Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Posted by macedonian77 on Κυρ, 01/31/2016 - 17:42

Συνάδελφοι θα ήθελα να ζητήσω λίγο τη βοήθειά σας καθώς οι γνώσεις μου σε θέματα τροχαίας είναι μηδαμινές. Πρόσφατα, (πριν ενάμιση μήνα) συγγενικό μου πρόσωπο είχε σύγκρουση με δίκυκλο του οποίου ο οδηγός τραυματίστηκε (κάταγμα αστραγάλου) χωρίς υπαιτιότητά της. Σήμερα πήγε για να καταθέσει και ο συνάδελφος την ενημέρωσε ότι ο οδηγός του δικύκλου είχε ζητήσει την ποινική της δίωξη. Από ότι κατάλαβα δεν της ανέφερε το αδίκημα (υποθέτω απλές σωματικές βλάβες) και δεν ήταν γενικά και πολύ εξυπηρετικός. Η συγγενής μου ζήτησε, νομίζω, να απολογηθεί με υπόμνημα.

α)Υπάρχει προθεσμία και ποια;

Υπέγραψε ένα έγγραφο -κάτι σαν κοινοποίηση- αλλά από το άγχος δεν συγκράτησε τίποτα από όσα έλεγε (δεν έχει ξανακατηγορηθεί για κάτι και λογικά βρισκόταν σε κακή ψυχολογική κατάσταση).

β)Τι έγγραφο ήταν αυτό, αν γνωρίζετε; 

Ζήτησε αντίγραφα (προφορικά υποθέτω) για να μάθει για ποιο λόγο κατηγορείται και ο συνάδελφος της είπε ότι θα την καλέσει σε 2-3 ημέρες για να τα πάρει.

γ)Είναι δυνατόν να απολογηθεί χωρίς να γνωρίζει γιατί κατηγορείται;

 

Σας ευχαριστώ πολύ παιδιά εκ των προτέρων για τη βοήθειά σας!

Greek

Υποβλήθηκε από kostas-pieria. Ημερομηνία: Τετ, 02/03/2016 - 23:14 Μόνιμος σύνδεσμος

<p style="text-align: justify;">- Αναφορικά με τα ερωτήματα που παρατίθενται ισχύουν τα ακόλουθα: α). για σωματικές βλάβες από αμέλεια κατά την οδήγηση, σχηματίζεται αυτεπάγγελτα δικογραφία από την αρμόδια κατά τόπο Υπηρεσία σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 314 και 315 του Π.Κ. β).&nbsp;Ο κατηγορούμενος έχει δικαίωμα στην απολογία του και σε κάθε εξέτασή του, ακόμη και σ΄ αυτήν που γίνεται σε αντιπαράσταση με μάρτυρες ή άλλους κατηγορουμένους, να παρίσταται με συνήγορο. Γι΄ αυτό το σκοπό προσκαλείται είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από κάθε ανακριτική ενέργεια (άρθρο 100 παρ. 1 Κ.Π.Δ.). γ). Έχει δικαίωμα να ζητήσει προθεσμία έως σαράντα οκτώ (48)&nbsp;ώρες και δεν έχει&nbsp;υποχρέωση να απολογηθεί πριν περάσει η προθεσμία. Αυτός που ενεργεί την εξέταση μπορεί να παρατείνει την προθεσμία ύστερα από αίτηση του κατηγορουμένου&nbsp;&nbsp;(άρθρο 102&nbsp; Κ.Π.Δ.). δ). Επιτρέπεται στον κατηγορούμενο να μελετήσει ο ίδιος ή ο συνήγορός του το κατηγορητήριο και τα έγγραφα. Με γραπτή αίτησή του και με δαπάνη του ιδίου χορηγούνται σε αυτόν αντίγραφα του κατηγορητηρίου και των εγγράφων της δικογραφίας (άρθρο 101 παρ. 1 Κ.Π.Δ.). ε). Εκείνος που ενεργεί την εξέταση του κατηγορουμένου, εκθέτει με πληρότητα και σαφήνεια στον ίδιο την πράξη για την οποία κατηγορείται και τον προσκαλεί να απολογηθεί και να υποδείξει τα μέσα υπεράσπισής του. Έχει δικαίωμα να παραδώσει την απολογία του γραπτή. Σε αυτήν την περίπτωση όποιος ενεργεί την&nbsp;εξέταση απευθύνει στον κατηγορούμενο τις απαραίτητες ερωτήσεις για να αποσαφηνιστεί το περιεχόμενο της έγγραφης απολογίας. Οι ερωτήσεις πρέπει να αναγράφονται ρητά στην έκθεση&nbsp;&nbsp;(άρθρο 273 παρ. 4 &nbsp;Κ.Π.Δ.).&nbsp;Τέλος, αναφορικά με το έγγραφο που υπέγραψε, εκτιμάται ότι ήταν η Έκθεση Εξέτασης Κατηγορουμένου με χορήγηση 48ωρης προθεσμίας, ή η αίτηση χορήγησης&nbsp;φωτοαντιγράφων της δικογραφίας.&nbsp;&nbsp;&nbsp;&nbsp;</p>

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis