Σφράγιση οικίας θανόντα

4 posts / 0 new
Τελευταία δημοσίευση
Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 3 έτη 1 μήνας
Elite Member
Εγγραφή από: 20/07/2011 - 18:05
Δημοσιεύσεις: 24
Βαθμοί: 58
Σφράγιση οικίας θανόντα

Γνωρίζετε σε ποιες περιπτώσεις κάνουμε σφράγιση της οικίας ενός θανόντα; Γίνεται σφράγιση στην οικία ενός άκληρου που νοσηλεύεται σε βαριά κατάσταση στο νοσοκομείο και έχει μεγάλη περιουσία;

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 8 μήνες 3 εβδομάδες
Hero
Εγγραφή από: 02/05/2011 - 15:48
Δημοσιεύσεις: 5
Βαθμοί: 159
Απ: Σφράγιση οικίας θανόντα

Σφράγιση οικίας θανόντα γίνεται όταν αυτός διέμενε κατά μονάς και γίνεται από τον οικείο ειρηνοδίκη για την προστασία των συμφερόντων των κληρονόμων ή του Δημοσίου ( όταν δεν υπάρχουν).
Στην περίπτωση σας όπου το άτομο νοσηλεύεται δεν θεωρώ ότι μπορεί να γίνει σφράγιση. Ίσως με υποβολή κάποιου προανακριτικού υλικού στο εισαγγελέα ( καταθέσεις γιατρών για την σοβαρότητα της κατάστασης, γειτόνων ότι έμενε μόνος και έχει περιουσία..) να δώσει εντολή ώστε να συσταθεί γραμμάτιο παρακαταθήκης τουλάχιστον για τα τιμαλφή και τα χρήματα. Τραβηγμένο μεν αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 10 μήνες 1 εβδομάδα
Veteran
Εγγραφή από: 14/05/2011 - 22:56
Δημοσιεύσεις: 13
Βαθμοί: 550
Απ: Σφράγιση οικίας θανόντα

Σφράγιση σε οικία γίνεται με την διαδικασία εκούσιας δικαιοδοσιας όπως αυτη προβλέπεται απο τα άρθρα 826 έως 842 του ΚΠολΔ . Οι προυποθέσεις κ η διαδικασιά αναγράφεται αρκετά λεπτομερώς κ δεν απολκειει έστω κ την προσωρινη σφράγιση προκειμένου να αποτραπει επικείμενος κίνδυνος στην περιουσία του καθ'ου .
Προσωπικά δεν έχω κάνει πράξη αυτες τις διατάξεις καθως δεν μου εχει τυχη παρόμοιο περιστατικο .
Αν κρίνεις οτι υπάρχει προφανης κίνδυνος μείωσης των περιουσιακων στοιχειων του εν λόγω ατόμου καλο θα ηταν να επικοινωνήσεις με το κατα τοπον αρμόδιο Ειρηνοδικείο ωστε να επέμβει αυτεπαγγέλως , αν κρίνουν οτι υφιστανται οι προυποθεσεις .
Ειδικα αν έχουν προστρέξει , προκειμένου καρποθούν την περιουσια του νοσηλευόμενου ,οι γνωστοι παρατρεχάμενη -[u] κοινως κορακια [/u]- εν αγνοια των νόμιμων κληρονόμων του, ισως θα ηταν προτιμοτερο να υποδειξεις στους κληρονομους αυτη την νόμικη οδο .
Μια άλλη λύση ειναι , εφόσον ειναι ακόμα εν ζωη, να τεθεί ο νοσηλευόμενος υπο δικαστηκή συμπαράσταση κατα τις διατάξεις των αρθ. 1666 - 1688 του ΑΚ , αφου σίγουρα τελούντε οι προυποθέσεις , ώστε άλλοι οι οποίοι θα έχουν ορισθεί νόμιμα να φροντίζουν για την περιουσία του . Μάλιστα αυτοι που θα ειναι υπέυθυνοι (δικαστικος επίτροπος κ συμβούλιο) ΔΕΝ θα μπορουν ανεξέλεγκτα να ρευστοποιούν την περιουσία του .
Οι καιροι ειναι δυσκολοι κ πολλοι δεν χανουν ευκαιρια να αυξησουν την περιουσια τους με κάθε τροπο...

[edit time=1333875614]srek[/edit]

Offline
Τελευταία Επίσκεψη: Πριν από 3 έτη 1 μήνας
Elite Member
Εγγραφή από: 20/07/2011 - 18:05
Δημοσιεύσεις: 24
Βαθμοί: 58
Απ: Σφράγιση οικίας θανόντα

Σας ευχαριστώ πολύ συνάδελφοι! Ο Ειρηνοδίκης με κοιτούσε στα μάτια όταν του τα έλεγα!

Σε σύνδεση τώρα

Είναι εδώ αυτή τη στιγμή 2 χρήστες.