Θα υπάρξει προκήρυξη το 2017 συνοδών χειριστών σκύλων περιπολίας;

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Θα υπάρξει προκήρυξη το 2017 συνοδών χειριστών σκύλων περιπολίας;

Αδιαμφισβήτητα οι θέσεις των συνοδών – χειριστών αστυνομικών σκύλων, βρίσκονται σταθερά στις πρώτες θέσεις προτίμησης αρκετών αστυνομικών και το ενδιαφέρον για το ενδεχόμενο «ανοίγματος» νέων θέσεων στην Ομάδα Σκύλων της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι πάντα αυξημένο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσίευσε σήμερα η ιστοσελίδα www.bloko.gr, πρόσφατα πήρε υπογραφή η απόφαση για την εκπαίδευση 6 σκύλων ναρκωτικών και 6 εκρηκτικών από προσωπικό που όμως έχει ήδη προεπιλεχθεί ως συνοδοί και θα υποστούν εκπαίδευση στις επέμενες ημέρες για δύο μήνες.

 Παρότι η διαταγή βγαίνει μία φορά τον χρόνο, άφησαν κάποια πιθανότητα να επαναληφθεί μέσα στο έτος.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΜΑΔΑ ΣΚΥΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.

«Η Ομάδα Αστυνομικών Σκύλων ιδρύθηκε το 1986 με 6 σκύλους ναρκωτικών και έδρα την Αθήνα. Σήμερα η Υπηρεσία αριθμεί 188 αστυνομικούς σκύλους, με ράτσες όπως Γερμανικά ποιμενικά, retriever Golden ή Labrador και Μαλινουά (Βέλγικα Ποιμενικά). Εδρεύει στην Αθήνα, όπου κατανέμονται 71 σκύλοι, ενώ άλλοι 25 υπηρετούν στη Θεσσαλονίκη και οι υπόλοιποι στις πρωτεύουσες νομών ανά την Ελλάδα σε διάφορες Αστυνομικές Διευθύνσεις.

Η συνδρομή τους στο πολυσχιδές έργο της Ελληνικής Αστυνομίας είναι σημαντική και ιδιαίτερα στον τομέα ανεύρεσης ναρκωτικών ουσιών, στον εντοπισμό εκρηκτικών μηχανισμών και στην ενίσχυση των πεζών περιπολιών. Αυτές είναι και οι τρεις ειδικότητες συνοδών-χειριστών αστυνομικών σκύλων, κάθε μία με τα δικά της συγκεκριμένα καθήκοντα.

sklkastr2

Οι σκύλοι που επιλέγονται για να εκπαιδευτούν, προέρχονται από αγορές, αλλά κυρίως από δωρεές ιδιωτών ή συνοδών χειριστών, όπως γίνεται σε πολλά κράτη στον κόσμο. Στη συνέχεια, αξιολογούνται από εκπαιδευτές, βάσει των προδιαγραφών που έχουν τεθεί, οι οποίες εκτός από τα δεδομένα χαρακτηριστικά που πρέπει να διαθέτουν και αφορούν τη δυνατότητα εκπαίδευσής τους, εστιάζουν στην ικανότητα ανταπόκρισης στην ελληνική πραγματικότητα, δηλαδή σε επιχειρησιακές απαιτήσεις, κλιματολογικές συνθήκες κ.λ.π. Οι απαιτήσεις, οι προδιαγραφές, τα κριτήρια επιλογής σκύλου και οι συνθήκες εκπαίδευσης διαφέρουν από κράτος σε κράτος. Μετά την επιλογή του ξεκινάει ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και γνωριμίας του σκύλου με τον Αστυνομικό συνοδό.

sklkastr3

Οι αρμοδιότητες του συνοδού-χειριστή είναι η συνεχής περιποίηση, φροντίδα και εκπαίδευση του σκύλου του, με τον οποίο καλλιεργείται μια άριστη σχέση μεταξύ τους, κάτι που επιδιώκεται και ως χαρακτηριστικό του εκπαιδευμένου αστυνομικού σκύλου.

Οι Αστυνομικοί σκύλοι είναι ένα συνδρομητικό «εργαλείο» στην πρόληψη και καταστολή που επιχειρείται γενικότερα από την Ελληνική Αστυνομία. Η παρουσία του σκύλου εμπνέει ένα μεγαλύτερο αίσθημα ασφάλειας, ενώ δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για οποιοδήποτε, αφού οι σκύλοι είναι ιδιαίτερα κοινωνικοποιημένοι και φιλικοί προς τους πολίτες. Η εμπιστοσύνη και αποδοχή του κόσμου πιέζει στην συνεχή παρουσία σκύλου και έτσι η χρήση τους σήμερα είναι επιβεβλημένη».

sklkastr4sklkastr5sklkastr6sklkastr7sklkastr8sklkastr9sklkastr10sklkastr11

(Με πληροφορίες από τις ιστοσελίδες www.newsbeast.gr και www.bloko.gr)