ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΒΑΣ

3 posts / 0 new
Τελευταία δημοσίευση
Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 4 έτη 1 εβδομάδα
Member
Εγγραφή από: 13/05/2014 - 14:22
Δημοσιεύσεις: 4
Βαθμοί: 29
ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΒΑΣ

Καλησπέρα και μπράβο για την προσπάθεια σας .Ηθελα να ρωτήσω κατι σχετικά με αντίγραφο από το ΒΑΣ .Καποιος δημόσιος υπάλληλος μηνύθηκε από ιδιώτη και πέρασε αυτόφωρο .Η υπηρεσια του τωρα ζητάει αντίγραφο από το ΒΑΣ για να λάβει γνωση .Υπαρχει πρόβλημα εάν το χορηγήσουμε?

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 18 λεπτά 48 δευτερόλεπτα
Review Team
Εγγραφή από: 11/06/2012 - 13:41
Δημοσιεύσεις: 44
Βαθμοί: 116
Απ: ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΒΑΣ

Το αντίγραφο χορηγείται κανονικά, δεν υπάρχει πρόβλημα. Άλλωστε, εφόσον συνελήφθη και κατ' επέκταση απολογήθηκε έχει τα δικαιώματα του κατηγορούμενου και μπορεί να πάρει αντίγραφα όλης της δικογραφίας.

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 1 έτος 3 μήνες
EKAM
Εγγραφή από: 13/09/2011 - 14:15
Δημοσιεύσεις: 36
Βαθμοί: 997
Απ: ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΒΑΣ

Προφανώς ο ferbi ρωτά εάν μπορεί η Υπηρεσία του συλληφθέντος να αιτηθεί τη λήψη αντιγράφου και όχι ο ίδιος ο συλληφθείς.

Καταρχάς, τα στοιχεία που αφορούν τις ποινικές διώξεις και τις καταδίκες του ατόμου ανήκουν στο σκληρό πυρήνα της ιδιωτικής ζωής του και χαρακτηρίζονται ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα κατά τις διατάξεις του αρθ. 2 του ν. 2472/1997 και συνεπώς δεν ανακοινώνονται σε τρίτους.

Η ιδιότητα όμως του συγκεκριμένου ατόμου (δημόσιος υπάλληλος) επιτάσσει την ανάγκη ενημέρωσης της Υπηρεσίας του, διότι θα πρέπει να ασκηθεί και η προσήκουσα πειθαρχική δίωξη κατά τις διατάξεις πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων και πολιτικών υπαλλήλων (μέρος Ε' ν. 3528/2007 όπως έχει τροπ. και ισχύει σήμερα).

Η υποχρέωση ενημέρωσης ανατέθηκε στον Εισαγγελέα και όχι στους προανακριτικούς υπαλλήλους, ο οποίος, δυνάμει του άρθρου 114§6 του ν. 3528/2007 " ...έχει υποχρέωση να ανακοινώνει αμέσως στην προϊσταμένη αρχή του υπαλλήλου κάθε ποινική δίωξη που ασκείται κατ’ αυτού...". Η υποχρέωση της προανακριτικής αρχής περιορίζεται στην ορθή και λεπτομερή αναφορά της Υπηρεσίας που υπηρετεί ο φερόμενος ως κατηγορούμενος ή συλληφθείς υπάλληλος καθώς και η ιδιότητά του, προκειμένου καθίσταται ευχερέστερη η περαιτέρω ενέργεια του Εισαγγελέα.

Κατά τη διασταλτική ερμηνεία των εν λόγω διατάξεων πάντως, η Αστυνομική Αρχή δεν δεσμεύεται να χορηγήσει αντίγραφο ΒΑΣ, διότι η όποια αρχή προστασίας των ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων του ατόμου κάμπτεται μπροστά στην αρχή της προστασίας του δημόσιου συμφέροντος που εξυπηρετεί η πειθαρχική δίωξη των υπαλλήλων. Άλλωστε, για να αιτείται η Υπηρεσία του συλληφθέντος το αντίγραφο, σημαίνει ότι έχει ήδη ενημερωθεί για την ποινική υπόθεση του υπαλλήλου της.

[edit time=1400059008]sakis01[/edit]

Σε σύνδεση τώρα

Είναι εδώ αυτή τη στιγμή 2 χρήστες.