Αναφορά αντί για έκθεση ενορκης εξέτασης μαρτυρα αστυνομικου.

9 posts / 0 new
Τελευταία δημοσίευση
Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 9 μήνες 4 ημέρες
Member
Εγγραφή από: 05/12/2013 - 14:15
Δημοσιεύσεις: 1
Βαθμοί: 15
Αναφορά αντί για έκθεση ενορκης εξέτασης μαρτυρα αστυνομικου.

Καλησπέρα. Θα ήθελα να ρωτήσω το εξης:
Θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος της δικογραφιας αναφορά αστυνομικου η οποία απευθύνεται στην Υπηρεσία του και κοινοποιειται στον Εισαγγελέα αντί μια έκθεσης ενορκης εξέτασης μαρτυρα δικής του για πράξη που έκανε ο ιδιος ως ;
Εάν κάποιος δηλαδη, ως αξιωματικός υπηρεσίας ενώ εχει λάβει όλες τις εκθέσεις (ενορκες, απολογιες κλπ) μπορεί να βάλει μια αναφορά δικιά του ως μέρος της δικογραφιας για πράξη στην οποία προεβην ο ίδιος.

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 2 έτη 6 μήνες
Member
Εγγραφή από: 19/10/2013 - 00:35
Δημοσιεύσεις: 3
Βαθμοί: 12
Αναφορά αντί για ενορκη

Καλησπερα. Θεωρω οτι δε μπορει να γινει αυτο η δεν εχει νοημα να γίνει. Μπορεις να βαλεις μια αναφορά σου αλλα στο δικαστήριο δε θα συμπεριλαμβανεται στα αναγνωστεα εγγραφα. Αν την εγχειριζες θα συμπεριλεμβανοταν αλλα τοτε δε μπορεις να είσαι ανακριτικος υπάλληλος. Αυτο που νομίζω οτι μπορεις να κανεις είναι να παρεις μια ενορκη απο αστυνομικο οτι εκανε αυτες τις ενέργειες για τις οποιες θελεις να ενημερωσεις τον Εισαγγελεα.

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 1 έτος 11 μήνες
Elite Member
Εγγραφή από: 15/07/2011 - 20:37
Δημοσιεύσεις: 1
Βαθμοί: 36
Αν η πράξη γίνεται εντός των

Αν η πράξη γίνεται εντός των δικονομικών πλαισίων, εννοείται ότι συντάσσεται πάντα έκθεση. Από τη στιγμή βεβαίως που θα πάρεις απολογία δεν μπορείς να κάνεις περαιτέρω ανακριτικές πράξεις εκτός αν ανακύπτουν νέα στοιχεία που απαιτούν ανακριτικές πράξεις σύμφωνα με το άρθρο 243 παρ.2 και εφόσον ενημερωθεί ο εισαγγελέας για τα νεα δεδομένα. Αναφορά μπορείς να βάλεις μόνο σε περίπτωση υπηρεσιακής ενέργειας και αυτό όχι πάντα αλλά κατά περίπτωση. Αν μπορείς εξειδίκευσε λίγο το ερώτημά σου. 

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 3 έτη 5 μήνες
Member
Εγγραφή από: 14/05/2015 - 10:24
Δημοσιεύσεις: 0
Βαθμοί: 1
αναφορά αντί για ένορκη κατάθεση

Έχω την εντύπωση ότι δεν είναι σωστή ενέργεια η αναφορά γιατί δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στη δικογραφία αφού δεν είναι Έκθεση, ούτε κάποιο άλλο εγχειρισθέν έγγραφο αλλά αφορά ενδουπηρεσιακές ενημερώσεις, συμβάντα, κ.τ.λ.
 
Θα σου πω αυτό που κάνω εγώ σε περιπτώσεις που χρειάζεται κάτι τέτοιο. Βάζω κατάθεση ενός άλλου αστυνομικού στην οποία γράφω ότι '' από τον αρμόδιο ανακριτικό υπάλληλο έγινε η τάδε και τάδε πράξη ''.
 
Παράδειγμα.: Όταν πρόσφατα σε μία περίπτωση στην οποία αυτός που κάλεσα για να δώσει ανωμοτί εξηγήσεις, ζήτησε και του έδωσα προθεσμία μίας εβδομάδας αλλά μετά το πέρας της προθεσμίας δεν ήρθε παρόλα τα τηλέφωνα που του έκανα, έβαλα μία κατάθεση άλλου αστυνομικού στην οποία συνωπτικά έλεγε '' ο .... κλήθηκε από την Υπηρεσία μου και αφού έλαβε προθεσμία από τον ενεργών την προανάκριση ανακριτικό υπάλληλο, δεν προσήλθε μετά τη λήξη της προθεσμίας για να δώσει εξηγήσεις, αν και κλήθηκε επανελλημένως τηλεφωνικώς για το λόγο αυτό ''
 
Αναλόγως το τι χρειάζεται να πεις, μπορεί να γίνει και σχετική μνεία στο διαβιβαστικό 

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 1 μήνας 3 εβδομάδες
Veteran
Εγγραφή από: 29/06/2016 - 18:15
Δημοσιεύσεις: 5
Βαθμοί: 450
 

 
ΚΩΔΙΚΑΣ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
ΕΚΤΟ ΤΜΗΜΑ: ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ
ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ: ΕΚΘΕΣΕΙΣ
Αρθρο: 148
Εκθεση ονομάζεται το έγγραφο που συντάσσει δημόσιος υπάλληλος ο οποίος εκπληρώνει καθήκοντα στην ποινική διαδικασία για να βεβαιώσει πράξεις που έκανε ο ίδιος ή άλλος αρμόδιος δημόσιος υπάλληλος με τον οποίο συμπράττει ή δηλώσεις τρίτων προσώπων που απευθύνονται σε αυτούς.

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 9 μήνες 4 ημέρες
Member
Εγγραφή από: 05/12/2013 - 14:15
Δημοσιεύσεις: 1
Βαθμοί: 15
Τις ίδιες απόψεις έχω και γω

Τις ίδιες απόψεις έχω και γω με όλα αυτά που έχετε πει. Να γίνω όμως πιο συγκεκριμένος.
Σε ένα επεισόδιο που έγινε πιο κάτω από την Υπηρεσία μου, το οποίο χαρακτηριζοταν μέτριο προς σοβαρό με βάση αυτά που έλεγε η μητέρα του ανήλικου παθοντα. Πήγα λοιπόν μαζί με έναν άλλον συνάδελφο, ο παθών μου υπέδειξε τον δραστη και όλοι μαζί τραβηξαμε για το τμήμα. Ως αξυπ έκανα την δικογραφια κανονικά. Το θέμα είναι ότι μπροστά στο περιστατικό δεν ήταν άλλος συνάδελφος πάρα μόνο εμείς οι δύο , ουσιαστικά όμως ο αλλος δεν ενεπλακη πουθενά. Το θέμα με τις καταθέσεις των αστυνομικών το γνωρίζω απλά ρώτησα εάν με μια αναφορά μου θα μπορούσα να πω τι διαπίστωσα, χωρίς να χρειάζεται να βάλω κάποιον άσχετο συνάδελφο ο οποίος δεν είχε σχέση με το περιστατικό (μην μπλεχτει) άδικα .

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 1 έτος 11 μήνες
Elite Member
Εγγραφή από: 15/07/2011 - 20:37
Δημοσιεύσεις: 1
Βαθμοί: 36
Αναφορά που να υποκαθιστά

Αναφορά που να υποκαθιστά έκθεση δεν μπορεί να γίνει. Στην περίπτωση που κάποιος είναι μάρτυρας σε μια υπόθεση και καλείται να ασκήσει και ανακριτικά καθήκοντα, εφόσον δεν βλάπτεται η προανάκριση, προτιμάται η μαρτυρική ιδιότητα. Αυτό συμβαίνει γιατί η ιδιότητα του μάρτυρα θεωρείται ουσιωδέστερη για την ποινική διαδικασία από αυτήν του ανακριτικού υπαλλήλου, αφού οι μάρτυρες αποτελούν ένα από τα κυριότερα αποδεικτικά μέσα σύμφωνα με το αρθ. 178 Κ.Π.Δ. καθώς συμβάλει στην απονομή της δικαιοσύνης, στην αποκάλυψη της αλήθειας κλπ. (θεωρίες μπλα μπλα)....
Μπορούσες να πάρεις μαρτυρική κατάθεση από τον άλλο συνάδελφο ( ή το αντίστροφο) με την προυπόθεση ότι αυτός που δίνει την μαρτυρική δεν ασκεί στην ίδια υπόθεση ανακριτικά καθήκοντα. Ελλείψει λοιπόν Β' Ανακριτικού Υπαλλήλου προσλαμβάνεις δυο μάρτυρες σύμφωνα με το άρθ. 150 Κ.Π.Δ. και αν και αυτοί δεν υπάρχουν τότε ο ανακριτικός υπάλληλος οφείλει να συντάξει την έκθεση μόνος του.
Επίσης μαρτυρικές καταθέσεις από συναδέλφους παίρνουμε μόνο όταν και για όσα πράγματα γνωρίζουν είτε ως αυτόπτες είτε ως αυτήκοοι γιατί όσο απλή και να φαίνεται μια υπόθεση και τυπική μια μαρτυρία, δεν ξέρεις ποτέ πως θα εξελιχθεί. 

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 8 μήνες 2 εβδομάδες
Review Team
Εγγραφή από: 08/02/2012 - 11:54
Δημοσιεύσεις: 6
Βαθμοί: 101
ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ, AN AYTO ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ, AN AYTO ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ  ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΜΟΝΟ ΕΣΥ, ΠΡΕΠΕΙ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΕΙ  ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΑΛΛΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ, Η ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΥΝΥΠΟΒΑΛΛΕΙΣ ΤΗΝ ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΚΟΛΟΥΘΩΣ Ο ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΕΙ ΤΗ ΔΙΚΟΓΡΑΦΙΑ ΖΗΤΩΝΤΑΣ ΕΝΟΡΚΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΟΥ ΚΑΙ ΕΚ ΝΕΟΥ ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΛΑΒΟΥΝ ΓΝΩΣΗ ΑΥΤΗΣ.

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 9 μήνες 4 ημέρες
Member
Εγγραφή από: 05/12/2013 - 14:15
Δημοσιεύσεις: 1
Βαθμοί: 15
Καλώς ευχαριστώ πολύ όλους

Καλώς ευχαριστώ πολύ όλους για τις απαντήσεις σας.

Σε σύνδεση τώρα

Είναι εδώ αυτή τη στιγμή 2 χρήστες.