Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by nikos381 on Τετ, 03/13/2013 - 20:41
Θεωρείται η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων ανακριτική πράξη? Ποιος είναι υποχρεωμένος με βάση το νόμο να παίρνει τα δακτυλικά αποτυπώματα που στέλνονται στη σήμανση μαζί με τη δικογραφία? Πρέπει να το κάνει ο Αξ.Υπ. μόνο (υποψιν οτι αυτος που παίρνει τα αποτυπώματα υπογραφει και κατω αριστερα στο δελτιο)
Greek

Υποβλήθηκε από SREK. Ημερομηνία: Τετ, 03/13/2013 - 21:17 Μόνιμος σύνδεσμος

Η λήψη των αποτυπωμάτων του συλληφθέντα κατα άρθρο 27 του ΠΔ 342/1977 ΔΕΝ ειναι ανακριτική πράξη και μπορει να την πραγματοποιεί οποιοσδήποτε αστ/κος ανακριτικός υπάλληλος ή μη.

Συμφωνα με το ανωτέρω ΠΔ αρχικα ως αρμοδιοι ειχαν οριστει μονο τα στελεχη της ΔΕΕ ή ΓΕΕ (λογω εξειδίκευσης) ενω στην πραξη πλεον τα αποτυπωματα λαμβάνονται απο οποιονδήποτε αστυνομικο στην έδρα της υπηρεσίας του.

Ανακριτική πράξη (183 ΚΠΔ πραγματογνωμοσύνη) ειναι η ΑΝΤΙΠΑΡΑΒΟΛΗ και ΤΑΥΤΟΠΟΙΗΣΗ των αποτυπωμάτων , η οποία πράξη ως γνωστόν γινεται ΜΟΝΟ απο αστ/κους οι οποίοι εχουν λάβει την σχετική ειδικότητα.

Υποβλήθηκε από mentor. Ημερομηνία: Τετ, 03/13/2013 - 21:33 Μόνιμος σύνδεσμος

[i]Συμφωνούμε με την ανωτέρω τοποθέτηση και έχω να συμπληρώσω :[/i]

Ο Αξιωματικός Υπηρεσίας είχε καθήκοντα που ορίζονται από το άρθρο 60 του Π.Δ.141/1991 στα οποία δεν περιλαμβάνεται η εγκληματολογική σήμανση των υποκειμένων σε αυτή ατόμων.

Υπάρχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες όπως τα αρμόδια για το σκοπό αυτό Τμήματα και Γραφεία εγκληματολογικών ερευνών που υπάγονται στις Γενικές Αστυνομικές Διευθύνσεις με αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Π.Δ.342/1977 όπως προαναφέρθηκε.
Έχουμε όμως ακούσει ότι ειδικά οι δακτυλοσκοπήσεις γίνονται και από περιφερειακά εκτός έδρας αστυνομικά τμήματα κατόπιν διαταγής.
Το θέμα είναι κατά πόσο είναι εξειδικευμένοι και εκπαιδευμένοι για το αντικείμενο.

Ολόκληρο το Π.Δ.342/1977 μπορείς να διαβάσεις [url=http://www.policenet.gr/portal/com_downloads/astunomia-idruse-leitourgi…].

[b]ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 141 / 1991
(ΦΕΚ Α-58/30-4-1991)
Αρμοδιότητες οργάνων και υπηρεσιακές ενέργειες του προσωπικού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και θέματα οργάνωσης Υπηρεσιών[/b]

Άρθρο 60.
Καθήκοντα αξιωματικού υπηρεσίας.
1. Τα γονικά καθήκοντα του αξιωματικού υπηρεσίας, ανεξάρτητα από το επίπεδο και το είδος της Υπηρεσίας στην οποία υπηρετεί, είναι τα εξής:
α. Προβλέπει για την κανονική εκτέλεση των καθηκόντων των άλλων οργάνων εσωτερικής υπηρεσίας.
β. Ευθύνεται για την ασφάλεια του οικήματος, φροντίζει τα γραφεία να είναι ασφαλισμένα κατά τις μη εργάσιμες ώρες και τα κλειδιά τους τοποθετημένα σε προκαθορισμένη θέση και στις περιπτώσεις που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις, λαμβάνει αυξημένα μέτρα φρούρησης και ειδοποιεί για έκτακτη συγκέντρωση το προσωπικό της Υπηρεσίας.
γ. Επιβλέπει για την τάξη, τον αερισμό και την καθαριότητα των χώρων του οικήματος, καθοδηγώντας για το σκοπό αυτό τα υπό τις διαταγές του λοιπά όργανα εσωτερικής υπηρεσίας.
δ. Φροντίζει για την κανονική λειτουργία του φωτισμού και των λοιπών εγκαταστάσεων του οικήματος, όπως θέρμανση, ανελκυστήρες, υδραυλικά, ηλεκτρικά κ.λ.π.
ε. Παραλαμβάνει τους ταχυδρομικούς φακέλους, τα τηλεφωνικά και τηλετυπικά σήματα και τα τηλεγραφήματα, τις ώρες που δεν λειτουργούν τα γραφεία της Υπηρεσίας του. Αποσφραγίζει τα τηλεγραφήματα και τους φακέλους που έχουν την ένδειξη "ΕΠΕΙΓΟΝ" η "ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΝ", εκτός των διαβαθμισμένων ως "ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΙΚΩΝ" και άνω και των "ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ" και σε συνεννόηση με τον αρμόδιο βαθμοφόρο η το διοικητή του ενεργεί ότι επιβάλλεται για όσα απαιτούν άμεση ενέργεια.
στ. Ειδοποιεί τον αρμόδιο βαθμοφόρο η το διοικητή του για την αποκρυπτογράφηση των κρυπτογραφημένων σημάτων.
ζ. Αναφέρει στο διοικητή του κάθε σπουδαίο γεγονός η πληροφορία που ενδιαφέρει την Υπηρεσία του και ενημερώνει τις αρμόδιες αστυνομικές και άλλες αρχές, όταν αυτό προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις και διαταγές.
η. Φροντίζει για την ακριβή εκπλήρωση των καθηκόντων που του ανατίθεται με τις ισχύουσες διατάξεις και τις ειδικές διαταγές των προϊσταμένων του.
θ. Αναφέρει αρμοδίως το αποτέλεσμα της υπηρεσίας του και κάθε παράλειψη η παράπτωμα που διαπράχθηκε από υφιστάμενο του, κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας του.
ι. Έχει υπό τις διαταγές του τα υπόλοιπα όργανα εσωτερικής υπηρεσίας, εφόσον είναι κατώτεροι η νεότεροι του, τα οποία τον βοηθούν στην εκτέλεση των καθηκόντων του.
ια. Καταχωρεί στα υπηρεσιακά βιβλία τις αναγκαίες εγγραφές, σύμφωνα με τα ισχύοντα.
ιβ. Έχει στη διάθεσή του τους εξής πίνακες:
(1) Διάταξης της υπηρεσίας.
(2) Προσωπικού της Υπηρεσίας, με τις διευθύνσεις και τους αριθμούς τηλεφώνων της κατοικίας και του αστυνομικού τμήματος της περιοχής.
(3) Τηλεφώνων άμεσης ανάγκης (Πυροσβεστικής υπηρεσίας, πρώτων βοηθειών, βλαβών ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λ.π.).
(4) Τηλεφώνων των λοιπών τοπικών αστυνομικών, δικαστικών, στρατιωτικών και πολιτικών αρχών.
2. Ο αξιωματικός υπηρεσίας Αστυνομικού Τμήματος, Τμήματος Ασφάλειας, Τροχαίας, Τουριστικής Αστυνομίας και Αγορανομίας, ( ) εκτός των γενικών καθηκόντων της παραγράφου 1 έχει και τα εξής:
α. Παραλαμβάνει τους τυχόν υπάρχοντες κρατουμένους όπου δεν υπάρχει δεσμοφύλακας και λαμβάνει γνώση της αιτίας κρατήσεως τους. Επίσης, παραλαμβάνει τον οπλισμό που βρίσκεται στο γραφείο του και τα λοιπά δημόσια είδη.
β. Επιβλέπει για την κανονική ανάληψη και παράδοση των διατεταγμένων σε εξωτερική υπηρεσία και τους επιθεωρεί πριν αναλάβουν υπηρεσία για να βεβαιωθεί αν φέρουν κανονικά στη στολή τους και τα καθορισμένα εφόδια, δίνοντας σ' αυτούς τις αναγκαίες οδηγίες.
γ. Ενεργεί, όταν κατά τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας απαιτείται προανάκριση για τα αδικήματα αρμοδιότητας της Υπηρεσίας του, που διαπράχθηκαν κατά το διάστημα της υπηρεσίας του, στην οποία και κατά κανόνα ολοκληρώνει ανεξάρτητα από το χρόνο λήξης της υπηρεσίας του.
δ. Σε περίπτωση διαπράξεως αδικήματος στην περιοχή δικαιοδοσίας του Τμήματος, υποχρεούται να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη σύλληψη των δραστών, την ανακάλυψη και κατάσχεση των προϊόντων και των πειστηρίων και την πρόληψη εξαφανίσεως των ιχνών της εγκληματικής πράξεως, μεταβαίνοντας επί τόπου αυτοπροσώπως, αν δεν υπάρχει άλλος ανακριτικός υπάλληλος, ειδοποιώντας ταυτόχρονα το διοικητή του.
ε. Γενικά, αναπτύσσει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία για τη διασφάλιση της τάξης και ασφάλειας κατά το χρόνο της υπηρεσίας του.
στ. Δέχεται προσωπικά τους ιδιώτες που προσέρχονται στο αστυνομικό κατάστημα για την επίλυση διαφοράς η την υποβολή παραπόνων.
ζ. Ασκεί συνεχή έλεγχο στα κρατητήρια της Υπηρεσίας και βεβαιώνεται για την ασφάλεια, την τάξη και της ευπρέπεια τους, ευθυνόμενος για κάθε παράνομη κράτηση η απόλυση κρατουμένου.
η Μεριμνά ώστε να γίνεται λεπτομερής σωματική έρευνα σ' αυτούς που εγκλείονται στα κρατητήρια.
θ. Παραλαμβάνει τα αφαιρούμενα από τους εγκλειόμενους στα κρατητήρια χρήματα, τιμαλφή και οποιαδήποτε άλλα αντικείμενα των οποίων η κατοχή, μέσα στα κρατητήρια απαγορεύεται και τα αποδίδει σ' αυτούς κατά την έξοδο από τα κρατητήρια για μεταγωγή η απόλυση. Τα αφαιρούμενα είδη καταχωρούνται στο βιβλίο κρατουμένων, στο οποίο υπογράφει ο κρατούμενος τόσο κατά την αφαίρεση όσο και κατά την απόδοση τους.
ι. Έχει στη διάθεση του, εκτός των πινάκων που αναφέρονται στο εδάφιο ιβ της παραγράφου 1, τα εξής:
(1) Τοπογραφικό διάγραμμα της περιοχής του Τμήματος.
(2) Διάγραμμα των τομέων και των σκοπιών.
(3) Τα δρομολόγια των σκοπών και των περιπόλων.
ια. Εφόσον η Υπηρεσία του έχει αρμοδιότητα μεταγωγής κρατουμένων και τήρησης της τάξης σε δικαστήρια, έχει και τα καθήκοντα του αξιωματικού υπηρεσίας Τμήματος Μεταγωγών - Δικαστηρίων.
3. Ο αξιωματικός υπηρεσίας Υποδιεύθυνσης η Τμήματος Μεταγωγών, εκτός των γενικών καθηκόντων της παραγράφου 1 και των καθηκόντων των εδαφίων α, ζ, η και θ της παραγράφου 2, έχει και τα εξής:
α. Παραλαμβάνει από την Υπηρεσία του την αλληλογραφία του αφορά:
(1) Τη διάθεση δύναμης για παράσταση στα διάφορα δικαστήρια της δικαιοδοσίας της Υπηρεσίας του.
(2) Την παραλαβή, από τα κρατητήρια της Υπηρεσίας, των κρατουμένων και τη μεταγωγή τους στα αρμόδια δικαστήρια η ανακριτικές η δικαστικές αρχές.
(3) Την παραλαβή, από τις φυλακές η τα σωφρονιστικά καταστημάτων, κρατουμένων και τη μεταγωγή τους στα αρμόδια δικαστήρια η ανακριτικές η δικαστικές αρχές η φυλακές η σωφρονιστικά καταστήματα.
(4) Την παραλαβή από τα κρατητήρια της Υπηρεσίας, της φυλακές και τα σωφρονιστικά καταστήματα, κρατουμένων και τη μεταγωγή τους σε νοσοκομεία για ιατρικές εξετάσεις η νοσηλεία.
β. Φροντίζει να εκτελεστούν όλες οι προβλεπόμενες από το προηγούμενο εδάφιο μεταγωγές κρατουμένων και παραστάσεις στις συνεδριάσεις των δικαστηρίων και εκδίδει έγγραφα σημειώματα προς το δεσμοφύλακα για τους προς μεταγωγή κρατουμένους.
γ. Λαμβάνει γνώση, από το αρμόδιο γραφείο της Υπηρεσίας του, για τα δικαστήρια που θα συνεδριάσουν στη διάρκεια της υπηρεσίας του και της δύναμης που έχει ορισθεί να παραστεί στις συνεδριάσεις και να ενεργήσει τις μεταγωγές η συνοδείες και επιβλέπει για την έγκαιρη ανάληψη και κανονική εκτέλεση των υπηρεσιών τους. Επίσης, φροντίζει για τη μεταγωγή στις φυλακές των ατόμων, των οποίων διατάσσεται η κράτηση από τα δικαστήρια.
δ. Επιβλέπει όλα τα όργανα της εσωτερικής υπηρεσίας και βεβαιώνεται για την ακριβή εκτέλεση των καθηκόντων τους. Ιδιαίτερα επιβλέπει το δεσμοφύλακα και τη φρουρά του κρατητηρίου και παρακολουθεί αν τηρούνται με ακρίβεια οι διαταγές που αφορούν την ασφαλή φρούρηση των κρατουμένων και τους όρους κράτησης τους.
ε. Κατά την άφιξη συνοδείας κρατουμένων, ελέγχει τα συνοδευτικά έγγραφα, παρίσταται στην παραλαβή των κρατουμένων που εγκλείονται στα κρατητήρια και παρακολουθεί την λεπτομερή σωματική έρευνα και την έρευνα των αποσκευών τους. Επίσης παρίσταται στην έξοδο των κρατουμένων για μεταγωγή και βεβαιώνεται ότι μετάγονται αυτοί που γράφονται στα συνοδευτικά έγγραφα, αν έχουν δεσμευθεί με χειροπέδες, αν ο αριθμός των συνοδών είναι κανονικός, αν έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφάλειας και αν έχουν παραλάβει οι μεταγόμενοι τα τιμαλφή, τα χρήματα και τα άλλα αντικείμενα, που έχουν αφαιρεθεί από αυτούς, κατά τον εγκλεισμό τους στο κρατητήριο.
στ. Στις ομαδικές μεταγωγές κρατουμένων, επιβλέπει προσωπικά την επιβίβαση τους στο αυτοκίνητο και παίρνει κάθε πρόσφορο μέτρο για πρόληψη απόδρασης τους.
ζ. Επιβλέπει:
(1) Την καθαριότητα και την απολύμανση των κρατητηρίων.
(2) Την τήρηση του επισκεπτηρίου των κρατουμένων και την πραγματοποίηση των επισκέψεων σύμφωνα με τα ισχύοντα.
(3) Τη λήψη εξαιρετικών μέτρων ασφάλειας κατά την έξοδο των κρατουμένων στο προαύλιο της Υπηρεσίας.
(4) Την άσκηση αυστηρού ελέγχου στα τρόφιμα και άλλα είδη που προσκομίζονται για τους κρατουμένους.
"η. Φροντίζει για την παροχή από το γιατρό που εκτελεί την υγειονομική υπηρεσία της Ελληνικής Αστυνομίας και σε περίπτωση κωλύματος ή έλλειψης, από άλλο γιατρό, ιατρικής περίθαλψης στους κρατουμένους που ασθενούν. Ο κρατούμενος δικαιούται κατά την εξέτασή του από τον γιατρό της υπηρεσίας να ζητήσει όπως εξετασθεί και από γιατρό της επιλογής του". ( )
θ. Επιλαμβάνεται για την καταστολή κάθε θορύβου η εκδηλούμενης από τους κρατουμένους αντίστασης η απείθειας.
ι. Σε περίπτωση απόδρασης η απόπειρας απόδρασης κρατουμένου η άλλου σοβαρού συμβάντος, ειδοποιεί το διευθυντή η διοικητή της Υπηρεσίας του και μέχρι την άφιξη του λαμβάνει τα ενδεικνυόμενα, κατά περίπτωση, μέτρα.
ια. Σε περίπτωση ασθένειας, σοβαρού ατυχήματος η εισαγωγής κρατουμένου σε οποιαδήποτε θεραπευτικό ίδρυμα, ειδοποιεί αμέσως τους συγγενείς και, αν δεν υπάρχουν συγγενείς, όποιο πρόσωπο υποδείξει ο κρατούμενος.
ιβ. Εξασφαλίζει κάθε φορά τη μεταφορά των κρατουμένων με τα υπηρεσιακά αυτοκίνητα και επιβλέπει γενικά την κίνηση των οχημάτων, σύμφωνα με της υπάρχουσες διαταγές.
ιγ. Για κάθε άλλο θέμα, που αφορά τους κρατουμένους, ενεργεί σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
ιδ. Στο διάστημα της υπηρεσίας του δεν εξέρχεται του καταστήματος και δεν αντικαθίσταται χωρίς έγκριση του διευθυντή η διοικητή της Υπηρεσίας του.
4. Τα καθήκοντα του αξιωματικού υπηρεσίας των Σχολών και των Παραρτημάτων τους καθορίζονται από τον Κανονισμό Εκπαίδευσης.
[edit time=1363203362]mentor[/edit]

Υποβλήθηκε από nikos381. Ημερομηνία: Τετ, 03/13/2013 - 21:49 Μόνιμος σύνδεσμος

Ευχαριστώ για την απάντηση. Πάντως υπηρετώντας πολλά χρόνια σε Α.Τ. και Τ.Α. Αθήνας κ Θεσ/νικης η πρακτική είναι να παίρνονται τα αποτυπώματα στο Τμήμα από τον Αξ.Υπ. και να στέλνονται στη Σήμανση για αντιπαραβολή και αρχειοθετηση. Είμαι σίγουρος ότι αν σταλεί ο κρατούμενος στη Σημανση χωρις να του εχουν παρει τα αποτυπωματα στο Τμήμα θα δημιουργηθει θεμα συναδερφικο.

Υποβλήθηκε από ZANTOS. Ημερομηνία: Δευ, 01/05/2015 - 14:46 Μόνιμος σύνδεσμος

<p><span style="font-size:14px;">Σε διαδικασια Προανακρισης -ΧΩΡΙΣ Εισαγγελική Παραγγελία - μπορει να γίνει λήψη Δαχτυλικών και Παλαμικών Αποτυπωμάτων (δικαιολογημένος θίξας) εξετάζοντας κάποιον με Μαρτυρική Κατάθεση για αδίκημα κλοπής ?? </span></p>

Υποβλήθηκε από DiMoss. Ημερομηνία: Τρί, 05/05/2015 - 14:19 Μόνιμος σύνδεσμος

<p><span style="font-size:14px;">Μήπως έχει κανείς ή γνωρίζει τον αρ. πρωτ. της διαταγής βάσει της οποίας τα αποτυπώματα παίρνονται από τα Α.Τ.-Τ.Α. και όχι από την αρμόδια Υπηρεσία (Υ.Ε.Ε.Β.Ε. συγκεκριμένα);</span></p>

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis