ΥΠΟΒΟΛΗ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

5 posts / 0 new
Τελευταία δημοσίευση
Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 3 έτη 5 μήνες
Elite Member
Εγγραφή από: 08/04/2013 - 18:07
Δημοσιεύσεις: 23
Βαθμοί: 50
ΥΠΟΒΟΛΗ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Ειδοποιούμαστε από το Νοσοκομείο για άτομο που έχει μεταφερθεί εκεί κατόπιν ξυλοδαρμού που υπέστην. Μεταβαίνουμε στο σημείο και ο τραυματισθείς μας δηλώνει ότι επιθυμεί να υποβάλει έγκληση και επιθυμεί την ιατροδικαστική του εξέταση. Εκείνη τη στιγμή αδυνατεί να καταθέσει διότι υποβάλλεται σε εξετάσεις. Έχει τραυματισθεί ελαφρά και θα νοσηλευτεί για προληπτικούς λόγους. Σε περίπτωση που παραγγείλουμε την ιατροδικαστική του εξέταση και μετά δεν προσέλθει στην Υπηρεσία μας να καταθέσει γιατί το μετάνιωσε και δεν επιθυμεί πλέον να εγκαλέσει τον δράστη ή έχει εξέλθει του Νοσοκομείου και αναζητώντας τον δεν τον βρίσκουμε για να προσέλθει να καταθέσει, τι κάνουμε την ιατροδικαστική έκθεση που θα αποσταλεί στην Υπηρεσία μας; Ρωτάω γιατί κατ’ αυτόν τον τρόπο και κατά τη γνώμη μου λανθασμένα, ενήργησε κάποιος συνάδελφος, ο οποίος όπως ανέφερα και προηγουμένως χωρίς να λάβει κατάθεση από τον παθόντα, παρήγγειλε την ιατροδικαστική του εξέταση από αρμόδιο ιατρό του Νοσοκομείου. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 3 έτη 5 μήνες
Elite Member
Εγγραφή από: 08/04/2013 - 18:07
Δημοσιεύσεις: 23
Βαθμοί: 50
Απ: ΥΠΟΒΟΛΗ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

nik0s και sakis01, σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Ήθελα να ρωτήσω και κάτι ακόμη. Υποβάλει ο (Α) έγκληση κατά του (Β) για απλή σωματική βλάβη και ζητάει, ως παθών, την ιατροδικαστική του εξέταση. Ο (Β) συλλαμβάνεται στα πλαίσια του αυτοφώρου και στην απολογία του αναφέρει ότι και ο (Α) τον χτύπησε, πλην όμως δεν επιθυμεί προς το παρόν να του υποβάλει έγκληση αλλά ζητάει και αυτός την ιατροδικαστική του εξέταση. Μπορούμε να παραγγείλουμε ιατροδικαστική εξέταση για τον (Β) από τη στιγμή που δεν έχει υποβάλει έγκληση;

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 1 έτος 3 μήνες
EKAM
Εγγραφή από: 13/09/2011 - 14:15
Δημοσιεύσεις: 36
Βαθμοί: 997
Απ: Απ: ΥΠΟΒΟΛΗ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

[quote name=NickX date=2014-05-22]nik0s και sakis01, σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις. Ήθελα να ρωτήσω και κάτι ακόμη. Υποβάλει ο (Α) έγκληση κατά του (Β) για απλή σωματική βλάβη και ζητάει, ως παθών, την ιατροδικαστική του εξέταση. Ο (Β) συλλαμβάνεται στα πλαίσια του αυτοφώρου και στην απολογία του αναφέρει ότι και ο (Α) τον χτύπησε, πλην όμως δεν επιθυμεί προς το παρόν να του υποβάλει έγκληση αλλά ζητάει και αυτός την ιατροδικαστική του εξέταση. Μπορούμε να παραγγείλουμε ιατροδικαστική εξέταση για τον (Β) από τη στιγμή που δεν έχει υποβάλει έγκληση; [/quote]

[url]http://www.eisap.gr/sites/default/files/consulations/%CE%93%CE%9D%CE%A9%...

Διενέργεια πραγματογνωμοσύνης χωρίς εισαγγελική παραγγελία

ΓνωμΕισαγγΑΠ (Ν.Τσάγγα) 14/09

Π Ε Ρ Ι Λ Η Ψ Η
Όλες οι προανακριτικές πράξεις που είναι αναγκαίες για να βεβαιωθεί η πράξη και να ανακαλυφθεί ο δράστης, μεταξύ των οποίων και η ενέργεια ιατροδικαστικών πράξεων πραγματογνωμοσύνης, ενεργούνται από όλους τους προανακριτικούς υπαλλήλους που προβλέπονται από τις διατάξεις των άρθρων 33 και 34 ΚΠΔ, καθώς και από τους ειδικούς προς τούτο νόμους, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και οι αστυνομικοί ανακριτικοί υπάλληλοι, όχι μόνο μετά από έγγραφη παραγγελία του αρμόδιου Εισαγγελέα αλλά και αυτεπαγγέλτως, δηλαδή χωρίς προηγούμενη εισαγγελική παραγγελία, ιδίως όταν από την καθυστέρηση απειλείται άμεσος κίνδυνος ή αν πρόκειται για αυτόφωρο κακούργημα ή πλημμέλημα.

---Από την ανωτέρω περίληψη (στο link παρατίθεται ολόκληρη η γνωμοδότηση) συνάγεται το συμπέρασμα ότι προκειμένου περί σχηματισμού δικογραφίας κατά το άρθρο 243 (αυτεπάγγελτη αστυνομική προανάκριση), οι ανακριτικοί υπάλληλοι δύνανται χωρίς εντολή ή έγκριση να παραγγέλνουν ιατροδικαστικές εξετάσεις προκειμένου καταστεί δυνατή η ανακάλυψη του δράστη.

Η άποψη μου για την περίπτωση που αναφέρεις: Σκόπιμο είναι να ενημερωθεί τηλεφωνικά ο Εισαγγελέας για να δώσει, κατά την κρίση του, εντολή για την ιατροδικαστική εξέταση του αρχικού δράστη (ο οποίος ενδέχεται να προσλάβει και την ιδιότητα του παθόντος, εάν και εφόσον υποβληθεί νομότυπα έγκληση). Και τούτο διότι κατά την ως άνω γνωμοδότηση, δεν έχει καταγγελθεί ακόμα το αδίκημα, οπότε δεν έχει αρχίσει ο σχηματισμός δικογραφίας, συνεπώς δεν υπάρχει δικαιολογητική βάση για έκδοση ιατροδικαστικής παραγγελίας εκ μέρους της Προανακριτικής Αρχής. Πλην όμως, επειδή αναφέρεται από τον δράστη στην απολογία του, δέον είναι να ενημερωθεί ο Εισαγγελέας, ο οποίος θα κρίνει αναλόγως.---

[edit time=1400835367]sakis01[/edit]

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 52 λεπτά 16 δευτερόλεπτα
Review Team
Εγγραφή από: 11/06/2012 - 13:41
Δημοσιεύσεις: 44
Βαθμοί: 116
Απ: ΥΠΟΒΟΛΗ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

1. Eφόσον ο παθών έχει τραυματιστεί ελαφρά, πρόκειται για απλή σωματική βλάβη (αρ.308 Π.Κ.), αδίκημα που διώκεται κατ' έγκληση. Όταν ο νόμος αναφέρει ότι η έγκληση μπορεί να γίνει ακόμη και προφορικά από το δικαιούχο, εννοείται ότι-σε κάθε περίπτωση- απαιτείται και η σύνταξή του σχετικού εντύπου έκθεσης προφορικής μήνυσης από τον αρμόδιο ανακριτικό υπάλληλο. Ταυτόχρονα απαιτείται και η προσκόμιση παράβολου υπέρ δημοσίου αξίας 100 ευρώ εντός χρονικού διαστήματος το πολύ 3 ημερών εφόσον υπάρχει αντικειμενική αδυναμία να κατατεθεί άμεσα.
Έχοντας τα παραπάνω υπόψιν, η σωστή ενέργεια στην περίπτωση που αναφέρεις, είναι να μην παραγγελθεί η διενέργεια ιατροδικαστικής εξέτασης εφόσον δεν έχει ξεκινήσει η διενέργεια αστυνομικής προανάκρισης (αρ. 243 παρ. 2 ΚΠΔ). Ταυτόχρονα, μπορεί να υποδειχθεί στον παθόντα το δικαίωμα υποβολής της έγκλησης εντός 3μήνου, εφόσον δεν είναι δυνατή η λήψη της σε εύλογο χρονικό διάστημα.
2.Το πράγμα αλλάζει όταν ο τραυματισμός είναι πιο σοβαρός (αρ. 309 Π.Κ. επικίνδυνες σωματικές βλάβες). Στην περίπτωση αυτή, υποχρεούμαστε να παραγγείλουμε ιατροδικαστική εξέταση. Άν ο παθών αδυνατεί να καταθέσει θα κληθεί να το κάνει αυτό αργότερα, όταν θα είναι σε θέση, νομότυπα με έγγραφη κλήση. Αν δεν προσέλθει για κατάθεση υποβάλουμε τη δικογραφία που έχουμε σχηματίσει στον αρμόδιο εισαγγελέα, στην οποία περιέχεται και κατάθεση αστυνομικού στην οποία αναφέρεται το γεγονός της μη προσέλευσης του παθόντα κατόπιν κλήσης.Το ίδιο γίνεται και όταν ο παθών είναι άγνωστης διαμονής. Δηλαδή προσκομίζεται στη δικογραφία το αποδεικτικό επίδοσης ή η βαβαίωση αγνώστου διαμονής, ανάλογα την περίπτωση, και αναφέρεται το γεγονός στην κατάθεση αστυνομικού. Ο εισ/λέας στη συνέχεια καθορίζει τις περαιτέρω ενέργεις.

[edit time=1399937782]nik0s[/edit]

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 1 έτος 3 μήνες
EKAM
Εγγραφή από: 13/09/2011 - 14:15
Δημοσιεύσεις: 36
Βαθμοί: 997
Απ: ΥΠΟΒΟΛΗ ΙΑΤΡΟΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ

Η ορθή αντιμετώπιση είναι όπως την περιγράφει ο [b]nik0s[/b].

Σε σύνδεση τώρα

Είναι εδώ αυτή τη στιγμή 1 χρήστης.