Εδαφικη αρμοδιοτητα ΕΛ.ΑΣ

8 posts / 0 new
Τελευταία δημοσίευση
Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 6 μήνες 5 ημέρες
Elite Member
Εγγραφή από: 09/09/2014 - 14:55
Δημοσιεύσεις: 19
Βαθμοί: 34
Εδαφικη αρμοδιοτητα ΕΛ.ΑΣ

Αναχητω τον κανονα δικαιου με βαση τον οποιο προσδιοριζετται η εφαδικη αρμοδιοτητα των υπηρεσιων της ελ.ας! Αν γνωριζει κανεις ας βοηθησει!!!

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 2 ημέρες 8 ώρες
Elite Member
Εγγραφή από: 05/12/2011 - 00:07
Δημοσιεύσεις: 1
Βαθμοί: 39
Αν καταλαβα καλα εννοεις που

Αν καταλαβα καλα εννοεις που σταματαει η αρμοδιοτητα της ΕΛΑΣ και ξεκιναει αυτη του λιμενικου; οσον αφορα αυτο ισχυει οτι η ΕΛΑΣ ειναι αρμοδια και στις παραλιες αλλα. Οχι στα λιμανια και σε χώρους (πχ προβλήτες) που νοουνται σαν λιμανια, εχουν δλσ εμπορικη δραστηριότητα οπου εκει ειναι αρμόδιο το λιμενικο. Στις παραλιες εν γένει επιλαμβανομαστε εμεις. Αυτο ισχυε προ 3 ετιας 4 ετιας τουλάχιστον δε γνωριζω αν εχει αλλαξει κατι απο τοτε

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 1ημέρα 14 ώρες
Hero
Εγγραφή από: 29/06/2016 - 18:15
Δημοσιεύσεις: 4
Βαθμοί: 404
Απόσπασμα από παλαιότερη

Απόσπασμα από παλαιότερη προσωπική μου εργασία
 
1 ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΓΕΝΙΚΑ
Αρμοδιότητα σύμφωνα με την διδασκαλία και την επιστήμη του δικαίου αλλά και κατά το συνταγματικό δίκαιο θεωρείται η εξουσία που δίνεται σε συγκεκριμμένα πρόσωπα (φυσικά ή νομικά) να προβαίνουν σε συγκεκριμμένες ενέργειες (υλικές ή νομικές) σε συγκεκριμμένο τόπο, συγκεκριμμένο χρόνο, με συγκεκριμμένο τρόπο, υπό συγκεκριμμένες προυποθέσεις. Ισχύει δηλαδή το '' ότι, όπου, όταν, όπως ορίζει ο νόμος ''.
 
Ενώ δηλαδή ο πολίτης ξεκινά a priori να είναι φορέας όλων των δικαιωμάτων και εξουσιών μέχρι να αφαιρεθούν από τη νομοθετική εξουσία, τα κρατικά όργανα ξεκινούν a priori με μηδενικές εξουσίες και δικαιώματα μέχρι να του ανατεθούν.
 

2. ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΕΡΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΙΓΙΑΛΟΥ - ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ
Το Λιμενικό Σώμα συστάθηκε το ετος 1911 ενώ η προστασία του αιγιαλού απο το Ναυτικό προυπήρχε, όπως προυπήρχαν άλλωστε και τα Λιμεναρχεία τα οποία ήταν υπηρεσίες του Ναυτικού ( Διάταγμα της 4/23 Ιαν. 1834 (ΦΕΚ. 4Α) Οργανισμός των Λιμενίων Αρχών ) το οποίο αστυνόμευε την ναυτιλία ( Διάταγμα της 15/18 Δεκ. 1836 Περί αστυνομίας της Εμπορικής Ναυτιλίας και ΔΙΑΤΑΓΜΑ της 27 Μαϊου/1 Ιουν. 1927 (ΦΕΚ Α` 104). Περί διοικήσεως του Εμπορικού Ναυτικού)
 
