Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by innova on Παρ, 12/21/2012 - 21:03
Για προσαγωγη ενηλικα ημεδαπου (λογω στερησης ΔΑΤ) ποιος επιλαμβανεται ο Αξ/Υπ του ΤΑ ή του ΑΤ ? Ευχαριστω. :) [edit time=1356119945]innova[/edit]
Greek

Υποβλήθηκε από mitsos76. Ημερομηνία: Σάβ, 12/22/2012 - 14:48 Μόνιμος σύνδεσμος

Καλησπέρα συνάδελφε.Επειδή υπηρετώ στην Αθήνα και δέν γνωρίζω τις Αστυν.Δ/νσεις της επαρχίας τί κανονιστικές ακολουθούν, έχω να πώ πως μόνον η υπηκόοτητα(ημεδαπός-αλλοδαπός) στην Αθήνα δέν αποτελεί κριτήριο για να προσδιορισθεί η αρμόδια Υπηρεσία που θα επιληφθεί της εξακρίβωσης του ενήλικα προσαχθέντος.Δηλ. εξαρτάται αποκλειστικά από την Υπηρεσία που ενήργησε την προσαγωγή.Εάν είναι επιπέδου Α.Τ. ('Αμεση Δράση ,ΔΙ.ΑΣ.,περιπολία οικείου Α.Τ.,''Λαθρομεταναστών'' κ.τ.λ.) επιλαμβάνεται ο αξ.υπ. του Α.Τ. αλλιώς εάν είναι οι συνάδελφοι από Υπηρεσία Τ.Α.(περιπολία οικείου Τ.Α. ή Υποδ/νσης Ασφαλείας ή Ο.Π.Κ.Ε. κ.τ.λ.) επιλαμβάνεται ο αξ.υπ. Τ.Α.Λυπάμαι δέν έχω στην κατοχή μου την κανονιστική Δ/γή που το ξεκαθάριζε αυτό (για τις Υπηρεσίες της Γ.Α.Δ.Α. πάντα).Ελπίζω να βοήθησα. Καλές Γιορτές .

Υποβλήθηκε από mentor. Ημερομηνία: Σάβ, 12/22/2012 - 18:04 Μόνιμος σύνδεσμος

Κατά την άποψή μας αρμόδιο για την εξακρίβωση της Αστυνομικής και Δικαστικής ταυτότητας υπόπτου που θα προσαχθεί σε αστυνομική Υπηρεσία είναι το Τμήμα Ασφαλείας.
H προσαγωγή υπόπτου ατόμου στο αστυνοµικό κατάστηµα προς εξακρίβωση της ταυτότητάς του ή τα οποία, εξαιτίας του τόπου, του χρόνου, των περισσοτέρων και της συμπεριφοράς του δημιουργούν υπόνοιες διάπραξης εγκληματικής ενέργειας (άρθρο 95 παρ.1 του Π.∆.141/1991).
Προσαγωγή μπορεί να γίνει προς εξακρίβωση της Δικαστικής ταυτότητας του υπόπτου , για την αναζήτηση και σύλληψη καταδιωκομένων, υποδίκων ή καταδίκων, λιποτακτών και ανυπότακτων (Άρθρο 26. Π.Δ.141/1991)

Όπως θα δείτε παρακάτω διαβάζοντας το άρθρο 26 του Π.Δ.141/1991 και οι δυο περιπτώσεις ανάγονται στα καθήκοντα του διοικητή του Τμήματος Ασφαλείας.

[b]Άρθρο 26. Π.Δ.141/1991
Διοικητές Τμημάτων Ασφάλειας.[/b]
[info]1. Οι διοικητές των Τμημάτων Ασφάλειας, ως προς τη διοίκηση της Υπηρεσίας τους, έχουν τα καθήκοντα διοικητή Αστυνομικού Τμήματος.
2. Ως προς την ασφάλεια, δημόσια και κρατική:
α. Μελετούν και ερευνούν το έγκλημα και τα αίτια της εγκληματικότητας στην περιφέρειά τους και λαμβάνουν ή προτείνουν τη λήψη των αναγκαίων μέτρων πρόληψης και καταστολή του εγκλήματος.
β. Αναλαμβάνουν την προανάκριση και εξιχνίαση των εγκλημάτων τα οποία, ως εκ του τρόπου, των μέσων και των συνθηκών διάπραξής τους, απαιτούν παρατεταμένη ενέργεια για την ανακάλυψη των δραστών και τη συλλογή των στοιχείων, που είναι απαραίτητα για την παραπομπή τους στη δικαιοσύνη.
γ. Μεριμνούν συνεχώς για την επαγγελματική μόρφωση των υφισταμένων τους, με θεωρητικές διδασκαλίες και πρακτικές ασκήσεις, ειδικά όσον αφορά τις παρακολουθήσεις, έρευνες, συλλογή πληροφοριών, κατηγορίες και υποκατηγορίες των διαφόρων εγκληματιών και τους τρόπους και μεθόδους ενέργειας αυτών.
δ. Λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα ασφάλειας επίσημων προσώπων, σύμφωνα με τις ισχύουσες διαταγές και τις οδηγίες που δίδονται σε κάθε περίπτωση.
ε. Παρακολουθούν τη δραστηριότητα των εξτρεμιστών και των οργανώσεώς τους και παραλαμβάνουν ή καταστέλλουν ενέργειές τους, που στρέφονται κατά το δημοκρατικού πολιτεύματος.
στ. Χρησιμοποιώντας ορθολογικά το προσωπικό και τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους φροντίζουν:
(1) Για τον έλεγχο και τη δίωξη της παράνομης παραγωγής, κατοχής, διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών ουσιών.
(2) Για την πρόληψη και καταστολή των οικονομικών εγκλημάτων, του λαθρεμπορίου και της αρχαιοκαπηλίας.
(3) Για την εφαρμογή των σχετικών με το νόμισμα, το συνάλλαγμα, τα παίγνια και τα ήθη διατάξεων.
(4) Για την επιτήρηση και τον έλεγχο των τόπων, όπου συχνάζουν ύποπτοι διάπραξης εγκλημάτων.
(5) Για την αναζήτηση εξαφανισθέντων προσώπων και απολεσθέντων ή κλαπέντων αντικειμένων.
(6) Για την αναζήτηση και σύλληψη καταδιωκομένων, υποδίκων ή καταδίκων, λιποτακτών και ανυπότακτων.
(7) Για την επιτήρηση των κακοποιών της περιοχής τους, των καταδικασθέντων και γενικά των ατόμων που είναι ύποπτα διάπραξης εγκλημάτων και για την εξακρίβωση των κινήσεων, των σχέσεων και των συνθηκών διαβίωσής τους, ώστε να είναι δυνατή η πρόληψη τέλεσης αξιόποινων πράξεων.
(8) Για την επιτήρηση των δημοσίων κέντρων και γενικά των χώρων στους οποίους παρατηρείται συχνότητα διάπραξης εγκλημάτων.
ζ. Συγκεντρώνουν, αξιολογούν και εκμεταλλεύονται πληροφορίες σε θέματα ασφαλείας, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και τις σχετικές διαταγές των προϊσταμένων τους Υπηρεσιών.
η. Σε περιπτώσεις σοβαρών αδικημάτων ή συμβάντων μεταβαίνουν αμέσως επί τόπου και, εφόσον ανήκουν στην αρμοδιότητά τους, επιλαμβάνονται προσωπικά για την αντιμετώπιση της κατάστασης, συντονίζουν τις αστυνομικές έρευνες και ενέργειες, επιμελούνται για την προανάκριση και αναφέρουν στην προϊσταμένη τους Υπηρεσία, διαφορετικά δίδουν κάθε δυνατή συνδρομή στην Υπηρεσία που επιλαμβάνεται.
θ. Εκτελούν κάθε άλλο καθήκον που τους ανατίθενται από τις ισχύουσες διατάξεις και τις διαταγές των προϊσταμένων τους Υπηρεσιών, εφόσον αυτό ανάγεται στην αποστολή της αστυνομίας.
3. Μεταβαίνουν, εφόσον ειδοποιηθούν, στην Υπηρεσία τους για να επιληφθούν οποιουδήποτε, συμβάντος για το οποίο είναι απαραίτητη η παρουσία ανακριτικού υπαλλήλου, όταν δεν έχει οριστεί άλλος ανακριτικός υπάλληλος σε υπηρεσία.
4. Οι διοικητές των Τμημάτων Ασφάλειας έχουν επίσης τα καθήκοντα και τις αρμοδιότητες διοικητού Τμήματος Αλλοδαπών, αν στην Υπηρεσία τους έχει ανατεθεί η εκτέλεση των ειδικών καθηκόντων της Υπηρεσίας αυτής. [/info]

