Καταπάτηση αγροτεμαχίου! Αυτοδικια;!

9 posts / 0 new
Τελευταία δημοσίευση
Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 1 έτος 7 μήνες
Member
Εγγραφή από: 06/07/2011 - 00:11
Δημοσιεύσεις: 1
Βαθμοί: 4
Καταπάτηση αγροτεμαχίου! Αυτοδικια;!

Καλησπέρα. Μπαίνω κατευθείαν στο θέμα. Χωράφι χωρίς περίφραξη με ελιές ιδιοκτησίας του πατέρα μου και με τοπογραφικό, στο οποίο μια ωραία ημέρα πήγε μια έξυπνη και έφραξε ένα κομμάτι και έβαλε καμμία 10ρια μουρελα ( μικρές ελιές). Καταλαβαίνω ότι το άδικημα αυτό είναι της αυτοδικιας και είναι πταίσματικο. Αν πάω και βγάλω τα πλέγματα και ξεριζώσω τις ελιές είναι κι αυτό αυτοδικια; Σε περίπτωση έγκλησης της προς εμένα αν αποδειχθεί σε δικαστήριο ότι είναι όντως δικό μου το χωράφι αίρεται η αυτοδικια!! Τι μπορώ να κάνω που να με καλύπτει νομικά;

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 3 μήνες 3 εβδομάδες
Elite Member
Εγγραφή από: 19/09/2014 - 21:14
Δημοσιεύσεις: 8
Βαθμοί: 59
https://www.lawspot.gr

https://www.lawspot.gr/nomikes-plirofories/nomothesia/n3585-2007/arthro-42-nomos-3585-2007 Θα σου πρότεινα να απευθυνθείς στον "Αγροφύλακα" που στεγάζεται στο Δήμο σας. Η μετατόπιση- αυθαίρετη εγκατάσταση συνόρων ειναι Αγροτικό Πταίσμα και δικάζεται στα Δασαρχεία. Υποθέτω οτι η διαδικασία που εφαρμόζει ο αγροφύλακας, περιλαμβάνει την διενέργεια σύστασης για αποκατάστασης των μεταβολών πρίν την υποβολή της μύνησης, οπότε ίσως κάνεις δουλειά έτσι. Αν θές όμως σημείωσε το παραπάνο αρθρο και το Νόμο να του τα αναφέρεις, επειδή αρκετές φορές (τουλάχιστον στην περιοχή μου) αναφέρουν ότι δεν είναι αρμοδιότητα τους. Ελπίζω να βοήθησα.

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 13 ώρες 3 λεπτά
Veteran
Εγγραφή από: 29/06/2016 - 18:15
Δημοσιεύσεις: 5
Βαθμοί: 451
Υπο προυποθέσεις ίσως να

Υπο προυποθέσεις ίσως να ισχύουν και τα ακολουθα :
 
Κατά τη διάταξη του άρθρου 381 παρ. 1 ΠΚ, όποιος με πρόθεση καταστρέφει ή βλάπτει ξένο (ολικά ή εν μέρει) πράγμα ή με άλλον τρόπο καθιστά ανέφικτη τη χρήση του τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών. Από τη διάταξη αυτή προκύπτει ότι για τη στοιχειοθέτηση του εγκλήματος της φθοράς ξένης ιδιοκτησίας απαιτείται το μεν αλλοτριότητα του φθειρομένου πράγματος, η οποία κρίνεται κατά τις περί κυριότητας διατάξεις του Αστικού Κώδικα, το δε φθορά του ξένου πράγματος και δόλος του δράστη, που συνίσταται στη γνώση ότι το πράγμα είναι ξένο και στη βούληση ή αποδοχή της καταστροφής ή βλάβης του.
 
 
Κατά τη διάταξη του άρθρου 334 παρ. 1 ΠΚ, Όποιος εισέρχεται παράνομα ή παραμένει παρά τη θέληση του δικαιούχου στην κατοικία άλλου ή στο χώρο που αυτός χρησιμοποιεί για την εργασία του ή σε χώρο περικλεισμένο που αυτός κατέχει τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους ή με χρηματική ποινή.
 

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 4 μήνες 1 εβδομάδα
Elite Member
Εγγραφή από: 20/10/2012 - 13:56
Δημοσιεύσεις: 1
Βαθμοί: 64
  Συναδελφε σε προστατευει η

  Συναδελφε σε προστατευει η αυτοδυναμη προστασια της νομης (νομη = κατοχη με διαννοια κυρια) με το αρθρο 985 του ΑΚ
δες το παρακατω λινκ για περισσοτερες πληροφοριες και διαβασε το αρθρο
 
https://www.karagiannislawfirm.gr/rss2/236-aftodinami-prostasia-nomis 
 

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 4 μήνες 1 εβδομάδα
Elite Member
Εγγραφή από: 20/10/2012 - 13:56
Δημοσιεύσεις: 1
Βαθμοί: 64
-διαννοια κυριου-

-διαννοια κυριου-

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 4 μήνες 1 εβδομάδα
Elite Member
Εγγραφή από: 20/10/2012 - 13:56
Δημοσιεύσεις: 1
Βαθμοί: 64
https://kavalawebnews.gr/more

https://kavalawebnews.gr/more/%CE%B1%CF%80%CF%8C%CF%88%CE%B5%CE%B9%CF%82/autodikia-arthro-giagkoudakis/
 
υπαρχει και η θεμιτη αυτοδικια υπο προυποθεσεις βεβαια (282 ΑΚ) αλλα για να μη μπεις σε μπελάδες, ζήτα τη συμβουλή ενός δικηγόρου. Κατ' αρχάς πάντως φαίνεται να καλύπτεσαι

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 13 ώρες 3 λεπτά
Veteran
Εγγραφή από: 29/06/2016 - 18:15
Δημοσιεύσεις: 5
Βαθμοί: 451
Απο τα αρθρα καταλαβαινω οτι

Απο τα αρθρα καταλαβαινω οτι η αυτοδύναμη προστασια της νομης σε ακινητα επιτρεπεται μονο την ωρα που ο καταπατητης σε ''αποβαλλει'' απο την νομη σου ή αμέσως μετά από αυτήν.

Εικόνα NEWLAW
Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 2 έτη 11 μήνες
Member
Εγγραφή από: 02/02/2018 - 12:45
Δημοσιεύσεις: 0
Βαθμοί: 18
Προστασία νομής

Όντως το ζήτημα ποινικά θα μπορούσε να υπαχθεί στο 331 ΠΚ περί αυτοδικίας, κρίσιμες εδώ όμως είναι οι εμπράγματες σχέσεις. Έτσι αν το ακίνητο είναι ιδιοκτησίας σας, με την περίφραξη και φύτευση τμήματός σας, η αντίδικός σας σας αποβάλει από αυτό και εμποδίζει την άσκηση των δικαιωμάτων σας. Κατά συνέπεια, έχετε δικαίωμα κατά το 985 ΑΚ να προστατέψετε ο ίδιος την ιδιοκτησία σας με αυτοδικία, καταστρέφοντας δηλαδή τον φράχτη. Το δικαίωμα σας αυτό όμως πρέπει να ασκηθεί αμέσως μετά την προσβολή στα όρια του δυνατού (πχ. αν το ακίνητο σας είναι στην Κρήτη κι εσείς μένετε στην Αθήνα, αφού φτάσετε). Η πάροδος χρονικού διαστήματος αποδυναμώνει το δικαίωμα αυτό και η μόνη λύση που έχετε είναι να ακολουθήσετε τη δικαστική οδό και να ζητήσετε την απόδοση του εν λόγω τμήματος του ακινήτου (989 ΑΚ αγωγή νομής, μέσα σε ένα χρόνο από όταν λάβατε γνώση για την κατασκευή του φράχτη ή 1094 ΑΚ διεκδικητική αγωγή, μέσα σε 20 χρόνια).
Αν η αντίδικος ασκήσει έγκληση εναντίον σας για αυτοδικία ο άδικος χαρακτήρας της πράξης αίρεται όχι επειδή έχετε το δικαίωμα κυριότητας πάνω στο ακίνητο, αλλά αν τηρήσετε τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις κατά την ενάσκησή του, δηλαδή αν το ασκήσετε μέσα σε λογικά χρονικά περιθώρια. Διαφορετικά ανεξάρτητα από τον αν μπορείτε να αποδείξετε ότι το χωράφι σας ανήκει, δεν αίρεται το αξιόποινο της αυτοδικίας.
 
 
NEWLAW
Δικηγορική Εταιρία Τσιλώνης-Βογιατζόγλου
Τηλ.: +30 2310 551 501, 2310 261 501 
Φαξ: +30 2310 261 503 
Ηλ.ταχ.: newlaw@newlaw.gr 
Ιστοσελίδα: www.newlaw.gr 
Διεύθυνση: Τσιμισκή 10, 546 24 Θεσσαλονίκη 

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 4 μήνες 1 εβδομάδα
Elite Member
Εγγραφή από: 20/10/2012 - 13:56
Δημοσιεύσεις: 1
Βαθμοί: 64
  Απ 'ότι βλέπω στον

  Απ 'ότι βλέπω στον Γεωργιάδη (κορυφαίος Έλληνας Αστικόλογος), η αυτοδύναμη προστασία της νομής συνίσταται στο δικαίωμα του νομεά να αποκρούσει με βία της διατάραξη (δικαίωμα υπεράσπισης) και στο δικαίωμα του νομέα να αναλάβει με τη βία πράγμα που αφαιρέθηκε παράνομα (δικαίωμα αποκατάστασης). Για το δικαίωμα αποκατάστασης, δεν προβλέπεται, όπως στη νόμιμη αυτοδικία να μην μπορέσει να φθάσει έγκαιρα η αρχή απλά προυποθέτει για τα κινητά αντικείμενα η πράξη να είναι αυτόφωρη ενώ για τα ακίνητα να υπάρχει παραχρήμα ενέργεια του νομέα (985 παρ. 2 ΑΚ)
Το δικαίωμα αυτό το έχει ο νομέας (υπεράσπιση αποκατάσταση) όχι μόνο κατά του ίδιου του προσβολέα αλλά και των διαδόχων του, ενώ την ίδια προσυασία έχει και ο βοηθός νομής (κρατούσα άποψη κάτοχος όχι νομέας, άποψη Γεωργιάδη διασταλτική ερμηνεία του νομέα ώστε να συμπεριληφθεί και ο κάτοχος)
Όσον αφορά το δικαίωμα υπεράσπισης, σε αντίθεση με το δικαίωμα αποκατάστασης, ο νόμος δε θέτει χρονικά όρια στην άσκηση του δικαιώματος υπεράσπισης
Όσον αφορά το δικαίωμα αποκατάστασης, ο νομέας δικαιούται π.χ. να αναλάβει με τη βία τη νομή που του αφαίρεσαν παράνομα π.χ. να ξαναπάρει το κινητό από τον κλέφτη
Ο τρόπος άσκησης διαφέρει ανάλογα αν το αντικείμενο είναι κινητό ή ακίνητο: Στο κινητό, η αποκατάσταση συνίσταται στην αφαίρεση του πράγματος ενώ στα ακίνητα, με κάθε πρόσφορο τρόπο, όπως π.χ. αντεκβολή του προσβολέα ή των βοηθητικών του προσώπων, απόρριψη των πραγμάτων που εισκόμισε στο ακίνητο, καταστροφή των σημείων κατάληψης (ορόσημων, περίφραξης, διαχωριστικού τοίχου). (ΕΔΩ ΕΙΣΑΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ)
 
Η αποκατάσταση, για να είναι θεμιτή, πρέπει να επιχειρηθεί μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα δηλαδή από τότε που πληροφορήθηκε ο νομέας την προσβολή και όχι από τότε που έγινε. Θεωρείται ότι υπάρχει άμεση ανάκτηση της νομής όταν ο νομέας που αποβλήθηκε άρχισε μεν αμέσως τις προσπάθειες της ανάκτησης και εξακολούθησε χωρίς διακοπή, η ευόδωσή τους όπως επήλθε αργότερα. Όταν η αποβολή από το ακίνητο έγινε εν τη απουσία ή εν αγνοία του ιδιοκτήτη, ως αφετηρία πρέπει να ληφθεί το χρονικό σημείο που ο νομέας πληροφορήθηκε την αποβολή
 
ΤΑ ΑΝΩΤΕΡΩ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΣΑΚΚΟΥΛΑ 2012

Σε σύνδεση τώρα

Είναι εδώ αυτή τη στιγμή 1 χρήστης.