ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΖΩΟΥ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΖΩΟ

5 posts / 0 new
Τελευταία δημοσίευση
Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 1 έτος 4 μήνες
Hero
Εγγραφή από: 30/09/2014 - 16:30
Δημοσιεύσεις: 28
Βαθμοί: 126
ΘΑΝΑΤΩΣΗ ΖΩΟΥ ΑΠΟ ΑΛΛΟ ΖΩΟ

Οταν δεσποζομενο ζωο (σκυλος) επιτίθεται και θανατωνει αλλα οικοσιτα ζωα (κουνελια, πουλερικα κλπ) τι αδικημα υπαρχει; Υποψιν οτι και ο σκυλος εχει ιδιοκτητη και τα οικοσιτα ζωα εχουν ιδιοκτητη βεβαια!!!! Ευχαριστω

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 2 μήνες 2 ημέρες
Review Team
Εγγραφή από: 25/10/2014 - 21:22
Δημοσιεύσεις: 37
Βαθμοί: 117
Καλησπέρα σου παραθέτω δύο

Καλησπέρα σου παραθέτω δύο θέσεις συναδέλφων σχετικά με το θέμα: (δεν έχω βρει εγώ κάτι αλλά θα κοιτάξω κ θα επανέλθω..)
---Αυτο που αναφέρεις εμπίπτει στα εξής: Νομός 4039/12 (ως έχει τροποποιηθεί) άρθρο 5παρ. 2 ενώ αναλόγως μπορεί να συνδυαστεί με τις περιπτώσεις της παραγράφου 3 του ίδιου άρθρου επισύροντας τα αντίστοιχα διοικητικά πρόστιμα. Η πρώτη απορία που θα έχεις είναι το πώς είναι δυνατόν χωρίς να έχεις δει τον σκύλο να βγαίνει από την αυλή του σπιτιού ή να κυκλοφορεί με τον ιδιοκτήτη του χωρίς λουρί και να επιτίθεται στον έτερο σκύλο, να βεβαιώσεις την παράβαση (αφού δεν την είδες, δεδομένου ότι πιθανότατα όταν θα φτάσεις εκεί ο σκύλος θα έχει μπεί στην αυλή ή θα έχει δεθεί από τον ιδιοκτήτη του). Ως προς τούτο θα αναζητήσεις τη σχετική πληρέστατη διαταγή του αρχηγείου 1244/16/1946230 από 4/10/2016. Ως προς τη φθορά αστικώς υπεύθυνος είναι ο ιδιοκτήτης ή σύνοδος ή ο οικείος Δήμος.
 
---Εξ όσων γνωρίζω συνάδελφε δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα στην περίπτωση που αναφέρεις. Μπορεί όμως ο κάτοχος του τραυματισμένου σκύλου να προσφύγει στα αστικά-πολιτικά δικαστήρια κατά του ιδιοκτήτη του σκύλου που επιτέθηκε. Δες και το άρθρο 5 Ν.4039/12, θα σου λυθούν πολλές απορίες. Αναμένουμε βέβαια και απόψεις άλλων συναδέλφων για το θέμα αυτό.

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 8 μήνες 3 εβδομάδες
Review Team
Εγγραφή από: 11/11/2012 - 00:43
Δημοσιεύσεις: 9
Βαθμοί: 78
αν δεν κανω λαθος η θανατωση

αν δεν κανω λαθος η θανατωση οικοσιτων ζωων τα οποια θεωρουνται παραγωγικα ζωα (κοτες,κουνελια,γιδια προβατα ,γαιδαρος,μελισσια κλπ) ειναι κακουργημα.
εφοσον ο σκυλος που προξενησε τον τραυματισμο ή την θανατωση των οικοσιτων ζωων ειναι δεσποζομενος υπευθυνος για τον σκυλο ειναι ο ιδιοκτητης του αρα και ειναι ποινικα υπευθυνος για αυτόν.

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 1 εβδομάδα 6 ημέρες
Hero
Εγγραφή από: 05/12/2013 - 06:40
Δημοσιεύσεις: 11
Βαθμοί: 182
Η θανάτωση ζώου αποτελεί

Η θανάτωση ζώου αποτελεί ζωοκτονία όταν γίνεται με πρόθεση. Οπότε στην περίπτωση που αναφέρει ο συνάδελφος όλα εξαρτώνται απο το ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΕΙ ο παθών. Αν ο παθών κατηγορεί τον ιδιοκτήτη οτι έδωσε εντολή στον εκπαιδευμένο σκύλο του να σκοτώσει ζώο ή ζώα και ο σκύλος ως όργανο του δράστη εκτέλεσε την εντολή και επήλθε το αποτέλεσμα, τότε ναι έχουμε ζωοκτονία. Αν όμως τον κατηγορεί οτι ο σκύλος του μπήκε στην αυλή του σπιτιού του και σκότωσε 20 κότες (στο πλαίσιο των ενστίκτων του κλπ) τότε φυσικά και δεν έχουμε ζωοκτονία και κατ'εμέ είναι μάλλον υπερβολικό να θεωρούμε apriori κάθε θανάτωση ζώου ζωοκτονία, ειδικά στις περιπτώσεις όπως η ανωτέρω. Για μένα είναι φθορά η θανάτωση ζώου απο δεσποζόμενο (ή μη ) ζώο συντροφιάς που δε βρίσκεται υπο την άμεση εξουσία κάποιου τη στιγμή που συμβαίνει και δεν είναι κατάλληλα εκπαιδευμένο ώστε να δεχτεί εντολή και να εκτελέσει. Είναι φθορά απο αμέλεια του δράστη και επήλθε ως αποτέλεσμα μη τήρησης απο το δράστη των προβλεπομένων ως προς τη διατήρηση του ζώου εντός της οικίας ή των διατάξεων που προβλέπουν τις συνθήκες περιπάτου του ζώου. Γενικά ο νομοθέτης θέλει ο σκύλος πάσει θυσία και υπο οποιεσδήποτε συνθήκες να είναι under control, υπο την εξουσία του ιδιοκτήτη. Αυτό μπορεί να συμβεί αφενός αποτρέποντας με κάθε τρόπο την έξοδό του απο την αυλή του σπιτιού (ή οπου βρίσκεται τέλος πάντων), εφετέρου με τη χρήση λουριού κατά τον περίπατο. Αμελώντας να λάβει τα απαραίτητα μέτρα και όταν μέσα απο αυτή την αμέλεια προκύπτει θανάτωση άλλου ζώου (ΓΕΝΙΚΑ), ε, προφανώς και δεν θα διωχθεί ποινικά βασει των διατάξεων περί ζωοκτονίας. Θα το συζητήσω ξανά με κανα δυό συναδέλφους που γνωρίζουν, μήπως έχω λάθος οπτική, και θα επανέλθω.

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 1 μήνας 1 εβδομάδα
Elite Member
Εγγραφή από: 20/10/2012 - 13:56
Δημοσιεύσεις: 1
Βαθμοί: 64
Πολυ συντομα: Το ζωο δεν

Πολυ συντομα: Το ζωο δεν πραττει, πραττει ο μονο ο ανθρωπος. Αν δεν προκειται για ρητη εντολη του ανθρωπου, οπου τοτε θα κατηγορηθει ο ανθρωπος ως εμμεσος αυτουργος, η ευθυνη ειναι μονο αστικη, διοτι η φθορα διωκεται μονο με δολο και οχι απο αμελεια
 
Επισης εφαρμογη εχει ο νομος 4039/2012 και οχι αυτος του 1982 περι ζωοκτονιας, σε καθε περιπτωση

Σε σύνδεση τώρα

Είναι εδώ αυτή τη στιγμή 2 χρήστες.