Για τη τοποθετηση τσιμεντολιθων χωρις τσιμεντο, σιδεροβεργες, μπετον αρμε κλπ απαιτείται οποιαδηποτε οικοδομικη αδεια ή δηλωση; Και κατι αλλο εργασια Κυριακη και αργια για τοποθετηση ξυλινων κατασκευων υπαρχει καμια δικλιδα που να το επιτρεπει; ( Καποιος μου ανεφερε το ωραριο των εργατων και ενας αλλος οτι μπορει τη Κυριακη μονο ο ιδιος ο ιδιοκτητης να εργαστει, χωρις εργατες!) Ευχαριστω!
ΠΕΡΙ ΓΟΚ
Σάβ, 18/10/2014 - 14:55
#1
ΠΕΡΙ ΓΟΚ
Σε σύνδεση τώρα
Είναι εδώ αυτή τη στιγμή 0 χρήστες.
Δεν υπάρχουν περιορισμοί για το Σάββατο.
giatros Κατι μου ανεφεραν για ρεπο και βιβλιο προσωπικου, ειδικα για Σαββατο! Οσον αφορα και την ασφαλιση των εργατων και του εργοδοτη σε εργασιες τι ισχυει ακριβως;
Υπάρχει βιβλίο που φαίνονται οι εργάτες. Για να εργαστούν το Σαββάτο πρέπει να έχουν πάρει ρεπό άλλη ημέρα της εβδομάδας και αυτο το βλέπεις από το βιβλίο.
Σωστά το είχα ξεχάσει το βιβλίο.Απλά ο έλεγχός μας περιορίζεται συνήθως στην οικοδομική άδεια και στην παράβαση περί κυριακής αργίας.Οταν λες ασφάλιση; Κάνεις μια αναφορά στο ΙΚΑ, επιθεώρηση εργασιας.
giatros Για το τελευταιο που αναφερεις, κανουμε αναφορα προς ΙΚΑ κ Επιθεωρηση Εργασιας μονο; Η μηπως οταν καταληφθει εργατης να εργαζεται ανασφαλιστος υπαρχει ποινικο αδικημα (πλημ/μα ή πταισμα) δηλ. αυτωφωρο και επιβαλλεται και διοικητικο προστιμο απο Αστυνομια; Ελεγχουμε μονο αδεια πχ οικοδομης η και τα προηγουμενα; Ευχαριστω!
Δεν έχω υπόψην μου κάτι όσων αφορά αν είναι πταίσμα ή πλημμέλημα ή αν επιβάλλεται δ/κο πρόστιμο από ΕΛΛ.ΑΣ.Από όσο γνωρίζω δεν είναι ποινικό.Ίσως μας διαφωτίσει κάποιος συνάδελφος. Τα εργασιακά και οι συμβασεις εργασίας είναι αρμοδιότητα άλλων Υπηρεσιών (ΙΚΑ, επιθεωρηση εργασίας).
Λοιπόν τώρα για τον έλεγχο αυτό που μας ενδιαφέρει κυρίως είναι να υπάρχει οικοδομική άδεια [b]ΘΕΩΡΗΜΕΝΗ[/b] από το οικείο Α.Τ. και να υπάρχει σε πλαίσο 30χ40 εκ τουλάχιστον σε εμφανές σημείο στο εργοτάξιο , ο αριθμός και η χρονολογία έκδοσης της άδειας. Αν θες ελέγχεις και τα υπόλοιπα και κάνεις αναφορά με τις διαπιστώσεις σου στις αρμόδιες υπηρεσίες (ΙΚΑ, Επιθεώρηση εργασίας, Υπηρεσία δόμησης οικείου Δήμου).
Επισυνάπτω και δύο υποδείγματα για να έχεις υπόψην σου πως είναι οι οικοδομικές άδειες.
[edit time=1413909866]giatros[/edit]
Αυτο ακριβως θα ηθελα να μαθω : Εστω ενημερωνεσαι για εργασιες χωρις αδεια ! Μεταβαινεις στο σημειο, σου επιδεικνυεται η προβλεπομενη αδεια, ειναι θεωρημενη και σε εμφανες σημειο! Τι αλλο θα πρεπει να ελεγξω αυτεπαγγελτως για να μην εχουμε μετεπειτα προβλημα; Κ σε ποιες ενεργειες προβαινουμε; Ενημερωνουμε εγγραφως καποιες Υπηρεσιες ή επιλαμβανομαστε εμεις (οπως γινεται οταν δεν υπαρχει σχετικη οικοδομικη αδεια) ; Και απο που προβλεπονται αυτα; Ευχαριστω !
Αν ελέγξεις αυτά τα δύο για αρχή είσαι οκ. Στην συνέχεια , δεν σε υποχρεώνει κανένας βέβαια, κοιτάς τα υπόλοιπα. Αν θές άποψή μου για να είσαι περισσότερο εντάξει , να κάνεις έγγραφο και στην επιθεώρηση εργασίας για να εξετάσουν και αν τηρούνται και τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας.
Κάνεις έγγραφο στην Υπηρεσία Δόμησης για αυτοψία, το οποίο κοινοποιείς στον κατά τόπο αρμόδιο εισαγγελέα πρωτοδικών.
[b]Για την εργασία την Κυριακή[/b] :
[b]
ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 748[/b]
της 5/13 Σεπτ. 1966 (ΦΕΚ Α΄ 179)
Περί κωδικοποιήσεως, καταργήσεως, τροποποιήσεως και συμπληρώσεως των διατάξεων της κειμένης νομοθεσίας περί εβδομαδιαίας και Κυριακής αναπαύσεως και ημερών αργίας.
Άρθρό 17
Ποινικαί διατάξεις
-1.Πας εργοδότης, διευθυντής, διαχειριστής, επιτετραμμένος ή ιδιοκτήτης εργασίας παραβαίνων εκ δόλου ή εξ αμελείας τας διατάξεις του παρόντος, ως και των επί τη βάσει τούτου εκδιδομένων αποφάσεων, τιμωρείται, εάν δεν προβλέπεται εις έτερον νόμον αυστηροτέρα ποινή, δια των κάτωθι ποινών:
α)Δια χρηματικής ποινής από 500-8.000 μεταλλικών δραχμών ή
β)Δια φυλακίσεως 10 ημερών μέχρις 6 μηνών.
γ)Επί ιδιαιτέρως επιβαρυντικών περιστάσεων ή εν υποτροπή η χρηματική ποινή και η φυλάκισις δύναται να επιβάλλωνται σωρευτικώς.
2.Ο ιδιοκτήτης και επί νομικών προσώπων ο Πρόεδρος του Διοικητικού αυτού Συμβουλίου είναι υπόλογοι δια τας επιβαλλομένας εις τους επιτετραμμένους ή διαχειριστάς ή τους διευθυντάς χρηματικάς ποινάς.
3.Εις τας αυτάς ποινάς υπόκεινται και οι εκ δόλου παραβάται των διατάξεων του παρόντος και των επί τη βάσει τούτων εκδιδομένων αποφάσεων μισθωτοί.
[b]
ΝΟΜΟΣ 3904/2010 (ΦΕΚ Α΄ - 218/ 23.12.2010)[/b]
Εξορθολογισμός και βελτίωση στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις.
Άρθρο 31
6. Όλες οι παραβάσεις των διατάξεων του β.δ. 748/1966 τιμωρούνται με πρόστιμο μέχρι τριών χιλιάδων (3.000) ευρώ.
- Ο ιδιοκτήτης μπορεί να εργάζεται, χωρίς χρονικό περιορισμό.
sakis01 για ημερα Σαββατο οσον αφορα τα προηγούμενα ερωτηματα τι ισχυει; Ευχαριστω!
Καλημέρα σας !!! Όταν έφτιαξα την οικοδομή μου το 2005, πήγα στο Εργατικό Κέντρο και αγόρασα βιβλίο, "ημερολόγιο εργασιών", και το προσκόμισα στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας για θεώρηση. Από ότι γνωρίζω η εργασία είναι πενθήμερη. Όταν μία ημέρα της εβδομάδος για οποιονδήποτε λόγο δεν εργάσθηκε κάποιος, τότε μπορεί να εργασθεί το Σάββατο. Αυτό αποδεικνύεται από την τήρηση του παραπάνω βιβλίου (όπου υπάρχει !!!).
[quote name=SISK7 date=2014-10-21] ... μηπως οταν καταληφθει εργατης να εργαζεται ανασφαλιστος υπαρχει ποινικο αδικημα (πλημ/μα ή πταισμα) δηλ. αυτωφωρο και επιβαλλεται και διοικητικο προστιμο απο Αστυνομια...[/quote]
Σύμφωνα (α) με την υπ΄ αριθμ. 27397/122/19.8.2013 Υπ. Απόφαση "Επιβολή διοικητικών κυρώσεων για τις ευθέως αποδεικνυόμενες παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, κατά δέσμια αρμοδιότητα του Επιθεωρητή Εργασίας" προβλέπεται η διαδικασία επιβολής των διοικητικών κυρώσεων και (β) στο άρθρο 28 του ν. 3996/2011 οι ποινικές (φυλάκιση και χ.π.).
[url]http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/17023[/url]
Saki ευχαριστούμε για άλλη μια φορά.
Δηλαδη αν καταλαβα καλα ως Αστυνομια δε μπορουμε να επιβαλλουμε διοικητικο προστιμο, αλλα μαλλον κανουμε εγγραγο προς την Επιθεωρηση εργασιας. Οσον αφορα ομως το ποινικο τμημα το αρθρο 28 δεν ειναι σαφες, καθως αναφερει τιμωρια φυλακισης ή προστιμου ή και των δυο. Ποιος ομως θα το κρινει αν ειναι πταισμα ή πλημ/μα (δηλ. αυτωφωρο) ;
[quote name=SISK7 date=2014-10-23] Δηλαδη αν καταλαβα καλα ως Αστυνομια δε μπορουμε να επιβαλλουμε διοικητικο προστιμο, αλλα μαλλον κανουμε εγγραγο προς την Επιθεωρηση εργασιας. Οσον αφορα ομως το ποινικο τμημα το αρθρο 28 δεν ειναι σαφες, καθως αναφερει τιμωρια φυλακισης ή προστιμου ή και των δυο. Ποιος ομως θα το κρινει αν ειναι πταισμα ή πλημ/μα (δηλ. αυτωφωρο) ;[/quote]
Το αν είναι πταίσμα ή πλημέλημμα το κρίνει ο Ποινικός Κώδικας. Τα πταίσματα τιμωρούνται με κράτηση ή/και πρόστιμο, τα πλημελήμματα με φυλάκιση ή/και χρηματική ποινή και τα κακουργήματα με κάθειρξη. Άρα εστην προκειμένη περίπτωση που έχουμε φυλάκιση και χρηματική ποινή, τι νομίζεις ότι είναι?
Με τα δημοσιεύματα που εμφανίστηκαν, ότι η οικονομική αστυνομία θα ελέγχει και την ανασφάλιστη εργασία, Σάκη την βλέπω την δουλειά, θα μας φορτώσουν σε ολόκληρη την Αστυνομία άλλο ένα πάρεργο, το οποίο οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν κατορθώνουν να ελέγξουν.
Η Οικονομική Αστυνομία ελέγχει ούτως ή άλλως την ανασφάλιστη εργασία (άρθρα 14, 15 και 16 ν. 4144/2013). Απλά τώρα θα επιβάλλει μόνη της και τα σχετικά πρόστιμα επιτόπου (διότι ως τώρα τα βεβαίωνε και επιβάλλονταν σε δεύτερο χρόνοα πό την Επιθεώρηση Εργασίας).
Οσον αφορα την εργασια (πχ εργατων) το Σαββατο σε οικοδομικες ή αλλου ειδους εργασιες τι ισχυει; Και τι ελεγχει ο μεταβαινων αστυνομικος πχ σε οικοδ. εργασιες ή αλλου ειδους; (εκτος απο το αν υπαρχει αδεια φυσικα)
Καλησπέρα σας!!!!!!!!!!!!!χρόνια πολλά!!!!!!Γεροί και δυνατοί!!!!!!!!Μία ερώτηση.Όταν υπάρχει μία απόφαση Εφετείου που λέει οτι σε οικόπεδο συνιδιοκτησίας μπορεί να γίνει εργασία χωρίς να συναινέσει και ο συνιδιοκτήτης και η εργασία αυτή είναι να γίνει σε κοινόχρηστο χώρο ποια υπηρεσία επιμελείται; Η πολεοδομία προ 14 ετίας είχε απαντήσει σε αίτηση ότι δεν είναι αρμόδια για κοινόχρηστο χώρο αλλά μήπως άλλαξε;άδεια δεν πρέπει να υπάρχει και οι εργασίες ξεκίνησαν.τι γίνεται; αυτόφωρο;
Καποιος να μας ενημερωσει για την εργασια το Σαββατο; Τι ισχυει. Ευχαριστω !!
Κανεις δε γνωριζει για την εργασια το Σαββατο και τι ελεγχουμε εκεινη τη μερα εκτος της αδειας;