[b]Άρθρο 74.Π.Δ.141/1991[/b]
[info]1....
2...
15. Ο αστυνομικός σκοπός, ως προς την τήρηση της τάξης και ασφάλειας έχει τα ακόλουθα, κυρίως, καθήκοντα:
α. Αγρυπνεί ...
θ. Οδηγεί στο αστυνομικό κατάστημα για εξέταση άτομα τα οποία στερούνται στοιχείων αποδεικτικών της ταυτότητάς τους ή τα οποία, εξαιτίας του τόπου, του χρόνου, των περισσοτέρων και της συμπεριφοράς του δημιουργούν υπόνοιες διάπραξης εγκληματικής ενέργειας. Τα προσαγόμενα στο αστυνομικό κατάστημα άτομα δέον όπως μη παραμένουν σ' αυτό πέραν του χρόνου ο οποίος είναι απολύτως αναγκαίος για το σκοπό για τον οποίο προσήχθησαν. [/info]

[b]Άρθρο 95.Π.Δ.141/1991
Κατασταλτική ενέργεια.[/b]
[info]Σε περίπτωση διάπραξης οποιουδήποτε εγκλήματος, η Ελληνική Αστυνομία οφείλει να επαναλαμβάνεται, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, για τη βεβαίωσή του, τη συλλογή των αποδείξεων και πειστηρίων, την αναζήτηση και σύλληψη του δράστη και την παράδοσή του στην αρμόδια δικαστική αρχή.
Προς τούτο δύναται η Αστυνομία να προσκαλεί ή προσάγει για εξέταση στα Αστυνομικά καταστήματα τα άτομα, για τα οποία υπάρχουν σοβαρές υπόνοιες ότι ενέχονται στη διάπραξη του εγκλήματος.[/info]

[u]Σχετικά[/u]
[url=http://www.policenet.gr/portal/eforum/forum-astynomikos-astynomia/884.h… Υπηρεσιών - Αστυν.Τμήμα -Τμήμα Ασφαλείας[/url]

[url=http://www.policenet.gr/portal/arthra-dimosieymata/general-articles/110… προσαγωγή υπόπτου ατόµου - Σωματική Έρευνα - Εξακρίβωση στοιχείων ταυτότητας[/url]

Υποβλήθηκε από innova. Ημερομηνία: Σάβ, 12/22/2012 - 22:28 Μόνιμος σύνδεσμος

Στην επαρχία που υπηρετώ εγώ τους πάμε στο ΤΑ ή ΑΤ ανάλογα με το ποιος είναι ο ανώτερος στο βαθμό διοικητής την ημέρα της προσαγωγής. Αν στο ΤΑ είναι Α/Β και στο ΑΤ είναι Α/Α τότε πάει Ασφάλεια άλλως το αντίστροφο (για την περίπτωση που είναι ημεδαπός ενήλικος χωρίς αποδεικτικά έγγραφα π.χ. ΔΑΤ)
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις και Κάλα Χριστούγεννα σε όλους τους συναδέλφους. :)

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis