξία.

Μπορούμε όμως να αξιολογήσουμε τα δεδομένα, που έχουν σχηματοποιήσει σήμερα το περιβάλλον ασφάλειας στη χώρα μας.  Να αξιολογήσουμε δηλαδή την πραγματικότητα που βιώνουμε καθημερινά, την εγκληματικότητα που έχει χτυπήσει κόκκινο, και τα πλοκάμια του οργανωμένου εγκλήματος που έχουν απλωθεί παντού.

Προκύπτει σαφώς το εύλογο ερώτημα «ποιος έχει την ευθύνη»; . Η Νέα Δημοκρατία και το επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη κυβερνούν τη χώρα  τα τελευταία πέντε χρόνια σχεδόν. Μέσα σε ένα χρόνο, άλλαξαν πέντε υπουργοί Προστασίας του Πολίτη και τρεις Αρχηγοί της Ελληνικής Αστυνομίας. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν  ποιοι έχουν την αποκλειστική ευθύνη.

Και ποια προσπάθεια γίνεται τώρα;  Ότι γίνεται πάντα, όταν κάποιος αναλαμβάνει  την θέση του Υπουργού, εξαγγέλλει  σαρωτικές αλλαγές, μεγαλόσχημες εξαγγελίες και αμφιλεγόμενους σχεδιασμούς. Ο στόχος είναι προφανής. Να θολώσουν τα νερά και να αποσοβήσουν  τις πολιτικές ευθύνες.

Πάντοτε κάποιοι άλλοι φταίνε. Η συνταγή είναι δοκιμασμένη και επιτυχημένη, επικοινωνιακά. Γιατί μόνο αυτό ενδιαφέρει. Επικοινωνία και μόνο επικοινωνία. Η πραγματικότητα βέβαια τους διαψεύδει. Γιατί η επικοινωνία είναι καλή, μόνο όταν ακουμπάει στην αλήθεια.

Ο σημερινός υπουργός Προστασίας του Πολίτη κατά την ανάληψη των καθηκόντων του επεσήμανε ότι «οι μεταρρυθμίσεις που πριν τρία χρόνια σχεδιάσθηκαν θα επικαιροποιηθούν και θα εφαρμοσθούν…Έχουμε μείνει πίσω στην αποστολή μας και πρέπει να τρέξουμε». Δηλαδή ομολόγησε ο ίδιος ότι από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Αύγουστο του 2021, που διετέλεσε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη και στα επόμενα δύο έτη, δεν έγινε απολύτως τίποτε μεταρρυθμιστικό προς όφελος των πολιτών, τουναντίον είχαμε πολλαπλές αστοχίες της αστυνομίας και θρηνήσαμε θύματα τόσο πολιτών όσο και αστυνομικών. 

Δυστυχώς επιβεβαιώνεται, ότι με το πέρασμα του κυβερνητικού χρόνου της ΝΔ, δεν αλλάζει τίποτα, αντίθετα όλα εξαρτώνται από την τύχη.

Η Χώρα χρειάζεται παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα και ειδικά στον χώρο που αφορά στην  ασφάλεια των πολιτών, με ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό μοντέλο αντιμετώπισης της εγκληματικότητας και με μια σύγχρονη αστυνομία.

Τα τμήματα ενδοοικογενειακής βίας στην ΕΛ.ΑΣ., που ιδρύθηκαν επί υπουργίας κας. Όλγας Γεροβασίλη, με το Π.Δ 37/2019 και τα οποία η ΝΔ εγκαινίασε επικοινωνιακά 3-4 φορές δεν αρκούν, ως έχουν.

Ο συγκεκριμένος Νόμος περιλαμβάνει πέρα από το Επιτελικό Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας και τα γραφεία στις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις σε όλες τις Περιφέρειες και στις Διευθύνσεις Αστυνομίας κάθε Νομού.

Για τα δε αυτεπαγγέλτως διωκόμενα εγκλήματα ενδοοικογενειακης βίας υφίσταται η αρμοδιότητα και σε όλα τα Αστυνομικά Τμήματα.

Υφίσταται δε αναγκαιότητα να εφαρμοστεί το ΠΔ:

• λειτουργία των τμημάτων ενδοοικογενειακής βίας,

• κατάλληλη στελέχωση, όπως προβλέπεται,

• δυνατότητα αυτοματοποιημένης, ηλεκτρονικής καταχώρισης καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας,

• δια ζώσης αλλά και εξ αποστάσεως «on-line», συνεχής εκπαίδευση του αστυνομικού προσωπικού, και

• προτυποποίηση των σηματικών αναφορών, ώστε τα καταγγελλόμενα περιστατικά να αντιμετωπίζονται ορθά και ενιαία, και κυρίως ΑΜΕΣΑ.

Τελειώνοντας δεν θα πω την κλισέ φράση «ας μην χαθεί καμία άλλη γυναίκα», αλλά θα παραφράσω την κλισέ φράση της καμπάνιας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και αντί «καμία ΜΟΝΗ», τελικά δυστυχώς ήταν «ΜΟΝΗ»…..

*Αντιστράτηγος ε.α, Επίτιμος Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων

Πηγή:  anatropinews.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis