παρασταση πολιτικης αγωγης

5 posts / 0 new
Τελευταία δημοσίευση
Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 2 έτη 1 εβδομάδα
Member
Εγγραφή από: 06/10/2012 - 19:46
Δημοσιεύσεις: 6
Βαθμοί: 21
παρασταση πολιτικης αγωγης

Όταν κάποιος παρίσταται ως πολιτικώς ενάγων στην προδικασία σύμφωνα με το άρθρο 221 του ΚΠΔ εξετάζεται χωρίς όρκο.Αν εξεταστεί ενόρκως υπάρχει περίπτωση ακυρότητος της διαδικασίας?Εχει δικαίωμα να παρίσταται με συνήγορο κατά την εξέτασή του ως διάδικος?Τα δικαιώματα (αντίγραφα δικογραφίας κλπ) σύμφωνα με το άρθρο 108 ΚΠΔ τα αποκτά αφού κληθεί ο κατηγορούμενος σε απολογία?

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 1 έτος 4 μήνες
Veteran
Εγγραφή από: 14/05/2011 - 22:56
Δημοσιεύσεις: 13
Βαθμοί: 550
Απ: παρασταση πολιτικης αγωγης

Υπάρχει και παλαιότερη σχετική συζήτηση :

http://www.policenet.gr/portal/eforum/forum-astynomikos-astynomia/3213.h...

Επίσης ο Πολιτικός ενάγων ΔΕΝ δικαιούται να συμπαρίσταται με συνήγορο αφου εξετάζεται ως μάρτυρας.

Για τα δικαιώματα του δές αρ. 108 ΚΠΔ

Ως προς την ακυρότητα σχετική παλαιότερη ανάρτηση :

....Βέβαια συνεχίζοντας πρέπει να διευκρινιστεί ο ορος ΑΠΟΛΥΤΗ ΑΚΥΡΟΤΗΤΑ βάσει των άρθρων 171-176ΚΠΔ και πως αυτή καλύπτεται αφού είναι ένα κεφάλαιο του ΚΠΔ που αν και σημαντικότατο ελάχιστοι από εμάς το γνωρίζουμε.
Οι απόλυτες ακυρότητες της ποινικής προδικασίας προτείνονται μέχρι την αμετάκλητη παραπομπή του κατηγορουμένου στο ακροατήριο, διαφορετικά καλύπτονται, με αποτέλεσμα να μήν μπορούν να ληφθούν υπόψη ούτε αυτεπαγγέλτως, αρμόδιο δε για την κήρυξη ή μή κήρυξή των είναι το δικαστικό συμβούλιο.
Άν οι απόλυτες ακυρότητες της ποινικής προδικασίας προτάθηκαν και απορρίφθηκαν απο το δικαστικό συμβούλιο, απαραδέκτως επαναφέρονται ενώπιον του δικαστηρίου, το οποίο δέν έχει εξουσία ούτε να αναπέμψει την υπόθεση προς περαιτέρω ανακριτικές πράξεις.(1/2008 ΟλΑΠ)
Αποτελεί δε διαφορετικόν θέμα, εάν και κατά πόσον θα ληφθή υπ’όψιν υπό του δικαστηρίου η ακύρως διενεργηθείσα ανακριτική πράξις. Όπως π.χ. δεν δύναται, κατά τας διατάξεις των άρθρων 6 § 1 ΕΣΔΑ, 14 § 3 εδ. ζ ΔΣΑΠ, 31 § 2, 105 § 2 και 223 § 4 ΚΠοινΔ, να αξιοποιηθή αποδεικτικώς εις βάρος του κατηγορουμένου και συνεπώς να ληφθή υπ’όψιν υπό του δικαστηρίου η ένορκος ή ανώμοτος μαρτυρική κατάθεσις, που αυτός έδωσε κατα το στάδιον της προκαταρκτικής εξετάσεως ή αυτεπαγγέλτου προανακρίσεως, διότι παραβιάζεται η θεμελιώδης αρχή της μη αυτοενoχοποιήσεως τούτου και του δικαιώματός του δια δικαίαν δίκην (Α.Π. 186/2006, 90/2006
Η αμετάκλητη παραπομπή προσδιορίζεται από το χρονικό σημείο της επιδοσης του κλητηρίου θεσπίσματος η της κλήσης κατοπιν αμετάκλητου βουλεύματος.

Τι σημαίνει αυτό ?

Ο κατηγορούμενος πλεον από την στιγμή που θα παραπεμφθεί στο δικαστήρο και θα αρχίσει η προπαρασκευαστική διαδικασία ΔΕΝ θα εχει ΚΑΝΕΝΑ δικαίωμα να επικαλεστει ακυρότητα της προδικασία – προανάκρισης.
Ετσι ακόμα και άκυρη απολογία-στέρηση δικαιωμάτων κατηγορουμένου (1770/2009ΚΠΔ-64/2013ΕΦ.ΑΘ)-ακυρη διερμηνεία-πραγματογνωμοσύνη χωρίς γνωστοποίηση των πραγματογνωμόνων -ΑΚΥΡΟ αλκοτέστ (1361/2009ΑΠ)-κατάθεση ανηλίκου χωρίς ψυχιατρική εξέταση (226αΚΠΔ)-ελλείψεις ποινικής δίωξεις (μη πραγματοποίηση επιβαλλόμενης προκαταρκτικής σε κακουργημα 860/2001ΑΠ)
ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ κανονικά υπόψιν για την εκδοση της απόφασης ΕΦΟΣΟΝ δεν προσφύγει ο κατηγορούμενος στο δικαστικο συμβούλιο ΠΡΙΝ την αμετάκλητη παραπομπή του δηλαδή ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ οι ΑΚΥΡΟΤΗΤΕΣ .

Αυτό που μας ‘’διευκολύνει’’ αρκετά είναι το 43,245ΚΠΔ συμφωνα με το οποίο στα αυτόφωρα πλημμελήματα καθώς και στα πλημμελήματα που εκδικάζονται στο Μονομελές πλημ/κειο ΔΕΝ γίνεται ΤΑΚΤΙΚΗ προανάκριση ΑΡΑ εν τοις πράγμασοι δεν γινεται να ακυρωθουν οι προανακριτικές πράξεις μας αφου δεν υπάρχει ΠΡΟΔΙΚΑΣΙΑ κ προσφυγή στο συμβούλιο ούτε προσφυγή κατα του κλητηριου θεσπίσματος (322ΚΠΔ) όπως επίσης σε ΟΛΑ τα αυτόφωρα ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑΤΑ

12/2000 ΔΙΑΤ ΕΙΣΕΦ ΘΡΑΚ

Εγκλημα επ΄ αυτοφώρω. Στην αυτόφωρη διαδικασία ο εισαγγελέας προβαίνει σε
άμεση παραπομπή του κατηγορουμένου στο ακροατήριο χωρίς γραπτή προδικασία,
ουσιαστικό στοιχείο της οποίας είναι η σύνταξη και επίδοση κλητηρίου
θεσπίσματος. Δεν νοείται προσφυγή κατά του κλητηρίου θεσπίσματος, αφού αυτό
δεν υπάρχει. Απαράδεκτη η τυχόν προσφυγή. Επίσης απαράδεκτη είναι η προσφυγή
κατά κλητηρίου θεσπίσματος, άν ο κατηγορούμενος που παραπέμφθηκε στο
ακροατήριο σε ρητή δικάσιμο συμπράξει στη σύνταξη έκθεσης παραίτησης από την
κλήτευση, των προθεσμιών της καθώς και από την κοινοποίηση σ΄ αυτόν του
κλητηρίου θεσπίσματος.

Ετσι γινεται αντιληπτο ότι η συμβολή μας στην ποινική διαδικασια είναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΗ όταν ενεργούμε προανακριση για ΑΥΤΟΦΩΡΟ αδίκημα. Σε κάθε άλλη περίπτωση η αστυνομικη αυτεπάγγελτη προανάκριση ατονίζει αφου μπορεί να είναι όλως περιττη, μετα από ακυρωση της, οπου και θα παραγγελθεί εξ’αρχης η διενέργεια όλων των πράξεων αφου μια εκ των υστέρων παραγγελία ΔΕΝ καλυπτει την ακυροτητα.
Επίσης οποιαδήποτε παραατυπία μας ΔΕΝ δύναται να ακυρώσει την διαδικασία αφου και στην περιπτωση που ακυρωθει η όποια πράξη μας αυτή δύναται να επαναληφθεί.(171κε ΚΠΔ)

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 2 έτη 1 εβδομάδα
Member
Εγγραφή από: 06/10/2012 - 19:46
Δημοσιεύσεις: 6
Βαθμοί: 21
Απ: παρασταση πολιτικης αγωγης

Σε περίπτωση που η δικογραφία δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί ,υπολείπονται κάποιες εκθέσεις πραγματογνωμοσύνης,μαρτυρικές κλπ, ο πολιτικώς ενάγων από τη στιγμή που κληθεί να εξεταστεί ως μάρτυρας και δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής, μπορεί να ζητήσει αντίγραφα ή ανάγνωση των εγγράφων της σχηματισθείσας μέχρι τώρα δικογραφίας ή θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η δικογραφία και να κληθεί σε απολογία ο κατηγορούμενος για να μπορεί σύμφωνα με το άρθρο 108 ΚΠΔ να ασκήσει τα παραπάνω δικαιώματά του?

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 1 έτος 4 μήνες
Veteran
Εγγραφή από: 14/05/2011 - 22:56
Δημοσιεύσεις: 13
Βαθμοί: 550
Απ: παρασταση πολιτικης αγωγης

To άρθρο 108 ΚΠΔ είναι σαφέστατο.

Τα δικαιώματα του ο πολιτικός ενάγοντας έχει δικαίωμα να τα ασκήσει μόλις κληθεί ο κατηγορούμενος σε απολογία ή εκδοθεί εναντίον του ένταλμα σύλληψης.

Βλέπουμε δηλαδή οτι δικαιούται να τα ασκήσει ΠΡΙΝ τον κατηγορούμενο ΟΧΙ ομως προτου ολοκληρωθει η προανάκριση και απομείνει ΜΟΝΟ η απολογία.

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 2 έτη 1 εβδομάδα
Member
Εγγραφή από: 06/10/2012 - 19:46
Δημοσιεύσεις: 6
Βαθμοί: 21
Απ: παρασταση πολιτικης αγωγης

ευχαριστω για τις διευκρινισεις SREK.

Σε σύνδεση τώρα

Είναι εδώ αυτή τη στιγμή 2 χρήστες.