Αυτοδίκια και κατασχεση

2 posts / 0 new
Τελευταία δημοσίευση
Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 7 μήνες 1 εβδομάδα
Member
Εγγραφή από: 21/02/2012 - 10:31
Δημοσιεύσεις: 2
Βαθμοί: 3
Αυτοδίκια και κατασχεση

Καλημέρα σε όλους!!
Ερώτηση:υποβάλλεται μήνυση μεταξύ αδερφών,διότι ο ένας χρησιμοποιεί και οδηγεί το αγροτικό αυτοκίνητο του αποβιώσαντος προ λίγων ημερών άλλου αδερφού τους,με το σκεπτικό ότι είναι κληρονόμος και αυτός και δεν μπορεί να το χρησιμοποιει ο άλλος μόνο.ζητα να ακινητοποιήσουμε το οχημα.ενεργειες?
(Μπορεί να γίνει κατάσχεση)?

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 1 εβδομάδα 1ημέρα
Hero
Εγγραφή από: 05/12/2013 - 06:40
Δημοσιεύσεις: 10
Βαθμοί: 149
Τι εννοεί να ακινητοποιήσουμε

Τι εννοεί να ακινητοποιήσουμε το όχημα? Για να μη το παίρνει ο άλλος αδερφός? Ε, .................... είναι δυνατόν?
Λοιπόν, άκου (ΑΝ πέφτω μέσα):
Κατά τη διάταξη του άρθρου 787 ΑΚ, κάθε κοινωνός έχει δικαίωμα να κάνει χρήση του κοινού αντικειμένου, εφόσον αυτή δεν εμποδίζει τη σύγχρηση των λοιπών. Από τη διάταξη αυτή προκύπτει ότι σε περίπτωση που κάποιος κοινωνός αποστερεί τον άλλο παρανόμως από τη χρήση του κοινού και την απόλαυση των από αυτό ωφελειών, όπως, όταν αυθαιρέτως εμποδίζει τον συγκοινωνό στη χρήση του κοινού, ο κοινωνός που κάνει με τον τρόπο αυτόν αποκλειστική χρήση του πράγματος, υποχρεούται, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 297, 298 και 914 επ. του ΑΚ, να αποζημιώσει τον βλαπτόμενο από την παραπάνω πράξη κοινωνό, λόγω αδικοπραξίας. Η αποζημίωση δε αυτή περιλαμβάνει την αποκατάσταση της θετικής και αποθετικής ζημίας του βλαπτομένου, όπως τους πολιτικούς καρπούς, δηλαδή τα μισθώματα, τα οποία ο αποβληθείς συγκύριος θα εισέπραττε κατά το ανήκον στο εξ αδιαιρέτου ποσοστό του, κατά τη συνήθη πορεία των πραγμάτων .
Εν ολίγοις δεν ξέρω κατά πόσο ΄ΟΝΤΩΣ έχουμε αυτοδικία στη συγκεκριμένη περίπτωση. Εδώ ΟΝΤΩΣ έχουν δικαίωμα σύγχρησης. Όντως έχει δικαίωμα ο ένας, όντως έχει δικαίωμα και ο άλλος. Που σημαίνει οτι η όποια "κατάχρηση" - "υπέρβαση" κλπ του δικαιώματος που έχουν γεννά διαφορά αστικής φύσεως.
Άποψή μου, πολύ πιθανόν να κάνω λάθος.

Σε σύνδεση τώρα

Είναι εδώ αυτή τη στιγμή 1 χρήστης.