ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΓΚΑΛΟΥΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

4 posts / 0 new
Τελευταία δημοσίευση
Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 1 εβδομάδα 5 ημέρες
Review Team
Εγγραφή από: 09/05/2011 - 15:50
Δημοσιεύσεις: 22
Βαθμοί: 75
ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΓΚΑΛΟΥΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Καλησπέρα! Σε προκαταρκτική εξέταση ο εγκαλούμενος (προβληματικός - δικομανής) αιτείται την χορήγηση φωτοαντιγράφων της δικογραφίας. Την επόμενη ημέρα έρχεται και αρνείται να τα παραλάβει λέγοντας ότι δεν τα θέλει ή ότι δεν έχει χρήματα για να πληρώσει τα ένσημα.

Επίσης, ζητά εικοσαήμερη προθεσμία με γραπτή αίτησή του και όχι την 48ωρη που αρχικά του χορηγήσαμε. Τι κάνουμε; :-?

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 1 μήνας 3 εβδομάδες
Veteran
Εγγραφή από: 14/05/2011 - 22:56
Δημοσιεύσεις: 13
Βαθμοί: 550
Απ: ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΓΚΑΛΟΥΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Φυσικά είναι δικαίωμα του να μην τα παραλάβει. Ωστόσο για να είμαστε απόλυτα καλυμένοι καλό θα ήταν να υπογράψει σχετικό αποδεικτικο ή νέο αίτημα του που παραιτείται απο το αρχικό αίτημα για χορήγηση αντιγράφων.

Επίσης τα αντίγραφα ΔΕΝ απαιτείται να είναι επικυρωμένα .
Απο καμία δε διατάξη νόμου δεν προβλέπεται το υποχρεωτικό της επικύρωσης , μάλλον το αντίθετο, αφού επιτρέπεται να λάβει γνώση της δικογραφίας αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα κ με φωτογράφιση που πλέον είναι κ το πιο σύνηθες λόγω τεχνολογίας...

Ως προς την προθεσμία, αν έλαβε αρχικά 48 ωρη και ζητά παράταση είμαι της άποψης να επιστραφεί η δικογραφία στον εισαγγελέα, εφόσον η ανωμοτί εξέταση (προηγούμενη ακρόαση ) είναι αναφαίρετο δικαίωμα (20Σ) όμως δεν μπορεί να ζητείται καταχρηστικά καθώς δεν είναι υποχρεωτική .
Αν ζητά αρχικά πλέον της 48ωρης ειμαι της άποψης να προηγηθεί επικοινωνία με τον εισαγγελέα που έχει χρεωμένη την δικογραφία.
[edit time=1410210326]srek[/edit]

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 6 έτη 6 μήνες
Elite Member
Εγγραφή από: 29/11/2013 - 23:01
Δημοσιεύσεις: 17
Βαθμοί: 60
Απ: ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΓΚΑΛΟΥΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Εξαρτάται τι θέλεις να κάνεις. Αν θέλεις να συγκρουστείς μαζί του ή όχι. Μπορείς να είσαι ελαστικός με τις ημερομηνίες από τη στιγμή που σου προβάλει σοβαρή δικαιολογία, προβλέπεται έτσι και αλλιώς και νέα παραταση μετά τη 48ωρη εφόσον την αιτηθεί. Εάν δεν σε πιέζουν οι ημερομηνίες ή ο ογκος της δουλειάς δεν χρειάζεται να δημιουργείς ανούσιες κόντρες, πόσο μάλλον με ένα δικομανή, ειδάλλως ότι προβλέπεται. Όσον αφορά τα αντίγραφα τα δικαιούται αΦού τα αιτηθεί , δεν είναι προαπαιτουμενο , άλλα όχι δωρεάν, ακριβώς όπως γίνεται όταν κάνει παρόμοιο αίτημα και στην εισαγγελία.

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 6 μήνες 3 εβδομάδες
EKAM
Εγγραφή από: 13/09/2011 - 14:15
Δημοσιεύσεις: 36
Βαθμοί: 997
Απ: ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΕΓΚΑΛΟΥΜΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΕΞΕΤΑΣΗ

Είναι δικαίωμά του παρέχοντος τις εξηγήσεις να λάβει αντίγραφα, όχι υποχρέωση. Αν αιτηθεί αντίγραφα και ακολούθως δεν τα παραλάβει, γίνεται μνεία πάνω στην έκθεση από τον ανακριτικό υπάλληλο ότι καίτοι αιτήθηκε αντίγραφα, αρνήθηκε να τα παραλάβει. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο αιτών βαρύνεται με τη σχετική δαπάνη αναπαραγωγής, αν έχει προκύψει τέτοια.

Τα περιεχόμενα έγγραφα μίας ποινικής δικογραφίας είναι -λόγω της φύσης τους- δικαστικά έγγραφα. Τα έγγραφα των δικαστικών αρχών [b]δεν επικυρώνονται από την Αστυνομία, η οποία έχει την αρμοδιότητα να επικυρώνει μόνο έγγραφα που εκδίδουν ελληνικές διοικητικές αρχές[/b]. Οι δικαστικές αρχές δεν περιλαμβάνονται στη Διοίκηση (εκτελεστική εξουσία), αλλά στη δικαστική Εξουσία (βλ. σχετικά: Διοικητικές Διαδικασίες, σελ. 60). Περαιτέρω, όταν η Αστυνομία συντάσσει δικογραφίες δεν ενεργεί υπό την διοικητική της έκφανση, αλλά υπό την δικαστική της φύση, καθώς οι προανακριτικοί υπάλληλοι είναι βοηθητικά όργανα απονομής της δικαιοσύνης.

Παρόλα αυτά, σε παλαιότερες διαταγές ΑΕΑ (πχ. υπ' αρίθμ. 8015/6/51-ιε΄από 18/7/2002) περί ενσημοχαρτοσήμανσης αντιγράφων, αναφερόταν ότι επικολλάται επί αντιγράφων δικογραφίας ένσημο ΕΛΑΣ 0,35 €/ανά σελίδα και αντίστοιχο ΜΤΣ...

Η παράταση της προθεσμίας προς παροχή εξηγήσεων χορηγείται κατά τη κρίση εκείνου που ενεργεί την εξέταση (δηλ. του ανακριτικού υπαλλήλου) και όχι εκείνου που τη διατάσσει (δηλ. του εισαγγελέα). Συνεπώς, ο ανακριτικός υπάλληλος μπορεί να χορηγήσει εύλογη κατά την κρίση του παράταση, χωρίς καμία άδεια ή έγκριση.

[edit time=1410595428]sakis01[/edit]

Σε σύνδεση τώρα

Είναι εδώ αυτή τη στιγμή 0 χρήστες.