Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by innova on Παρ, 02/15/2013 - 20:56
Ο Α΄ βρίζει το πρωί χυδαία τον Β΄, οποίος κατοικεί στο 2ο όροφο πολυκατοικίας στην οποία ο Α΄ είναι διαχειριστής. Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Β΄ υποβάλει έγκληση στο αστυνομικό τμήμα κατά του Α΄. Ερώτηση: έχουμε δικαίωμα να συλλάβουμε τον Α΄ ή έχει παύσει να ισχύει το αυτόφωρο ? Στην περίπτωση αυτή δεν εφαρμόζουμε ότι το αυτόφωρο ισχύει μέχρι τα μεσάνυχτα της επόμενης ημέρας ? Ευχαριστώ.
Greek

Υποβλήθηκε από thanos120478. Ημερομηνία: Παρ, 02/15/2013 - 21:22 Μόνιμος σύνδεσμος

Το αδίκημα δεν είναι αυτόφωρο γιατί ούτε έγινε πρόσφατα ,ούτε καταδιώκεται από δημόσια δύναμη ο δράστης ,παθόντα ή κραυγή.Βέβαια πάντα σε όλα τα τμήματα θέωρουν αυτόφωρη την ανωτέρω διαδικασία και ρίχνουν το μπάλακι στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Υποβλήθηκε από SREK. Ημερομηνία: Παρ, 02/15/2013 - 21:39 Μόνιμος σύνδεσμος

Θα μου επιτρεψετε να διαφωνήσω , κανενας αστυνομικός δεν ριχνει το μπαλάκι στον Εισαγγελέα .
Αυτος ειναι αρμόδιος για την προανάκριση και αποκλειστικα μονος του αυτος αποφασίζει για την εφαρμογή της συνοπτικής διαδικασία στα πλημμελήματα (417 κ επόμενα ΚΠΔ) μάλιστα δίχως δικονομικούς περιορισμούς και συγκεκριμένες προϋποθέσεις κ δίχως κανεναν απολύτως έλεγχο.
Το αυτόφωρο πλεον ειναι για ''τα μάτια του κόσμου'' , μια πρώτη καταδίκη του φερόμενου ως δράστη στα μάτια της κοινωνίας !

Σχεδόν σε καμια ευνομούμενη Ευρωπαικη χωρα πλεον δεν υφισταται ή εχει τελειως διαφορετικη μορφή ...

Στην Ελλάδα το 242 και 279 ΚΠΔ έχει αρκετες διαφορετικες ερμηνιες απο διαφορους καθηγητές ποινικού δικαιου ακριβώς γιατι έχει αρκετα κενα - ασαφειες λόγω της καταχρηστικότητας του.

[edit time=1360957347]SREK[/edit]

Υποβλήθηκε από thanos120478. Ημερομηνία: Παρ, 02/15/2013 - 22:13 Μόνιμος σύνδεσμος

Το είδα από την πλευρά της αστυνομικής πρακτικής γενικότερα και της έλλειψης γνώσης από πολλούς αστυνομικούς της έννοιας του αυτοφώρου .Πάντως ήσουν ιδιαίτερα επεξηγηματικός.

Υποβλήθηκε από thanos120478. Ημερομηνία: Παρ, 02/15/2013 - 23:25 Μόνιμος σύνδεσμος

Εγώ προσωπικά για να στο εξηγήσω πολύ άπλα και ακολουθώντας το παράδειγμα του Ραφτόπουλου ,με μια απλή σωματική βλάβη αν θυμάμαι καλά δε θα τον είχα συλλάβει, γιατί ο παθών έπρεπε να πάει να καταγγείλει το γεγονός εκείνη την ώρα και αν αυτό ήταν αδύνατο αμέσως κατόπιν.

Υποβλήθηκε από monomahos. Ημερομηνία: Σάβ, 02/16/2013 - 00:29 Μόνιμος σύνδεσμος

Αποψή μου είναι ότι στο άρθρο 242 Κ.Π.Δ., ο νομοθέτης καθορίζει τις περιπτώσεις για το πότε ένα έγκλημα είναι αυτόφωρο, ωστόσο όμως δεν περιορίζεται μόνο σ' αυτές αλλά άφησε ελεύθερη την ερμηνευτική επέκτασή τους και σε άλλες παρεμφερείς, τονίζοντας ότι η απαρίθμηση των ανωτέρω περιπτώσεων πρόσφατης τέλεσης της πράξης είναι ενδεικτική. Από την άλλη πλευρά περιορίζει τα χρονικά όρια του αυτοφώρου εγκλήματος έως την παρέλευση της επόμενης ημέρας από την τέλεση της πράξης, δηλαδή συνολικά το πολύ 47 ώρες 59 πρώτα κια 59 δεύτερα λεπτά. Συνεπώς στο συγκεκριμένο παράδειγμα θα πρέπει να συλληφθεί έως την 23.59΄ώρα της επόμενης, καθόσον στις 24.00΄παρέρχεται το αυτόφωρο.

Υποβλήθηκε από monomahos. Ημερομηνία: Σάβ, 02/16/2013 - 01:08 Μόνιμος σύνδεσμος

Επίσης θα ήθελα να απαντήσω στο συνάδελφο ΄΄SREK΄΄, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρου 417 και 279 παρ. 1 του Κ.Π.Δ. ο εισαγγελέας, αμέσως μετά την προσαγωγή ενώπιόν του συλληφθέντος για αυτόφωρο πλημέλλημα κατηγορουμένου έχει, σύμφωνα με το νόμο, τις ακόλουθες δυνατότητες: α) Πρώτον, να θέσει κατ' άρθρο 43 παρ.1 Κ.Π.Δ., την υποθληθείσα μήνυση ή αναφορά στο αρχείο και να υποβάλει σχτικό αντίγραφο στον εισαγγελέα εφετών, εκτιμώντας ότι αυτή δεν στηρίζεται στο νόμο ή αβάσιμοι στην ουσία της κ.τ.λ. β) να κινήσει την ποινική δίωξη παραγγέλλοντας, κατ' άρθρο 43 παρ 1 προανάκριση, γ)Να κινήσει την ποινική δίωξη παραγγέλλοντας κύρια ανάκριση, σύμφωνα με τα άρθρα 43 παρ 1 και 246 παρ 3, δ) παραπομπή του κατηγορουμένου με απευθείας κλήση στο ακροατήριο και ε) να εφαρμόσει την διαδικασία των άρθρων 418 και επ. του Κ.Π.Δ.
Επομένως και συγκεκριμένοι δικονομικοί περιορισμοί υφίστανται και δεν είναι ανέλεγκτος δικονομικά.

