Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by Effie1 on Τρί, 11/18/2014 - 11:18
Καλημέρα σας, θα ήθελα να με ενημερώσετε , αν γνωρίζετε, για τα παρακάτω: Σε ιδιόκτητο κήπο που συνορεύει με την οικία μου, υπάρχει ένα πολύ ψηλό δέντρο (αρωκάρια) τουλάχιστον είκοσι ετών, το οποίο γέρνει επικίνδυνα και υπάρχει σοβαρότατη πιθανότητα να πέσει πάνω στο σπίτι μου. Αν και έχω ενημερώσει τον ιδιοκτήτη αρνείται να κάνει οτιδήποτε και υποστηρίζει πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Υπάρχει αρμόδιος φορέας στον οποίο πρέπει να απευθυνθώ ώστε να γίνει γνωμάτευση για την επικινδυνότητα της κατάστασης; Πώς μπορώ να προστατεύσω το σπίτι και την περιουσία μου ακολουθώντας τις νόμιμες διαδικασίες; Ή πρέπει να περιμένω να γίνει η όποια ζημιά και να αποζημιωθώ εκ των υστέρων; Σας ευχαριστώ θερμά.
Greek

Υποβλήθηκε από kdlg. Ημερομηνία: Τρί, 11/18/2014 - 23:54 Μόνιμος σύνδεσμος

Καλό θα ήταν να πας στο Δήμο ή στην Πολεοδομία και να εξηγήσεις την κατάσταση.....αλλά και πάλι δεν ξέρω κατά πόσο θα βρεις άκρη καθόσον το δέντρο είναι στο οικόπεδο του γείτονα.

Υποβλήθηκε από sotiriosgg1. Ημερομηνία: Τετ, 11/19/2014 - 09:16 Μόνιμος σύνδεσμος

Εάν πάλι δεν βρείς άκρη ούτε με τις υπηρεσίες αυτές, προτείνω να κόψεις όλα τα τμήματα του δέντρου που βρίσκονται εντός του δικού σου οικοπέδου, ώστε τελικά το δέντρο να είναι ακριβώς πάνω στα σύνορα των δύο οικοπέδων. Αν πάλι αυτή η κίνηση δεν αρέσει στον γείτονα, άσε να πάει μετά αυτός στις υπηρεσίες.

Υποβλήθηκε από sakis01. Ημερομηνία: Τετ, 11/19/2014 - 12:40 Μόνιμος σύνδεσμος

Εγγραφη ενημέρωση του ιδιοκτήτη του δέντρου και αίτηση στην κατά τόπο Υπηρεσία Δόμησης.

[u][b]Σχετική Νομοθεσία :[/b][/u]

[b]Αρθρο 23 του Κτιριοδομικού:[/b]
4. Κατά τη φύτευση δένδρων ή θάμνων κοντά σε κτίρια ή δομικά έργα και ανάλογα με τις ιδιότητες του ριζικού συστήματος των φυτών, πρέπει να λαμβάνονται κατάλληλα μέτρα για την αποφυγή βλάβης αυτών των κτιρίων ή δομικών κατασκευών.
5. Σε περίπτωση ύπαρξης δένδρων ή θάμνων σε γειτονικό οικόπεδο κατά την ανέγερση οικοδομής, οικοδομών οφείλει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του κτιρίου που ανεγείρει από την υγρασία και το ριζικό σύστημα των δένδρων ή θάμνων.
[b]
Αστικός Κώδικας:[/b]
Άρθρο 1008
Ρίζες ή κλαδιά του γειτονικού ακινήτου
Ο κύριος ακινήτου μπορεί να κόψει και να κρατήσει για τον εαυτό του τις ρίζες δέντρων του γειτονικού ακινήτου που εισχωρούν στο κτήμα του. Το ίδιο ισχύει και για τα κλαδιά των δέντρων του γειτονικού ακινήτου που εκτείνονται πάνω από το κτήμα του, εφόσον τάχθηκε προηγουμένως στο νομέα του γειτονικού ακινήτου εύλογη προθεσμία για να τα κόψει.
Το δικαίωμα αυτό δεν παρέχεται αν οι ρίζες ή τα κλαδιά δεν εμποδίζουν τη χρήση του ακινήτου.
Άρθρο 1009
Καρποί που πέφτουν σε γειτονικό ακίνητο
Καρποί που πέφτουν στο γειτονικό ακίνητο από κάποιο δένδρο λογίζονται καρποί του ακινήτου στο οποίο πέφτουν. Η διάταξη δεν ισχύει αν αυτό το ακίνητο είναι κοινόχρηστο.
Άρθρο 1023
Δέντρο στο όριο
Το δέντρο που βρίσκεται πάνω στα όρια είναι κοινό και των δύο γειτόνων.
Εφόσον δεν χρησιμεύει ως ορόσημο, έχει δικαίωμα καθένας από τους γείτονες να απαιτήσει την αποκοπή του.[b][/b][u][/u]

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis