Γνωστοποιηση ονομάτων αστυνομικών

9 posts / 0 new
Τελευταία δημοσίευση
Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 2 έτη 1 μήνας
Member
Εγγραφή από: 01/04/2013 - 22:52
Δημοσιεύσεις: 10
Βαθμοί: 28
Γνωστοποιηση ονομάτων αστυνομικών

Δίνουμε γραπτώς τα ονόματα αστυνομικών περιπολιας κατοπιναιτησης πολίτη

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 1 μήνας 1 εβδομάδα
Veteran
Εγγραφή από: 29/06/2016 - 18:15
Δημοσιεύσεις: 5
Βαθμοί: 453
Κατα την αποψη μου ΟΧΙ διοτι

Κατα την αποψη μου ΟΧΙ διοτι
1. Συμφωνα με τον κωδικα δεοντολογιας αστυνομικου τα οργανα εχουν τα ιδια υποχρεωση να γνωστοποιησουν τα στοιχεια τους
2. Συμφωνα με τον νομο περι προσωπικων δεδομενων η εξαγωγή, η χρήση, η διαβίβαση, η διάδοση ή κάθε άλλης µορφής διάθεση, συνιστούν επεξεργασία προσωπικών δεδομένων και πρεπει πρωτα να ενημερωθουν οι αστυνομικοι ως υποκειμενα των δεδομενων για να δηλωσουν αν θα κάνουν χρήση του δικαιώματος αντίρρησης

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 1 έτος 2 μήνες
Elite Member
Εγγραφή από: 20/03/2013 - 22:30
Δημοσιεύσεις: 3
Βαθμοί: 46
Γνωστοποίηση στοιχείων αστυνομικών

Εφόσον όπως πολύ σωστά παρατίθεται, οι ίδιοι οι αστυνομικοί έχουν υποχρέωση γνωστοποίησης των στοιχείων τους, το αυτό ισχύει κατά μείζονα λόγο και για την υπηρεσία γενικότερα. Αδύνατον να φαλκιδεύεται το δικαίωμα του πολίτη να μαθαίνει ποιος αστυνομικός επιλήφθηκε στην υπόθεσή του, επειδή δεν έγινε η γνωστοποίηση την ώρα του συμβάντος. Ας υποθέσουμε ότι την ώρα π.χ. του ελέγχου καίτοι ο πολίτης ζητά τα στοιχεία ταυτότητας των επιληφθέντων αστυνομικών εντούτοις αυτοί αρνούνται να τα χορηγήσουν. Ανεξαρτήτως των πειθαρχικών κυρώσεων που προβλέπονται επί τούτου, είναι οξύμωρο σε δεύτερο βαθμό και χρόνο ο πολίτης να απευθυνθεί στην υπηρεσία τους αιτούμενος γνωστοποίηση που κακώς δεν έγινε εξαρχής και να λάβει την απάντηση «μόνο εάν συναινούν οι αστυνομικοί». Άλλωστε, για αυτόν τον λόγο το μητρώο του αστυνομικού υπαλλήλου (μοναδικό και δηλωτικό της ταυτότητας) φέρεται υποχρεωτικά σε εμφανές σημείο της στολής του. Επιπροσθέτως, κατ’ απόλυτη αναλογία, όταν χορηγούμε π.χ. αντίγραφο ΒΑΣ ρητώς εμφαίνονται τα στοιχεία του επιληφθέντος αστυνομικού-Αξιωματικού Υπηρεσίας. Και όταν μιλάμε βέβαια για στοιχεία, αναφέρομαι στο ονοματεπώνυμο και βαθμό, όχι διεύθυνση ιδιωτικής κατοικίας κ.λ.π. 

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 1 έτος 2 μήνες
Elite Member
Εγγραφή από: 20/03/2013 - 22:30
Δημοσιεύσεις: 3
Βαθμοί: 46
Γνωστοποίηση στοιχείων αστυνομικών

Για να επεκτείνω τη συζήτηση, εάν π.χ. ο πολίτης εισέλθει στο Τμήμα και ζητήσει τον Αξιωματικό Υπηρεσίας (ή τηλεφωνικά) ή τον Διοικητή και ρωτήσει εύλογα «με ποιόν αστυνομικό μιλάω;» και λάβει την απάντηση «δεν σε ενδιαφέρει, δε σου λέω, κ.λ.π.», αυτό δεν παραβιάζει την αρχή του ελέγχου της δημόσιας δράσης της διοίκησης; Κατά μείζονα λόγο, ο Άρειος Πάγος έχει κρίνει με σχετικές αποφάσεις του ότι (α) μπορούν να μας φωτογραφίζουν ελεύθερα εν ώρα υπηρεσίας [βλ. ΑΠ (Ε’Τμ) 1317/2001 (σε Συμβούλιο) ‘’Πράξεις ή εκδηλώσεις (προσώπων), οι οποίες ανεξάρτητα από τον τόπο και τον χρόνο που γίνονται, δεν ανάγονται στην σφαίρα της προσωπικής και ιδιωτικής ζωής τους, αλλά πραγματοποιούνται στα πλαίσια των ανατιθέμενων σε αυτούς υπηρεσιακών καθηκόντων και κατά την εκτέλεση τούτων, η οποία ως εκ του τρόπου πραγματοποιήσεως της και της φύσεως και του είδους των εκπληρωμένων καθηκόντων, υπόκεινται σε δημόσιο έλεγχο και κριτική’’] και (β) δύναται να καταγράφει ο ιδιώτης την τηλεφωνική συνομιλία με δημόσιο υπάλληλο, παρά τη συναίνεση του τελευταίου (ακόμα με χρήση αθέμιτων μέσων), αφού αυτή δεν θεωρείται «ιδιωτική» (βλ. Α.Π. 277/2014 (ΣΤ΄ Ποινικές)]. 

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 1 μήνας 1 εβδομάδα
Veteran
Εγγραφή από: 29/06/2016 - 18:15
Δημοσιεύσεις: 5
Βαθμοί: 453
Αρμοδιότητα σύμφωνα με την

Αρμοδιότητα σύμφωνα με την διδασκαλία και την επιστήμη του δικαίου αλλά και κατά το συνταγματικό δίκαιο θεωρείται η εξουσία που δίνεται σε συγκεκριμμένα πρόσωπα (φυσικά ή νομικά) να προβαίνουν σε συγκεκριμμένες ενέργειες (υλικές ή νομικές) σε συγκεκριμμένο τόπο, συγκεκριμμένο χρόνο, με συγκεκριμμένο τρόπο, υπό συγκεκριμμένες προυποθέσεις. Ισχύει δηλαδή το '' ότι, όπου, όταν, όπως ορίζει ο νόμος ''.

Ενώ δηλαδή ο πολίτης ξεκινά a priori να είναι φορέας όλων των δικαιωμάτων και εξουσιών μέχρι να αφαιρεθούν από τη νομοθετική εξουσία, τα κρατικά όργανα ξεκινούν a priori με μηδενικές εξουσίες και δικαιώματα μέχρι αυτα να τους ανατεθούν και υποχρεούνται να απέχουν από κάθε ενέργεια αν δεν τους παρέχεται η σχετική εξουσία για αυτό.
Τα προσωπικά δεδομένα είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένο δικαίωμα ΟΛΩΝ το οποίο δεν γινεται να προσβάλλεται μονο και μονο απο την πεποιθηση ''αφου υποχρεουνται τα οργανα υποχρεουται και η υπηρεσια''
 
Δεν εγραψα σε κανενα σημειο οτι η υπηρεσια θα απαντησει ''μονο αν συναινουν οι αστυνομικοι''
Ανέφερα συγκεκριμμένο νομικο πλαίσιο το οποίο προβλέπει συγκεκριμμένες διαδικασίες.
Δεν προκυπτει απο το αρχικο ερωτημα αν ζητηθηκαν απο τον πολιτη και αν τα οργανα αρνηθηκαν οποτε οποιαδηποτε εικασια ειναι περιττη.
Το οτι ειναι οξυμωρο δεν λεει απολυτως τιποτα. Ουτε το πρωτο ειναι ουτε το τελευταιο.
Αριθμό φέρουν ΜΟΝΟ συγκεκριμμένες κατηγορίες αστυνομικου προσωπικου
Οι εγγραφές στο ΒΑΣ αποτελουν διοικητικά έγγραφα οποτε υποχρεωτικα φερουν υπογραφη σύμφωνα με τους κανονισμους αλληλογραφιας και επικοινωνιας
 
Εν κατακλειδι και συμφωνα παντα με την δικη μου αποψη και με βαση το οτι δεν γνωριζω να υπαρχει διάταξη που να ξεπερνα την διαδικασία του νομου περι δεδομενων
1. Αιτηση με αναφορα στους λογους που δικαιολογουν την χορηγηση στοιχειων και αναφορα στο εννομο συμφερον που θα προστατευσουν (βλεπε σημειωση στο τελος)
2. Κριση αν ευσταθει το αιτημα
3. Σε θετική περίπτωση του 2 ενημέρωση των οργάνων για προθεση γνωστοποιησης στοιχειων
4. Απαντηση οργανων. Αποδοχη ή δηλωση αντιρρησης
5. Εξεταση αντιρρησεων σε περιπτωση που δηλωθηκαν
6. Αποδοχη των αντιρρησεων και απορριψη του αιτηματος του πολιτη ή Απόρριψη των ανιρρήσεων με γνωστοποίηση της απόρριψης στην ΑΠΔΠΧ και απάντηση στον πολίτη.
 
Τέλος τονίζω ότι τα παραπάνω αποτελούν προσωπική μου άποψη καθως δεν γνωρίζω νομικη διαταξη που να εξαιρει την χορηγηση στοιχείων απο την διαδικασία του νόμου περι δεδομένων. Ισως και να υπάρχει εγώ όμως αγνοώ την ύπαρξή της.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ παραδειγμα που εχω αντιμετωπισει : ''ταδε ωρα στο ταδε σημειο τα οργανα περιπολιας δεν βεβαιωσαν παραβαση σταθμευσης σε τροχοσπιτο και δεν το εδιωξαν απο το σημειο. Για αυτους τους λογους επιθυμω να τους καταγγειλω '' .Στη συγκεκριμμένη περίπτωση με τις ενεργειες των οργανων (οπως αναφερονται απο τον πολιτη) ΔΕΝ προσβάλλεται προστατευόμενο έννομο αγαθο του συγκεκριμμένου πολίτη. Αντιθέτως το ΠΕΑ ειναι δημοσιο

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 1 έτος 2 μήνες
Elite Member
Εγγραφή από: 20/03/2013 - 22:30
Δημοσιεύσεις: 3
Βαθμοί: 46
Ορθότατη η ανάλυση για τα

Ορθότατη η ανάλυση για τα ατομικά δικαιώματα κ.λπ. Έλα όμως που η οργανική νομοθεσία μας θεσπίζει υποχρέωση και όχι δικαίωμα του αστυνομικού να γνωστοποιήσει τα στοιχεία ταυτότητάς του
Σύμφωνα με το άρθρο 2 στοιχ. β' του π.δ. 254/2004 "Κώδικας Δεοντολογίας του Αστυνομικού" (A' 238), αλλά και στοιχ. 45 του κεφαλαίου V του Ευρωπαϊκού Κώδικα Δεοντολογίας Αστυνομικών (European Code of Police Ethics) ορίζεται -χωρίς εξαίρεση ένστολων και μη- ότι «ο αστυνομικός, όταν επεμβαίνει, υποχρεούται να δηλώνει την ιδιότητα, την ταυτότητα και την Υπηρεσία του».
Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 177 παρ. 6 του Π.Δ. 141/1991 ορίζεται ότι: «Το αστυνομικό προσωπικό όταν ταξιδεύει με πολιτική περιβολή ή με στολή ελευθέρως ή με έκπτωση, βάσει του δελτίου ταυτότητας, οφείλει να επιδεικνύει αυτό, όταν ζητείται από τους αρμόδιους υπαλλήλους των μεταφορικών μέσων. Επίσης, επιδεικνύεται αυτό στους δημοσίους υπαλλήλους, στους αστυνομικούς, στρατιωτικούς και ιδιώτες, όταν, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του είναι με πολιτική περιβολή ή με στολή και παρίσταται ανάγκη να δηλώσει την ταυτότητά του».
Υπάρχει και παλαιότερη ανάρτηση στο forum για το ίδιο ζήτημα, βλ. http://policenet.gr/forum/26216
Επίσης, έχω και μια Γνωμοδότηση του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Κεφαλληνίας που διασαφηνίζει το ζήτημα ως προς το λόγο που ζητούνται τα στοιχεία (π.χ. χρήση ενώπιον ποινικών δικαστηρίων, πολιτικών κ.λπ.) και περαιτέρω ενέργειες.
Αν την ανάρτησα καλά, είναι στο:                                                                                                                                   https://drive.google.com/file/d/0B9fT28IIQ6UyQ2NQSjlVWXMyMGc/view?usp=sharing
Ωστόσο, η απορία μου παραμένει εύλογη στο εξής: Αν ρωτήσει ο πολίτης μέσα σε αστυνομική υπηρεσία ποιος είναι ο Διοικητής ή ο Αξιωματικός Υπηρεσίας και οι ανωτέρω αρνηθούν να το δηλώσουν, φια ζώσης και οι ίδιοι, ποια είναι η επόμενη ενέργεια του πολίτη;
Να επισημάνω και κάτι ακόμα: Σε μεγάλη κατηγορία αστυνομικών και δη Αξιωματικών δημοσιεύονται και μάλιστα από την ίδια την υπηρεσία μέσω δελτίων τύπου τα στοιχεία ταυτότητας (βαθμός-ονοματεπώνυμο-μητρώο κ.λ.π.) ως και η διοικητική θέση ευθύνης τους, κατά τις ετήσιες τακτικές κρίσεις. Δεν ρωτήθηκε ποτέ σχετικά κανένας αστυνομικός εάν συναινεί σε αυτό ή όχι. Δεν νομίζω ωστόσο ότι παρανομεί το Αρχηγείο. 

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 3 έτη 8 μήνες
Elite Member
Εγγραφή από: 06/01/2013 - 15:54
Δημοσιεύσεις: 1
Βαθμοί: 35
Και ερωτω το εξης : ενα

Και ερωτω το εξης : ενα προκειται για στυνομικό ασφαλείας ή αλλης ειδικής υπρεσίας τι μελλει γεννεσθαι???

Εικόνα Ελ Κάπο
Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 2 έτη 1 εβδομάδα
Member
Εγγραφή από: 02/04/2019 - 22:44
Δημοσιεύσεις: 0
Βαθμοί: 1
Γνωστοποίηση ονόματος αστυνομικού υπαλλήλου

Βεβαίως και αρκεί ο αριθμός μητρώου, τον οποίον όμως ΔΕΝ φέρουν οι μοντέρνοι αστυνομικοί.

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 6 μήνες 4 εβδομάδες
Elite Member
Εγγραφή από: 20/10/2012 - 13:56
Δημοσιεύσεις: 1
Βαθμοί: 64
Συνάδελφε τη γνωμοδότηση του

Συνάδελφε τη γνωμοδότηση του Εισαγγελέα Κεφαλληνίας δεν μπορώ να τη βρω πουθενα, είναι ευκολο με ενα mail στο athlos88@gmail.com?
 
Ευχαριστώ εκ των προτέρων!

Σε σύνδεση τώρα

Είναι εδώ αυτή τη στιγμή 0 χρήστες.