Με το ΝΔ 444/1970 επανακαθορίστηκαν οι αστυνομικές αρμοδιότητες του Λ.Σ. και οι αρμοδιότητες επί αιγιαλού αφαιρέθηκαν απο το ΛΣ. (δεν εχω αυτη τη στιγμή διαθέσιμη την πρώτη γενική ερμηνευτικη-κανονιστικη εγκύκλιο του Υπουργείου Ναυτιλίας για την παρουσίαση του ΝΔ 444/1970 και την εφαρμογή του όπου η αφαίρεση αρμοδιοτητων αναφέρεται ΡΗΤΑ)
 
Στη συνέχεια ο Κωδικας Δημοσίου Ναυτικού Δικαίου στο Τρίτο Μέρος περι Αστυνομίας λιμένων και παραλίων όπου ρυθμίζει θέματα διοικητικής και δικαστικής αστυνόμευσης απο το ΛΣ με το άρθρο 136 περί ρύθμισης των ορίων αστυνομικής δικαιοδοσίας του ΛΣ ΔΙΑΤΗΡΕΙ τις διατάξεις του ΝΔ 444/1970. Περαιτέρω στο άρθρο 138 ορίζει ότι ''Η παρά των Λιμενικών Αρχών άσκησις επί των παραλίων καθ' ύλην και κατά τόπον αρμοδιότητος διέπεται υπό ειδικών διατάξεων'' ενώ στο άρθρο 141 παρ (ε) ορίζει ότι ''οι Λιμενικές Αρχές εν τη ενασκήσει της αστυνομικής αρμοδιότητος παρακολουθούν της εφαρμογήν των εκάστοτε ισχυουσών διατάξεων της περί Δημοσίων Κτημάτων Νομοθεσίας, εντός της εδαφικής ζώνης της αστυνομευομένης υπ' αυτών. 
 
Από την συγκεκριμμένη διάταξη είναι σαφές ότι η αρμοδιότητα του ΛΣ επί των χώρων αιγιαλού και παραλίας είναι ''ειδική καθ' ύλην'' αρμοδιότητα για την επιβολή ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ κυρώσεων για παράνομες επεμβάσεις του άρθρου 29 και χρήσεις εγκαταστάσεων και έργων σε παραχωρημένες περιοχές των άρθρων 14 και 15. ενώ σε κανένα άρθρο νεότερων οργανικών νόμων του ΛΣ δεν αναφέρεται γενική αστυνομική αρμοδιότητα του ΛΣ στον αιγιαλό και την παραλία. Δεν γίνεται άλλωστε να ανατίθεται γενική αστυνομική αρμοδιότητα και αυτό γιατί (αυτο ειναι ενα σημειο που πολλοί αγννοούν) από εποχής ΠΡΙΝ ακόμα από την ίδρυση του ΛΣ) ιστορικά η ανάθεση αρμοδιότητας στον Λιμενάρχη στο θέμα του αιγιαλού παραλίας ΔΕΝ οφείλεται στον αστυνομικό ρόλο του Λ.Σ. αλλά στην ιδιότητα του Λιμενάρχη ως κατά τόπο εκπροσώπου του ΥΕΘΑ και της ναυτικής διοίκησης με σκοπό την προστασία των ακτών για λόγους εθνικής άμυνας και πολεμικής χρησιμοποίησης των ακτών (πλήν εγκαταστάσεων του Πολεμικου Ναυτικού) σύμφωνα με το Νομοθετικό Διάταγμα Ν.Δ.3596/56 (σχετικές και οι εγκύκλιοι 37487/1540/11-05-1960 ΥΕΝ/ΔΛΑ 1, 5887/16-07-1971 ΥΕΝ/ΔΛΑ 1)
 