Υποβλήθηκε από SREK. Ημερομηνία: Σάβ, 02/16/2013 - 03:21 Μόνιμος σύνδεσμος

Εχω διαφορετική άποψη συντασσομενως με την άποψη αρκετών καθηγητών ! Για την εφάρμογη των άρθρων 417 ΚΠΔ και επόμενων ήτοι την εφαρμογη τησ συνοπτικήσ διαδικασίας στα πλημμέληματα που καταλαμβάνονται επ αυτόφωρο ουδεμία δικόνομική προϋπόθεση ωσ προσ την εφαρμογη τουσ υφίσταται. Επισημάνω ως προς την εφαρμογή τους κ όχι ως προς τα άμεσα επακόλουθα της προσαγωγής προς αποφυγή παρεξηγήσεων . Ο εισαγγελέας αποκλειστικά κατα την κρίση του αποφασίζει για την εφαρμογή τησ συνοπτικησ διαδικασίας με την παραπομπη του κρατουμενου ενωπιων του η όχι . Αρκετά σπάνια εώς ποτέ δεν ενημερώνεται για την σύλληψη εκτός απο τις περίπτωσεις όπου η αστυνομική αρχή δεν δύναται λόγω έλλειψης δύναμης να πραγματοποιήσει την μεταγωγή η επιθυμεί να εξυπηρετήσει τον κρατούμενο επιδιώκοντας μια παραγγελία ΜΗ κράτησης του απο τον εισαγγελεα.Δηλαδη μηπωσ καποιοι χρηζουν ευμενεστερησ αντιμετωπισησ αγνοώντας την αρχή της ισοτητας (άρθρο 4 Σ) ; Επισης υφίστανται ασαφιες ως προς το δικαίωμα σύλληψης απο τον παθοντα κ την προσαγωγή του στον εισαγγελεα. Ποτέ επιτρέπεται η σύλληψη απο παθοντα κ πως ακριβώς πραγματοποιείται η μεταγωγη; Οταν αναγράφεται ολόκληρη η επόμενη η ημέρα εννοεί ότι επιτρέπεται η σύλληψη και την νύχτα; Πολλές ερωτήσεις για μόνο δυο άρθρα ... Ενημερωτικά αναφέρω ότι η συνοπτική διαδικασία για πρώτη φορά ίσχυσε το 1942 (Ν 1212/42) επι κατοχής κ μετά την άμεση κατάργηση της επενηλθε το 1977 κατα την μεταπολιτευση. Δηλαδή σε κρίσιμες -πολιτικά- περιόδους για την Ελλάδα . Μήπως ήρθε η στιγμή να καταργηθει???

[edit time=1360979094]Srek[/edit]

Υποβλήθηκε από cperis. Ημερομηνία: Σάβ, 02/16/2013 - 10:01 Μόνιμος σύνδεσμος

Αυτόφωρο δεν υπάρχει καθόσον δεν υπάρχει συνέχεια στην ´´καταδιωξη ´´, άποψη την οποία δέχεται η πλειοψηφία του νομικού κόσμου. Η μειοψηφία υποστηρίζει πως όλα είναι αυτόφωρο εώς την επόμενη μέρα στις 23:59. Το συγκεκριμένο υιοθετούν και πολλοί συνάδελφοι αφήνοντας τον εισαγγελέα να αποφασίσει κατα την μεταγωγή ( τους καταλαβαίνω, οι καιροί είναι χαλεποι και τα λάθη πληρώνονται ακριβα, οπότε παίζουμε εκ του ασφαλούς) Αποψη μου είναι ότι προσαγαγεις τον δράστη στην υπηρεσία και ενημερωνεις τον εισαγγελέα υπηρεσίας ο οποίος είναι ο μόνος αρμόδιος να σου δώσει κατευθυντήριες γραμμές.

Υποβλήθηκε από dompapa. Ημερομηνία: Σάβ, 02/16/2013 - 11:06 Μόνιμος σύνδεσμος

Για είναι αυτόφωρο ένα αδίκημα θα πρέπει ο παθών να το καταγγείλει άμεσα ή σε εύλογο χρονικό διάστημα (αμέσως μετά). Το χρονικό αυτό διάστημα όμως, θα πρέπει να εξετάζεται από τον Ανακριτικό Υπάλληλο και να κρίνει αναλόγως ( κατα περίπτωση) αν θα εφαρμόσει την συνοπτική διαδικασία ή όχι.
Συγκεκριμένα σε περίπτωση, που το αδίκημα (πχ. απλή σωματική βλάβη) έγινε το πρωϊ (09:00) και ο παθών υπέβαλλε μήνυση την 15:00, ο Ανακριτικός Υπάλληλος θα ρωτήσει τον παθόντα ποιός είναι ο λόγος που δεν ήρθε άμεσα να το καταγγείλει.
Αν ο παθών του αναφέρει ότι πήγε αναγκαστικά στο Νοσοκομείο μετά το χτύπημα γιατί δεν αισθανόταν καλά και ήθελε να εξεταστεί από γιατρό, ή έπρεπε να πάει στη δουλειά του, καθώς σε ενδεχόμενη απουσία θα τον απέλυαν, ο Ανακριτικός Υπάληλος θα πρέπει σκεπτόμενος (όπως ο μέσος κοινωνικός άνθρωπος), να "κινήσει" την αυτόφωρη διαδικασία.
Διαφορετικά όμως θα πράξει ο Ανακριτικός Υπάληλος, αν ο παθών στο ανωτέρω ερώτημα του, του πει ότι μετά το συμβάν πήγε πχ. για καφέ ή μια βόλτα για ψώνια κτλ., καθώς ο ίδιος ο παθών "απαξιώνει" την εις βάρος του πράξη.

Υποβλήθηκε από FABIA3673. Ημερομηνία: Σάβ, 02/16/2013 - 12:55 Μόνιμος σύνδεσμος

Εμένα μου ετυχε να εξυβρίσει κάποιος στις 21:30, ήρθε ο παθών υπέβαλλε έγκληση το πρωι της επομένης κατά τις 07:30, συλλάβαμε κανονικά το δράστη και ο εισαγγελέας εκδίκασε την υπόθεση στα πλαίσια της αυτόφωρης διαδικασίας.Άρα αν το δεις στα στενά πλαίσια του αυτοφώρου κανονικά δεν έπρεπε να συλληφθεί ο δράστης γιατί ούτε η πράξη ήταν ΄΄εν τω πράττεσθαι΄΄, ούτε δράστης καταδιωκόταν από τη δημόσια δύναμη κλπ.Τελικά η πραξη με τη θεωρία διαφέρει πολύ και κάθε εισαγγελέας ερμηνεύει το νόμο διαφορετικά χωρις αυτο να σημαίνει ότι γίνεται κάτι παράνομο ...Συνήθως αν δεν παρέλθουν τα όρια του αυτοφώρου ο δράστης συλλαμβάνεται και οδηγείται κανονικά στον Εισαγγελέα.

Υποβλήθηκε από bettygr. Ημερομηνία: Παρ, 07/05/2019 - 10:21 Μόνιμος σύνδεσμος

<p>Καλημέρα σας, ξέρει κάποιος να μου πει τι πρεπει να κανω? Κατήγγειλα παρανομία του γείτονα στην πολεοδομία, η οποία ήρθε τυ έκανε συστάσεις και τον προειδοποίησε με πρόστιμο αν δεν συμμορφωθεί. εκείνος όχι μόνο δεν συμμορφώθηκε αλλά εισέβαλλε στο κατάστημά μου και με απείλησε ότι θα με κλείσει, με σωρεία καταγγελιών, με εξύβρισε, αν δεν αποσύρω την καταγγελία μου στην πολεοδομία. Τι μπορώ να κάνω?</p>

Υποβλήθηκε από sotis1982. Ημερομηνία: Σάβ, 07/06/2019 - 18:26 Μόνιμος σύνδεσμος

Τα αδικήματα της απειλής και της εξυβρισης είναι κατ'εγκληση διωκομενα αδικήματα του Π. Κ. τουτέστιν η θα πάτε στο οικείο αστυνομικό τμήμα να υποβάλετε εγκληση(μήνυση κατά το κοινώς λεγόμενο) για τα ανωτέρω αδικήματα πληρώνοντας το προβλεπόμενο παράβολο, η αν δεν θέλετε να πάτε κατευθείαν στο στάδιο της δικαστικής επίλυσης της διαφοράς μπορείτε να ζητήσετε να τον καλέσουν υποβάλλοντας παράπονα στο τμημα ώστε να του απευθύνουν συστάσεις, το οποίο μπορεί να γίνει και μετά από επίσκεψη σας στον εισαγγελέα όπου θα σας δώσει μια εισαγγελική παραγγελία παραπόνων για να την προσκομισετε στο τμήμα ώστε να τον καλέσουν οι συνάδελφοι και να του κάνουν συστάσεις, επιφυλασσομενοισε κάθε περίπτωση για κάθε νόμιμο δικαίωμα σας για την υποβολή εγκλησης (μήνυσης) εντός προθεσμίας τριών μηνών από το συμβάν.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis