τι σημαινει πληρη συνταξη και τι μπορεις να βγεις στη συνταξη?

2 posts / 0 new
Τελευταία δημοσίευση
Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 8 έτη 7 μήνες
Member
Εγγραφή από: 14/08/2011 - 01:05
Δημοσιεύσεις: 2
Βαθμοί: 3
τι σημαινει πληρη συνταξη και τι μπορεις να βγεις στη συνταξη?

παρακαλω αν μπορειτε να μου εξηγησετε ¨εχω 1240 ενσημα ικα (4χρονια) εχω πληρωμενο στρατο 21 μηνες μπηκα στην αστυνομια 23.6.1993 ειμαι αρχ/κας β τωρα θα εξαγορασω και την 5ετια και λογο οτι εχω ενσημα ικα αν και μπηκα στην αστυνομια μετα 1993 δικαιουμε και την 3ετια του κονδυλη . αρα εχω 18χρονια+2+4+3+5=32 χρονια οποτε αν θελω σε 3 χρονια εχω 35/35 οποτε βγαινω σε συνταξη η αν κατσω 8 χρονια εχω 40 χρονια υπηρεσια που σημαινει οτι σε ηλικια 52 ετων εχω 40 χρονια ασφαλισης οποτε φευγω χωρις οριο ηλικιας.. σωστα? αυτο που δεν καταλαβαινω ειναι πως θα παρω καλη συνταξη εφοσον το χρονοεπιδομα μου θα ειναι χαμηλο? δηλαδη δεν θα εχω υπηρετηση 35 χρονια που καθεται ενας αρχ/κας βητα και τα παιρνει ολα φτανει στο 60 τις εκατο χρονοεπιδομα. τι λεφτα θα παρω σε σχεση με αυτον που εχει κατσει 35 χρονια? πιστευω να μην σας μπερδεψα γιατι εγω ηδη εχω μπερδευτη. σας ευχαριστω πολυ και περιμενω απαντηση απο οποιον γνωριζει το θεμα.

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 5 έτη 12 μήνες
Veteran
Εγγραφή από: 28/11/2009 - 08:07
Δημοσιεύσεις: 33
Βαθμοί: 465
Απ: τι σημαινει πληρη συνταξη και τι μπορεις να βγεις στη συνταξ

Δεν πρέπει να μπερδεύουμε πότε το κράτος, σου δίνει το δικαίωμα να αποχωρήσεις από την ενεργή υπηρεσία βγάζοντας μια μικρή σύνταξη, δηλαδή τον ελάχιστο χρόνο που υποχρεωτικά πρέπει να υπηρετήσεις, με το πότε εσένα προσωπικά σε συμφέρει να αποστρατευτείς βγάζοντας την περισσότερη δυνατή σύνταξη. Αν βγεις σε σύνταξη με 24 έτη και 6 μήνες τότε θα βγάλεις σύνταξη πολύ μικρή. Αν όμως παραμείνεις για 35 ή 40 χρόνια στην υπηρεσία και εκμεταλλευτείς όλες τις μισθολογικές σου ωριμάνσεις (χρονοεπίδομα και μισθολογικές προαγωγές) τότε θα βγάλεις μια αξιοπρεπή σύνταξη που θα είναι ίση με το 70% περίπου του μισθού σου το 2017.Τουλάχιστον αυτό προέβλεπε το προηγούμενο συνταξιοδοτικό σύστημα γιατί ας μην ξεχνάμε τον συνταξιοδοτικό νόμο του 2002 (Ν.3029/02 γνωστός ως νόμος ΡΕΠΠΑ) που προβλέπει:
[info][b]Άρθρο 1 παρ. 1 του Ν.3029/02 [/b]
Για όσους αποχωρούν από την υπηρεσία από 1ης Ιανουαρίου 2008 ως συντάξιμος μισθός, με βάση τον οποίο κανονίζεται η σύνταξη, λαμβάνεται υπόψη:
i. Για συνολική συντάξιμη υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του
Κώδικα αυτού, μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2007, ο οριζόμενος από τις διατάξεις των παραγράφων 1-15 του άρθρου αυτού.
ii. Για συνολική συντάξιμη υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα αυτού, η οποία διανύεται από 1ης Ιανουαρίου 2008 και μετά, ποσοστό του πηλίκου της διαιρέσεως του συνόλου των μηνιαίων ασφαλιστέων αποδοχών, που έλαβε ο υπάλληλος κατά τα πέντε τελευταία έτη που προηγούνται της ημερομηνίας κατά την οποία αποχωρεί της υπηρεσίας, χωρίς τον υπολογισμό των τρίμηνων αποδοχών, των δώρων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας, δια του αριθμού των μηνών υπηρεσίας που έχει πραγματοποιήσει ο υπάλληλος εντός της χρονικής αυτής περιόδου.
Αν ο υπάλληλος στην ίδια χρονική περίοδο δεν έχει σαράντα (40) τουλάχιστον μηνών υπηρεσία, για τον προσδιορισμό των μηνιαίων ασφαλιστέων αποδοχών συνυπολογίζονται και οι ασφαλιστέες αποδοχές μηνών υπηρεσίας της αμέσως προηγούμενης χρονικής περιόδου, μέχρι τη συμπλήρωση του αριθμού των σαράντα (40) μηνών.
Για τον προσδιορισμό των παραπάνω συνολικών αποδοχών λαμβάνονται υπόψη οι αποδοχές που έλαβε ο υπάλληλος κατά τη χρονική περίοδο των προηγούμενων εδαφίων της περίπτωσης αυτής, όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί κατά το χρόνο αποχώρησής του από την υπηρεσία.
Ειδικά για τους υπαλλήλους που θα αποχωρήσουν από 1ης Ιανουαρίου 2008 μέχρι και την 31η Δεκεμβρίου 2012, για τον προσδιορισμό των συνολικών αποδοχών, θα λαμβάνεται υπόψη ποσοστό του πηλίκου της διαιρέσεως του συνόλου των μηνιαίων ασφαλιστέων αποδοχών που έλαβε ο υπάλληλος από 1ης Ιανουαρίου 2008 και μέχρι την αποχώρησή του, χωρίς τον υπολογισμό των τρίμηνων αποδοχών, των δώρων εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας, δια του αριθμού των μηνών υπηρεσίας του κατά τη χρονική αυτή περίοδο.
β.Το ποσοστό της υποπερίπτωσης ii της προηγούμενης περίπτωσης της παραγράφου αυτής, με βάση το οποίο κανονίζεται η σύνταξη, ορίζεται σε 79% για όσους αποχωρήσουν το έτος 2008, μειούμενο κατά 1% για καθένα από τα επόμενα έτη αποχώρησης του υπαλλήλου και καταλήγει σε 70%, για όσους αποχωρούν από το έτος 2017 και μετά.
γ.Ως ασφαλιστέες αποδοχές, με βάση τις οποίες υπολογίζεται η σύνταξη της υποπερίπτωσης ii της περίπτωσης α' της παραγράφου αυτής, νοείται το σύνολο των αποδοχών του υπαλλήλου, οι οποίες έχουν υποβληθεί σε κράτηση για κύρια σύνταξη, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 59 του Κώδικα Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων .[/info]

Για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1.1.2015 και εφεξής, ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης αλλάζει και θα υπολογίζεται με τις διατάξεις του Ν.3863/2010 (εθνική + αναλογική σύνταξη).

Δες αυτά τα βίντεο [url=http://www.policenet.gr/portal/arthra-dimosieymata/2011/16062011-7.html]εδώ[/url] και ειδικά την Ομιλία του Νομικού Συμβούλου ΠΟΑΣΥ κ. ΜΠΟΥΚΟΥΒΑΛΑ Χαρ.

[edit time=1313769135]manager[/edit]

Σε σύνδεση τώρα

Είναι εδώ αυτή τη στιγμή 3 χρήστες.