Τέλος αξίζει να αναφερθεί το ότι (πολλοί το αγνοούν) το ΛΣ πέραν από αστυνομικά και στρατιωτικά-πολεμικά καθήκοντα ασκεί και διοικητικά καθήκοντα του Υπουργείου Ναυτιλίας τα περισσότερα καθήκοντα του οποίου ΔΕΝ είναι αστυνομικά. Παράλληλα οι περιφερειακές υπηρεσίες του Λ.Σ. εκτός από αστυνομικές και στρατιωτικές-πολεμικές αρχές αποτελούν και περιφερειακές υπηρεσίες του Υπουργείου Ναυτιλίας. Τα Λιμεναρχεία εκτός από αστυνομικές υπηρεσίες, είναι παράλληλα ''ΚΤΕΟ, ΙΚΑ, Εποπτες Εργασιας, ΟΑΕΔ, ΛΗΞΙΑΡΧΕΙΑ, ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ κτλ
 
Οποιαδήποτε άλλη αρμοδιότητα ασκείται από τα Λιμενικά Όργανα σε περιοχές πλήν των ανωτέρω (θάλασσα-πλοία/ναυπηγήματα-λιμάνια) ΔΕΝ αποτελούν αστυνομικές αρμοδιότητες του Λ.Σ. αλλά κρατικές αρμοδιότητες του Υπουργείου Ναυτιλίας του οποίου οι Λιμενικές Αρχές αποτελούν περιφερειακή υπηρεσία.
 
Ένα παράδειγμα είναι η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος η οποία έχει ανατεθεί ως αρμοδιότητα στο ΥΕΝ και οι περιφερειακές του υπηρεσίες μπορούν να ελέγξουν ενα ελαιοτριβείο που βρίσκεται ακόμα και στο βουνό προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι τα απόβλητα της παραγωγικής διαδικασίας δεν καταλλήγουν σε υδάτινες οδούς που οδηγούν στη θάλασσα. 
 
Άλλο παράδειγμα είναι η εξεύρεση ναυτικής εργασίας. Οι Λιμενικές Αρχές αποτελούν τοπικά παραρτήματα του κεντρικού Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) και εχουν την εξουσία να ελέγξουν αν ένας άνεργος επιδοτούμενος ναυτικός ασκεί βιοποριστικό επ αμοιβή επάγγελμα σε ''χιονοδρομικό κέντρο''.
 
Τέλος αξίζει να αναφερθεί ότι ακόμα και αν καταργηθούν οι αστυνομικές αρμοδιότητες του ΛΣ, η εξουσία για τους συγκεκριμμένους ελέγχους θα παραμείνει.
 

3. ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΕΛΑΣ 
Σύμφωνα με την παρ 1 του άρθρου 11 του νόμου 4249/2014 '' Η Ελληνική Αστυνομία είναι Σώμα Ασφάλειας, με τοπική αρμοδιότητα σε όλη την επικράτεια, εκτός από τους χώρους αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής, σύμφωνα με το άρθρο 5 του ν. 4150/2013 (Α΄102) 
 
Η αρμοδιότητα σε όλη την επικράτεια της ΕΛΑΣ περιλαμβανόταν και στους προηγούμενους οργανικούς νόμους της (βλέπε αρθρο 2 παρ 5 νομου 1481/1984, άρθρο 8 παρ 1 νόμου 2800/2000 )
 
ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΛΣ
Σύμφωνα με την παρ 1 του άρθρου 5 του νόμου 4150/2013 '' Οι αρμοδιότητες του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής ασκούνται στο θαλάσσιο χώρο ευθύνης του, στα πλοία και στα πάσης φύσεως πλωτά ναυπηγήματα, στους δημόσιους και ιδιωτικούς λιμένες και στις λιμενικές ζώνες τους, όπως ειδικότερα καθορίζεται από τις κείμενες διατάξεις, ιδίως στο ν.δ. 444/1970 (Α' 39), στο άρθρο 29 του ν. 2971/ 2001 (Α' 285), στο άρθρο 12 του ν. 2289/1995 (Α' 27), όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 163 του ν. 4001/2011 (Α' 179) και όπως ισχύει, και πάντως, μόνο στους χώρους που η κείμενη νομοθεσία ορίζει ως χώρους αρμοδιότητάς του.''
 
Στο σημείο αυτό ορισμένοι αστυνομικοί που πιθανόν δεν εχουν ιδιαίτερη εμπειρια στα θεματα χειρισμού του νόμου περι αιγιαλού και παραλίας, εχουν την άποψη ότι λόγω της αναφοράς της ανωτέρω διάταξης στο ν 2971/2001 προκύπτει γενική αρμοδιότητα του ΛΣ στους χώρους του αιγιαλού. Η άποψη αυτή είναι λανθασμένη και είχε προκύψει και παλαιότερα με την ψήφιση του νόμου 3922/2011 ο οποίος ομοίως έκανε αναφορά στο νόμο 2971.
 
Συγκεκριμμένα στην παρ 1 του άρθρου 2 προέβλεπε ότι ''Το Λιμενικό Σώμα − Ελληνική Ακτοφυλακή έχει ως αποστολή την εφαρμογή του νόμου στις περιοχές και τους χώρους στους οποίους εκτείνεται η αρμοδιότητα του.'' ενώ το άρθρο 3 που ρύθμιζε την ''εκταση'' των αρμοδιοτήτων προέβλεπε ότι '' Η αρμοδιότητα του Λιμενικού Σώματος − Ελληνικής Ακτοφυλακής εκτείνεται στο θαλάσσιο χώρο ευθύνης του, στα πλοία και στα πάσης φύσεως πλωτά ναυπηγήματα, στους λιμένες και στη χερσαία ζώνη αυτών, καθώς και σε άλλους χερσαίους, παράκτιους ή θαλάσσιους χώρους όπως οι έννοιες των όρων αυτών καθορίζονται ιδίως στο ν.δ. 444/1970 (ΦΕΚ 39 Α΄), το ν. 2971/2001 (ΦΕΚ 285 Α΄), το ν. 2242/1994 (ΦΕΚ 162 Α΄), στο άρθρο 12 του ν. 2289/1995 (ΦΕΚ 27 Α΄) ή άλλες ειδικές διατάξεις.
 
Η διάταξη του άρθρου 8 του ΝΔ 444/1970 προβλέπει επίλυση των αμβισβητήσεων αρμοδιότητας με αποφαση των αρμοδιων υπουργων. Η αμφισβήτηση αυτή λόγω της αναφοράς στον 2971/2001 λύθηκε με το έγγραφο της Επιτελικής Μονάδας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη το οποίο διευκρίνιζε ότι η συγκεκριμμένη διατύπωση δεν επιφέρει αλλαγή στις αρμοδιότητες του Λ.Σ. Σημειώνεται ότι το έγγραφο αυτό εκδόθηκε επί εποχής που και τα δυο Σώματα είχαν κοινό υπουργό.
 
Η ανωτέρω επίλυση πλέον ρυθμίστηκε και νομοθετικά αν παρατηρήσουμε με προσοχή τις διατυπώσεις των δύο νόμων :
 
Ν 3922/2011 = ''εκτείνεται στο θαλάσσιο χώρο ευθύνης του, στα πλοία και στα πάσης φύσεως πλωτά ναυπηγήματα, στους λιμένες και στη χερσαία ζώνη αυτών, καθώς και σε άλλους χερσαίους, παράκτιους ή θαλάσσιους χώρους''
 
Ν 4150/2013 = ''ασκούνται στο θαλάσσιο χώρο ευθύνης του, στα πλοία και στα πάσης φύσεως πλωτά ναυπηγήματα, στους δημόσιους και ιδιωτικούς λιμένες και στις λιμενικές ζώνες τους''
 
Παρατηρούμε ότι στον Ν4150/2013 αφαιρέθηκε παντελώς η αναφορά στους '' άλλους χερσαίους, παράκτιους ή θαλάσσιους χώρους'' και η αρμοδιότητα ασκείται μόνο στα 3 βασικά στοιχεία :
1. Θάλασσα
2. Πλοία/ναυπηγήματα
3. Λιμάνια
 

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 6 μήνες 5 ημέρες
Elite Member
Εγγραφή από: 09/09/2014 - 14:55
Δημοσιεύσεις: 19
Βαθμοί: 34
Ευχαριστω για την ανταποκριση

Ευχαριστω για την ανταποκριση μαλλον ομως δεν εθεσα σωστα τ ερωτημα! Θελω να δω που προσδιοριζονται τα εδαφικα ορια των διευθυνσεων, των γενικων διευθυνσεων και ποια τα εδαφικα ορια των βορειου και νοτιου ελλαδας!!

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 1ημέρα 14 ώρες
Hero
Εγγραφή από: 29/06/2016 - 18:15
Δημοσιεύσεις: 4
Βαθμοί: 404
Σε καλύπτουν αυτά ?

Σε καλύπτουν αυτά ?
 
https://www.e-nomothesia.gr/kat-astynomikos-astynomia/idrysi-leitourgia-uperesion/proedriko-diatagma-7-2017-fek-14a9-2-2017.html
 
http://www.dsanet.gr/Epikairothta/Nomothesia/n%204249_2014.htm

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 6 μήνες 5 ημέρες
Elite Member
Εγγραφή από: 09/09/2014 - 14:55
Δημοσιεύσεις: 19
Βαθμοί: 34
σε ευχαριστω για την

σε ευχαριστω για την ανταπόκριση!!με κάλυψες!!

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 1 μήνας 3 εβδομάδες
Review Team
Εγγραφή από: 26/10/2011 - 02:20
Δημοσιεύσεις: 4
Βαθμοί: 80
Ν. 4597/2019 αρθρο 26

Με το ανώτερο άρθρο περνάει η εδαφική αρμοδιότητα στο λιμενικό Σώμα οσον αφορα παραλία και αιγιαλό, με κάποιες μικρές εξαιρέσεις.

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 1 μήνας 3 εβδομάδες
Review Team
Εγγραφή από: 26/10/2011 - 02:20
Δημοσιεύσεις: 4
Βαθμοί: 80
Αρ 26

Στην παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 4150/2013 (Α' 102) προστίθενται εδάφια δεύτερο, τρίτο, τέταρτο και πέμπτο ως εξής:
«Οι αρμοδιότητες του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. ασκούνται και στον αιγιαλό και την παραλία, όπως οι έννοιες των όρων αυτών καθορίζονται στο άρθρο 1 του ν. 2971/2001 (Α'285), με την επιφύλαξη των άρθρων 4 και 5 του ν.δ. 444/1970 (Α' 39), οι οποίες εφαρμόζονται αναλόγως και στον αιγιαλό και την παραλία. Για τον έλεγχο της τροχαίας κίνησης και την εφαρμογή των διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.) στον αιγιαλό και την παραλία εφαρμόζεται αναλόγως το πρώτο εδάφιο της περίπτωσης α' της παρ. 3 του άρθρου 2 του ν. 2575/1998 (Α' 23). Εφόσον τα ανωτέρω όργανα του Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. διαπιστώσουν παραβάσεις του ν. 2971/2001, ιδίως δε αυθαίρετες επεμβάσεις και καταλήψεις των κοινοχρήστων χώρων του αιγιαλού και της παραλίας, υποχρεούνται να ενημερώνουν αμελλητί την αρμόδια κατά χωρική αρμοδιότητα Κτηματική Υπηρεσία, προκειμένου να λάβει όλα τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία μέτρα για την προστασία τους.
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, καθορίζεται η διαδικασία βεβαίωσης και επιβολής των διοικητικών προστίμων, η διαδικασία και οι δαπάνες της είσπραξης, η διαδικασία της απόδοσης και κάθε άλλο θέμα σχετικό με την εφαρμογή της διάταξης του προηγούμενου εδαφίου.»

Σε σύνδεση τώρα

Είναι εδώ αυτή τη στιγμή 0 χρήστες.