Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by gothamm on Σάβ, 06/01/2013 - 12:12
Θα ήθελα τη γνώμη σας σχετική με τη προσκόμιση παραβόλου ή όχι σε περίπτωση υποβολής μήνυσης . Αυτό που γνωρίζω εγώ είναι ότι δεν ζητάμε παράβολο για αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα και σε αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας και γενετήσιας ελευθερίας. Από την άλλη ,μου έχουν επιστρέψει εισαγγελικές παραγγελίες (για αδικήματα με γνωστό δράστη) (πρόσφατες- όντας σε ισχύ ο νόμος που ξεκαθαρίζει το θέμα) , όπου εγκαλούμαι γιατί δεν έχει προσκομιστεί το παράβολο μήνυσης, τονίζοντας την υποχρεωτική κατάβολή του. Μιλώντας με κάποιους εισαγγελείς μου τόνισαν ότι από τη στιγμή που η μήνυση δε στρέφεται κατά αγνώστου δράστη, αλλά σε βάρος γνωστού δράστη καθίσταται υποχρεωτική η κατάβολή του, εφόσον ο μηνυτής επιθυμεί τη ποινική δίωξη του δράστη, ειδάλλως η υπόθεση τίθεται αμελλητί στο αρχείο. Τελικώς τι ισχύει ακριβώς; Υπάρχει κάποιο «παραθυράκι»- υποσημείωση στη σχετική νομοθεσία που να το ορίζει αυτό; Τι τακτική πρέπει να ακολουθούμε;
Greek

Υποβλήθηκε από mentor. Ημερομηνία: Σάβ, 06/01/2013 - 14:55 Μόνιμος σύνδεσμος

[b]ΜΌΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΤΕΠΑΓΓΈΛΤΩΣ ΔΙΩΚΌΜΕΝΑ ΑΔΙΚΉΜΑΤΑ ζητούμε το παράβολο.[/b]
Εκτελούμε άμεσα κάθε παραγγελία του Εισαγγελέα.
Για περισσότερα στα άρθρα 42 και 48 Κ.Π.Δ.

Άρθρο 42
Μήνυση αξιόποινων πράξεων
1. Εκτός από αυτόν που αδικήθηκε, και οποιοσδήποτε άλλος έχει το δικαίωμα να καταγγείλει στην αρχή τις αξιόποινες πράξεις που διώκονται αυτεπαγγέλτως, τις οποίες πληροφορήθηκε με οποιονδήποτε τρόπο.
2. Η μήνυση γίνεται απευθείας στον εισαγγελέα πλημμελειοδικών, αλλά και στους άλλους ανακριτικούς υπαλλήλους, είτε από τον ίδιο το μηνυτή είτε από ειδικό πληρεξούσιο. Το έγγραφο της πληρεξουσιότητας μπορεί να δοθεί και με απλή έγγραφη δήλωση. Η γνησιότητα της υπογραφής του εντολέα πρέπει να βεβαιώνεται από οποιαδήποτε δημόσια, δημοτική ή κοινοτική αρχή ή δικηγόρο. Το έγγραφο της πληρεξουσιότητας προσαρτάται στην έκθεση για την κατάθεση της μήνυσης. Μπορεί επίσης η μήνυση να γίνει και προφορικά, οπότε συντάσσεται έκθεση, σύμφωνα με τα άρθρα 148 επ.
3. Αν η μήνυση έγινε σε ανακριτικό υπάλληλο, αυτός τη στέλνει χωρίς χρονοτριβή στον αρμόδιο για την ποινική δίωξη εισαγγελέα ή στο δημόσιο κατήγορο.
«Ο μηνυτής, κατά την υποβολή της μήνυσης ενώπιον κάθε αρμόδιας αρχής, καταθέτει, με ποινή το απαράδεκτο αυτής, παράβολο υπέρ του Δημοσίου ποσού δέκα (10) ευρώ. *[Το παράβολο για την υποβολή μήνυσης αυξήθηκε από 10 σε 100 ευρώ από 23.1.2011 με την υπ΄αριθ. 123827/2010 (ΦΕΚ Β-1991/23.12.2010) Κοινή Υπουργική Απόφαση.]
Σε περίπτωση ανωτέρας βίας ή άλλης αντικειμενικής αδυναμίας εκδόσεως του παραβόλου, αυτό μπορεί να προσκομισθεί το βραδύτερο εντός τριών (3) εργάσιμων ημερών, χωρίς να κωλύεται η ποινική διαδικασία.
Το ύψος του ποσού του παραβόλου αναπροσαρμόζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Δικαιοσύνης.».
«5. Η κατάθεση της μήνυσης μπορεί να γίνεται και με ηλεκτρονικά μέσα, εφόσον φέρει προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή κατά την έννοια του άρθρου 3 παρ. 1 του π.δ. 150/2001 (Α' 125). Οι λεπτομέρειες και οι ειδικότερες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για την εφαρμογή της εν λόγω διάταξης καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται με πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.»

Άρθρο 46
Έγκληση του παθόντος
«1. Αν ο παθών θέλει να ζητήσει τη δίωξη της αξιόποινης πράξης, υποβάλλει την έγκληση σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 42 παράγραφοι 2 και 3.
2. Ο εγκαλών κατά την υποβολή της έγκλησης, για τα απολύτως κατ' έγκληση διωκόμενα εγκλήματα, ενώπιον κάθε αρμόδιας αρχής καταθέτει παράβολο υπέρ του Δημοσίου ποσού εκατό (100) ευρώ. Το ύψος του ποσού αναπροσαρμόζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αν δεν κατατεθεί το παράβολο η έγκληση απορρίπτεται ως απαράδεκτη. Εξαιρούνται από την κατάθεση παραβόλου οι δικαιούχοι νομικής βοήθειας, όπως αυτοί προσδιορίζονται στο άρθρο 1 του ν. 3226/2004. Δεν απαιτείται κατάθεση παραβόλου για τα εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας και οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής και τα εγκλήματα ενδοοικογενειακής βίας. Για αξιόποινες πράξεις που τελούνται σε βάρος δημοσίων οργάνων και υπαλλήλων κατά την άσκηση των ανατεθειμένων σε αυτούς καθηκόντων, ο παθών υποβάλλει την έγκληση ατελώς και χωρίς την κατάθεση παραβόλου.
3. Κατά της διάταξης του εισαγγελέα πλημμελειοδικών, με την οποία η έγκληση απορρίπτεται ως απαράδεκτη λόγω μη κατάθεσης παραβόλου, δεν επιτρέπεται άσκηση προσφυγής κατά το άρθρο 48.
4. Ο εγκαλών μαζί με την έγκληση οφείλει να υποβάλει και τα διαθέσιμα σε αυτόν αποδεικτικά στοιχεία που στηρίζουν και αποδεικνύουν αυτήν. Οι καταθέσεις μαρτύρων υποβάλλονται με τον τύπο της ένορκης βεβαίωσης που έχει δοθεί ενώπιον ειρηνοδίκη ή συμβολαιογράφου, χωρίς κλήση του καθ' ού στρέφεται η έγκληση.»

Υποβλήθηκε από aggelogrc. Ημερομηνία: Δευ, 06/03/2013 - 02:03 Μόνιμος σύνδεσμος

Δεν μπορώ να καταλάβω την απαίτηση της Εισαγγελικής παραγγελίας για καταβολή παραβόλου μήνυσης, ΕΚΤΟΣ και αν υπάρχουν και κατ' έγκληση διωκόμενα εγκήματα στην υποβληθείσα μήνυση (πέραν των αυτεπαγγέλτων), οπότε ο Εισαγγελέας ζητεί το παράβολο προκειμένου να ασκήσει δίωξη ΚΑΙ για αυτά. Εξ' όσων γνωρίζω η γνώση των στοιχείων ή μη του κατηγρούμενου είναι ΑΣΧΕΤΗ με το θέμα του παραβόλου και δεν στηρίζεται πουθενά δικονομικά. .............................................................................................(όχι και τόσο σπάνιο φαινόμενο στις μέρες μας δυστυχώς)

[edit time=1370239231]mentor[/edit]

Υποβλήθηκε από savvas. Ημερομηνία: Δευ, 06/03/2013 - 02:34 Μόνιμος σύνδεσμος

[quote name=aggelogrc date=2013-06-03] ........................................................................................... (όχι και τόσο σπάνιο φαινόμενο στις μέρες μας δυστυχώς)
[/quote]

Καλησπέρα συνάδελφε,

Προσέξτε λίγο τι γράφετε, γιατί υπάρχουν και κάποια όρια και δυστυχώς οι καιροί είναι πολύ πονηροί για τέτοιου είδους κριτικές και εκφράσεις...
[edit time=1370239215]mentor[/edit]

Υποβλήθηκε από gothamm. Ημερομηνία: Δευ, 06/03/2013 - 10:19 Μόνιμος σύνδεσμος

Την ίδια απορία έχω και εγώ. Δεν ξέρω που στηρίζει την απαίτηση αυτή ( δεν υπάρχουν κατ'εκληση αδικήματα-αναφέρομαι αποκλειστικά για αυτεπάγγελτα αδικήματα με γνωστό δράστη). Από την άλλη όμως, όταν ο μηνυτής ή ο πληρεξούσιος δικηγόρος του καταθέτουν τη μηνυτήρια αναφορά απευθείας στην εισαγγελία, δίχως τη μεσολάβηση τη δική μας, καταθέτουν κανονικότατα το παράβολο και διάφορα άλλα ένσημα (μεγαροσήμο), αναξαρτήτως αν το αδίκημα είναι αυτεπάγγελτο ή κατ' έγκληση. Εχώ δει δεκάδες τέτοιες δικογραφίες, στα πλάισια της προκαταρκτικής εξέτασης που διατάσει ο εισαγγελέας.

Υποβλήθηκε από savvas. Ημερομηνία: Δευ, 06/03/2013 - 10:56 Μόνιμος σύνδεσμος

Εφόσον υπάρχει αυτή η διχογνωμία, καλό θα ήταν να αποσταλλεί ένα έγγραφο προς το Αρχηγείο, ώστε αυτό να προκαλέσει κάποιο ερώτημα προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για να γνωμοδοτήσει για το θέμα δίνοντας ένα μπούσουλα για το σύνολο των συναδέλφων.

Να θυμίσω ότι αντίστοιχη ερώτηση είχε γίνει το 2009, οπότε και εκδόθηκε η 6/2009 Γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με βάση την οποία αργότερα ρυθμίστηκε οριστηκά με Νόμο το θέμα του αν καταβάλλεται η όχι παράβολο σε αυεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα...

Ίσως για ακόμη μία φορά απαιτηθεί να γίνουν αντίστοιχες ενέργειες ώστε να απαντηθούν τα αυτονόητα...

Υποβλήθηκε από aggelogrc. Ημερομηνία: Τρί, 06/04/2013 - 01:14 Μόνιμος σύνδεσμος

Καταρχάς να ζητήσω συγγνώμη για την μη κόσμια έκφρασή μου, αλλά αφενός έχουν δει πολλά (πάρα πολλά) τα μάτια μου, αφετέρου και οι κρίνοντες κρίνονται. Εάν υπάρχει "γραμμή" από την Εισαγγελία Πρωτοδικών ή απλά πράττουν κατ' αυτόν τον τρόπο συγκεκριμένοι Εισαγγελείς Πρωτοδικών, καλό θα ήταν να γίνει υπηρεσιακό έγγραφο στην τοπική προϊστάμενη Εισαγγελία Εφετών προκειμένου αποφανθεί σχετικά και να αποφευχθεί η χρονοβόρα διαδικασία (Α.Ε.Α./Δ.Ο.Ν.-Εισαγγελία Αρείου Πάγου).

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis