Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by graunderous on Κυρ, 09/30/2012 - 16:26
ΧΑΙΡΕΤΕ. ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΙΔΩΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΠΕΡΙΦΡΑΓΜΕΝΟΣ ΜΕ ΜΠΑΡΕΣ ΕΙΣΟΔΟΥ (ΠΟΥ ΑΝΕΒΟΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΝ) Π.Χ ΠΑΡΚΙΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΠΟΛΙΑΣ ΜΑΣ (ΠΕΖΗ-ΕΠΟΧΟΥΜΕΝΗ) ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΟΥΜΕ ΝΑ ΤΕΛΕΙΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΟΜΕΝΟ ΧΩΡΟ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΟ ΑΔΙΚΗΜΑ ΑΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΙΔΩΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΚΑΙ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ?
Greek

Υποβλήθηκε από mpifteki. Ημερομηνία: Κυρ, 09/30/2012 - 18:24 Μόνιμος σύνδεσμος

ΕΧΩ ΤΗ ΓΝΩΜΗ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΙΣΕΛΘΟΥΜΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ, ΑΠΟ ΤΟΝ Κ.Π.Δ. ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ ΜΟΝΟ Η ΚΑΤΟΙΚΙΑ, ΣΥΝΕΠΩΣ ΑΝ Ο ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΣ ΣΕ ΟΛΟΥΣ, ΕΣΤΩ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΑΝΤΙΤΙΜΟΥ, ΚΑΙ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΩΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑ, ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΝΕΡΓΗΣΟΥΜΕ ΚΑΝΟΝΙΚΑ (ΠΧ. ΜΕΣΑ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΚΛΠ..ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ) ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΜΕ ΔΙΟΡΘΩΣΕΙ

Υποβλήθηκε από manager. Ημερομηνία: Δευ, 10/01/2012 - 16:15 Μόνιμος σύνδεσμος

Ναί μπορούμε να εισέλθουμε.

Στην περίπτωση αυτή που περιγράφεις παραπάνω έχουμε [b]«Αστυνομική έρευνα»[/b] που προβλέπεται από το Αστυνομικό Δίκαιο.
- Ο Αστυνομικός έχει δικαίωμα να ενεργήσει έρευνες κατά τη διάρκεια προανάκρισης, που υπόκεινται στους περιορισμούς και τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αλλά και έρευνες που γίνονται στα πλαίσια της προληπτικής της δραστηριότητας χωρίς να ενεργείται προανάκριση (αστυνομικές έρευνες), που γίνονται υπό προϋποθέσεις.
- Στις προϋποθέσεις αυτές περιλαμβάνονται και έρευνες σε ιδιωτικούς χώρους μη προσιτούς στο κοινό που δεν υπάγονται στην έννοια της κατοικίας, γίνονται όταν υπάρχει σοβαρή υπόνοια τελέσεως αξιοποίνου πράξεως ή απόλυτη ανάγκη.
Επίσης Έρευνες σε χώρους δημοσίους ή ιδιωτικούς αλλά ελεύθερα προσιτούς στο κοινό, γίνονται ελεύθερα, αλλά γίνονται από βαθμοφόρο της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώπιον δύο μαρτύρων, αν υπάρχουν. Κατ' εξαίρεση η έρευνα μπορεί να γίνει από Αστυφύλακα, όταν δεν είναι παρών βαθμοφόρος και δεν μπορεί να αναληφθεί μέχρι τη άφιξή του χωρίς κίνδυνο ματαίωσής της.
- Έρευνα σε κατοικία επιτρέπεται μόνο με τη ρητή συναίνεση του ενοίκου της

[b]Κατ΄Οίκον έρευνα
(Άρθρα 254,255, 256 ΚΩΔ.ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ)[/b]

Σύμφωνα με το άρθρο 9 του Συντάγματος η κατοικία κάθε ατόμου είναι άσυλο. Η ιδιωτική και οικογενειακή ζωή του ατόμου είναι απαραβίαστη. Έρευνα κατ΄ οίκον γίνεται, όταν και όπως ο νόμος ορίζει, πάντοτε παρουσία εκπροσώπων της δικαστικής αρχής.
Ως κατοικία θεωρείται κάθε τόπος στεγασμένος ή όχι, που δεν είναι προσιτός ελεύθερα σε όλους, στον οποίο διαμένει κάποιος μόνιμα ή προσωρινά, νόμιμα ή παράνομα, μόνος του ή με την οικογένειά του ή με άλλους. Δεν εξετάζεται αν αυτός είναι ημεδαπός ή αλλοδαπός.
Κατά συνέπεια, ως κατοικία πρέπει να θεωρηθεί κάθε οικία, σκηνή, καλύβα, παράπηγμα και κάθε κατασκεύασμα, εφόσον κατοικείται. Επίσης περίφρακτος κήπος και η περίφρακτη αυλή, εφόσον συνέχονται προς την κατοικία, αποτελούν μέρος αυτής. Δωμάτια ή διαμερίσματα ξενοδοχείου, πλοία , λέμβοι και οποιοδήποτε όχημα, εφόσον κατοικείται και δεν είναι προσιτά σε όλους, είναι κατοικία.
Κατάστημα, που χρησιμοποιείται και ως κατοικία, κατά τις ώρες που παραμένει κλειστό , σύμφωνα με το νόμο είναι κατοικία. Επίσης τα γραφεία ( δικηγόρων, γιατρών, εμπόρων κ.λ.π.) θεωρούνται ως κατοικίες, όταν δεν είναι άμεσα προσιτά σε όλους (π.χ. βρίσκονται μέσα σε κατοικίες) ή είναι μεν προσιτά σε όλους αλλά παραμένουν κλειστά. Τα δημόσια γραφεία από τη στιγμή που κλείσουν θεωρούνται κατοικίες. Η κατοικία για την οποία γίνεται λόγος εδώ, μπορεί να ανήκει στον κατηγορούμενο ή και σ΄οποιονδήποτε τρόπο.
Οι κατ΄οίκον έρευνες διακρίνονται σε αυτές που γίνονται την ημέρα και τη νύχτα υπό τις προϋποθέσεις που ορίζει ο Κ.Π.Δ.

[b][u]Σχετική Νομοθεσία[/u][/b]

[b]ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 141 / 1991 (ΦΕΚ Α-58/30-4-1991)
Αρμοδιότητες οργάνων και υπηρεσιακές ενέργειες του προσωπικού του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και θέματα οργάνωσης Υπηρεσιών
[/b]
[info]Άρθρο 96.
Αστυνομικές έρευνες.
1. Η Ελληνική Αστυνομία, στα πλαίσια της προληπτικής και κατασταλτικής της δραστηριότητας, κάνει έρευνες προσώπων (σωματικές), χώρων και αντικειμένων.
2. Όταν οι έρευνες αυτές γίνονται κατά τη διάρκεια προανάκρισης, υπόκεινται στους περιορισμούς και τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
3. Οι έρευνες που γίνονται στα πλαίσια της προληπτικής της δραστηριότητας χωρίς να ενεργείται προανάκριση (αστυνομικές έρευνες), γίνονται με τις παρακάτω προϋποθέσεις.
α. Έρευνα σε κατοικία επιτρέπεται μόνο με τη ρητή συναίνεση του ενοίκου της.
β. Σωματικές έρευνες σε μεταφορικά μέσα και μεταφερόμενα αντικείμενα και έρευνες σε ιδιωτικούς χώρους μη προσιτούς στο κοινό που δεν υπάγονται στην έννοια της κατοικίας, γίνονται όταν υπάρχει σοβαρή υπόνοια τελέσεως αξιοποίνου πράξεως ή απόλυτη ανάγκη.
γ. Έρευνες σε χώρους δημοσίους ή ιδιωτικούς αλλά ελεύθερα προσιτούς στο κοινό, γίνονται ελεύθερα.
δ. Οι έρευνες των περιπτώσεων α έως και γ γίνονται από βαθμοφόρο της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώπιον δύο μαρτύρων, αν υπάρχουν. Κατ' εξαίρεση η έρευνα μπορεί να γίνει από Αστυφύλακα, όταν δεν είναι παρών βαθμοφόρος και δεν μπορεί να αναληφθεί μέχρι τη άφιξή του χωρίς κίνδυνο ματαίωσής της.
ε. Σωματική έρευνα σε γυναίκα γίνεται από γυναίκα αστυνομικό και αν δεν υπάρχει, από άλλη γυναίκα της εκλογής του αστυνομικού.
4. Κατά τις έρευνες οι αστυνομικοί πρέπει να φροντίζουν να μην θίγεται η προσωπικότητα ούτε να ενοχλείται αδικαιολόγητα το πρόσωπο που υποβάλλεται σε σωματική έρευνα ή ο ιδιοκτήτης του χώρου ή αντικειμένου που ερευνάται, στο μέτρο που αυτό είναι δυνατό. [/info]

[b]ΑΡΘΡΑ 254, 255, 256 ΚΩΔΙΚΑ ΠΟΙΝΙΚΗΣ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑΣ[/b]

[info]Άρθρο 254
Νυκτερινή έρευνα σε κατοικία
1. Η νυκτερινή έρευνα σε κατοικία επιτρέπεται στις παρακάτω περιπτώσεις και μόνο στον εισαγγελέα, στον ανακριτή, στους ειρηνοδίκες ή στους πταισματοδίκες και, αν αυτοί δεν υπάρχουν ή κωλύονται, στους αξιωματικούς της χωροφυλακής και της αστυνομίας πόλεων:
α) αν πρόκειται να συλληφθεί πρόσωπο που διώκεται νόμιμα,
β) αν κάποιος συλλαμβάνεται επ' αυτοφώρω να διαπράττει μέσα στην κατοικία κακούργημα
ή πλημμέλημα,
γ) αν γίνεται συγκέντρωση σε κατοικία όπου παίζονται κατ' επάγγελμα τυχερά παιγνίδια ή η κατοικία χρησιμοποιείται ως τόπος κατ' επάγγελμα ακολασίας.
δ) αν πρόκειται για χώρους που είναι σε όλους προσιτοί τη νύκτα.
2. Η διάρκεια της νύκτας ορίζεται: από τις 8 το βράδυ έως τις 6 το πρωί για το διάστημα από την 1η Οκτωβρίου έως τις 31 Μαρτίου, και από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί για το διάστημα από την 1η Απριλίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου[/info].

[info]Άρθρο 255
Διατυπώσεις για την έρευνα σε κατοικία
1. Όποιος στις περιπτώσεις των άρθρων 253 και 254 ενεργεί την έρευνα σε κατοικία προσλαμβάνει και άλλον ανακριτικό υπάλληλο, με τον οποίο συμπράττει, εκτός αν αυτός έχει προσληφθεί σύμφωνα με το άρθρο 150. Αν βρει την πόρτα κλειστή και ο ένοικος αρνείται να την ανοίξει, μπορεί να την παραβιάσει παρουσία του ανακριτικού υπαλλήλου με τον οποίο
συμπράττει.
2. Αν την έρευνα την ενεργούν αξιωματικός ή υπαξιωματικός της χωροφυλακής ή αξιωματικός της αστυνομίας πόλεων, ως δεύτερος ανακριτικός υπάλληλος προσλαμβάνεται δικαστικός λειτουργός, αν υπάρχει στον τόπο όπου πρόκειται να γίνει η έρευνα, διαφορετικά, προσλαμβάνεται ο πρόεδρος της κοινότητας.
3. Αντίγραφο της έκθεσης για την έρευνα δίνεται ατελώς στον ένοικο της κατοικίας όπου έγινε αυτή, με προφορική αίτησή του.[/info]

[info]Άρθρο 256
Τρόπος διεξαγωγής
Στις έρευνες των κατοικιών πρέπει να αποφεύγεται με επιμέλεια κάθε περιττή δημοσιότητα και κάθε ενόχληση των ενοίκων που δεν είναι απόλυτα αναγκαία, πρέπει επίσης να καταβάλλεται μέριμνα για τη διαφύλαξη της υπόληψης και των ατομικών μυστικών που δεν έχουν σχέση με την πράξη της κατηγορίας, καθώς και να διεξάγεται η ενέργεια με κάθε ευπρέπεια και κοσμικότητα. Όποιος διεξάγει την έρευνα πρέπει να προσκαλεί τον ένοικο των διαμερισμάτων που θα ενεργηθούν να παρευρίσκεται κατά τη διεξαγωγή της. Σε περίπτωση απουσίας του, προσκαλείται να παρευρεθεί ένας γείτονας. [/info]

[edit time=1349097757]manager[/edit]

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis