Διατάραξη κοινής ησυχίας

23 posts / 0 new
Τελευταία δημοσίευση
Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 3 έτη 2 μήνες
Member
Εγγραφή από: 25/10/2012 - 14:56
Δημοσιεύσεις: 6
Βαθμοί: 13
Διατάραξη κοινής ησυχίας

Έρχεται στο αστυνομικό τμήμα η Ε.Δ., για να κάνει παράπονα σε βάρος της Β.Κ., ενοίκου του διπλανού διαμερίσματός της, για διατάραξη στις ώρες κοινής ησυχίας λόγω υπερβολικών θορύβων από το μπάνιο, ώστε να την καλέσουμε για τις δέουσες συστάσεις.
Η διατάραξη ΔΕΝ είναι "αστικής φύσεως" διαφορά. Διώκεται βάσει της υπ' αριθμ. 3/1996 Αστυνομικής Διάταξης. Η ερώτησή μου είναι: Διώκεται κατ' έγκληση ή αυτεπάγγελτα; Διότι, αν είναι αυτεπάγγελτα, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορώ να καλέσω την "καθ'ου τα παράπονα" για συστάσεις καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν αντιδεοντολογικό, σωστά; Οπότε θα πρέπει να ενημερώσω την "παραπονούμενη", κάθε φορά που ενοχλείται σε ώρα κοινής ησυχίας, να τηλεφωνεί στο κέντρο "100" ώστε να μεταβαίνει "επί τόπου" το περιπολικό όχημα και οι συνάδελφοι ανάλογα να διαπιστώνουν ή όχι, την διατάραξη, σωστά;  
 
Εκτός βέβαια, αν η ίδια επιθυμεί να υποβάλει μήνυση σε βάρος της Β.Κ.......

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 2 μήνες 1 εβδομάδα
Member
Εγγραφή από: 15/12/2013 - 19:13
Δημοσιεύσεις: 4
Βαθμοί: 24
Παράβαση της 3/96 ΑΔ τί

Παράβαση της 3/96 ΑΔ τί ποινές επισύρει;;; Εάν επισύρει κράτηση ή πρόστιμο πρόκειται για πταίσμα, σωστά; Τα πταίσματα διώκονται με οποιοδήποτε βαθμό υπαιτιότητας και δεν απαιτούν ρητή πρόβλεψη στον ΠΚ για να τιμωρηθούν άρα διώκονται αυτεπαγγέλτως! Επομένως όταν πολίτης ή Αστυνομικός διαπιστώνουν κάτι, συντάσσεται Έκθεση Αρχής ή Ένορκη Κατάθεση (αναλόγως το μηνυτή), και υποβάλλεται στο δημόσιο κατήγορο! Το τί μέλλει γενέσθαι δε μας ενδιαφέρει. Ας αρχειοθετηθεί, ας απορριφθεί, εμείς το καθήκον μας το κάναμε! Όμως επειδή δεν αποτελεί ιδιαζόντως ειδεχθές έγκλημα.......κατά παρέκκλιση εμείς κ η εισαγγελία, δεχόμαστε κ τη διαδικασία της παραγγελίας. Ούτως ή άλλως, και όταν κάποιος καταλαμβάνεται χωρίς δίπλωμα μπορούμε να μην τον πάμε αυτόφωρο αλλα να ακολουθήσουμε την τακτική διαδικασία για τους ίδιους λόγους! Ελπίζω να έγινα κατανοητός!!

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 2 μήνες 1 εβδομάδα
Member
Εγγραφή από: 15/12/2013 - 19:13
Δημοσιεύσεις: 4
Βαθμοί: 24
Ο κώδικας λέει ότι εκτός από

Ο κώδικας λέει ότι εκτός από τα αδικήματα που διώκονται κατ' έγκληση (για τα οποία μνημονεύεται ρητά στον ΠΚ), όλα τα υπόλοιπα, διώκονται αυτεπαγγέλτως! Εάν παρατηρήσεις, οι πταισματικής φύσεως παραβάσεις δεν απαιτούν έγκληση, άρα.........

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 3 έτη 2 μήνες
Member
Εγγραφή από: 25/10/2012 - 14:56
Δημοσιεύσεις: 6
Βαθμοί: 13
Όμως επειδή δεν αποτελεί

Όμως επειδή δεν αποτελεί ιδιαζόντως ειδεχθές έγκλημα.......κατά παρέκκλιση εμείς κ η εισαγγελία, δεχόμαστε κ τη διαδικασία της παραγγελίας. 
 

Το παραπάνω φυσικά εξαρτάται από τον εκάστοτε Διοικητή και από τον/την εκάστοτε Εισαγγελέα....(δυστυχώς;) δεν αποτελεί τον κανόνα.....

 

Ευχαριστώ πολύ κ. συνάδεφλοι για τις απαντήσεις σας. 

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 3 έτη 2 μήνες
Member
Εγγραφή από: 25/10/2012 - 14:56
Δημοσιεύσεις: 6
Βαθμοί: 13
Αυτά τα "κατά παρέκλισση"

Αυτά τα "κατά παρέκλισση" είναι που μας μπερδεύουν και δημιουργούν τα προβλήματα....
Η "αυτοδικία" είναι μεν πταισματική παράβαση αλλά απαιτεί έγκληση από τον παθόντα.....
διόρθωση: Ευχαριστώ πολύ κ. συνάδελφΕ ***.....

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 2 μήνες 1 εβδομάδα
Member
Εγγραφή από: 15/12/2013 - 19:13
Δημοσιεύσεις: 4
Βαθμοί: 24
H αυτοδικία δεν ήταν πάντα

H αυτοδικία δεν ήταν πάντα πταίσμα αλλά πλημμέλημμα. Υποβιβάσθηκε σε πταίσμα με Νόμο εν έτει 2012. Επειδή υπάρχουν κενά Νόμου για τα οποία ακόμη και οι Εισαγγελείς δε μπορούν να κάνουν κάτι, γι αυτό και δέχονται κάποια πράγματα.

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 3 μήνες 1 εβδομάδα
Review Team
Εγγραφή από: 02/01/2016 - 19:45
Δημοσιεύσεις: 0
Βαθμοί: 78
ΔΙΑΤΑΡΑΞΗ ΚΟΙΝΗΣ ΗΣΥΧΙΑΣ

- Σύμφωνα με την παρ. 5 της υπ΄ αριθ. 17 από 01-11-1999 Γνωμοδότηση του Κου Εισαγγελέα Αρείου Πάγου (μεταγενέστερη της υπ΄ αριθ. 3/96 Αστυνομικής Διάταξης) ορίζονται τα ακόλουθα: "ως προς τους θορύβους τις οχλήσεις κάθε φύσεως, τη διατάραξη ησυχίας κ.λ.π. που προέρχεται από κάθε άλλη πηγή εκτός Κέντρων Διασκέδασης και άλλων καταστημάτων που παρέχουν μουσική, εφαρμόζεται κατά περίπτωση το άρθρο 22 παρ. 5β του υγειονομικού κανονισμού όπως η παρ. 5 προσετέθη με την υπ΄ αριθ. 6001/67 υγειονομική διάταξη (ΠΛΗΜ/ΜΑ - φυλάκιση μέχρι ένα έτος ή χρηματική ποινή τουλάχιστον 2.000 χιλ. ευρώ -  άρθρο 43 του Ν.4025/2011 όπως προστέθηκε με την παρ. 4 του άρθρου 58 του Ν.4075/2012) και όταν δεν στηρίζονται τα περιστατικά της πράξης στην παράβαση αυτή, τότε και μόνον, όλως επικουρικώς θα ασκούνται διώξεις για πταισματικές παραβάσεις (άρθρο 417 Π.Κ.) αφού κατά γενικό κανόνα, οι ελαφρότερες ποινές επιβάλλονται, όταν δεν υπάρχει διάταξη που τιμωρεί βαρύτερα την πράξη (Αιτιολογική Έκθεση 419)".

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 1 έτος 10 μήνες
Member
Εγγραφή από: 04/06/2014 - 14:15
Δημοσιεύσεις: 0
Βαθμοί: 6
οποτε αν κατάλαβα καλά, η

οποτε αν κατάλαβα καλά, η διαταρραξη από οικία είναι πλημ/μα?

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 2 έτη 8 μήνες
Εγγραφή από: 25/01/2016 - 07:17
Δημοσιεύσεις: 0
Βαθμοί: 1
Ηχορύπανση δικύκλου

Εργάζεται σαν διανομέας φαγητού, σε παρακείμενο ψητοπωλείο, οδηγός δικύκλου του οποίου η τροποποιημένη εξάτμιση κάνει εξαιρετικά δυνατό θόρυβο. Στη κυριολεξία τρίζουν τα τζάμια του σπιτιού. Ο διάλογος μαζί του είχε από την μεριά του έντονη φραστική επίθεση πράγμα αναμενόμενο.  Αναμενόμενη όμως δεν ήταν η απάντηση που έλαβα από το κέντρο της Αμεσης Δράσης (100), όπου μου δήλωσε η υπάλληλος, στην οποία κατήγγειλα το περιστατικό, ότι θα πρέπει να μεταβώ στο αστυνομικό τμήμα της κατοικίας μου προκειμένου να υποβάλω μήνυση στον παραβάτη οδηγό. Ο κώδικας οδικής κυκλοφορίας στο άρθρο 15 περιγράφει αναλυτικά και με τρόπο σαφή πως ακριβώς αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους παραβάσεις. Που θα πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα προκειμένου να προστατεύεται η κοινωνική και οικογενειακή ηρεμία και γαλήνη.Να προσέλθω στο οικείο αστυνομικό τμήμα, για να καταθέσω μήνυση στο παραβάτη οδηγό, καταβάλλοντας και το ποσό των 100 €, πιστεύω ότι δεν είναι η ενδεδειγμένη ενέργεια. Μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης ο παραβάτης θα κινείται ελεύθερα.Οι παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας πιστεύω ότι βεβαιώνονται αυτεπάγγελτα και όχι κατ' έγκληση.

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 3 μήνες 1 εβδομάδα
Review Team
Εγγραφή από: 02/01/2016 - 19:45
Δημοσιεύσεις: 0
Βαθμοί: 78
ΗΧΟΡΥΠΑΝΣΗ ΑΠΟ ΔΙΚΥΚΛΟ

- Αναφορικά με την ηχορύπανση από δίκυκλο, εφαρμόζονται οι διατάξεις της υπ΄ αριθ. 1220/13/79 από 11-01-1979 Απόφαση Υπουργών Κοινωνικών Υπηρεσιών και Συγκοινωνιών (Φ.Ε.Κ. 75 τ.Β΄ 27-01-1979) με τίτλο "περί καθορισμού επιτρεπομένων ορίων θορύβου, προκαλουμένων υπό των αυτοκινήτων οχημάτων, μοτοσυκλετών και μοτοποδηλάτων και τρόπου μετρήσεως αυτού''. Η μέτρηση της στάθμης πιέσεως ήχου ή θορύβου γίνεται με ειδικό όργανο (ηχόμετρο) από τα αρμόδια όργανα ελέγχου κατά τη διαπίστωση της πράξης. Αυτοί που υπερβαίνουν τα επιτρεπόμενα όρια θορύβου που καθορίζονται από την αναγραφόμενη υπουργική απόφαση τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο  διακοσίων (200) ευρώ και με επιτόπου αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας του οχήματος (άδεια κυκλοφορίας, πινακίδες) από τον βεβαιούντα την παράβαση. Επιστρέφονται όταν προσκομιστεί από τον παραβάτη οδηγό σημείωμα της αρμόδιας αρχής Υπηρεσίας Συγκοινωνιών για την καταλληλότητα του οχήματος από πλευράς εκπομπής θορύβου (άρθρο 15 παρ. 3  Κ.Ο.Κ.). Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι για τη διατάραξη ησυχίας από κάθε άλλη πηγή όπως αναφέρθηκε σε προγενέστερο χρόνο παραπάνω, η πράξη διώκεται αυτεπαγγέλτως χωρίς την καταβολή παραβόλου του ποσού των εκατό (100) ευρώ. 

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 3 έτη 8 μήνες
Εγγραφή από: 21/06/2016 - 23:47
Δημοσιεύσεις: 0
Βαθμοί: 1
Διαταραξη ησυχιας εκτος των ωρων κοινης ησυχιας

Θα ηθελα αν ξερει καποιος να μου απαντησει τι συμβαινει στην περιπτωση που καποιος ενοχλει σε ωρες που δεν θεωρουνται ωρες κοινης ησυχιας. Υπαρχει καποιος νομος που να καλυπτει αυτες τις περιπτωσεις; Διοτι εχουμε έναν που ενοχλει καθημερινα με ντραμς...μπορει να το κανει στο ονομα των ωρων κοινης ησυχιας; Του έχει γινει φυσικα η παρατηρηση και η απαντηση ηταν η αναμενομενη. Ευχαριστώ

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 2 έτη 10 μήνες
Elite Member
Εγγραφή από: 08/04/2013 - 18:07
Δημοσιεύσεις: 23
Βαθμοί: 50
Δες το άρθρο 417 του Π. Κ.

Δες το άρθρο 417 του Π. Κ. καθώς και την Α. Δ. 3/96.

Εικόνα panxrh
Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 2 έτη 6 μήνες
Member
Εγγραφή από: 20/08/2017 - 03:30
Δημοσιεύσεις: 0
Βαθμοί: 1
Διατάραξη κοινής ησυχίας

Μένω σε παραθαλάσσιο τουριστική περιοχή ,σε κλειστό κόλπο,όπου στην απέναντι πλευρά λειτουργεί all day bar,με τα ηχεία στραμμένα προς την θάλασσα. Αυτό συνεχίζεται και τις ώρες κοινής ησυχίας (τόσο μεσημβρινές όσο και νυκτερινές).
Μετά από καταγγελίες στο Α.Τ της περιοχής μου (νυκτερινες ωρες κοινης ησυχιας) επεμβαίνουν οι συναδελφοι , χαμηλώνει η μουσική για κανένα τέταρτο της ώρας , και μετά ...... πάλι τα ιδια.
ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ :
1. ΑΝ ζητήσω τηνκαταγραφη ηχορύπανσης με χρήση ηχόμετρου , (ΑΝ βρεθεί διαθέσιμο και εν λειτουργία) , μπορεί να γίνει σε ώρα που επιθυμώ εγώ (ως θιγόμενος πολίτης) , ή σε ώρα που θα ορισθεί από τον Δκτη του Α.Τ. ???
2. Θα πρέπει η καταγραφή να γίνει ταυτόχρονα εντός ή εκτός της οικίας μου και εντός ή εκτός του κέντρου ??? Και σε τι απόσταση από τα ηχεία ??? ( υπενθυμίζω ότι είναι θερινό μαγαζί με τα ηχεία στραμμένα προς την θάλασσα, στην απέναντι πλευρά της οποίας είμαι και σε απόσταση 1000 περίπου μέτρων.

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 1 έτος 9 μήνες
Member
Εγγραφή από: 12/10/2017 - 09:03
Δημοσιεύσεις: 0
Βαθμοί: 2
Ηχομέτρηση από την αστυνομία στο σπίτι μου.

Γεια σας, εδώ και πολύ καιρό έχω πρόβλημα ηχορύπανσης από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέρια) που βρίσκεται κοντά στο σπίτι μου. Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως τις νυχτερινές ώρες, μετά τις 10:30. Στην αρχή καλούσα το 100 και τους έκανε μήνυση. Μετά έβαλαν "τσιλιαδόρο" και κάθε φορά που καλώ την αστυνομία βλέπουν από απόσταση το περιπολικό (που έρχεται με τους φάρους αναμμένους) και το χαμηλώνουν με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διαπιστώσουν παράβαση. Στο αστυνομικό τμήμα μου λένε ότι δεν μπορούν να κάνουν κάτι: τους είπα να στείλουν την ασφάλεια και μου είπαν ότι η ασφάλεια δεν είναι για αυτή τη δουλειά. Κάποιος μου είπε ότι η αστυνομία, μπορεί να έρθει σπίτι μου και να κάνουν ηχομέτρηση, και έτσι να διαπιστώσουν την παράβαση. Μου είπε ότι υπάρχει μια κατηγορία νόμων που λέγονται ειδικοί ποινικοί νόμοι και εκεί μέσα υπάρχει αυτή η διάταξη/νόμος. Ισχύει αυτό; Θα ήθελα τον συγκεκριμένο νόμο να τον κοιτάξω και να τον δείξω στο τοπικό Α.Τ. Υπάρχει κάπου στο διαδίκτυο; 
 
Σας ευχαριστώ

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 1 εβδομάδα 7 ώρες
Hero
Εγγραφή από: 05/12/2013 - 06:40
Δημοσιεύσεις: 11
Βαθμοί: 176
Α5 3010/1985 Μέτρα προστασίας

Α5 3010/1985 Μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας από θορύβους μουσικής των Κέντρων διασκέδασης και λοιπών  Καταστημάτων (όπως τροποποιήθηκε με την Υ2/ΟΙΚ 15438/2001 Κ.Υ.Α., σε συνδυασμό με το άρθρο 37§3 του Ν. 4055/2012)

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 1 εβδομάδα 3 ημέρες
Veteran
Εγγραφή από: 29/06/2016 - 18:15
Δημοσιεύσεις: 4
Βαθμοί: 432
Η ηχομέτρηση σε οικία

Η ηχομέτρηση σε οικία προβλέπεται μονο σε διαμέρισμα του ίδιου κτιρίου ή εφαπτόμενου και σε κανένα άλλο
 
Ανεξάρτητα από την συγκεκριμένη περίπτωση, οποιαδήποτε ηχομέτρηση της συγκεκριμένης υγειονομικής διάταξης είναι κατα την γνώμη μου αδύνατο να πραγματοποιηθεί για τους ακόλουθους λόγους
Η υγειονομική διάταξη προβλέπει 3 είδη μετρήσεων :
α. διαφοράς Α-ηχοστάθµης µεταξύ δύο χώρων στο ίδιο κτίριο ή σε εφαπτόµενα κτίρια µε χρήση πρότυπης ηχητικής πηγής 
β. απόλυτης τιµής Α- ηχοστάθµης έξω από ένα κτίριο (π.χ. στα όρια ιδιοκτησίας) µε χρήση πρότυπης ηχητικής πηγής που δηµιουργεί προκαθορισµένη µέση Α-ηχοστάθµη
g. µέγιστης Α-ηχοστάθµης µέσα σε ένα χώρο, που προέρχεται από τη λειτουργία του.
 
1. Τα αστυνομικά όργανα δεν έχουν τις απαιτούμενες γνώσεις φυσικής και ηχητικής που απαιτεί η υγειονομική διάταξη
2. Οι αστυνομικές υπηρεσίες δεν έχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για τις συγκεκριμένες ηχομετρήσεις (ακόμα και αν έχουν ντεσιμπελόμετρο του συγκεκριμένου ΕΛΟΤ, δεν έχουν τον λοιπό εξοπλισμό για να στήσουν πρότυπη ηχητική συσκευή, ενώ τα ηχοσυστήματα του καταστήματος είναι ασύμβατα και ελλειπή για να χρησιμοποιηθούν αυτά ως πρότυπη συσκευή)
3. Ακόμα και αν υπήρχε ο εξοπλισμός και ακόμα και αν υπάρξουν οι τεχνικές γνώσεις και ακόμα και αν πρόκειται για διαμέρισμα στο ίδιο ή εφαπτόμενο κτίριο θα πρέπει να μην υπάρχουν ατομα η αν ειναι αδυνατο να υπάρξουν οσο το δυνατον λιγότερα και σε καθε περιπτωση θα πρεπει να υπαρχουν στο διαμέρισμα τόσα άτομα όσα και στο κατάστημα την ώρα του ελέγχου

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 1 έτος 9 μήνες
Member
Εγγραφή από: 12/10/2017 - 09:03
Δημοσιεύσεις: 0
Βαθμοί: 2
Εσείς τι θα κάνατε στη θέση μου;

Κατ' αρχάς σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Με δεδομένες τις συνθήκες που περιέγραψα παραπάνω εσείς τι θα κάνατε στη θέση μου; Πώς θα αποδείξω στην αστυνομία, για να προχωρήσει σε μηνύσεις, ότι αυτή η καφετέρια σχεδόν καθημερινά προκαλεί ηχορύπανση. Παρεμπιπτόντως τα τελευταία δύο χρόνια το έχουν σφραγίσει τουλάχιστον τέσσερις φορές (ίσως και έξι) και εκκρεμεί μία ακόμα σφράγιση στο δικαστήριο. Οι περίοικοι είναι ελάχιστοι και κανένας δεν είναι διατεθειμένος να κάνει επώνυμη καταγγελία όπως έχω κάνει εγώ. Θέλω ένας θεσμικός φορέας πχ αστυνομία να κάνει μια έκθεση/αναφορά που να καταδεικνύει ότι εγώ ενοχλούμαι. Στα μάτια του νόμου αυτοί φαίνονται σαν να έχουν συμμορφωθεί, αφού δεν έχουν γίνει μηνύσεις για ηχορύπανση εδώ και καιρό. 
 
Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 1 εβδομάδα 7 ώρες
Hero
Εγγραφή από: 05/12/2013 - 06:40
Δημοσιεύσεις: 11
Βαθμοί: 176
Λοιπόν, η απάντηση (μάλλον θα

Λοιπόν, η απάντηση (μάλλον θα ήταν καλύτερα να το θέσω ως άποψη) είναι μεν απλή αλλά καθίσταται απλή κυρίως σε όποιον έχει διαβάσει κάποια πράγματα πέραν της ισχύουσας νομοθεσίας.
Οι διατάξεις που αφορούν στη χρήση μουσικής απο τα καταστήματα υ.ε. προστατεύουν τη Δημόσια υγεία. Ειδικά η 3010 αποτελεί Υγειονομική Διάταξη που αποσκοπεί στον υγειονομικό έλεγχο και τη λήψη μέτρων για την προστασία της Δημ. Υγείας από θορύβους που δημιουργούνται στα κέντρα διασκέδασης κ.λ.π καταστήματα, μόνο από τη μουσική.
Σύμφωνα με το τελευταίο άρθρο της (άρθρο 11 ως αντικαταστάθηκε με το άρθρο 37 παρ. 4 του Ν.4055/2012) η εκτέλεση της έχει ανατεθεί στα αρμόδια υγειονομικά και αστυνομικά όργανα σε όλη την Επικράτεια.
Ως προς την εφαρμογή της απο Αστυνομικά όργανα είχε ήδη γνωμοδοτηθεί σχετικά απο το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με την υπ'αριθ. 501/2000 γνωμοδότηση.
Εφαρμόζεται στο σύνολό της και απο τα Αστυνομικά όργανα, αν και κατά την άποψή μου σχεδόν στο σύνολό της αποτελεί εξαιρετικά ειδική διάταξη που για να εφαρμοστεί απαιτείται η γνώση της επιστήμης της μηχανικής ήχου (τυχαίνει να ασχολούμαι με τη μουσική και τον ήχο τα τελευταία 35 χρόνια και έχω κάποιες σχετικές γνώσεις). Αυτό φυσικά την καθιστά και πρακτικά σχεδόν ανεφάρμοστη, ενώ το μοναδικό κομμάτι της που έυκολα μπορεί να χειριστεί ένας αστυνομικός χωρίς γνώσεις αλλά με βασική εκπαίδευση (που δεν συμβαίνει πουθενά) είναι αυτό της ηχομέτρησης προς διαπίστωση υπέρβασης της μέγιστης επιτρεπόμενης Α ηχοστάθμης, όπου μετράται με τη χρήση ηχομέτρου η τιμή της μέγιστης ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗΣ Α ηχοστάθμης και εφόσον βρεθεί κατεπανάληψη ανώτερη της μέγιστης επαναλαμβανόμενης συνιστά παράβαση, είναι πλημμέλημα και προβλέπεται ρητά η αυτόφωρη διαδικασία και όχι η διαδικασία της υποβολής μήνυσης στην Εισαγγελία.
Αν κάποιος διαβάσει γιατί ακριβώς προβλέπονται τα συγκεκριμένα μέγιστα θα μπορέσει να αντιληφθεί και το νόημα της συγκεκριμένης διάταξης.
Η διατάραξη απο μουσική που προέρχεται απο τα καταστήματα της συγκεκριμένης υγειονομικής ουσιαστικά έπαψε να έχει την υπόσταση διατάραξης, ήδη απο την ισχύ της διάταξης. Οποιαδήποτε υπέρβαση των ορίων ουσιαστικά συνιστά ηχορύπανση και όχι διατάραξη.
Ο Επιθεωρητής Υγείας Κος Χαλαζωνίτης μας λέει: "με προϋπόθεση την λειτουργία της μουσικής στην επιτρεπόμενη ηχοστάθμη 80 dBA, με κλειστές πόρτες παράθυρα και με δεδομένο ότι μία συνηθισμένη ελληνική κατασκευή χωρίς ειδική ηχομόνωση παρέχει ηχοαπομονωτική ικανότητα της τάξης 45-60 dBA μεταξύ των γειτονικών χώρων μιας οικοδομής, δεν δημιουργείται πρόβλημα μετάδοσης του ήχου στους γειτονικούς χώρους".
Γιατί το λέει αυτό? Τι έχει στο μυαλό του? 
Καταρχήν αναφέρεται σε  περιοχές καθαρά κατοικιών (αστικές προαστεικές ή αγροτικές) και περιοχές ειδικής προστασίας (νοσοκομείων γηροκομείων σανατορίων κλπ.) όπου η επιτρεπτή μέγιστη ηχοστάθμη του ήχου που καταφέρνει να διαφύγει απο τα καταστήματα και να φτάσει στα δομικά υλικά των γειτονικών κτισμάτων είναι 30 db.
Μετά κάνουμε λίγα μαθηματικά και αντιλαμβανόμαστε έυκολα το ΓΙΑΤΙ προβλέφθηκαν τα συγκεκριμένα όρια.
Έχουμε λοιπόν ένα κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος χωρίς καμία ηχομόνωση, κατασκευασμένο με τα συνήθη δομικά υλικά που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα. Εντός του καταστήματος εκπέμπεται μουσική στη μέγιστη επιτρεπόμενη ένταση, δηλαδή στα 80db. Η ηχοαπορροφητικότητα των υλικών (τζάμια, τσιμέντο, τούβλα, ξύλα κλπ) είναι της τάξης των 45 εως 60db. Άρα το ηχητικό κύμα έχει ενέργεια 80 db όταν αποχωρεί απο την πηγή, φτάνει στον εσωτερικό τοίχο του καταστήματος, απορροφάται πόσό απο 45 εως 60 db και καταφέρνει να διαπεράσει τον τοίχο και να φτάσει έξω απο το κατάστημα ηχητικό κύμα έντασης απο 20 εως 35 db (που στη χειρότερη περίπτωση δηλαδή ξεπερνάει κατά 5db το μέγιστο του χαρακτήρα της περιοχής). Αυτό το ηχητικό κύμα θα χτυπήσει τον τοίχο του απέναντι σπιτιού και θα απορροφηθεί ολόκληρο. Δε θα φτάσει ποτέ μέσα στο σπίτι ή αν φτάσει θα έχει αμελητέα ενέργεια ώστε να προκαλέσει ενόχληση ή βλάβη στον ένοικο. Αντίστοιχα ισχύει και για τους χώρους που βρίσκονται ΣΤΟ ΙΔΙΟ κτίριο. Όταν λοιπόν δεν συμβαίνει αυτό αλλά απο μετρήσεις προκύπτουν τιμές που μπορούν να προκαλέσουν ενόχληση ή βλάβες προτείνονται επεμβάσεις ηχοαπομόνωσης ώστε να εξαλειφθούν κίνδυνοι και ενοχλήσεις.
Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. άτομα που κοιμούνται καλά στα 35 dBA διαμαρτύρονται για διατάραξη του ύπνου ακόμα και στα 40 dBA. Η πιθανότητα αφύπνισης ενός ατόμου με μία ηχητική αιχμή 40 dBA είναι 5% αυξανομένη σε 30% στα 70 dBA. Ο ύπνος διαταράσσεται περισσότερο από θόρυβο πλούσιο σε πληροφορία, ενώ έχει παρατηρηθεί να υπάρχει και εκεί προσαρμοστικότητα. Στη διάρκεια του ύπνου διακρίνουμε διάφορα στάδια όπου ο ύπνος είναι ελαφρύς ή βαρύς. Θόρυβοι μεγαλύτεροι των επιτρεπτών αλλάζουν τα στάδια του ύπνου από βαρύ σε ελαφρύ και μεταβάλουν τον χρόνο που απαιτείται για να κοιμηθεί ο άνθρωπος. Ορίζοντας την ενόχληση στον ύπνο με ανάλογη μέτρηση των ηλεκτροεγκεφαλογραφικών αποκρίσεων (ΕΕG) μετρήθηκε ότι η πιθανότητα της ενόχλησης αυξάνεται από 10% στα 40 dBA στα 60% στα 70 dBA.
Σε αυτό το γενικό πλαίσιο δημιουργήθηκε η 3010, ώστε να προστατέψει τους πάντες (και όχι μόνο τον γείτονα που μένει απο πάνω) απο τους θορύβους (μουσική) που μπορούν να προκαλέσουν απο ενόχληση μέχι και βλάβες στην υγεία.
Οπότε γενικά δε μιλάμε απλά για μια διατάραξη. Έχουμε εφαρμογή νομοθεσίας υγειονομικής φύσης.
Ως προς το που εφαρμόζεται η συγκεκριμένη υγειονομική διάταξη, κατα την άποψή μου οπουδήποτε υπάρχει πομπός ηχητικού σήματος  και δέκτης ηχητικού σήματος (πάντα αναφέρομαι στα καταστήματα που περιλαμβάνει η συγκεκριμένη υγειονομική και στους χώρους όπου καταφέρνει να φτάσει το ηχητικό σήμα που εκπέμπεται απο αυτά). Οπουδήποτε υπάρχει δωμάτιο εκπομπής (κατάστημα που εκπέμπει μουσική και μόνο) και δωμάτιο λήψης (ενοχλούμενος απο την ΕΝΤΑΣΗ της μουσικής). Γενικά δεν υφίσταται μόνο ήχος που μεταφέρεται ΜΕΣΩ του αέρα αλλά και ήχος που μεταφέρεται ΜΕ τον αέρα (αλλάζει κατεύθυνση κλπ). Μου είχε τύχει κάποτε περίπτωση (όντας πολύ νέος τότε) στη Σαντορίνη όπου είχαμε καταγγελίες για διατάραξη απο κέντρο διασκέδασης που βρισκόταν περίπου 2 χιλιόμετρα μακριά απο το σημείο της ενόχλησης. καθώς πηγαίναμε με το περιπολικό ακούγαμε τη μουσική απο χιλιόμετρα. Έξω απο το κέντρο (και χωρίς να μας αντιληφθούν) ακούγαμε το πολύ 20 db. Γιατί γινόταν αυτό? Το κέντρο ήταν ανοιχτό απο πάνω σε κάποια σημεία του. Ο ήχος δεν έφτανε στα γειτονικά σπίτια μεταφερόταν όμως σε μεγάλη απόσταση απο το κέντρο. Ακούγεται περίεργο αλλά συνέβη πράγματι.
Η άποψή μου πάνω στο θέμα σου μετά τα λίγα (σε σχέση με την έκταση και τη σημαντικότητα του θέματος) που έγραψα πιο πάνω είναι οτι:
Καλώς ο νομοθέτης προέβλεψε την εκτέλεση της υγειονομικής αυτής ΚΑΙ απο την Αστυνομία (το έκανε γιατί είχε ήδη προκύψει θέμα εφαρμογής της κατά τις ώρες που δεν λειτουργούν οι υγειονομικές υπηρεσίες καθώς τέτοιες παραβάσεις γίνονται ως επί το πλείστον νύχτα και προέκυψε πραγματικό πρόβλημα γιατί τη νύχτα... δε βρίσκεις εύκολα Διεύθυνση Υγείας και Υπάλληλο), έπρεπε όμως να προβλέψει και δωρεάν παρακολούθηση σχετικών μαθημάτων απο Αστυνομικούς , ώστε να αποκτήσουν την κατάλληλη θεωρητική και πρακτική κατάρτιση. 
Σου προτείνω λοιπόν να απευθυνθείς στη Διεύθυνση Υγείας. Δεν έχεις διατάραξη όπως τη φαντάζεσαι. Έχεις μια μορφή ηχορύπανσης. Απευθύνσου εγγράφως στη Διεύθυνση υγείας της περιφέρειας οπου ζεις και κάνε πλήρη περιγραφή του προβλήματός σου αναφέροντας όχι μόνο ενόχληση αλλά και τυχόν διαταραχές ύπνου ή οτι άλλο ενδεχομένως θεωρείς οτι σου έχει προκαλέσει η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί συνεπεία της, ενδεχόμενως (ενδεχομένως, γιατί ο άνθρωπος μπορεί να παίζει όντως 80 db και να υπάρχουν άλλοι λόγοι που ο ήχος του καταστήματος φτάνει στο σπίτι σου) κατά παράβαση των προβλεπομένων στη συγκεκριμένη υγειονομική, εκπομπής μουσικής. Ζήτα να γίνει έλεγχος κατά τα προβλεπόμενα απο αρμόδιους υγειονομικούς υπαλλήλους. Κοινοποίησε το έγγραφό σου στην Εισαγγελία. Και περίμενε.
Αυτή είναι η άποψη που έχω διαμορφώσει προσωπικά μετά απο αρκετό διάβασμα και συζητήσεις ακόμα και με επιθεωρητές υγείας. Δε μπορεί μια υγειονομική διάταξη να προστατεύει τα γειτονικά σπίτια (και ποιά είναι αυτά εν τέλει? Ποιά είναι η απόσταση του τελευταίου γειτονικού σπιτιού?) και να αφήνει ακάλυπτα τα σπίτια που βρίσκονται 200 μέτρα μακριά. Αν δεν καλύπτονται απο τη συγκεκριμένη υγειονομική, απο που καλύπτονται? Δεν υφίσταται έννομο αγαθό Δημόσιας Υγείας για τους ενοίκους των σπιτιών που δεν είναι γειτονικά?
Συγνώμη για τα ορθογραφικά. Αν κάπου κάνω λάθος επίσης συγνώμη, έτσι το έχω αντιληφθεί το όλο θέμα. Όπως και να έχει πάντως ακόμα κι αν κάνω λάθος σε ολόκληρο το σκεπτικό, πάλι εν τέλει προτείνω την οδό της έγγραφης ενημέρωσης της αρμόδιας Υγειονομικής Υπηρεσίας με κοινοποίηση στην Εισαγγελία. θεωρώ οτι έχουμε ενδείξεις πλημεληματικής παράβασης που πρέπει να ερευνηθεί σε βάθος ώστε να προστατευτεί ο πολίτης ενώ παράλληλα θεωρώ οτι η εφαρμογή της 3010 απο αστυνομικό προϋποθέτει πολλά περισσότερα απο μια απλή ανάθεση της εφαρμογής της ΚΑΙ σε αυτόν.

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 1 εβδομάδα 7 ώρες
Hero
Εγγραφή από: 05/12/2013 - 06:40
Δημοσιεύσεις: 11
Βαθμοί: 176
"Παρεμπιπτόντως τα τελευταία

"Παρεμπιπτόντως τα τελευταία δύο χρόνια το έχουν σφραγίσει τουλάχιστον τέσσερις φορές (ίσως και έξι) και εκκρεμεί μία ακόμα σφράγιση στο δικαστήριο."
 

Αν ισχύει κάτι τέτοιο έχει υπόψη σου οτι ισχύει το παρακάτω:
(Άρθρο 2, παράγραφος 2 εδάφιο β του Π.Δ. 180/1979)
Εάν μετά από τρεις (3) αποφάσεις προσωρινής αφαιρέσεως της άδειας λειτουργίας καταστήματος (μετάφρασέ το αυτό ως "τρεις σφραγίσεις απο την αστυνομία"), στις οποίες συνυπολογίζονται και τυχόν αποφάσεις προσωρινής αφαιρέσεως που εκδόθηκαν ή θα εκδοθούν σύμφωνα με τις προϊσχύουσες διατάξεις, βεβαιωθεί εκ νέου παράβαση των προαναφερομένων διατάξεων (των υγειονομικών διατάξεων που καθορίζουν μέτρα προστασίας της Δημόσιας Υγείας από θορύβους μουσικής των κέντρων διασκέδασης και των λοιπών καταστημάτων που εμπίπτουν στις διατάξεις του παρόντος διατάγματος, των διατάξεων που ισχύουν κάθε φορά για την κοινή ησυχία, τη λειτουργία μουσικής χωρίς άδεια, την παραβίαση των όρων και προϋποθέσεων της κατεχόμενης αδείας λειτουργίας μουσικής και το ωράριο λειτουργίας του καταστήματος) εντός έτους από την έκτιση της τελευταίας προσωρινής αφαιρέσεως (δηλαδή απο τη μέρα που αποσφραγίστηκε τελευταία φορά), η άδεια λειτουργίας του καταστήματος δύναται να αφαιρείται οριστικά με απόφαση του *Υπουργού Δημόσιας Τάξης*, ύστερα από πρόταση του *Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας*.
Όπου αναφέρεται "Αστυνομική Αρχή" ή "Αστυνομικός Διευθυντής " ή "Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας" ή "Υπουργός Δημόσιας Τάξης" νοείται το οικείο δημοτικό ή κοινοτικό συμβούλιο το οποίο λαμβάνει τη σχετική απόφαση το αργότερο σε τριάντα (30) ημέρες από τότε που πληρούνται οι αντίστοιχες νόμιμες προϋποθέσεις.
Σε πρόσωπο από το οποίο αφαιρείται οριστικά η άδεια λειτουργίας του καταστήματός του, σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 2, 3 και 4 του παρόντος άρθρου, δεν επιτρέπεται η χορήγηση άδειας λειτουργίας οποιουδήποτε καταστήματος από τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2, πριν την πάροδο τριών (3) ετών από την οριστική αφαίρεση.

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 1 εβδομάδα 7 ώρες
Hero
Εγγραφή από: 05/12/2013 - 06:40
Δημοσιεύσεις: 11
Βαθμοί: 176
Να προσθέσω οτι ακόμα κι αν

Να προσθέσω οτι ακόμα κι αν σου πουν οτι ΔΕΝ μπορούν να κάνουν μετρήσεις ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ γιατί , ναι , έχει δίκιο ο Σπύρος, δεν προβλέπεται οποιαδήποτε μέτρηση (υπάρχει λόγος που δεν προβλέπεται) σε χώρους που δεν εφάπτονται (ή δεν βρίσκονται στο ίδιο κτίριο) με το κατάστημα, η απάντηση είναι απλή. Δεν χρειάζεται να μετρήσουν στο σπίτι σου. Εξασφαλίζεται η υγεία των περιοίκων, που δεν ζουν σε εφαπτόμενο ή στο ίδιο κτίριο, εφόσον ληφθούν όλα τα μέτρα που θα κριθούν αναγκαία απο την Υγειονομική Υπηρεσία κατόπιν του ελέγχου ΜΕΧΡΙ τα όρια του οικοπέδου όπου ανήκει το κατάστημα. Αν ο ήχος που φτάνει εκεί είναι εντός των προβλεπομένων, τότε δε θα φτάσει σε εσένα ήχος σε ενοχλητική ή βλαπτική ένταση. Δεν θα φτάσουν στο σπίτι σου , στο δωμάτιο σου, λοιπόν, εφαρμόζοντας τη συγκεκριμένη διάταξη. θα φτάσουν όμως έξω απο το κατάστημα και εκεί θα λυθεί το θέμα με υποδείξεις και παρεμβάσεις για ενίσχυση της ηχομόνωσης κλπ.

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 1 έτος 1 μήνας
Member
Εγγραφή από: 11/04/2018 - 20:20
Δημοσιεύσεις: 0
Βαθμοί: 1
Διατάραξη ησυχίας σε κατοικημένη περιοχή

Κύριοι καλησπέρα σας, θα σας περιγράψω όσο το δυνατόν συντομότερα το πρόβλημα που αντιμετωπίζω. Υπόψη διάβασα όλες τις απαντήσεις που έχει αναρτήσει ο sylvester79.
Ζω στο κέντρο της πόλης σε διαμέρισμα πολυκατοικίας. Απέναντι από το σπίτι μου έχει ανοίξει και λειτουργεί πριν ένα χρόνο καφετέρια Υ.Ε. Το πρόβλημα αντιμετωπίζεται στο ότι, παίζει μουσική με ανοιχτή πόρτα και κάποιες φορές με ανοιχτά τα παράθυρα, συν το γεγονός ότι οι θαμώνες είναι υπερβολικά πολλοί (εννοείτε εκτός του καταστήματος και πέραν της οριοθετημένης ζώνης που θέτει ο Δήμος, ξέρετε ένα δεύτερο μαγαζί στο πεζοδρόμιο με ναύλα και τέντες) με αποτελέσμα να στέκονται όρθιοι στη μέση του δρόμου, με ότι αυτό συνεπάγεται ως προς την όχληση από τις φωνές τους. Αυτό γίνεται και μετά τα μεσάνυχτα και μέχρι πρωίας, σκεφτείτε ότι ακόμη δεν έχει έρθει το καλοκαίρι. Παρά τις κλήσεις μου στο 100 οι οποίοι καταφθάνουν άμεσα, ως δια μαγείας, δεν διαπιστώνετε παράβαση ως προς τη μουσική και συνεπώς φεύγουν άπραγοι. Ο λόγος που δεν μπορεί το 100 να διαπιστώσει παράβαση οφείλεται στο γεγονός ότι συνεχώς υπάρχει άτομο, εκτός του μαγαζιού, ο οποίος κρατά τσίλιες, με το που βλέπει αστυνομικό δίνει σύνθημα και σταματάει η μουσική ολοσχερώς. Ειλικρίνα πιστέψτε με έχω παρακολουθήσει εγώ ο ίδιος όλο αυτό, στημένος σε άλλη γωνιά και παρατηρώντας τις κινήσεις τους. Που έχουμε φθάσει! Μετά από λίγο ο θόρυβος της μουσικής και το βουητό του κόσμου ξανά αρχίζει. Να σημειώσω ότι μέσα στο σπίτι μου ακούω τη μουσική τους με τη μορφή αυτή του ντου-ντου-ντου. Τόσο εγώ όσο και τα τρία μου παιδιά πεταγόμαστε κάθε λίγο από τα κρεβάτια μας, με ότι αυτό συνεπάγεται (νεύρα, γκρίνια, άγχος, κ.α.). Θα ήθελα τη συμβουλή σας για το πως να κινηθώ, που να απευθυνθώ, ποιες ενέργειες να πράξω ώστε να φέρουν αποτέλεσμα. Ζω χρόνια στο σπίτι αυτό και δεν είχαμε ποτέ άλλοτε τέτοια προβλήματα, ήταν του πατέρα μου, δεν θέλω να φύγω από αυτό και γιατί να φύγω στην τελική, γιατί? Ειλικρινά είμαι τόσο απελπισμένος που ζητώ απεγνωσμένα τη βοήθειά σας, να κάνω μήνυση, με τι πρόσχημα της όχλησης του κόσμου της δυνατής μουσικής που δεν έχει διαπιστωθεί από την αστυνομία, να απευθυνθώ στο Υγειονομικό και στον Δήμο? Υπάρχει τρόπος να μετρήσει κάποιος άλλος π.χ. μηχανικός τα db χωρίς να το καταλάβουν και να χρησιμοποιήσω τη μέτρηση στις αρχές ως διαπιστευτήριο? Να τραβήξω με κάμερα όλο αυτό στο οποίο θα ακούγεται και η μουσική? Ποια ποιότητα Ζωής και κουραφέξελα, ποιος να κατανοήσει το μαρτύριο που περνάμε. Ειλικρινά βοηθείστε με, δεν ξέρω τι να κάνω, ψυχικά είμαι πολύ χάλια, νιώθω αδύναμος να βοηθήσω τον ευατό μου και τα παιδιά μου, πάω στην δουλειά μου και δεν θέλω να δουλέψω, το μυαλό μου σκέφτεται συνεχώς πως θα βγάλουμε ακόμη ένα βράδυ. Σας παρακαλώ θέλω τη συμβουλή σας. Σας ευχαριστώ πολύ και μόνο που το διαβάσατε.
 

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 6 μήνες 1ημέρα
Member
Εγγραφή από: 16/06/2011 - 21:10
Δημοσιεύσεις: 2
Βαθμοί: 7
διατάραξη από κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος αρτοποιείο

σχεδόν κάθε βράδυ δεν μπορώ να κοιμηθώ γιατί κάτω από την οικία μου είναι ένας φούρνος ο οποίος δεν έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την ηχομόνωση εχω ειδοποιήσει αρκετές φορές στην αστυνομία πλην Όμως χωρίς να έχω εγώ κάποιο αποτέλεσμα Υπάρχει κάποιο άλλο μέτρο το οποίο μπορεί να είναι πιο άμεσο ή κάποια άλλη λύση ώστε να μπορώ και εγώ να κοιμηθώ τα βράδια? ή θα πρέπει να ειδοποιώ κάθε φορά το περιπολικό να του κάνει μήνυση για διατάραξη και το πρόβλημα να παραμένει συνεχώς. Μπορείτε να μου πείτε κάποια αλλη λυση πιο αποτελεσματική και για μένα σαν πολίτης ώστε να μπορώ να κοιμάμαι τα βράδια? Εάν υπάρχει κάποια άλλη νομοθετική ρύθμιση για τέτοιους είδους περιπτώσεις?

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 3 μήνες 2 ημέρες
Elite Member
Εγγραφή από: 19/09/2014 - 21:14
Δημοσιεύσεις: 7
Βαθμοί: 58
Κάνε μια προσπάθεια στο Τμημα

Κάνε μια προσπάθεια στο Τμημα Περιβαλλοντικης Υγειινής και Υγειονομικου ελέγχου της περιφέρειας σου. Αυτοί ειναι αρμόδιοι για την διενέργεια των σχετικών ελέγχων και ίσως σε βοηθήσουν... Καλώς ή κακώς η ΕΛ.ΑΣ. δεν είναι υπευθυνη για κάθε είδος ελέγχου και γι' αυτό δεν είχες κάποιο αποτέλεσμα... 

Σε σύνδεση τώρα

Είναι εδώ αυτή τη στιγμή 1 χρήστης.